RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 16 Mayıs 2011, Pazartesi 09:42:00 tarihnde eklendi. 1528 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Gürcistan İngur santral kısmını Azerbaycan'a satmaya çalışıyor

GÜRCİSTAN; ABHAZYA TOPRAKLARINDA BULUNAN İNGUR(GES) SANTRALINI AZERBAYCAN'A SATMAYA ÇALIŞIYOR
Gürcistan İngur santral kısmını Azerbaycan'a satmaya çalışıyor 27/11/2008. 27 Kasım 2008 Tarihinde yayınlanan "nizavisimiya gazetesi"; Gürcistan'ın bir çok hidroelektrik santralını satışa çıkardığını, bunların içerisinde de güney kafkasyanın elektrik üretimi ve baraj kapasitesi bakımından en büyük hidroelektrik santrali olan "İngurGES" de bulunuyor. Bu açıklamaya, komşu ülke olan Azerbaycan yakın ilgi gösterdi, ancak, İngurGES'in yönetimi Abhazya'da bulunduğu için Suhum yönetimi bu açıklamalara karşı tepki gösterdi.

"Azer Enerji" Devlet Şirketi Başkan Yardımcısı Marlen ASKEROV; konu ile ilgili olarak yapmış olduğu açıklamada, Azerbaycan'ın Gürcistan'ın elektrik santrallarını özelleştirmesi durumunda konuya ilgi duyacağını belirterek "Gürcistan, ülkeleri içerisindeki hidroelektrik santrallarının özelleştirilmesi konusunda açıklama yaptı, ayrıca İngurGES içinde yaptı, ve Azerbaycan olarak bunların satın alınması için talepte bulunduk" dedi.

Marlen ASKEROV "Bakü, prensip olarak özelleştirme işlemlerine katılmaya hazır, ancak, bu kadar büyük alışveriş için harcanacak olan paranın oluşturulması içn kararı verecek olan Azerbaycan Devlet Yönetimi'dir" açıklamasında bulundu.

"Nizavisimaya Gazetesi"; İngurGES; hidroelektrik santralının Abhazya-gürcistan sınırında bulunduğunu belirterek "baraj" kısmının Gürcistan tarafında, "elektrik santralı"nın da Abhazya tarafında bulunduğunu yazdı.

Abhazya Devlet Enerji şrketi "Karadeniz Enerji" (çernomorenergo) Başkanı Rezo ZANTARİYA; gelişmeleri hayretle karşıladığını belirterek "bu, yaşama geçtiğinde nasıl gerçekleşecek? Azerbaycan enerji şirketi yöneticileri anlamak isteniyorlar, İngurGES Hidroelektrik santralı bizim sınırımızda ve sıradan özelleştirme programları ile sorun çözülemez" dedi.

Gürcistan tarafı, bu güçlü hidroelektrik santralını kendi malı olarak görüyor, onu özelleştirirken de - stratejik ortağı - Azerbaycan'a da katılım için cağrıda bulunuyor.

Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey ŞAMBA; İngurGES ile ilgili olarak devletimize herhangi bir teklif gelmemiştir, Azerbeycan'ın her türlü teklifine karşı red yanıtı verilecektir, vurgulamasında bulunarak "bizim konumumuz politik faktörlere bağlıdır, başından beri - Karabağ sorunu ve Azerbaycan'ın bize karşı dostça ilişkilerde bulunmayan bloka "Gürcistan-Ukrayna-Azerbaycan-Moldova" (GUAM) dahil olması -" açıklamasında bulundu.

 İngurGES ile ilgili tartışmaların tarihnden de başka, gürcistan Yönetimi, enerji hatlarının Azerbaycan'a devredilmesi için dikkatleri bu yöne çekmek istiyor. REGNUM Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre, Gürcistan Yönetimi, geçenlerde doğalgaz ulaşım ağlarını Azerbaycan Devleti Doğalgaz Şirketine devretmişti.

Kaynak: www.regnum.ru


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.