RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 12 Kasım 2016, Cumartesi 20:05:54 tarihnde eklendi. 700 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Daur Kove Söyleşisi

DAUR KOVE “SURİYE, ABHAZYA DEVLET YÖNETİMİ VE HALKI'NIN DEMOKRATİK DEVLET KURMA ÇABASINI DESTEKLİYOR!”
Daur Kove Söyleşisi
12/11/2016. Suhum. 11 Kasım. Apsnypress. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba). Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Daur Kove, Dışişleri Bakanlığının öncelikli çalışma koşulları ve gelecek planları hakkında Apsnypress Haber Ajansının sorularını yanıtladı.
 
Apsnypress – Daur Vladimirovich. Yakın bir zaman önce, Dışişleri Bakanlığı görevine getirildiniz. Dışişleri Bakanlığı çalışmalarını nasıl görüyorsunuz? Size göre, Dışişleri Bakanlığı çalışmalarında hangi alanlarda öncelikli olmalı ve güçlendirilmesi gerekir?

Daur Kove – Tabii ki, dış politika çalışmalarımızda önceliğimiz, Abhazya Cumhuriyeti’nin ulusal çıkarlarını korumak üzerinedir. Dışişleri Bakanlığı öncelikli olarak, aşağıdaki hedeflerin gerçekleştirilmesi üzerinde çaba gösterecektir: Abhazya’nın uluslararası toplumda daha fazla tanınması, ülkemizin uluslararası ilişkilerinin geliştirilmesi, Abhaz Diasporası ile işbirliğinin güçlendirilmesi, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın meşru çıkarları ve haklarının korunması, Devletimizin görünümünün pozitif olarak görülmesi.
 
Abhazya Dışişleri Bakanlığı olarak, bu öncelikli alanlarda hedefe ulaşmak için, bir dizi üzerinde çalışıyoruz. Şüphesiz ki, bunların başında, en önemli çalışma alanı olarak, stratejik müttefikimiz olan Rusya Federasyonu ile ilişkilerin geliştirilmesi ve karşılıklı ülke çıkarları ölçüsünde ortak işbirliğinin güçlendirilmesidir.
 
Bunlara ek olarak, bizler, Abhazya’nın bütünleşme süreçleri içerisinde, Ekonomik Birlik olan Avrasya Ekonomik Birliği’ne katılmasına büyük bir önem veriyoruz ve ayrıca bunlara, Rusya’nın desteği ve inisiyatifi ile oluşturulanlarda dahil olmak üzere çeşitli uluslararası kuruluşlara ülkemizin katılımı olanaklarını da katabiliriz.
 
Önemli çalışmalarımız içerisinde, Abhazya Cumhuriyeti ile diplomatik ilişkiler kuran diğer ülkeler ile de, kapsamlı ilişkilerin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi de bulunuyor ve ayrıca Abhazya’nın yurt dışında ticari ve ekonomik çıkarlarını teşvik edilmesi ve yabancı yatırımcının ülkeye çekilmesine katkı vermek de bulunmaktadır.
 
Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı olarak, temel görevlerimizin yanı sıra, Rusya’nın bölgeleri ile de temas kurmak ve ilişkileri yoğunlaştırmak niyetindeyiz. Rusya Federasyonu’nun bölgeleri ile bağlantı kurmak isteğimiz, bazı kişilere garip gelebilir, ancak bu bölgelerin, büyük ekonomik potansiyelleri bulunmaktadır ve onlar ile kapsamlı ilişkilerin geliştirilmesinin ülkemize yararı olacaktır. Cumhuriyetlerin iş dünyası temsilcileriyle ve iki taraflı işbirliği konularına ciddi ilgi bulunuyor. Bu ilişkiler zaten kuruldu. Örneğin, geçtiğimiz yıl devlet başkanı ve başbakanımız, Rusya bölgelerine bir dizi çalışma ziyaretinde bulunmuşlardı, öncelikli olarak turizm ve tarım alanlarına olmak üzere yapılan anlaşmalarla ülkemizin ekonomisinin kalkınmasına yardımcı olacak önemli somut anlaşmalar gerçekleştirilmiştir. Bu işbirliğinin gelecekte, bizlere daha önemli sonuçlar göstereceğini düşünüyorum.                                    
 
Apsanypress – Moskova’ya yapmış olduğunuz çalışma ziyareti sırasında Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldiniz. Görüşmenin sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Daur Kove – Toplantı çok samimi bir atmosfer içerisinde gerçekleşti. Bizler, görüşme sırasında Abhaz – Rus ilişkilerinin hemen, hemen tüm konularını ele aldık. Rus Dışişleri Bakanı, Abhazya’nın uluslararası toplumda desteğine önem verdiklerini, dünya da ki çeşitli ülkeler ile pratik ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bu yöndeki etkin çalışmalar, Rusya Federasyonu’nda bulunan Abhazya Cumhuriyeti Büyükelçiliği aracılığı ile yürütülmektedir.
 
Görüşme sırasında, Güney Kafkasya’da Güvenlik ve İstikrarın sağlanması amacıyla Cenevre’de sürdürülen görüşmelerde koordineli çalışmanın öncelikli yönleri ele alındı.
 
Ayrıca, Abhazya – Rusya Birlik ve Stratejik Ortaklık Anlaşmasının 4. Maddesinde yer alan, Abhaz – Rus Ortak Çalışma Gurubunun oluşturulması ile ilgili eylem planı üzerinde duruldu
 
Bu çalışma gurubu, 2014 yılında imzalanan Stratejik Ortaklık ve İşbirliği Antlaşmasının uygulanmasında olumlu gelişmeler sağlanması amacıyla oluşturulmuştur. Bugün için, antlaşmaya bağlı olarak, ikili işbirliğinin oluşturulacağı çeşitli alanlar üzerinde görüşmelerimizi sürdürüyoruz.
 
Apsnypress – Moskova’daki çalışma ziyareti sırasında, siz ayrıca Suriye ve Venezuela Büyükelçileri ile de toplantı yaptınız. Bu görüşmelerde hangi konuları ele aldınız? 

Daur Kove – Suriye’nin Moskova’daki elçiliğinde, Suriye Arap Cumhuriyeti Büyükelçisi Riad Haddad ile özel bir konuşma gerçekleştirdik. Bizler, Suriye Devlet yönetiminin uluslararası terörizme karşı verdiği mücadeleyi desteklediğimizi ve Rusya Federasyonu’nun, Suriye’deki sorunların çözümünde oynamış olduğu özel rolün önemine dikkat çektik. 
 
Büyükelçi, ülkenin başarılı gelişimi için siyasi istikrarın önemine vurgu yaparak, Abhazya devleti yönetimi ve halkının demokratik bir devlet kurmak amacıyla yapmış olduğu çabayı desteklediklerini söyledi.
 
Moskova’daki Venezuela Büyükelçiliği’nde, bize karşı sıcak bir karşılama yapıldı. Toplantı sırasında, Abhazya – Venezuela işbirliğinin geliştirilmesi konuları, çeşitli yönleriyle gündeme getirildi.
 
Apsnypress – Cenevre Görüşmelerinin çalışma biçimini nasıl değerlendiriyorsunuz? Görüşmeler, Abhazya’nın uluslararası toplum ile iletişim kurması açısından önemi nedir? Artıları ve eksileri nelerdir?

Daur Kove – Cenevre Görüşmeleri Biçimi – Bugüne kadar, Abhazya Cumhuriyeti’nin çıkarlarını savunmak için tek uluslararası platform olarak bulunuyor. Cenevre görüşmeleri bizim için pek çok açıdan önem taşımaktadır. Bizler, rakiplerimize karşı, kendi görüş açımızı belirtmek için çeşitli koşullar elde ediyoruz. Ve aynı zamanda, bizler, Gürcü tarafının yapıcı olmayan davranışları nedeniyle, güç kullanılmaması amacıyla yapılacak olan anlaşmanın hala uzakta olduğunu biliyoruz. Ayrıca bizler, güç kullanılmaması anlaşmasının yasal olarak bağlayıcılığının ortak olarak imza edilmemesini asla kabul etmeyiz. Güney Kafkasya’da güvenlik ve istikrarın kalıcı olarak oluşturulması için, yasal olarak bağlayıcılığının sağlanması amacıyla Gürcistan temsilcilerinin – Cenevre Görüşmelerinin ana hedefine ulaşmak için daha sorumlu davranış göstermeleri gerektiğine inanıyorum. 
 
Kaynak: www.apsnypress.info
 
www.abhazyam.com

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.