RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 03 Kasım 2016, Perşembe 13:48:09 tarihnde eklendi. 683 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Moskova’daki Abhaz Öğrenciler

MOSKOVA’DA OKUYAN ABHAZ ÖĞRENCİLER, RUS DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI ULUSLARARASI İLİŞKİLER ENSTİTÜSÜNDE DÜZENLENEN “ABHAZYA’DAN SEVGİLERLE” GECESİNDE BULUŞTU
  Moskova’daki Abhaz Öğrenciler
MOSKOVA’DA OKUYAN ABHAZ ÖĞRENCİLER, RUS DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI ULUSLARARASI İLİŞKİLER ENSTİTÜSÜ’NDE DÜZENLENEN “ABHAZYA’DAN SEVGİLERLE” GECESİNDE BULUŞTU
 
03/11/2016. Moskova. Sputnik. Alan Sabaev. Çeviri: Fatih Atan (Atanba).   Moskova’da okuyan Abhaz öğrenciler 1 Kasım akşamı, “Eski Zamanlardan Günümüze, Abbhazya’nın Kültürel Tarihi” adlı gecede buluştu. Rusya Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsün’nde (MGIMO) “МГИМО” düzenlene geceye ellinin üzerinde davetli katıldı.. (Not: Darısı İstanbul’da okuyan Abhaz Öğrencilerin başına – Abhazyam.com) 
 
MGIMO’nun yeni binasında saat 16:00’da başlayacak olan geceye gençler, geceye geleneksel Kafkas dakikliği içerisnde gelecek olan ziyaretçileri dörde çeyrek kalaya heyecanlı bir biçimde beklemeye başladılarve kendi aralarında konuşmaya başladılar. Yaklaşık elli genç öğrenci ve MGIMO Abhazya Dostluk Derneği Başkanı İnar Smır, 16:15’de gelen Abhazya Cumhuriyeti Rusya Federasyonu Büyükelçisi İgor Ahba, Abhaz – Rus sosyal ve siyasal toplumunun önemli insanı, Hukuk Bilimi Doktoru, Rusya – Kafkas Halkları Kongresi Eşbaşkanı Taras Şamba, Dünya Abhaz – abazin Kongresi Başkan Yardımcısı, Halkların Uluslararası Hakları Hareketi Koordinatörü Beslan Kobakhia, Abhazya Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Odası Rusya Temsilcisi Oleg Bartsız’ı karşıladılar.
 
Abhazya Büyükelçisi İgor Ahba, konukları karşılayarak, Abhaz dilinde hoşgeldiniz dileklerini belirtti. Diplomat öğrencilere “Sizler bizim onurumuz ve umudumuzsunuz. Sizlere tek dileğim var: Okuyun, okuyun, okuyun, sonuç sizler için çok iyi olacaktır. Ben her zaman için diyorum ki, bizler sizlere ortaya çıkacak olan sorunların çözümünde sizlere yardımcı olmaya çalışacağız, ancak biz sizlerle birlikte öğrenemeyiz. Ailelerinizin sizin için rahat olması adına, sizler elinizden geldiğince anavatanınınzı temsil etmelisiniz” dedi. İgor Ahba, sözlerine, büyükelçilik olarak, öğrencilerin rahat bir biçimde öğrenim görmeleri için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını, başarılı bir öğrenim dönemi geçirmeleri dileklerini ekledi.
 
Siyasetçi Taras Şamba, kısaca Abhaz halkının tarihsel sürecindeki önemli aşamalar hakkında bilgi verdi. Taras Şamba, bugün için bilim adamlarının V – VI. Yüzyıl dönemini araştırmakta olduğunu, ancak tarihe göre, bağımsız Abhaz (Abask) devletinin ilk tarihi olarak bilinen dönem 766 – 1259 yılları arasında olduğu biliniyor. Taras Şamba, çeyrek yüzyıl önce, Abhaz – Abazin Halkının ortak dil çalışmalarının planlandığını da söyledi. 
 
Taras Şamba “Bizler, bağımsız devlet olmak zorundayız. Dünya’nın takım yıldızları içerisinde bizim küçük uluslumuz için bir yer bulmak dileğim bulunuyor. Bunu da sizlerin benimsemenizi isteriz. Onu terk etmeyin, içinizde taşıyın. Bizler, dostluk ve sevgi istiyoruz, ancak bizler ülkemizi de savunmak zorundayız” dedi. 
 
Taras Şamba ve İnsan Hakları Savunucusu Beslan Kobakhia, öğrencilerin çeşitli sorularını yanıtladı. Konuşmacılar, Abhazya’nın tanınması, oluşumu süreci ve yaşamı hakkında bilgiler verdiler. Onlar, ayrıca Abhaz – Adıge Uluslarının dayanışması ve dünya daki gelişmeler, Diaspora ile olan varolan sorunların çözümü hakkındaki sorulara yanıt verdiler. 
 
O. E. Kutafin Moskova Devlet Hukuk Akademisi Savcılık Enstitüsü öğrencisi Dimitri Tarba, yanmış olan Abhazya Devlet Arşivi ve Abhaz Sosyal Araştırmalar Enstitüsü Arşivinin canlandırılması hakkında soru sordu. Kobakhia “Bugünlerde, Kilise arşivleri açılıyor ve onların içerisinde Abhaz kilisesi hakkında bir çok belge bulunuyor. Birçok devletin arşivinde ülkemiz hakkında bilgi bulunmaktadır, onları bulmak ve araştırma, devlet arşivimize getirmek için çalışmak gerekir” dedi. 
 
MGIMO Abhaz Dostluk Derneği Başkanı İnar Smır “Abhazyalı öğrenciler olarak bu tür çalışmalarımızı sürdürüeceğiz. Ülkemizin dışında olmak, bizlere, dünyanın en eski halklarından olan ulusumuzu, kültürümüzü, geleneklerimizi ve göreneklerimizi, yabancı ülke insanlarına anlatmak gibi çok güzel bir deneyim kazandırıyor. Enstitümüzün duvarları içerisinde, bizler ülkemizin tanıtımı konusunda geniş bir anlatım atmosferi buluyoruz.” Dedi. 
 
İnar Smır ayrıca, gece içerisinde almış oldukları bilgileri, diğer ülke öğrencilerinin de katılacağı gecelerde bilgilendirileceklerini, MGIMO içerisindeki etkinliklere Abhaz öğrenciler olarak aktif bir biçimde katıldıklarını sözlerine ekledi. Apsnı tarihi ve kültürü adına adanmış ilk bilgilendirme toplantısını gerçekleştirdikleri söyledi. Dostlu Derneği olarak, benzer toplantılar düzenleyerek çalışmalarının sürdürüleceği vurgulamasında bukundu.                            
 
Kaynak: http://sputnik-abkhazia.ru/world/20161102/1019781752/s-lyubovyu-k-abxazii-i-zmoskvy.html
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.