RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 12 Mayıs 2016, Perşembe 00:09:11 tarihnde eklendi. 809 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Nikolai Tvanba (Atanba)

BÜYÜK VATANSEVERLİK SAVAŞI SSCB KAHRAMANI NİKOLAİ TVANBA (ATANBA), CEPHE YAŞAMI, AİLE VE EDEBİYAT SEVGİSİ
 Nikolai Tvanba (Atanba)
12/05/2016. Sputnik Abhazya. 11 Mayıs. Sputnik Abhazya muhabiri, Büyük Vatanseverlik Savaşı (II. Dünya) I. VE II. Derece Savaş Kahramaın Madalyası sahibi, Abhazya sovyat Sosyalist Otonom Cumhuriyeti vatandaşı Nikolai Tvanba’nın kızı Vera Tvanba ile savaş, öğrenimi ve yaşamı hakkında söyleşide bulundu.
 
Mart 1939 tarihinde, Nikolai Tvanba (Atanba) adındaki genç br adam, Savunma Bakanlığı Duripsh Köyü Temsilcisi Galatnikov’un yanına gelerek “Sn. Galaktionov, Askeri okulda öğrenim görmek istiyorum, bana bu konuda yardımcı olur musunuz?” diyerek soru sordu. Galaktionov çevresine bakındı ve “listeyi verin ve sizin dilekçenizi yazalım” dedi.     
 
“Asker Olmak İstiyorum”

Genç Nikolai, dilekseni şöyle yazdı: “Askeri okula gitmek istiyorum” – ve Galaktionov’a verdi. Mektubu verdikten sonra da “Bu konuda bana yardımcı olun” dedi. 
 
Bu dilekçe Tvanba için “Yaşama başlangıç” oldu. Nikolai, Bryansk kentinde, Yüksek Askeri  - Politika Okulu sınavlarına girdi. Tarih sınavı iyi geçti, ancak Rus dili sınavında diyalekt faklılığından dolayı zorluk yaşadı. Fakat, telaşlanmadı, Nikolai, cebinden Galaktnikonov imzalı dilekçeyi sınav kağıdının yanına koydu ve sadece belgede ki 1909 olan doğum tarihini 1913 olarak değiştirmek durumunda kaldı. 
 
Nikolai Matveyevich Tvanba (Atanba), 1909 yılında Gudauta Bölgesi Lıkhnı köyünde doğdu ve ailesi Kolhoz çiftçisi idi. Orta öğrenimini Lıkhnı’da tamamladı, Suhum Sovyet Parti Okulunda öğrenim gördü ve 1936 yılında mezun oldu. 1936 – 1939 yılları arasında Duripsh köyü “Akomchar” "Акомчар", Kolhozu sekreter ve katip olarak görev yaptı. 1937 – 1939 yılları arasında Barmısh Köyü ilköğretim okulu müdürü olarak görev yaptı.
 
Cephe’deki Durumu

Nikolai Tvanba, 1941 yılında askeri öğrenimini teğmen rütbesi ile bitirdi ve hemen cephede görev aldı. Cephede bulunan, Orlovskoy Bölgesi askeri eğitim biriminde siyasi eğitmen olarak çalışı.
 
Savaşın ilk günlerinden itibaren etkin bir biçimde görev yaptı. Haziran 1943’de Üsteğmen oldu.
 
Ekim 1943. Kızıl Ordu’nun tüm cephe boyundaki saldırılarına katıldı. Belarus. Üsteğmen Tvanba sorumluluğundaki askeri birlik cephede keşif görevine gitti. Düşman birliklerinin “Sojh” (Сож) Nehrini geçtiğini gördüklerinde karşı ateş açarak durmalarını sağladılar ve arkadan gelen takviye güçlerle düşmanı geriye püskürttüler.
 
Üsteğmen Tvanba, bu görevini başarı ile yürütmesi nedeni ile Büyük Vatanseverlik Savaşı 1. Dereceden Kahramanlık Nişanı’na layık görüldü.    
 
Siyasi eğitmen Üsteğmen Tvanba savaş sırasında ağır yaralandı. Onu ormanda bulunan sahra hastanesine kaldırdılar. Ameliyat sırasında ağrı kesici almayı reddetti. Sol eli, sıradan bir testere ile kesildi. 
 
Sivil Yaşamdaki Mücadele 

Nikolai Tvanba, 1944 yılında terhis oldu. İlk olarak Moskova’da tedavi gördü, daha sonra Gorky şehrinde tedavisi sürdü. Ve oradan da kendi isteğine bağlı olarak – anavatanına geri döndü. 
 
Abhazya’ya döndüğünde, kolu yoktu ancak cesareti güçlü idi. Nikolai Tvanba, Suhum Pedagoji Fakültesi Tarih bölümünü başarı ile bitirdi. Ve ayrıca, 1946 yılında Suhum Pedagoji Enstitüsü Tarih Bölümünde eğitim bölümüne girdi.
 
Nikolai Tvanba, 1947 yılında 36 yaşında, babası cephede kaybolan Luydmila Kharitidi ile evlendi. Onların altı çocuğu oldu.
 
Nikolai Tvanba, 1946 yılından itibaren 10 yıl boyunca Novy Afon ortaokulunda Abhazya, Rusya tarihi, coğrafya ve sosyal bilgiler öğretmeni olarak görev yaptı. 
 
Kızı Vera Tvanba, babasının Rus edebiyatını çok sevdiğini belirterek, masasının üzerinde her zaman için Dosteyevski, Gorki ve Ostrovsky’e ait kalın bir kitabın bulunduğunu söyledi. O, “Savaş ve Barış” ve Suç ve Ceza” kitaplarını birçok kez okudu. Babam, her zaman kızım kitap getir derdi ve “Kızım, kitap manevi gıdadır, manevi” derdi. 
 
Vera Tvanba “O, tüm yaşamı boyunca Abhaz geleneklerine bağlı olarak yaşadı ve bizlere, çocuklarına her zaman ‘Siz’ hitap ederdi. Ölümüne kadar bizlere her zaman için sevimli yaklaşır, gülümseyerek: “Kızım nazik olun”, “Kızım, çok güzel kahvaltı masası hazırlamışsın”, “Böyle lezzetli bir öğle yemeği için teşekkür ederim” diyerek anılarını paylaştı.      
 
Kaynak: http://sputnik-abkhazia.ru/Abkhazia/20160511/1018226275.html
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.