RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 04 Mart 2016, Cuma 17:42:27 tarihnde eklendi. 617 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Cenevre Ön Görüşmeleri

CENEVRE GÖRÜŞMELERİ AB EŞ BAŞKANI HERBERT SALBER, ABHAZYA’DA ÖN GÖRÜŞMELERDE BULUNUYOR.
Cenevre Ön Görüşmeleri
04/03/2016. Suhum. 4 Mart. Sputnik. Badrak Avidzba. Abhazya Cumhuriyeti’ni ziyaret eden Cenevre Görüşmeleri Eş Başkanları ile Dışişleri Bakanlığı’nda 4 Mart Cuma günü toplantı yapıldı. Toplantıda Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Vyacheslav Chirikba, Cenevre’de sürdürülen görüşmelerin bir sonraki turunun başarılı ve yapıcı olmasını beklediklerini söyledi.
 
Chirikba “Bizler için çok ilginç raund oldu, düşünceme göre, son tur oldukça zor geçti. Önümüzdeki tur görüşmeler sırasındaki çalışmaların daha başarılı ve verimli geçeceğini umuyoruz. Bölgeye barış gelmesi konusunda – bizler çok önem veriyoruz. Bizler, Gürcistan ile silah kullanılmaması anlamında anlaşma imzalanmasının önemli bir adım olacağını görüyoruz” dedi.
 
Chirikba’ya göre, Gürcistan ile saldırmazlık anlaşmasının imzalanması çok zor, ancak en önemli görev.
 
Dışişleri Bakanı “Eğer bu önemli konuya iyi niyet ve sorumluluk duygusu içerisinde bakılırsa, bu en önemli görevdir. Savaş, bölgede, özellikle de komşu ülkeler arasında hiçbir zaman için yinelenmemelidir” dedi.
 
Vyacheslav Chirikba, Cenevre görüşmeleri içerisinde ayrıca diğer önemli konularda da tartışma olanağının bulunduğunu belirtti.
 
Chirikba “Bizler, güvenlik ile ilgili önemli konuları, sınır bölgelerinde yaşayanların nüfus durumları, sorunları, sosyal konuları görüşüyoruz. Gürcistan ile sınır bölgesindeki güvenlik durumunun iyileştirilmesi konusunda olumlu gelişmeler yaşanmıştır. Bizler, taraflar arasında güvenlik alanında bilgi alışverişinin sağlanmasına katkı sağlayacak olan Gal mekanizmasının çalışması için anlaşma yapılabileceğini umuyoruz ve ayrıca iki komşu ülke arasında güven artırıcı önemli bir faktör olarak yer alabilecektir” dedi.
 
Vyacheslav Chirikba, Abhaz tarafının, bir sonraki görüşme turunda, çevre sorunları ile ilgili konuları gündeme getireceklerini sözlerine ekledi.
 
Dışişleri Bakanı “Ayrıca, çevre sorunu bizler için önemli bir konu olarak bulunuyor, bölgesel sorun olmaya aday, özellikle bizlere Çin’den, İtalya ve Soçhi üzerinden zararlı kelebekler geldi. Şimdi, bu sorun sadece Abhazya için değil, aynı zamanda Rusya, Gürcistan, İran ve Türkiye’yi de ilgilendiriyor. Bizlerin bu sorunu çözeceğimizi umuyorum” vurgulamasında bulundu.
 
Vyacheslav Chirikba, Abhazya için görüşmelerde kültürel sorunların önemli bir unsur olarak yer aldığını sözlerine ekledi. 
 
Chirikba “Abhazya savaşı sırasında kaybolan arşiv belgelerinin geriye dönüşü. Bu sürecin yürüyeceğini umuyorum, bu bizler için çok önemlidir. Burada tüm taraflar arasında işbirliği olmalıdır, Cenevre’de, Abhazya Arşiv Müdürü ve Gürcistanlı meslektaşının buluşacağını umuyorum. Bizler için bu konuda, çözülmesi gereken birçok sorun bulunuyor. En önemlisi – bizler bölgede var olan gerginliğin azaltılabileceği konusunda olumlu işaretler alıyoruz” dedi.
 
Cenevre Görüşmeleri Avrupa Birliği (AB) Eş Başkanı AB Güney Kafkasya Özel Temsilcisi Herbert Salber, toplantıda, Cenevre görüşmelerinde tarafların çok önemli noktalara geldiklerini belirtti. 
 
Herbert Salber “Yeni tur görüşmeler turunun verimli geçeceğini ve bu turdan sonra, önümüzdeki turdan sonra ileriye yönelik bazı adımlar atmanın mümkün olacağını çok umuyorum. Cenevre’deki son tur görüşmelerinde, zararlı kelebekler ile ilgili olarak sorun hakkında neler yapılabileceği görüşüldü ve konusunda tanınmış bir uzman, inceleme yapmak amacı ile buraya geldi ve çözüm önerilerini içeren bir rapor hazırladı. Bu öneriler kısa süre içerisinde yerine getirilecektir. En azından, sorunun etkilerinin azaltılması için belirli önlemlerin alınacağı anlamına gelir” dedi. 
 
Herbert Salber, görüşmelerin yaklaşan sürecinde önemli konulara yer verileceğini sözlerine ekleyerek “Güç kullanılmaması anlaşması. Bizler, bir takım sorunların olduğunu biliyoruz, ancak bizler bu çalışmayı sürdüreceğiz” dedi.
 
Güney Kafkasya’da Güvenlik ve İstikrarın Sağlanması amacı ile Cenevre’de sürdürülen görüşmelerin 35. Turu, 22 – 23 Mart 2016 tarihleri arasında yapılacak.             
 
Kaynak: http://sputnik-abkhazia.ru/news/
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.