RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 20 Şubat 2016, Cumartesi 13:46:50 tarihnde eklendi. 686 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Minsk Rahatsız Oldu

ABHAZYA VİZESİ, BELARUS’UN ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA’NIN BAĞIMSIZLIKLARINI TANIMAMASI KONUSUNU YENİDEN GÜNDEME GETİRDİ
Minsk Rahatsız Oldu
20/02/2016. Minsk. 18 Şubat. REGNUM. Çeviri Fatih Atan (A’tanba). Aleksandr Lukashenko’nun, Abhazya ve Güney Osetya’yı tanıma sözünü yerine getirmemesi, Belarus turistleri için sorun yarattı. Belarus Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Dimitry Mironchik 18 Şubat Perşembe günü, basın toplantısı düzenledi. (Bknz: http://www.abhazyam.com/haber/5447/belarustan-vize-aciklamasi.html )
 
Mironchik, konuşmasında, Aleksandr Lukashenko’nun üç yıl önce, ulusal mecliste Belarus halkına karşı yapmış olduğu açıklamaya değindi. Dışişleri Bakanlığı Basın Sekreteri, 2013 yılında, Dışişleri Bakanlığı Eski Sovyet Cumhuriyetleri ile İlişkiler Bölümü'ne, Devlet Başkanı'nın gönderdiği mektupta “Belarus Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından, vize konularındaki sorunların çözümünde düzenleme yapması gerektiği belirtildi” dedi. 
 
2009 yılı başlarında, Rus hükümet yetkilileri ve Devletlerarası Birlik Genel Sekreteri Pavel Borodin olmak üzere, Belarus’un Abhazya ve Güney Osetya’nın bağısızlıklarını tanıyacağı konusunda ki güvenlerini belirten bir dizi açıklamalar yapılmıştı. Onların bu güvenleri Aleksandr Lukashenko’nun, bu cumhuriyetleri tanıyacağını belirten vaadine dayanmakta idi. Ancak, bugüne kadar, bu konu, ayrıca, Minsk tarafından resmi olarak gündeme getirilmedi ve Lukashenko’nun açıklamalarına bakılırsa da gündeme getirilmeyecek.
 
Belarus Anayasasına göre, diğer devletlerin tanınması konusu Devlet Başkanı’nın yetkisi içerisinde bulunmaktadır. Aleksandr Lukashenko, 2008 yılında yaşanan “Ağustos Savaşı” sırasında sanki bir müttefik değilmiş gibi gündeme geldi ve ardından Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını tanıyan kararnamenin imzalanmasını engelledi. Belarus muhalefetinin belirttiğine göre, Lukashenko, bu sorunun “parlamentoda görüşülmesi” gerektiğini belirtti ve aynı şekilde, o bu konuyu öteledi.
 
Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarının Minsk tarafından resmi olarak tanınması konusu Belarus’un resmi temsilcileri tarafından bir dizi güvenceye bağlanmak istendi, konu, Belarus Ulusal Meclisi’nin 2009 Nisan toplantısında gündeme getirilmiş olmalıydı. Ancak, bu konu, o dönemki toplantılarda gündeme getirilmedi. Bütün bu gelişmelerin sonucuna bağlı olarak, Lukashenko, tanınma kararnamesini imzalamadı ve ayrıca o, tanıma konusundaki sözünü tutmadı, gündeme getirmekten kaçındı. 
 
Belarus, aynı zamanda Gürcistan ile vizesiz dolaşım rejimini sürdürdü. Belarus ürünleri (süt ve süt ürünleri, votka, buzdolabı ve diğer ürünler) Abhazya pazarında görüldü. Ancak, Aleksandr Lukashenko’nun en büyük ihraç konusu, Saakaşvili’ye olan siyasi desteği oldu.
 
Aleksandr Lukashenko, 15 Eylül 2009 Tarihinde REGNUM Haber Ajansı Muhabirine, uzun süredir varlığını sürdüren, Minsk’in Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını tanıma sorunu hakkındaki sorusuna verdiği yanıtta “Eğer, insani açıdan bakmak gerekirse, bizim bu konuda uzun zaman öncesinden Moskova’yı desteklememiz gerekirdi” demişti. Lukashenko, daha sonra 1 Ekim 2010 tarihinde gazetecilere, Abhazya ve Güney Osetya’nın tanınması konusunda “bu konuda konuşmaya gerek yok” açıklamasında bulundu.
 
Lukashenko, daha sonra 11 Ekim 2013 tarihinde, gazetecilere, Rusya’nın, Belarus’un Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını tanıması sonrasında doğacak olan zararların karşılanması garantisini vermediğini söyledi ve bu ülke liderlerinin, tanınma sorununu gündeme getirmediklerini belirtti. Rusya’nın tazminat garantisini kabul etmemesi Minsk’in Abhazya ve Güney Osetya’nın resmi olarak tanımasını engellemiş oldu. Lukashenko, 17 Ekim 2014 tarihinde gazetecilere, Rusya’nın tazminat garantisinin kabul etmemesinin Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarının, Minsk tarafından resmi olarak tanınmasının bir eksiklik olduğunu ve bunun genel olarak, iddia edildiği gibi bu ülkelerin bağımsızlıklarının tanınmasında bir engel olmadığını söyledi.                       
 
Kaynak: http://regnum.ru/news/polit/2082222.html
 
-----
 
Not: Değerli Abhazyam.com okuyucuları, bilindiği üzere bizler, Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarının Belarus tarafından tanınması konusunu sizler ile sayfalarımızda buluşturduk. Aleksandr Lukashenko’nun bağımsızlıkların tanınmaması için AB liderleri tarafından nasıl tehdit edildiğini belirten söylemlerini sizlere ilettik. Konuyu ayrıntılı incelemek isterseniz. www.abhazyam.com Ana sayfasında ki ARA bölümüne: “Belarus” yazarsanız tüm ayrıntılara ulaşabilirsiniz.   

Ayrıca Belarus Devlet Başkanı ve Parlamentosu’na Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarının tanınması konusundaki Rusça metin yazılı, başvuru kampanyası başlattık. Aslında bu kampanya günümüz içinde geçerlidir ve sizlere bir kez daha belirtmiş olduğumuz metni, aşağıdaki adreslere gönderebilirsiniz. Ve Abhaz - Kafkas Diasporası olarak, bu konunun takipçisi olduğumuzu da göstermiş olursunuz. 

***
 
“Парламенту Республики Беларусь! Уважаемый председатель парламента,уважаемые депутаты! Вы являетесь парламентом независимого,суверенного государства. 2016 году обсудите заявлениe о признании независимости Абхазии и Южной Осетии. Мы, Кавказско-Абхазская диаспора,надеемся,что принятое Вами решение будет свободным волеизъвлением, а не результатом давления ЕС. 

С уважением, Кавказско-Абхазская диаспора.”

Gönderilecek olan e-posta adresi
 
Belarus Meclis Temsilciliği admin@house.gov.by
 
 
Örnek: Belarus Ankara Büyükelçiliği: turkey@belembassy.org
 
Belarus Londra Büyükelçiliği: uk@belembesy.org
 
***
 
Bugün, Abhazya Cumhuriyeti tarafından başlatılan ve özellikle Abhazya'nın bağımsızlığını tanımayan Bağımsız Devletler Topluluğu ülke vatandaşlarına karşı uygulanacak olan vize rejimini, Abhazyam.com olarak, geç alınmış bir karar da olmasına rağmen destekliyoruz.
 
Saygılarımızla. 

Fatih Atan (Atanba) 
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.