RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 14 Şubat 2016, Pazar 12:54:47 tarihnde eklendi. 697 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhaz Şair Ruşbey Smır

ABHAZ HALK ŞAİRİ, SAVAŞ KAHRAMANI RUŞBEY SMIR, 66 YAŞINDA. KUTLUYORUZ.
Abhaz Şair Ruşbey Smır
14/02/2016. Suhum. 13 Şubat. Sputnik. Badrak Avidzba. Abhaz Ulusal Şairi, Dimitri Gulia Devlet Ödülü, "Ахьдз-Апша" II Dereceden savaş Madalyası sahibi Ruşbey Smır, 13 Şubat günü 66 yaşına girdi.  
 
Abhaz Dili Geliştirme Vakfı Başkanı Gunda Kvitsinia, Sputnik Haber Ajansı Muhabirine yaptığı açıklamada “ilk olarak, Ruşbey Smır’ın doğum gününü kutlamak istiyor, sağlıklı bir yaşam ve çalışmalarında başarılar diliyorum. Neyseki ülkemizde, onun gibi edebiyatımızın düzeyini yükseklere çıkartan yaratıcı insanlarımız bulunuyor. Şunu da memnuniyetle belirtmek isterimki, ulusal edebiyatımızı geliştirecek olan seçkin şairlerimiz bulunuyor. Ona sadece tek şey söylemek istiyorum – Sağlık, iy bir sağlık ve uzun bir yaşam diliyorum” dedi.
 
Ruşbey Smır – Yazar, 16 şiir koleksiyonu bulunuyor. Şairin şiirlerindeki ana tema – Abhazya’nın ana kaderi, onun tarihi ve yazarın deneyimleri ile geleceğini oluşturuyor.
 
Genç Abhaz Şair Abzagu Kolbaya “Ruşbey Hazaratovich, bizim edebiyetımızın klasiklerinden birisidir. Halkımızın zor dönemleri olan 1980’li yılların sonları ve 1990’lı yıllarında başlarındaki yaratıcı ve her zaman için halkına destek veren çalışmalarının yanı sıra, savaş sonrası dönemde de halkına bilgi ve tecrübesini sundu. Gençlerimiz ve kendim adına onun doğum günün kutluyorum. Bizler için, hayatımızda ve çalışmalarımızda rehber olmuştur” dedi. 
 
Smır Ruşbey, çalışmalarına “Bzıp” "Бзып" gazetesinde başladı. İlk eserini, 1973 yılında “Yıldızların Dansı”  "Аеҵәақәа рыкәашара" yayınladı. Yazmış olduğu bir çok şiiri şarkı bestesi yapıldı ve Abhaz Tiyatrolarında oynandı. 
 
Ruşbey Smır, Abhazya’nın ulusal kurtuluş savaşı sırasında öncü kadroda yer alldı. Abhaz ulusunun haklarını kısıtlamak isteyen Gürcü şöven politikalara karşı, 1977 – 1979 ve 1989 yıllarında düzenlenen protestolarda yer aldı. 
 
Not: Ruşbey Smır: 1992 – 1993 Abhazya Kurtuluş Savaşı sırasında, Türkiye’de yaşayan Abhaz Diasporasına, Anavatan Abhazya’ya yerleşmelerine destek sağlamak ve yaşanan savaşı anlatmak amacı ile, Türkiye’ye gelen heyet içerisinde yer aldı. 28 Nisan 1993 – 23 Mayıs 1993 tarihleri arasında Türkiye genelinde gerçekleştirilen bu geziye Abhazyam.com Genel Yayın Sorumlusu Fatih Atan (A’tanba) rehberlik yaptı. Fatih Atan bu geziyi, 2009 yılında “TÜRKİYEDEKİ ABHAZLAR” kitabında okurlar ile buluşturdu. Abhazyam.com olarak Ruşbey Smır’a sağlıklı, uzun bir ömür ve çalışmalarında başarılar diliyoruz.                      
 
Sputnik Абхазия: http://sputnik-abkhazia.ru/Abkhazia/20160213/1017182007.html#ixzz402y0IK6x
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.