RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 05 Ocak 2016, Salı 12:10:15 tarihnde eklendi. 737 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

5 Ocak 1993

ABHAZYA’NIN BAŞŞEHRİ SUHUM’UN GÜRCİSTAN İŞGALİNDEN KURTARILMASI AMACI İLE DÜZENLENEN 5 OCAK 1993 SALDIRISI ANILIYOR
5 Ocak 1993
05/01/2016. Suhum. 5 Ocak. Abhazya – İnform. Suhum’un kurtarılması amacı ile 5 Ocak 1993 tarihinde Gumista’da gerçekleştirilen Abhaz birliklerinin saldırısının başlatılması 23. yıldönümünde anılıyor.
 
5 Ocak 1993 Tarihinde Abhazya Cumhuriyeti silahlı güçleri, Gürcistan askeri güçleri tarafından işgal durumunda bulunan başşehir Suhum’un kurtarılması amacı ile Gumista nehri üzerinden saldırıya geçti. Bu saldırı sırasında Abhazya 37 askerini kaybetmiş, yüz’ün üzerinde yaralı vermişti.  
 
Abhaz Tarihçi Valiko Paçuliya “Gürcistan – Abhazya Savaşı 1992 – 1993” adlı kitabında Abhazya Yönetiminin almış olduğu karar ile, Abhazya Silahlı Kuvvetleri’nin, Suhum’daki işgali sürdüren Gürcistan Askeri Güçlerine karşı saldırısı başlatıldığını belirtiyor ve “Doğu Cephesinde Abhaz Askeri güçleri tarafından başlatılan sistemli saldırı sırasında içerisine düşmüş olduğu zor koşulları ve komuta kademesindeki sistematik yanlışlıkları anlatıyor”
 
Ocak Saldırısı, olumsuz hava koşullarının ve operasyon sırasındaki başka ciddi nedenlerden dolayı başarılı olamadı. Ancak bu saldırı sırasında Abhazya Silahlı Kuvvetleri, Gürcistan Silahlı Kuvvetlerine ağır darbe vuruldu, Gürcistan silahlı kuvvetleri 2 tank, 2 Adet BM-21 “Grad” Atıcısı imha edildi, 3 Adet Askeri Personel Taşıyıcı Aracı imha edildi, 3 Adet Askeri Mevzi imha edildi ve yaklaşık olarak 150 Gürcü askeri öldürüldü tesirsiz duruma getirildi.
 
Abhazya Silahlı Kuvvetleri tarafından 35 kişi yaşamını yitirdi.
 
Abhazya Savunma Bakanı Tümgeneral Sosnaliev yaptığı açıklamada “Birçok kişi Suhum’a yapılan Ocak ve Mart Saldırılarının yanlışlığını söylüyor, ancak bu doğru değildir. Görevlerimizin başında, zor koşullar altında bizlerden sayıca ve teknik olarak güçlü olan düşmanın zayıf noktalarını bulmak bulunuyordu. Bu mcadeleden elde ettiğimiz tecrübe ile Eylül Operasyonu’nu başarılı bir biçimde yürüttük ve zaferi kazandık” demişti.
 
Kaynak: http://www.abkhazinform.com/
 
www.abhazyam.com

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Kırgız - Selamlama

DOST, BU YILIN DA, SİZE VE BÜTÜN SEVDİKLERİNİZE SAĞLIK, BAŞARI VE MUTLULUKLAR GETİRMESİNİ DİLİYORUM. NOT: 10 VE 68'LE BİTEN NUMARALARINDAN SANA ULAŞAMADIM.

 

Teşekkürler, bende yeni yılda, sevdiklerinizle birlikte mutlu yıllar diliyorum. Selamlar. 10'la biten tlf. açık, 

Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.