RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 10 Aralık 2015, Perşembe 11:40:48 tarihnde eklendi. 678 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Rus Dışişleri Açıklaması

RUSYA DIŞİŞLERİ “CENEVRE GÖRÜŞMELERİNDE, GÜRCİSTAN, ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA İLE KARŞILIKLI GÜÇ KULLANMAMA ANLAŞMASINI ENGELLİYOR”
Rus Dışişleri Açıklaması
10/12/2015. Çeviri Fatih Atan. Abhazyam.com. Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı 08 – 09 Aralık 2015 tarihleri arasında Güney Kafkasya’da güvenlik ve istikrarın sağlanması amacı ile Cenevre’de sürdürülen görüşmelerin XXXIV. Raundu hakkında bir Basın Bülteni yayınladı.
 
“Rusya Dışişleri Bakanlığı

Güney Kafkasya’da (Trans Kafkasya) Güvenlik ve İstikrarın Sağlanması amacı ile Cenevre’de düzenlenen toplantıya ilişkin.

2419-09-12-2015

8 – 9 Aralık tarihleri arasında, Güney Kafkasya’da güvenlik ve istikrarın sağlanması amacı ile Cenevre’de düzenlenen görüşmelerin yeni turuna, BM, AB ve AGİT Özel Temsilcilerinin eş başkanlığında,  Abhazya Cumhuriyeti, Gürcistan, Rusya Federasyonu, ABD ve Güney Osetya Cumhuriyeti taraf olarak katıldılar. Rusya Federasyonu heyetine, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigory Karasin başkanlık etti.

Katılımcılar, sakin ve öngörülebilir bir ortam içerisinde bir bütün olarak, bölgede yaşanan gelişmeleri anlattılar. Bölgede yaşanan olaylar, sınır geçişleri dahil olmak üzere, sınır bölgelerinde ciddi sorunların yaşanmadığına dikkat çektiler. Geçtiğimiz yıl, sınır bölgelerindeki insan geçiş haraketliliği, Gürcistan – Abhazya Sınırndan 1, 1 Milyon, Gürcistan – Güney Osetya sınırından ise 162 Bin insan geçişi ile belirlendi. Katılımcılar aynı zamanda, bu süre içerisinde, Gürcistan – Güney Osetya sınırındaki geçişlerde, bölgede bulunan sınır işaretleri ve geçiş engellerine düzenlenen kasıtlı ve tehlikeli zarar verme olaylarına dikkat çektiler. Tshinval temsilcileri, bu tür olayların görmezden gelinmesinin, bölgedeki güvenliği ciddi anlamda tehdit ettiği konusunda Tiflis tarafına uyarıda bulundu. 

Güney Osetya ile Gürcistan arasında sınırda yaşanan bu tür ve benzeri olayların engellenbmesi amacı ile kurulan ortak mekanizmanın (MPRI) olumlu çalışmaları yanı sıra, taraflar arasında düzenli ilişkilerin sağlanması amacı ile “sıcak hat” kurulması konusu gündeme getirildi. Bu tür önlemler, siyasal anlamda değil, bölgede çıkan sorunun “sahada” çözülmesine izin vermiş olur. Bu çerçevede, tüm katılımcılar oy birliği ile, MPRI’nin Abhazya’nın sınır kenti Gal şehrinde de kurulması çağrısında bulundular.

Toplantıda, bir kez daha, Abhazya, Gürcistan ve Güney Osetya arasında kuvvet kullanılmaması amacı ile tüm katılımcıların, ortak bir anlaşma taslağı çerçevesinde, bölgede barış ve istikrarın korunması amacı ile yasal olarak bağlayıcı bir anlaşmaların imzalanmasına öncelik verilmesi konusuna vurgu yapıldı. Abhazya ve Güney Osetya heyetleri, bu tür belgelerin oluşturulması konusunda hazır olduklarını belirttiler, ancak Gürcistan tarafı bir kez daha bu önemli sorunun çözümü konusunda engellemede bulundular.

Toplantıda, taraflar, Gürcistan ve NATO arasında derinleşen askeri işbirliği konusundaki endişelerini dile getirdiler. Tiflis’in Atlantik Alyansı içerisine, hızlandırılmış bir biçimde katılım çalışmaları, uzun vadede Güney Kafkasya’daki  istikrarın sağlanması amacı ile sürdürülen çok taraflı çalışmaları ve aynı zamanda Cenevre’de sürüdürlen görüşmeleri zayıflatır.

Abhazya Cumhuriyeti heyeti, Abhazya ve Güney Osetya vatandaşlarının uluslararası ilişki kurmalarına karşılık olarak oluşturulan engellerin kaldırılması amacı ile bir taslak sunumunda bulundu. Rusya ve Güney Osetya heyetleri, hareket özgürlüğünü sınırlayan, bu ayrımcılığın ortadan kaldırılması amacı ile şeffaf bir ortamın yaratılmasına gereksinim duyan bu öneriyi etkin bir biçimde desteklediler.

İnsani ilişkiler gurubu çalışmalarında, Abhazya, Gürcistan ve Güney Osetya insanlarının yaşamlarının gelişimi konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Toplantıda, sağlık ve çevre koruma konularının yanı sıra, özellikle, Abhaz, Gürcü ve Güney Osetya tarfları kayıp kişilerin araştırılması ile ilgili araştırma dosyalarının karşılıklı olarak transferi ve işbirliğinin yoğunlaştırılması konuları görüşüldü. Abhazya’nın Gal Şehrindeki okul eğitimi konuları önemli bir biçimde değerlendirildi.

Son gün yapılan görüşmeler, Gürcistan heyetinin mülteci sorununu inatçı bir biçimde dayatmaya çalışması nedeni ile daha fazla çalışma engellenmiş oldu. Eşbaşkanlar, tartışmaların daha fazla uzamaması amacı ile görüşmeleri erken bitirme kararı aldılar.

Görüşmelerin son bölümünde, bilgilendirme toplantısında hukuk uzmanları, uluslararası hukuk ve insan hakları çerçevesinde “bölgelerde yaşanan çatışmalar nedeni ile etkilenen nüfusun, hareketliliği, kimliği ve seyahat belgeleri” hakkında görüş sundular. Bu toplantıya bağlı olarak, arşiv belgeleri, tarihsel ve kültürel, doğal alanların korunması ve zararlı eylemlerden arındırılması konusunda görüş alışverişinde bulunulması amacı ile atölye çalışması düzenlendi.

Bir sonraki toplantının Mart 2016 sonunda düzenlenmesi planlanıyor.

9 Aralık 2015”
              
Kaynak: http://www.mid.ru/foreign_policy/news/-/asset_publisher/cKNonkJE02Bw/content/id/1968229
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.