RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 24 Ağustos 2015, Pazartesi 12:34:20 tarihnde eklendi. 841 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

KADK Kuruluşu

KAFKAS – ABHAZYA DAYANIŞMA KOMİTESİ (KADK) 23 AĞUSTOS 1992’DE KURULDU
KADK Kuruluşu
24/08/2015. Abhazyam.com. Abhazya – Gürcistan Savaşının bsşlangıç tarihi olan 14 Ağustos 1992 sonrasında Türkiye’de yaşayan Abhaz ve Kuzey Kafkas Diasporası 23 Ağustos 1992 tarihinde Abhaz Ulusu ile dayanışma göstermek amacı ile 23 Ağustos 1992 tarihinde Kafkas – Abhazya Dayanışma Komitesi’ni (KADK) kurdu. 
 
KADK’nin kuruluşunda bulunmaktan, Abhaz- Gürcü Savaşı sırasında üyesi ve Komite Sekreteri olarak görev almaktan dolayı onur duyduğumu bir kez daha belirtmek isterim. KADK çalışmaları ile ilgili olarak “Türkiye’deki Abhazlar” ve “Kafkas – Abhazya Dayanışma Komitesi” (Bir Dönemin Anatomisi 1992 – 1993) adlı iki kitap halinde dönemi anlatan eserlerim bulunmaktadır. İlgilenenler inceleyebilirler. 
 
KADK’nin1992 – 1993 yılları ve günümüze kadar süren çalışmaları, tarih ve dönem araştırmacıları için ilginç olaylar ile kaplıdır. 
 
KADK’nin günümüz koşullarında da varlığını ve çalışmalarını sürdürmesi gerektiğine inananlardanım. 
 
Kafkas – Abhazya Dayanışma Komitesi’ne çalışmalarında başarılar dilerim.
 
KADK Eski Üyesi ve Sekreteri
 
Abhazyam.com Genel Yayın Sorumlusu
 
Fatih Atan (A’tanba)    
 
******
 
Tarih : 23 Ağustos 2015 

Sayı : 2015-040 

Konu : KADK Kuruluşu 


KAFKAS-ABHAZYA DAYANIŞMA KOMİTESİ; 
 
Büyük sürgünden sonra Türkiye'deki Abhaz ve Kuzey Kafkasyalı kardeşleri arasında oluşturulan tarihi, en etkin, büyük örgütlü “DAYANIŞMA” ve halk hareketi olan Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi, Abhaz-Gürcü Savaşı sırasında Abhaz diasporasının öncülüğünde Türkiye'deki tüm Kafkas diasporasının katılımıyla 23 Ağustos1992 tarihinde İstanbul'da kurulmuştur.  

Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi, Abhaz-Gürcü Savaşı döneminde önceliği Gürcü tarafının Abhazya'yı işgaliyle başlayan savaşın durdurulmasına, insani ve ekonomik yardımlara vermiş; bu yardımların diasporada teşvik edilmesi ve duyurulması, Abhazya'ya ulaştırılması görevini yürütmüş, Abhazya'da acil ihtiyaç duyulan ilaç ve benzeri insani yardım malzemelerini bütün engellemelere rağmen Abhazya'ya ulaştırmış, yaralıların Türkiye'de tedavi edilmesini sağlamıştır.  

Rusya Parlamentosunda Gürcistan'ın Abhazya'yı işgal etmesini kınayan gözlemci heyetin gönderilmesini sağlayan kararların alınmasında etkinlik göstermiştir.  

Moskova'da başlayan ateşkes görüşmelerine gözlemci heyet göndererek diasporanın, Abhazya'ya desteğini dünyaya duyurmuştur. 

Savaş sonrası Abhazya'nın Kurucu Lideri Sayın Vladislav Ardzınba tarafından görevine devam etmesi, siyasi ve lobi çalışmalarını sürdürmesi talep edilerek yetkilendirilmiştir.  

Ağır ambargo yıllarında Komite, diasporanın Abhazya'ya ulaşımını ve Abhazya vatandaşlığı almasını sağlamıştır. UNPO, BM, AGİT raporları Türkçeye çevirtilerek kamuoyumuz, çeşitli dillerde hazırlanan dosya ve kitaplarla dünya kamuoyu bilgilendirilmiştir. Dünyadan ve Türkiye'den birçok basın mensubu ve akademisyen Abhazya'ya götürülmüş; basın toplantıları, TV yayınları yaptırılarak kamuoyu oluşturulmaya çalışılmıştır. Ayrıca, başta Şevardnadze olmak üzere ABD'nin Bağımsız Devletler Topluluğundaki büyükelçileri, AB, AP temsilcileri vb. ile yapılan birçok görüşme ve toplantıda diasporanın görüşleri ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır.  

Kurulduğundan beri Türkiye Cumhuriyeti'nde göreve gelen tüm Cumhurbaşkanları, Başbakanlar, Dışişleri Bakanları, STK ve insanı yardım kuruluşları ile görüşmeler yapılmıştır.  

Abhazya adını gündemde tutmak, Abhazya'nın haklılığını dünyaya anlatmak için birçok faaliyette bulunulmuştur.  

Merkezi İstanbul'da bulunan, Ankara'da temsilciliği olan Abhazya Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından akredite edilen Kafkas-Abhaz Dayanışma Komitesi; bölgeye dair çalışma, arşiv, deneyim ve değerlendirmeleri ile ihtiyaç duyulan bilgi ve perspektif eksikliğini giderme çalışmalarını 23.08.1992 Tarihinden beri sürdürmektedir.  

Bütün bu faaliyetler Oset, Çeçen, Adige ve Abhaz sivil toplum kuruluşları ve duyarlı halkımızın katılımı ve desteği ile gerçekleştirilebilmiştir.. Bekamız için tarihsel zorunluluğumuzun farkında olan, ulusal bilinç sahibi, “DAYANIŞMA” içindeki tüm insanlarımıza teşekkür ediyor, hayatta olmayanları da saygıyla anıyoruz. 

Saygılarımızla. 

Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi 

Adına Başkan 

Erdeşan Kobaş BGANBA 

İstanbul – TÜRKİYE
 
Kaynak: info@abhazya.org
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.