RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 14 Temmuz 2015, Salı 10:16:04 tarihnde eklendi. 611 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhazya - Rusya İlişkileri

ASLAN BJANİA “DEVLET BAŞKANI, BU TAVRI İLE SORUMLULUĞUNU BAŞKASINA DEVREDECEKMİŞ İZLENİMİ VERİYOR!”
Abhazya - Rusya İlişkileri
14/07/2015. Çeviri Fatih Atan (A’tanba). Abhazyam.com.  Suhum. 10 Temmuz. Abhazya – İnform. “APRA” «АПРА» Sosyal – Ekonomik, Siyasal Çalışmalar Vakfı Başkanı Aslan Bjania ile (Eski Devlet Güvenlik Servisi Başkanı, 24 Ağustos 2014 devlet başkanlığı seçimleri adayı, “Amtsakhara” «Амцахара» Siyasi Partisi tarafından desteklendi – Abhazyam.com) “Abhazya – İnform” Haber Ajansı Söyleşisi.
 
Soru – Bu aşamada Rus – Abhaz ilişkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Aslan Bjania – Aramızdaki ilişki potansiyelinin her zaman için sınırsız olduğunu düşündüm ve düşünüyorum… Aramızdaki ilişkiler potansiyeli sınırsızdır. Taraflar, özellikle de Abhazya tarafı, halklarımızın yararına var olan gerçeklere göre, bu ilişkileri geliştirmek amacı ile yeni fikirler ve projeler üretmek için daha hızlı bir biçimde hareket etmelidir. Sosyal ve insani ilişkilerde ivmeyi artırmak için parlamentolar arası, kurumlar arası, iş bağlantıları işbirliğinin artırılması gerekir. Vatandaşların çıkarları, bu iletişimlerin düzeyi ile gelişir.

Aynı zamanda, Rusya ve Abhazya arasında daha önce imzalanan bir dizi ekonomik anlaşmaya karşı bazı Abhazya devlet organları tarafından karşıt görüşlerde bulunuyordu. 
 
Soru – Son zamanlarda, Abhazya ve Rusya İçişleri Bakanlıkları arasında kurulması için hazırlanan Bilgilendirme – Koordinasyon Merkezi Anlaşmasına ilişkin olarak toplumda farklı görüşler duyuluyor. Toplumda bu konu ile ilgili olarak ilgi arttı. Bu sorunun çözümünü nasıl görüyorsunuz? 

Aslan Bjania – Evet. Toplum içerisinde bu konu hakkında artan bir ilgi bulunmaktadır. Anayasanın 2 ve 4. Maddeleri gereğince, Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı, dış politikaları belirleyen ve uluslararası anlaşmaları imzalama yetkisine sahip bulunmaktadır. Üzülerek belirtmek isterim ki çok az ülke Abhazya’nın bağımsızlığını tanıdı. Ayrıca, Rusya, Abhazya’nın tek stratejik ortağı olarak bulunmaktadır. Buna bağlı olarak, devlet başkanı ve onun yönetim kademesi, anlaşmanın önemini dikkate alarak, parlamentoya bu konu hakkındaki kendi görüşlerini sunmak zorundadır. Zamanın fazlası ile yeterli olmasına rağmen bu henüz gerçekleşmedi.

Devlet Başkanı, bu tavrı ile kendi sorumluluğunu bir başkasına devredecekmiş izlenimi veriyor, bu bir tür manevra anlamına gelir. Benim görüşüme göre, böyle olmamalıdır! Bu konu ile ilgili olarak, bazı büyük devlet adamlarının sözlerini anımsatmak isterim. 

P. Stolipin: (Pyotr Stolipin. Rus Devlet Adamı1862 – 1911)  “İktidarda bulunanların en büyük günahlarından biri sorumluluktan kaçınmak ve benim en büyük mutluluğum sorumluluklarımı yerine getirmektir.'' 

Winston Churchill: Büyük olmanın fiyatı – Sorumluluktur.

Abhazya’da geçmişte yaşanan bir örnek vermek istiyorum, B. V. Adleyba, ülkenin yöneticisi, 1989 yılında Lykhny Köyünde düzenlenen ulusal toplantıda, halkın geleceğini belirleyen karara ilk imzayı atarak sorumluluk üstlenen insanların başında yer almıştı.  

Abhazya'nın ve Rusya'nın ''ittifak ve stratejik ortaklığı'' üzerinde 10. maddesinin okuma fırsatım oldu. Bu makalede anlatılan görev ve yetkiler bana göre bizim yasalarımıza aykırı değil ve Abhazya'nın bağımsızlığını kısıtlamıyor (etkilemiyor).Taraflar ICC (Ortak Koordinasyon Merkezi) üyelerinin sayısının üzerinde anlaşmalıdır, maddi ve teknik destek sağlanmalıdır.

Sürecek…      
 
Kaynak: http://abkhazinform.com/
 
www.abhazyam.com

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.