RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 30 Haziran 2015, Salı 11:45:54 tarihnde eklendi. 703 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Vadim Haraziya Söyleşisi

VADİM HARAZİYA “GERİYE DÖNÜŞ – ABHAZYA’NIN DEMOGRAFİ SORUNUNU ÇÖZECEK TEK ÇÖZÜM”
Vadim Haraziya Söyleşisi
30/06/2015. Çeviri - Fatih Atan (A'tanba).Suhum. 29 Haziran. Abhazya – İnform. Abhazya Cumhuriyeti Devleti Geriye Dönüş Komitesi Başkanı Vadim Haraziya, 29 Haziran Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, Tarihi anavatanlarına dönüş yapanların etkin olarak yaşamalarını sürdürebilmeleri, sadece sosyal – ekonomik sorunlarının çözümü ile değil, aynı zamanda toplumun tümü tarafından olumlu bir biçimde desteklenmesi ile mümkün olacağını belirtti. 
 
Haraziya, Devlet Komitesi başkanlığına atanmadan önce, Nisan 2015 tarihine kadar Gulripsh Bölgesi Yönetimi 1. Başkan yardımcısı ve Marhaul Köyü Sorumlusu olarak görev yaptığı sürelerde göçmenlerin yaşamları ve sorunları ile ilgilendiğini söyledi.
 
Haraziya, 15 – 23 Mayıs 2015 tarihleri arasında Geriye Dönüş Komitesi olarak Türkiye’ye yaptıkları ziyaret sırasında, Türkiye Abhaz Dernekleri Federasyonu ile birlikte yapmış oldukları ziyaret hakkında, “Agueisybzh”  «Агуеисыбжь» (Yönetmen – V. Abhazou) gazetesine ve ayrıca Dünya Abhaz – Abazin Kongresi yayın organı “Abaza”  «Абаза» Dergisine ayrıntılı açıklamalarda bulunduğunu söyledi. 
 
Haraziya, Abhaz Diasporasının yoğun olarak yaşamış olduğu Türkiye’nin farklı şehirlerinde, Abhaz Dernekleri Federasyonu ile birlikte, Abhaz Kültür Derneklerinde, toplantılar yaptıklarını, ayrıca Abhazya Cumhuriyeti’nin ilk devlet başkanı Vladislav Ardzınba’nın 70. Doğum yıldönümü nedeni ile ilgili olarak düzenlenen sergi ve etkinliklere katıldıklarını söyledi.
 
Haraziya, bugün için Türkiye’de 13 adet Abhaz Kültür Derneği’nin etkin olarak çalıştığını ve gelecekte  bu sayının artacağını da belirtti.
 
Haraziya, Cengiz Aşuba’nın başkanlığında görevini sürdüren Abhaz Kültür Dernekleri Federasyonu’nun TC Devleti Yetkilileri tarafından onaylanmış tüzük ve yetki mühürlerinin bulunduğunu söyledi. Federasyon, Abhaz Diasporası içerisnde oldukça etkin bir biçimde çalışıyor. Bazı merkezlerde, Abhaz Dili’nin geliştirilmesi, öğretilmesi ile ilgili olarak dersler, sunumlar ve toplantılar yapılıyor. Adapazarı’nda ise Abhazya ile anlaşmalı, Kafkas danslarının öğretildiği bir stüdyo bulunuyor. 
 
Geriye Dönüş Komitesi Başkanı, Türkiye’de yaşayan Abhaz Diasporası çocuklarının yaz tatili sırasında tarihsel ana vatanlarına gelmeleri için çalışmaların sürdürüleceğini belirtti. Haraziya, çocukların Gudauta, Oçamçıra ve Gulripsh bölgelerinde Abhaz aileler tarafından ağırlanacaklarını söyledi. Haraziya, 45 çocuk tarafından Ağustos ayı içerisinde yapılması planlanan bu ziyaretin ileriki bir tarihe ertelendiğini üzülerek sözlerine ekledi. 
 
Vadim Haraziya, Türk yatırımcıların Abhazya’ya gelmeleri ile ilgili soruya verdiği yanıtta: “Yatırımcılar, ilk olarak Abhazya’daki bankacılık sisteminin gelişimi, suç oranlarının azaltılması konularına ilgi gösteriyorlar. Abhazya ve Türkiye arasında ki ticaret hacmi bugün için 25 Milyon ABD Doları düzeyinde bulunuyor ve bu rakamın gelecek süreçte artacağından eminim. İş – Diaspora ilişkilerinin, birbirine yakın konular olduğundan eminim” dedi.
 
Gazeteciler, Türkiye’den tarihsel Anavatanların dönenlerin sayısının ne olduğu konusunda soru sordular. Haraziya, net rakam veremeyeceğini ancak sayılarının çok fazla olabileceğini belirtti. 
 
Haraziya, Vatandaşlık hakkında verdiği bilgide, 7.500 kişinin Abhaz vatandaşlığını aldığını söyledi. Abhazya Cumhuriyeti vatandaşlığını bazı Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti temsilcilerinin de aldığını belirtti. 
 
Haraziya, Suriye Abhaz Diasporasından Abhazya’ya 564kişinin geldiğini söyledi. 2014 yılı içerisinde 3 ailenin Suriye’ye geri döndüğünü açıkladı ve ayrıca 2015 yılında iki ile yeniden Abhazya’ya geri döndü. Hepsine sosyal yardım, tıbbi destek sağlanmaktadır. Komite’nin Suriye’den gelen göçmenler için daire (86 daire) kiralarının ödendiğini de belirtti. 
 
Devlet Komitesi Başkanı’na göre, tüm yapılan hizmetlerin, hükümet ve ticari kuruluşların maddi desteği ile sağlanıyor. Komite olarak ayrıca, üniversitelerde öğrenim gören göçmenlerin masraflarının %50’nin karşıladıklarını söyledi. 
 
Haraziya, Devlet Komitesi olarak, geriye dönüş için özel bir çalışma komitesi kurduklarını belirtti. Çalışma Gurubu’nun, Komite başkan yardımcısı ve tüm bölüm başkanlarından oluştuğunu söyledi. Ayrıca, geriye dönüş yasasında yapılacak olan değişiklikler ve bir dizi değişiklik önergesi hakkında planlama yapıldığını açıkladı. 
 
Haraziya, Demografi sorunun çözümünün en önemli unsurlarından birisinin – Abhaz Diasporasının geriye dönüşü olduğunu anlamanın gerektiğini söyledi. Haraziya “Eğer, bizler, toplumumuz, dikkatli bir biçimde, içten ve anlayışlı bir biçimde, geriye dönüşün bu yönünü düşünmüyorsa. Abhaz Diasporası’ndan hiçbir kimse tarihsel anavatanına dönmek istemez. Üzülerek belirtmek isterim ki, toplumun bazı kesimleri, geriye dönüş sorununun önemini anlamakta zorlanıyor. Karşılık olarak hiçbir ideoloji bulunmuyor…” dedi.
 
Geriye Dönüş Komitesi Başkanı, yerel yönetimlerin, göçmenler ile birlikte çalışmalarının önemine vurgu yaptı. Önemli bir örnek olarak, çok sayıda Türkiye ve Suriye’li göçmenin yaşadığı Gulripsh Bölgesi’nde ev sağlanmasını gösterdi. Sadece Gulripsh Bölgesi, Markhaul Köyü’nde 279 göçmen için arazi tahsis edildiğini belirtti.
 
Gzeteciler, göçmenlerin Müslüman olduklarını belirterek, Abhazya’da bir cami inşaatının hangi aşamada olduğunu sordular. Haraziya “Benim Türkiye’ye ziyaretim sırasında, fanatik dincilere rastlamadım” dedi.
 
Mayıs ayında Türkiye’ye yapmış olduğu ilk ziyaretinde Abhazya heyetinin içerisinde Abhazya Müftüsünün de bulunduğunu söyledi. 
 
Haraziya “Devletin, tüm inançların haklarına karşı saygı göstereceğine inanıyorum. Kişisel görüşüm, eğer Abhazya çağdaş bir devlet ise bizler bir cami inşa etmek zorundayız. İstanbul’u ziyaretim sırasında boğaz da yürürken, bir Ermeni kilisesi gördüm ve yüz metre ilerisinde ise bir cami bulunuyordu, bu benim için hoş bir sürpriz oldu. Bizler, Türkiye ve Suriye ile ilişkileri geliştirmek için dini anlamda da hazır olmalıyız” dedi.  
 
Haraziya, İslam dünyası ile ilişkileri geliştirmek için Abhazya’nın Tataristan ile resmi temaslarda bulunmasını örnek olarak gösterdi.  
 
Vadim Haraziya, Hükümet ve Suhum Şehir yönetimi tarafından bir cami yapımı hakkında görüşüldüğünü, ancak nerede ve ne zaman yapılacağı hakkında bilgi vermedi. Haraziya’ya göre, Abhazya’da cami yapımı ile ilgili olarak yakın zamanda, devlet üst yönetiminde görüşme yapılacağını sözlerine ekledi.
 
Kaynak: http://abkhazinform.com/
 
www.abhazyam.com                      

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.