RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 25 Haziran 2015, Perşembe 00:08:51 tarihnde eklendi. 565 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Ankvab Söyleşisi Tamamı

ALEKSANDR ANKVAB “ABHAZYA, POPULİST VE ACEMİCE YAKLAŞIMLARLA YÖNETİLEMEZ”
Ankvab Söyleşisi Tamamı
25/06/2015. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba) Rusya Yazarlar Birliği Üyesi Igor Lensky – Aleksandr Ankvab Söyleşisi. 16 Haziran 2015. 
 
2014 Mayıs ayında Suhum’da yaşanan olaylar sonucunda, iktidarın zor yolu ile düşürülüşünü ve ülkedeki bugünkü durumu, Abhazya Cumhuriyeti’nin eski devlet başkanı ile görüşüyoruz. Ülkede yaşanan dramatik olayların sonrasında bir yıl geçti ve bu onunla yapılan ilk röportaj. 

Soru – Aleksandr Zolotonovich, geçtiğimiz günlerde Gürcü gazetesi “Rezonans” «Резонанси», sizin Moskova’da bozulan sağlığınızla ilgili olarak, daha sonra tedavi olmak amacı ile Tiflis’e gittiğinizi, büyük bir manşet içerisinde yazdı. Biz, şimdi sizinle Moskova’da görüşüyoruz ve ben sizde ameliyat sonrası bir hal göremiyorum.
 
Ankvab – Elbette saçma bir durum. Bu, bir Abhaz – Gürcü gazetecilik “yalanı” bende bunu, Moskova’da bir restoranda eski bir arkadaşımızın doğum günün kutlarken, içtiğimz kırmızı şarabı tadarken duydum. Bu benim için hayal kırıklığı: Benim sağlığım için kötü bir ihtimam düşünmüşler, beni Cenevre ya da Kliviland’a (Cleveland) “gönderebilirlerdi.”
 
Soru – Geçtiğimiz yıl, bugünlerde Suhum’da muhalefet tarafından düzenlenen ayaklanma sonrasında, Abhazya’nın başşehrinde ki hükümet binaları işgal edildi ve anayasal prosedüre bağlı olarak seçilen meşru devlet başkanına karşı darbe yapıldı. Yaklaşan bu darbe girişimini önceden biliyor muydunuz?
 
Ankvab – Elbette, bana durumu bildirdiler. Benim profesyonel mesleki deneyimim, Abhazya devletini güçsüzleştirmek ile ilgili olası gelişmeleri ve sonuçları değerlendirmek için yeterlidir. Bana göre, en kötü senaryoların gerçekleşmesindeki durum, onların arkalarında bilinen siyasi güçlerin eylemleri ve mafia ile dayanışmaları bulunmaktadır, bu durum 27 Mayıs 2014’de gerçekleşti, ne zaman, iktidar belirleyici konuma geçti, bu güçler saldırıya geçti, o gün devlet alt üst oldu. Ve bizler, muhslefet liderleri ile görüşmeye başladığımızda, uygar – sivil konumu korumaya çalıştık, uzlaşma ortamını korumaya çalıştık, ancak onların davranış biçimleri nettti: Ana hedef, Devlet Başkanı’nı fiziki olarak görevinden düşürmekti. O zamanlarda, devlet başkanını öldürerek darbe girişiminde bulunmak isteyen organizatörler ve ideologlar tarafından bir kaç terörist gurubun hazırlandığı bilgisini almıştık.

Muhalefet ile yapılan görüşmelerde başbakanın ve hükümet üyelerinin, devlet yönnetimindeki önemli görevlerde bulunan kişilerin istifa etmeye hazır oldukları belirtildi. Ancak, protestocuların lideri olan kişiler, her saat başı, daha yeni ve hatta Anayasa’ya aykırı yeni istemlerde bulunmaya başladılar. Onlar, görüşmelerin yapıldığı devlet başkanlığı ofisi önünde toplandılar ve caddede bulunan insanları alttan alta ihttiraslı bir biçimde hareketlendiriyorlardı. Aynı zamanda, meydanda bulunan insanların heyecanlarının düşürülmesi konusunda sürekli olarak bizlere şantaj yapıyorlardı.

Açık olarak söylemek istiyorum: Beni, herhangi bir bahane ile topluluğun önüne çıkartıp öldürülmem isteniyordu. Ve kimin yaptığı bulunamazdı. (И концы в воду.)

Soru – Bu eylem, yedi yıldır size karşı uygulanan suikast girişimlerinin son planı mı idi? 
 
Ankvab – Kesinlikle doğru. Ben yaşamıma kasteden suç örgütlerinin, muhalefeti, ideolojik ve maddi olarak desteklediğinden eminim. Üstelik, size net olarak söyleyeyim: Darbe girişiminin ana hedeflerinden birisi, saldırı ile suçlanan teröristlerin serbest bırakılmasıdır. Bugün için, Abhazya Yüksek Mahkemesinde konu ile ilgili dava yavaş seyirde sürmektedir ve parlamento milletvekillerinin uydurma nedenler ile talebi üzerine, davanın tutuklu bulunan ana sanıklarından birisinin serbest bırakılması benim görüşlerimi doğruluyor. 
 
Soru - Devlet Başkanlığı konutunu neden terk ettiniz? Bambora Rus Askeri Üssüne neden gitme kararı verdiniz? 
 
Ankvab – Ben ve arkadaşlarım, görüşmelerin çıkmaza girdiğini anladık, muhalefet, sorunların çözümü konusunda hiçbir konuda uzlaşmayacak. Onların tam tersine hedef ve görevleri vardı:  toplumsal şiddet eylemleri durdurulmayacak ve tırmandırılacak: Bu durumda, tehlike son derece yüksek oranda bulunuyordu. Hepimiz sorumluluğumuzu biliyorduk: Güç mücadelesinde bulunanlar, durmayacak ve kendi hırsları uğruna vatandaşların yaşamını feda etmeye de hazırlar.

Bir kez daha yineliyorum: Benim için devlet başkanlığı, hiçbir zaman en yüksek değer olmadı, sadece orada bulunmak değildir. Hiç bir ünvan, vatandaşın kanının akıtılmasına değmez, kanısındayım. Ben, darbe girişimcilerinin istediği gibi, tanrı korusun, devlet güvenlik kuvvetlerini vatandaşların üzerine göndererek ateş açma ve güç kullanma izni veremezdim ve bu olmazdı.

Benim için en önemli olan konu, farklı düşüncedeki vatandaşlarının kaderini emaet etmiş olduğu, meşru yollar ile seçilen bir devlet başkanı olarak – devlet – vatandaş arasında sivil barış ortamının sağlanması, kan akıtılmasının önlenmesidir.

Ortalık durulduğunda, kardeş kanının akmasının önlenmesi için ikametgahın terk edilmesinin gerekli olduğu anlaşıldı, ben devlet başkanlığı binasına, İçişleri Bakanlığı, Devlet Güvenlik Servisi Güçleri ve Devlet Başkanlığı korumalarını gönderebilirdim. Ancak, bu tek bir şey anlamına gelecekti: Gerilimin kaynağı oraya çekilecekti ve ben yeni bir hareketlenme ve çatışma dalgası yaratmadım.

Durumu yatıştırmak ve çatışmanın tırmanmasını önlemek amacı ile, çözüm olarak Bambora Rus Askeri Üssü’ne gitme kararı verildi. Burası yabancı topraklar değil, bizim dostumuz ve müttefikimiz ülkenin üssü. Bütün bunların dışında, orada hiper tansiyon krizin ikinci dönemini yaşadım, askeri doktorların gözetiminde gerekli tıbbi destek ve ilaçları alma olanağım vardı. İlerleyen günlerde bakıldığında bu kararın doğru olduğu ortaya çıktı. 

Beni üs içerisinde güce bağlı olarak tuttukları ve dışarıya çıkmama izin vermedikleri hakkında sonradan söylentiler çıkarıldı. Bu tabii ki saçmalık. Üs içerisinde geçirdiğim zamanlarda, Rus meslektaşlarımla, iş arkadaşlarımla, parlamento milletvekilleri ile, “Amtsakhara” «Амцахара» Siyasi Partisi Yöneticileri ve üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile etkili görüşmelerim oldu. Bütün çabalarımız, durumun sakinleşmesini sağlamaya çalışmaktı.                                   
 
Soru – Ancak, geriye, Abhazya’da Mayıs ayında yaşanan olayların kökenine inelim. Memnunniyetsizliklerde, hükümetinizin uygulamış olduğu iç ekonomik politikaların etkisi bulunuyor mu?   
 
Ankvab – Bu ülkede, ekonomik kalkınmanın sorunsuz seyrettiğini, atılımlar gerçekleşmediğini iddia etmek anlamsız olur. Ve, küçük bir gurubun dışında, insanlar, bütün gelişmelerden dolayı mutlu idi. Evet, zorluklar vardı. Toplumun bir kısmı da muhalefetin samimi destekçilerine tepkiyi azaltması için baskı yapıyordu. İnsanlar inanıyor, ondan umut ediyor, iktidara gelişi nedeni ile somut iyileşmeler bekliyor.

Ben Devlet başkanı olarak göreve başladığım ve hükümeti kurduğum zamandan bu yana 2,5 yıl geçti. Bakın, siz gazetecisiniz, Abhazya’nın 25 yıllık süreci, ya da bu süreç içerisindeki bütün sorunları, özellikle de ekonomik konularda olanları bizim yarattığımızı, muhalefet tarafından belirtildiği gibi bu dönemde, sorunların radikal bir biçimde çözülebileceğini kimse iddia edebilir mi?

Beni, Abhazya’yı tamamı ile Rusya’nın finans desteğine bağımlı hale getirmekle suçladılar. Ülkenin bir “dilenci” konumuna getirildiği, “Rusya’nın Mali İğnesi Üzerine Oturtulduğu” iddiasında bulundular. Ve bir anda, sanki, Rusya ile tam eşit ortaklık, mükemmel, kendine yeterli devlet yapısı koşullarını yaratılacak “Muazzam doğal kaynakları” harekete geçirilecek.

Evet, Rusya Federasyonu ile yapıcı ilişkilerin geliştirilmesi, çok önemli idi. Bütçe yardımı kullanımları, nesnel ve gerçekçi idi. Sonuçta yaptığımız bu idi ve yalvarmıyorduk.

Ancak, kendi doğal kaynaklarından önemli ölçüde gelir elde etmek ne anlama gelir? Abhazya açısından bakacak olursak, bu, ancak geçinebilecek ölçüde gelir elde eden bireysel girişimciler ve oluşum aşamasında bulunan küçük işletmeleri ağır vergi yükü altında bırakmak anlamına gelir. Bu küçük işletmeler için yok edici bir baskı anlamına gelir. Bu kimin için yapılacak? Kimin için daha iyi olacak?

Ülkemizde, büyük şirketler bulunmuyor. Ciddi yatırımlar için, iş ortamı yeterli değil. Ancak, bunu gerçekleştirmek hayal olmamalı, örneğin, bizler geçenlerde “Rosneft” ile «Роснефть» ile bu işbirliğini gerçekleştirdik. Bu bir gerçektir.

Bu çerçeve içerisinde, bizler birçok yararlı girişimler ve işler yapmayı başardık. Ülke içerisinde neredeyse her ay, yeni okullar, ana okulları, poliklinik ve hastaneler, ve diğer sosyal tesislerin açılışı yapıldı. İmarı bizler tarafından başlatılan kurumlar nerede ise bitmek üzere ve bugünlerde açılışları yapılıyor. Vatandaşlar ile yüz yüze temas sağlanma koşulları yaratıldı, herkes, sorunlarını görüşmek üzere sekreteri de aşarak direkt olarak benimle konuşabiliyordu. 

Bundan dolayıdır ki, muhalefetin eylemlerinin nedenini, ülkede var olan koşullardan dolayı kaynaklandığı gerekçesini asla kabul edemem, onun gerçeği, devleti daha iyi yönetme duygusu ya da onun hakkında endişe duyulmasıdır. Bütün bunların hepsi, sadece yaygın bir biçimde iktidar mücadelesi alanında kullanılan mücadele biçimleridir.                                    
 
Soru – Bu eylem, eski SSCB ülkelerinde yapılan “Renkli Devrimler” ile bir paralellik taşıyor mu? 
 
Ankvab – Evet, pek çok yönden, yıkıcı ideolojilerin uygulamalarına benzer olduğunu görmek kolaydır. Abhazya’daki ne ekonomik durum, ne siyasal yönetim biçimi, ne Abhazya’da yaşayan Gürcü nüfusunun belgelendirilme biçimi, ne de Gal Bölgesi sakinlerinin durumu, darbenin gerçek nedenleri değildir. Onlar için önemli olan kişiyi - devlet başkanı Ankvab’ı ortadan kaldırmaktı. 
 
Soru - Nasıl ve kimler, Abhazya’daki Mayıs olaylarını hazırladı, Toplumu karıştırma gücünü nereden aldılar? 

Ankvab – Bu olaylar Abhazya’da hazırlandı. Her devrimin, kendine has yöneticileri bulunmaktadır. Hükümet binalarının önünde ne zırhlı araçlar ne de tanklar durmuyordu ve protestocular, toplumu hararetelendiren ateşli konuşmalar yapmaktaydılar. Halk, devrimi yönelendirenleri meydanda göremiyor, sık sık kendi ülkelerinde de bulunmuyorlar. Abhazya’daki Mayıs olaylarını kim yönlendirdi ve danışmanlık yaptı – bir başka konuşma konusu. Yani, şimdilik söyleyebileceğim bu kadar.

İnsanlar, önceki yıllarda, devlet darbesinin gerçekleştirilmesi ve uygulanması da dahil olmak üzere, siyasi ve ticari emellerine ulaşabilmek için, içerisinde Rus ve Abhaz iş adamlarının da bulunduğu, Abhazya’nın tanınmış figürleri olan – Zurab Açba, Yuri Voronov, Garri Aiba benzeri cinayetlerin gerçekleştirilmesi için sipariş ve emirler verdiler.

Onların yasa dışı ve siyasi çıkarları, bu aşamada bugün devlet yönetiminde, parlamentoda ve diğer yapılanmalar içerisinde bulunanların çıkarları, daha da tehlikeli bir oyuniçerisinde birleştiler. Bu, Abhazya’da iktidarı ele geçirmek için suç örgütleri ve siyasi maceraperestlerin, sıkı bir vesayet altında oluşturmuş oldukları işbirliğidir.                 
 
Soru – Abhazya Kurtuluş Savaşı Gazileri Birliği liderleri ve destekçileriniz ile yaptığınız görüşmeler sonrasında 1 Haziran’da aldığınız istifa kararını yasalara bağlı olarak nasıl gerçekleştirdiniz? 
 
Ankvab – Yasal olarak hiçbir şey olmadı. Ben, televizyon konuşmamda parlamentonun devlet başkanlığı görevine atama yapması kararı almasının yasa dışı olduğunu açık olarak belirttim, o hukuk dışı zeminde duruyor. Böyle durumlarda, Abhazya Yüksek Mahkemesi’nin alabileceği bir karar bulunmuyordu. Parlamentonun, yasal eylemlerindeki başarısızlığı açık olduğu için, Ulusal Meclis benim istifamı kabul etmedi.

Ancak, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yinelenmesi kararı, patlamaya hazır ortamı kurtarabilecek, barışı sağlayacak olan tek adım oldu. Ve bende, bu kararı desteklemek zorunda kaldım. Bundan dolayı ve gazilere 2 Haziran’da miting düzenlememeleri için ısrarlı oldum, sonuçta bizler bıçak sırtında yürüyorduk. Hiç bir şüphem yoktur ki, miting katılımcıları, devlet binalarını işgal edenleri dışarı çıkaracaktı. Ancak insanlar ölecekti! Ve yukarıda söylediğim gibi, bu durum, karşıtlarımız tarafından isteniyordu: Onlar çatışmaları provoke etmeye, onlar kan akıtmaya hazırdılar. Çünkü “Orkestra Şefi” ayarı böyle yapmıştı.
 
Darbenin bazı ideologları ve yönlendiricilerinin siyasi entrikalarına rağmen, başka bir senaryo yazıldı. Ve şimdi kesinlikle eminim, Ankvab üzerinden “Sürgündeki İnsanlar” adıyla sıradaki çok satanlar senaryosunu uyduruyorlar. Vakıa, işte bu yüzden, yazarın güçlü hasta hayal gücü sayesinde, mübalağalı ve kanlı oyunlar oynanacaktı.

Daha sonra, onarılmaz sonuçların ardından, daha uzun düşünülmesi gerekebilir. Ancak, vatandaşlarımımın yaşamları açısından benim kişisel sorumluluğum değişmez. Benim için “Devletin Kaderi”  - sıradan bir söz olarak anlaşılamaz. Devlet, hiçbir zaman trajediler üretmemelidir.
 
Soru – Haziran 2014 tarihinden bu yana Abhazya’daki tüm devlet organları, Raul Hadjimba destekçilerinin yönetimine geçti. 24 Ağustos’ta da devlet başkanı seçildi. Ve onların çalışmalarının sonuçları sizce nelerdir? 
 
Ankvab – “Amtsakhara” «Амцахара» Siyasi Partisi’nin 22 Mayıs’ta düzenlenen beşinci kongresinde, gelişmeler objektif olarak değerlendirildi: Abhazya’daki durum “Toplumun, daha iyi bir yaşam koşulları ve sistemde radikal olumlu değişiklikler yaratılması güçlü beklentilerinde oluşan hayal kırıklığının devlet yönetimi liderliği ile doğrudan ilişkili olduğu herkesçe açıktır” olarak değerlendirildi. (Amtsakhara 5. Kongre Bildirisi için bknz: http://www.abhazyam.com/haber/5268/amtsakhara-genel-kurul-bildirisi.html - Abhazyam.com) 

“Reformcuların” tek amacı, herkesçe anlaşılmaktadır – 2004 yılında devlet başkanlığına seçilen Sergey Bagapş dönemi öncesinde ülke yönetiminde bulunup nüfuslarını kaybetmiş olan bir gurubun amacı iktidarı ele geçirmekti. Beceriksizce, yetkisi olmadan, profesyonel olmayan biçimde, hayalci yaklaşımlarla, aciz bir biçimde sözlerini tutmakta başarısız oldular – delegeler tarafından yapılan konuşmalar ve değerlendirmeler, olumsuz sonuçların nedenlerini ortaya çıkarıyor. 
 
Soru – Konuşmacılardan birisi, Vladislav Ardzınba’nın eski çalışma arkadaşı, Hadjimba’yı kaprisli bir çocuğa benzetti, çocuk, ailesine oyuncak satın alması için uzun süre sızlandı ve istedi, ne zaman, satın aldıklarında, onunla ne yapacağını bilemedi. 
 
Ankvab - Bu tür yaklaşımları kabul etmek zor değil. Yeni hükümet zamanında bütçeyi kabul etmedi, “büyük iç kaynaklar” yerde iz bırakmadan kayboldular, hazır para yediler ve maneviyatları koptu. Devlet organları şişirildi. Anayasa reformları ve sistemin iyileştirilmesi vaatleri yerine getirilmedi. Bütün eski sert muhalefet, sözde reform kavramlarını, programları gerçekleştirmedi ve beklendiği gibi tüm söylemlerin blöf olduğunu kanıtladı. Onların “Parlak” rezervleri ve “porfesyonel kadroları” kimse tarafından tespit edilememiştir.

Abhazya’da, yasal ortam kötüye gidiyor, insanlar, eski dönemlerdeki ekonomiyi yönlendiren önemli unsurlarından olan suç patronlarının “Çatı koruma” sistemine geriye dönüldüğünü hissetmeye başladı. Anekdotu diğeri ile birleştirmek istemiyorum, ama yeni bir yasa dışılık eklendi – Başbakan dövülerek. Evet ve iktidar kendisi, yasal kavramlar üzerinde hareket etmeyerek, sorunun çözümünü tartışmalı düzeye indirmiştir.
 
Ücretlerin ve emekli maaşlarının iç kaynaklardan ödenmesi sözleri boş vaatler olarak kalmıştır.

Yeni yönetim, seçimlerden sonra, tüm siyasal ve toplumsal güçleri birleştirme ve uzlaştırma umutlarını boşa çıkarmıştır. Ne yazık ki, devlet yetkilileri için – sadece, geçen yıl darbeye destek verenleri yetkilendirmiştir.      
 
Soru – Bu gerçekler karşısında ortaya çıkan sonuç nedir? Devlet, ulusal ölçekte, hiçbir yönetim becerisine sahip olmadan, hazır olmayan, amatörler tarafından mı yönetiliyor?
 
Ankvab – Göründüğü gibi, devlet başkalığı duvarlarının önünde yapılan geleneksel danslar ve papazların çalışma ofislerini kutsaması krizden kurtaramaz. Ve şimdi populistler, veyahut, sıradan sözlerle konuşanlar, toplumu aldatanlar, yalancı siyasetçiler, Abhazya üzerinden bir kez daha “küstahça” oyun oynamayı umuyorlar. Herkes onlara dahil değil, elbette profesyonel anlamda hepsi kötü değil. Bazıları gerçek durumu anlıyor, ancak yine de sıkılmadan halka yalan söylüyorlar, yakında bütün toplumun refahakavuşacağı umudunu vererek kandırıyorlar.

2004 seçimlerini kaybetmenindüpedüz intikamına susamış olan rakiplerimiz, toplumun kişisel kızgınlıklarını bir kaldıraç gibi kullanıp tek bir kişiye karşı olma temelinde birleştiler. Şimdi, onlar için ana engel kaldırıldı, oyunu oynayan tüm gurupların çıkar kavgaları gündeme geldi. Bu tür çıkar çatışmaları, Abhazya için sınırlı bir alan oluşturuyor, bu sorunlar yok olmaya mahkumdur. Siyasi buluşmalar, tamamen aşırı emeller temelinde idi – Devletin kurallarına uyarak, iyi düşünülerek, meşru hükümetin uzun vadeli aciz duruma düşürülerek devrilmesi.

İşte, kısaca yeni hükümetin çalışmaları ve sonuçları.
 
Soru – Mayıs olayları Cumhuriyetin geleceğini nasıl etkiler? Abhazya’daki bugünkü durum hangi yöne doğru değişiyor? 
 
Ankvab – Ülkemde olan bitenlerden haberim var. Durum, toplum içerisinde üzüntü ve öfke olarak bulunuyor, bu her geçen gün dahada farkedilir görünüyor.

Soru – Olaylardaki gelişmeleri, sizinle yeniden görüşmek dileği ile? 

Ankvab – Evet, bu mümkün olabilir. Benim görüşüme göre, bir yıl önceki olaylardan çıkarılacak ana ders, devlet iktidarının darbe ile değiştirilmesinin bir örnek olmamasıdır. Ve aynı biçimde protestocuların, hükümet binalarını işgal ettiğinde, devlet yönetiminde oturanların, sinirlerine hakim olacaklarının, eşit davranacaklarının garantisi var mı

Anayasaya aykırı olarak düzenlenen eylemler, herzaman için öngörülemez sonuçlar ile doludur. Kimse Bumerang’ın ne zaman döneceğini bilemez.                                             
 
http://vpk-news.ru/articles/25668
 
Kaynak: http://www.abkhazinform.com/intervyu/item/1363-aleksandr-ankvab-upravlyat-abkhaziej-nelzya-metodami-populizma-i-diletantskikh-ekspromtov
 
www.abhazyam.com

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.