RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 13 Haziran 2015, Cumartesi 21:34:29 tarihnde eklendi. 847 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İngurHES Görüşmeleri

ABHAZYA “KARADENİZENERJİ” ŞİRKETİ GENEL MÜDÜRÜ ASLAN BASARİYA VE GÜRCİSTAN ENERJİ BAKANI KAKHA KALADZE, INGURHES KONUSUNU GÖRÜŞTÜ
İngurHES Görüşmeleri
13/06/2015. Suhum. 12 Haziran. Abhazya – İnform. Abhazya Devleti “Karadeniz-Enerji” Şirketi Genel Müdürü Aslan Bashariya, 10 Haziran Çarşamba günü, Gürcistan Enerji Bakanı Kakha Kaladze ve Yardımcısı İlya Eloshvili ile Gal Bölgesi’nde görüştüklerini açıkladı.
 
Toplantı, PerepadnoyHES No:1 toprakları üzerinde gerçekleşti. Toplantıya ayrıca abhazya Cumhuriyeti Parlamentosu Bilim, Kültür, Din, Eğitim, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Ahra Bjaniya’da katıldı. 
 
Aslan Basariya, bugün için Abhazya’nın elektrik enerjisi sadece güçkendirilmiş olan İngur Hidro elektrik Kompleksinden temin edilebilmektedir.  Bu İngurHES’in kendisi ve dört adet HES Tribünü. Bugün için bu dört HES Tribününden sadece 1 No.lu olanı çalışmaktadır.
 
Basariya “Doğal olarak, bizler, devlet olarak ülkemizde enerji güvenliğinin en önemli sorunu olduğunu çok iyi biliyoruz – bundan dolayıdır ki bunun için doğrudan ya da başka güç kaynakları kullanılarırak bu üretimi yaratmak durumundayız” vurgulamasında bulundu.
 
Bilindiği üzere, İngurHES barajı ve bazı tribünler Gürcistan tarafında ve bazı tribünler ve enerji dağıtım santral binası, Abhazya Cumhuriyeti topraklarında bulunuyor.
 
Basariya “ Bu duruma göre, Gürcistan tarafı ile ilişki kurulmadan Abhazya tarafı elektrik enerjisi alamaz. Ayrıca aynı biçimde de Gürcistan tarafı, Abhazya tarafı olmadan enerji sistemini çalıştıramaz. Bu nedenlerden dolayıdır ki Gürcistan tarafı ile 11 Haziran’da bu görüşmelerin bir bölümünü gerçekleştirdik” dedi.
 
Dün gerçekleştirilen toplantıda 1 No.lu Tribün Santralı ile ilgli görüşmelerde bulunuldu. Şu anda bu santralda büyük ölçekli onarım çalışmaları sürdürülüyor. Uzun yıllar çalışmadığı için üniteler çok kötü durumda bulunuyordu. 
 
Basariya “Bu konuda ki çalışmalar, daha önceden planlandığı biçimde sürdürülüyor, ancak HES’in Gürcistan tarafında bulunan baraj ve ondan gelen su tribünü ile ilgili sorunlar hala sürüyor. Bu devasa yapı uzun yıllardan beridir onarı olmadı ve bu onarım çalışmalarının her beş yılda bir yapılması gerekir. Ve bizler için bu sorunun çözümü için anlaşmamız gerekmektedir” dedi.
 
Taraflar arasında yapılan görüşmede, tüm tribünlerin onarım çalışmalarının 2017 yılında başlamasına karar verildi. Bununla birlikte, İngurHES’in çalışmalarının belli bir süre için durdurulması gerekmektedir.
 
Basariya’nın belirttiğine göre, yapılan bu çalışmalar sırasında, Abhazya’nın elektrik enerjisinin kesilmemesi ile ilgili olarak Rusya üzerinden elektrik alınması için görüşmelerin başarılı bir biçimde sonlanması gerekiyor.
 
Basariya “Bütün konular üzerinde anlaşmalar sağlanacaktır. Onarım çalışmalarının nasıl sürdürüleceği ve sonlandırılacağı hakkında kamuoyu sürekli olarak bilgilendirilecektir” dedi.
 
Basariya “Doğal olarak konu ile ilgili olarak Gürcistan tarafı ile daha fazla işbirliği konularını ele aldık, bundan başka da bir çözüm bulunmuyor. 1 No.lu Tribün onarım çalışmaları büyük bir olasılıkla yıl sonuna kadar tamamlanacak” dedi.                     
 
Abhazya Devleti “Karadeniz Enerji” Genel Müdürü, Abhazya ve Gürcistan arasında İngurHES sorunlarının çözümü konusunda işbirliği kurulması ile ilgili olarak herhangi bir mekanizmanın geliştirilmediğini belirtti.
 
Basariya “Abhazya ile Gürcistan arasında elektrik enerjisinin paylaşımı konusunda bazı anlaşmaların yapıldığını duyduk ve çok iyi anlıyoruz. Bugüne kadar bu konu hakkında hiçbir belge bulunmuyor. Ayrıca hukuksal alanda da İngurHES ile ilgili olarak herhangi bir sorun çözülmüş değil. Doğal olarak bizler XX1. Yüzyılda yaşıyoruz, bu sorun ile ilgili olarak ne yapacağımızı düşünüyoruz. Anlaşıldığı üzere, burada aynı zamanda siyasal bir sorun bulunuyor. Bizler çok iyi biliyoruz ki yanıbaşımızda bir devlet bulunuyor. (Gürcistan – “Abhazya İnform”) Abhazya ile saldırmazlık anlaşması bulunmuyor, bundan dolayıdır ki bugün, aramızda uygarca ilişkileri oluşturma olanağımız bulunmuyor” dedi.
 
“Karadeniz Enerji” "Chernomorenergo" Genel Müdürü, devlet arası ilişkilerin bulunmamasına rağmen, İngurHES Kompleksinden yararlanılması için ortak çalışmadan vazgeçilemeyeceğini ve Gürcistan tarafı ile istişare ve toplantıların sürdürülmesi gerektiğini belirtti. 
 
Basariya, IngurHES’te onarım çalışmalarına 1997 yılında başlandığını hatırlatarak “Kompleks çok büyük ve sıradan bir şey değil, Abhazya için bir enerji mucizesi olarak değerlendirebiliriz. Doğal olarak böyle bir enerji kompleksinin sürekli olarak korunması gerekir” dedi.
 
Basariya, İngurHES’ten üretilen elektrik enerjisinin kullanımı ve belgelenmesi ile ilgili işlemlerin çözümlenmesi gerektiğine inanıyor. 1992 yılında taraflar arasında yapılan anlaşmaya göre İngurHES’te üretilen elektrik enerjisinin %60’ını Gürcistan, %40’ını Abhazya tarafı tüketiyor. 
 
Basariya’ya göre, İngurHES’te sürdürülen büyük ölçekli onarım çalışmalarının Gürcistan tarafından Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan sağlanan mali destek ile yapıldığı gerçeğini reddetmiyor. Abhazya’da mümkün olduğunca onarım çalışmalarında (malzeme, ekipman) yer almaktadır.
 
“Karadeniz Enerji” «Черноморэнерго» Genel Müdürü, İngurHES çalışanlarının %70’nin Abhazya’nın Gal ve Tkvachal bölgesi yaşayanlarından, %30’nun ise Avrupalı uzman ve mühendislerden oluştuğunu söyledi.
 
Aslan Basariya, sözlerine “Ben, böyle bir görüşme sürecinde ilk kez yer alıyorum, ancak açıkça belirtmek isterim ki Gürcistan tarafı da profesyonel ekipten oluşuyor ve görüşmelerin yapıcı bir biçimde yürüyeceğini söylemek istiyorum” eklemesinde bulundu.
 
Kaynak: http://www.abkhazinform.com/
 
www.abhazyam.com

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.