RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 21 Mayıs 2015, Perşembe 19:26:49 tarihnde eklendi. 693 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Düzce Abhaz Derneği

DÜZCE ABHAZ KÜLTÜR DERNEĞİ, 21 MAYIS 1864 BÜYÜK KAFKAS SÜRGÜNÜ ANMA BİLDİRİSİ YAYINLADI
Düzce Abhaz Derneği
21/05/2015. Düzce Abhaz Kültür Derneği, 21 Mayıs 1864 “Büyük Kafkas Sürgünü” ile ilgili olarak “21 MAYIS 1864 BÜYÜK KAFKAS SÜRGÜNÜNDE HAYATLARINI KAYBEDEN ATALARIMIZI SAYGIYLA ANIYORUZ” adı altında bir anma bildirisi yayımladı. 
 
Aşağıda, Düzce Abhaz Kültür Derneği bildirisi bulunmaktadır. 
 
*****
 
Tarih : 21 Mayıs 2015
Sayı : 2015–109
Kütük No : 81-02-168
Konu : 21 Mayıs Sürgünü 

21 MAYIS 1864 BÜYÜK KAFKAS SÜRGÜNÜNDE HAYATLARINI KAYBEDEN ATALARIMIZI SAYGIYLA ANIYORUZ…

Kafkas-Rus savaşları sonucu Rusya ve Emperyal güçleri, Abhaz ve Kuzey Kafkas halklarına karşı izledikleri politikalar neticesinde 21 Mayıs 1864’te “Büyük Kafkas Sürgün”ü gerçekleştirmişlerdir.

İnsanların yanlarına sadece birkaç günlük yiyeceklerle dağlardan ve ovalardan deniz kıyısına doğru sürülmeye başlandı ve sonra da kapasitelerinin çok üzerinde teknelere bindirilerek yola çıkarılanların yarısına yakını yolda hayatlarını kaybetti. Karadeniz kıyılarından Anadolu’ya çıktıkları yerlerde de hastalık ve yaşam koşullarının uygun olmaması nedeniyle hayatlarını kaybedenler çok olmuştur. 

Yaklaşık 2,5 milyon kişinin maruz kaldığı bu “Büyük Sürgünde” yola çıkanların ancak yarısı hayatta kalabilmiştir. Kimisi daha kıyıda gemi beklerken, kimisi gemilerde yolculuk esnasında açlık, soğuk ve hastalıktan, kimisi fırtınada batan gemilerde, kimileri de Anadolu kıyılarında hayatlarını kaybetmişlerdir. Ancak her şeye rağmen Kafkasya’nın özgürlüğüne olan inanç ve mücadele hiç azalmamıştır. Abhaz ve Kuzey Kafkas Halkları bu büyük acıyı 1864 yılından bu güne kadar unutmadı ve bundan sonra da unutmayacaktır.

Türkiye Abhaz ve Kuzey Kafkas Diasporası 21 Mayıs Günü’nü Büyük Kafkas Sürgünün yıldönümü olarak anmaktadır. Sivil Toplum Kuruluşlarımız, Abhaz ve Kuzey Kafkas Halklarının yoğun olarak yaşadıkları bölgelerde her yıl “Kafkas Sürgünü Anma” etkinlikleri düzenlemektedirler.

21 Mayıs 1864 Büyük Kafkas Sürgün’ün 151. Yılında sürgün yolunda hayatlarını kaybeden atalarımızı saygıyla anıyoruz.

Saygılarımızla
 
Düzce Abhaz Kültür Derneği
Yönetim Kurulu
 
Kaynak: info@duzceabhaz.org 
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.