RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 18 Mart 2015, Çarşamba 18:31:52 tarihnde eklendi. 771 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhazya’da Siyaset Isınıyor

"AMTSAKHARA" «Амцахара» “BESLAN BUTBA’NIN BAŞBAKANLIK GÖREVİNDEN ALINMASI, TAM BİR SİYASİ BECERİKSİZLİKTİR”
Abhazya’da Siyaset Isınıyor
18/03/2015. Amtsakhara Partisi Siyasi Konseyi, Abhazya Başbakanı Beslan Butba’nın Devlet Başkanı Raul Hadjimba tarafından görevden alınması hakkında 17 Mart 2015 Tarihinde bir bildiri yayınladı.
 
***** 
 
"AÇIKLAMA

“Amtsakhara” «Амцахара» Partisi Siyasi Konseyi

16 Mart 2015 Tarihinde, Raul Hadjimba, göreve gemiş olduğu tarihten beş ay sonra Abhazya Hükümeti Başbakanı Besla Butba’yı görevden aldı.

“Amtsakhara” «Амцахара» siyasi partisi olarak, alınan bu karar, toplumun içerisinde bulunduğu sorunların sonucu olduğunun açık bir göstergesi olarak görülmektedir. Bizler, 27 Mayıs 2014 Tarihnde yaşanan devlet yönetimi darbesinden sonra oluşan yönetimin beceriksizliklerini sürekli olarak açıklamıştık. Bizler, ayrıca Abhazya Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında önemli görevlerde bulunan bazı kişiler ile birlikte tehlikenin varlığını belirtmiştik.

Eski Başbakan Beslan Butba'nın, kendisinin neden istifa kararı aldığını belirten açıklaması, yönetimin içerisinde bulunmuş olduğu konumu doğrulamış oldu: Devleti yönetenler, nüfus alanlarını ve yetkileri kendi ellerine geçirmeye çalışmakta, içişleri ile uğraşmakta, ülkeyi yıkıma doğru sürüklemektedir, devletin içierisinde bulunduğu derin kriz ortamından çıkarma yeteneğine sahip bulunmamaktadır. Beslan Butba, yaptığı açıklama ile, Devlet Başkanlığı yönetiminin, bütün yetkileri kendi üzerine alarak Bakanlar Kurulu üyelerinin birer kukla durumuna düşürüldüğünü doğrulamıştır. Böyle bir biçimde, 2004 – 2005 yılları arasında “Aquafon” Yönetiminden Astamur Appa, yasal olmayan bir biçimde devlet yönetimine geçerek, anahrtar rollerde görev almıştır.

Bu gelişme, bir kez daha açık bir biçimde göstermiştir ki, halka karşı, sistemde köklü değişiklikler yapacaklarını vaat ederek iktidara gelmek istediklerini belirten eski muhalefet lideri Raul Hadjimba, tamamen farklı bir konuma gelmiştir – Devlet Başkanı olarak bütün güçleri kendi elleri arasına alarak, ülkedeki yönetimi mutlak bir biçimde gasp ederek, Diktatörlük rejiminin kurulmasını gerçekleştirmektedir.

Abhazya Devleti Yönetimi’nin Rusya Federasyonu’ndan beklemiş olduğu mali yardımın miktarı göz önüne alındığında, yönetim içerisinde ne tür bir savaşın yaşanacağını hayal etmek zor olmaz.

Yaşanan olay, devlet yönetimi içerisinde takım çalışmasının ve ikinci yetkili kişinin de olmadığını göstermektedir – Seçim kampanyası sırasında ülke içerisinde etkili bir iktidar sisteminin oluşturulması için kararlılıkla çalışan bir kişi olarak bilinen Devlet Başkan Yardımcısı Vitaly Gabniya, Başbakan’ın istifasını basından öğrendiğini açıklamıştır.

Hükümetin, istifası sonucunda beklenmeyen bir şey olmadı. Bu olay, Abhazya Devlet Başkanı liderliğinde geçici olarak birleşen farklı siyasal gurupların kendi aralarında yaşanan rekabet mücadelesinin doğrudan bir sonucudur.

Bizler, bir diğer durum hakkında endişe ediyoruz. Daha ciddi endişeli bir durum varlığını korumaktadır – şimdi devlet yönetimindeki yetkili kişileri ile darbeyi düzenleyen gerçek güçler arasında gelişme yaşanabilir. Bütün bunların arasında bulunanlar, 2004 ve 2005 yıllarında halkın seçtiklerine karşı tavır alanlar, kim savaş sonrasında Abhazya’nın ekononmisinin ana güçlerini elinde bulundurdu ise, kim son on yıl içerisinde sistemi bozdu ise, muhalefet olarak mitingler düzenledi ise.

Bundan dolayıdır ki, Raul Hadjimba, başkan olarak seçilmesi sonrasında, gerçek anlamda reformları başlatabilmek amacı ile ulusun güven duyduğu hükümeti kuramadı, farklı sosyal – politik güçleri bir araya getiremedi. Darbeyi gerrçekleştirenlerin amacı bu değildi.

Beslan Butba’nın istifası sonrasında göreve atanacak olan yeni başbakanın var olan hükümetin ve destekçilerinin tüm kartlarını göz önüne almak zorundadır. Bizler, Bakanlar Kurulunun başında bulunan kişinin “Aile” ye yakın insanlar konusunda risk unsurunun bulunduğunu görüyoruz.

Raul Hadjimba, bu devletin gerçek anlamda başkanı olarak doğrudan doğruya katılımcıların ve uzun süreli çalışma sürecinin, kendi sorumluluğunda olduğu gerçeğini ya da uzun süreli oyunun ana kuklası olup olmadığını topluma göstermek zorunda olduğunu anlamalıdır.

Bizler, Abhaz toplumunun tüm bileşenlerini, vatandaşlık ifadesi altında bulunan tüm Abhaz toplumunu, Devlet kurumları içerisinde bulunan bu tehlikenin varlığını görme çağırısını yapıyoruz. Bizim için, ne zaman devlet yönetimi tarafından, yasa dışı tehlikeli kişiler ile ilişki kurulacak ve ticari çıkar ilişkileri ile ilgili kararlar alınacak ise sessiz kalmak artık geçmişte kalmıştır,

Suhum, 17 Mart 2015."
 
Kaynak: http://www.amtsakhara.org/ru/events/501/
 
www.abhazyam.com                   

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.