RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 08 Mart 2015, Pazar 09:34:20 tarihnde eklendi. 1274 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

KADK’den Davutoğlu'na Kınama Mektubu

KAFKAS – ABHAZYA DAYANIŞMA KOMİTESİ “AKP DIŞİLİŞKİLER SORUMLUSU YASİN AKTAY’IN VYACHESLAV CHİRİKBA’NIN ZİYARETİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMASINI KINIYORUZ”
KADK’den Davutoğlu'na Kınama Mektubu
08/03/2015. Kafkas – Abhazya Dayanışma Komitesi (KADK) Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Vyacheslav Chirikba’nın Türkiye ziyareti sırasında Ankara’da yapmış olduğu ziyaretler sırasında Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Dış ilişkiler Sorumlusu Yasin Aktay ile görüşmesi sonrasında yaşanan gelişmeler hakkında bir bildiri yayınladı. (Ziyaret hk bknz: http://www.abhazyam.com/haber/5063/chirikba-akp-gorusmesi.html )
 
KADK, bildiride Gürcistan tarafından Türkiye’ye verilen notayı ve AKP’nin bu notaya karşılık olarak vermiş olduğu yanıtı kınayan bir bildiri yayınladı. Aşağıda bu bildiri bulunuyor.
 
***** 
 
Tarih : 06 Mart 2015
Sayı : 2015-010

Sayın Ahmet DAVUTOĞLU
T.C. BAŞBAKANI
A N K A R A

Abhazya Dışişleri Bakanı Sn. Vyacheslav Chirikba, 10-15 Şubat 2015’te bazı temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye bir ziyarette bulundu. Ziyaret sonrasında basına yansıyan haberlere göre Gürcistan, Sn. Vyacheslav Chirikba’nın ziyaretiyle ilgili Türkiye’ye bir nota verdi. Abhazya Dış İşleri Bakanı’nın AKP Dış İlişkiler Sorumlusu Sn. Yasin Aktay ile görüşmesi notaya gerekçe olarak gösterildi.

Gürcistan Ankara Büyükelçisi Irakli Koplatadze yaptığı açıklamada: “Yasin Aktay ile görüştüğünü, Aktay'ın verdiği bilgiye göre böyle bir görüşmenin planlanmadığını, Aktay'dan Abhaz kökenli bir grubun görüşmek için randevu aldığını ve ileride benzer bir durumla karşılaşılmaması için tedbir alınacağını iddia etti.“

Öncelikle belirtmek isteriz ki ne Abhazya Cumhuriyeti’nin Sn. Dış İşleri Bakanı ne de herhangi bir Kafkas - Abhaz kurumu veya mensubu kendini veya Bakanını gizleyerek böyle samimiyetsiz ve ayrıca gereksiz bir davranışa tevessül etmez. Abhazya saldırıya uğradığında, ağır savaş ve sonrasındaki ambargo yıllarında dahi böylesi bir tarza tevessül etmeyen Abhazya Cumhuriyeti’nin; yıllarca insan haklarına aykırı bir seyahat ambargosu yaşayan ve insan onuruna aykırı yolculuklarla Abhazya’ya ulaşan, buna rağmen duruşunu muhafaza eden diasporamızın karşılaştığı bu itham son derece yakışıksızdır

Gürcistan yöneticilerinin Abhazya Cumhuriyeti ile mevcut durumu iç politikada kullanabilmek adına gerçekliğe tamamen aykırı söylem ve eylemde bulunmaları tarafımızdan sığ bulunsa da kanıksadığımız bir durumdur.

Ancak, Abhazya Cumhuriyeti vatandaşlarına vize kısıtlamalarını kaldıran ABD’ye sessiz kalan Gürcistan yönetiminin Türkiye Cumhuriyeti yönetimi üzerinde bu derece etkili olmasının anlaşılabilir bir tarafı yoktur.

Gürcistan, 2010 yılında Avrupa Parlamentosu’nda tek taraflı saldırmazlık ilan etmiş, 07 Mart 2013 tarihinde Gürcü Parlamentosu bu açıklamayı desteklediğini bildirmiştir.
 
(http://www.civil.ge/eng/article.php?id=22883  , http://www.civil.ge/eng/_print.php?id=25828 )  
 
Gürcistan Parlamentosu bu kararı alırken, Türkiye Cumhuriyetinden, Abhaz kökenli Türkiye cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik bazı isteklerde bulunmuş, kendi kararının tersine uygulamaları Türkiye Cumhuriyeti’nden beklemiştir.

Gürcistan Başbakanı’nın isteği üzerine, en doğal vatandaşlık haklarımız olan kültürel çalışmalar ve seyahat özgürlüğümüzün yönetiminiz tarafından yayınlanan genelgelerle yasaklanmasının bizlerde yarattığı hayal kırıklığı, AKP Dış İlişkiler Sorumlusu Yasin Aktay’ın, basına yansıyan Türkiye’de misafirimiz olan Abhazya Cumhuriyeti Sn. Dış İşleri Bakanı ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Abhazlar tarafından kendisine kumpas yapıldığı tarzında açıklamalarıyla infiale dönüşmüştür.

Partinizin Dış İlişkiler Sorumlusu tarafından yapılan bu açıklamayı şiddet ve esefle kınıyoruz.

Saygılarımızla.
 
Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi
Adına Başkan

Erdeşan Kobaş BGANBA
İstanbul - TÜRKİYE
 
*****
 
Дата : 06.03.2015
Номер : 2015-010

 
 
Уважаемый г-н Ахмет Давутоглу
ПРЕМЬЕР-МИНИСТР 
РЕСПУБЛИКИ ТУРЦИИ
АНКАРA
 
 
Министр иностранных дел Абхазии. Вячеслав Чирикба, совершил визит в Турцию с 10 февраля по 15 февраля 2015 с целью иметь некоторые контакты. Согласно сообщениям в прессе, после визита, Грузия, направила ноту Турции в связи с визитом г-на Вячеслава Чирикба. Встреча Министра иностранных дел Абхазии с ответственным лицом по внешним связям Партии справедливости и развития (ПСР) г-ном Ясином Актайем была приведена в качестве причины для дипломатической ноты.

Посол Грузии в Анкаре Ираклий Коплатадзе в сделанном им высказывании утверждал, что "он встретился с г-ном Ясином Актайем, что согласно информации, данной г-ном Актайем, такая встреча не была планирована, что группа лиц абхазского происхождения добилась назначение встречи с г-ном Актайем и что будут принятые меры, чтобы в будущем избежать подобных ситуаций".

Прежде всего, мы хотели бы указать, что ни Министр иностранных дел Республики Абхазия, ни любые Кавказо-Абхазские организации и учреждения или их члены, не прибежал бы к такому неискреннему и ненужному поведению, пряча себя или своего Министра. Для Республики Абхазия, которая не прибегла к подобному поведению даже когда напали Абхазию,  а также в годы тяжелой войны и эмбарго после войны; и для нашей диаспоры, которая в течение многих лет была жертвой туристического эмбарго, которое против прав человека, и успевала осуществлять посещения Абхазии путешествиями, противоречащими человеческому достоинству, но вопреки этому, сохранила свою позицию, это обвинение, с которым они столкнулись, крайне неприличное.

Несмотря на то, мы считаем недальновидными высказывания и действия руководителей Грузии, полностью противоречащих действительности, с целью использовать во внутренней политике существующие отношения с Республикой Абхазия, мы порицаем эту ситуацию. 

Тем не менее, трудно понимается, что руководство Грузии, которое молчало когда США отменили визовые ограничения для граждан Республики Абхазии, имеет такое влияние над руководством Республики Турции.

Грузия, в 2010 году заявила в одностороннем порядке в Европейском парламенте свою политику ненападения, а парламент Грузии 7 марта 2013 года объявил, что поддерживает это заявление.

(http://www.civil.ge/eng/article.php?id=22883  , http://www.civil.ge/eng/_print.php?id=25828 )
 
Парламент Грузии, при принятии этого решения, выдвинула некоторые требования к Республике Турции, по отношению к гражданам Турецкой республики, имеющим абхазского происхождения, и вопреки своему собственному решению, ожидала применения со стороной Турецкой Республики.

Наше разочарование, проистекающее от запрещения, Вашим руководством, принятыми и публикованными  циркулярами, нашей культурной деятельности и свободы поездки, которые являются самыми естественными гражданскими правами, превратилось в гнев и возмущение, заявлениями ответственного лица по внешним связям Партии справедливости и развития (ПСР) г-на Ясина Актайа, которые были публикованы в прессе, в смысле, что будто он был подставлен нашим гостем в Турции, уважаемым Министром иностранных дел Республики Абхазии и Абхазами, являющимися гражданами Турецкой Республики. 

Мы осуждаем решительно и с сожалением это заявление, сделанное ответственным лицом Вашей партии по внешним связям.


С уважением.
 
Кавказо-Абхазский Комитет Солидарности Глава
Эрдешан Кобаш БГАНБА

Турция-Стамбу
 
Kaynak: info@abhazya.org
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.