RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 04 Mart 2015, Çarşamba 18:24:37 tarihnde eklendi. 601 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhazya Sovyet Cumhuriyeti

ABHAZYA SOVYET SOSYALİST CUMHURİYETİ (ASSC) 4 MART 1921’DE KURULDU
Abhazya Sovyet Cumhuriyeti
04/03/2015. Abhazyam.com olarak Abhazya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihi olan 4 Mart 1921’I kutluyor ve bu tarihin bugün var olan çağdaş Abhazya Cumhuriyeti’nin temel taşı olduğunu vurguluyoruz. Abhazya Cumhuriyeti Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kurucuları olan Nestor Lakoba ve Ephrahim Eşba’yı saygı ile anıyoruz. 
 
Suhum. Sputnik. Anastasia Nikonov. Abhaz Bilimleri Enstitüsü, Tarih Bilimleri Bölümleri Kıdemli Araştırmacısı Aslan Avidzba, Sputnik Haber Ajansına verdiği demeçte. Abhazya halkının 1921 yılında Gürcü Menşeviklere karşı verilen kurtuluş savaşını zafere ulaştırdığını söyledi.
 
Aslan Avidzba “Abhazlar, sadece Sovyet iktidarı, marksizm ideolojisi için savaşmadı, Menşevik Gürcistan’dan kurtulmak için de mücadele verdi. Abhazya halkı, bu olayı, Gürcü menşeviklerden kurtularak Sovyet iktidarını kurmak olarak algılar. Ne zaman Sovyet yetkililerinin bu ideallerine karşı hereket ettiklerini anladıklarında onlara karşıda mücadele başlattılar. Yaşanan olaylar bunun kanıtıdır” vurgulamasında bulundu.
 
Aslan Avidzba’ya göre, birçok Abhaz tarihçi, Abhazya devletinin yapılanmasının Abhazya Sovyet sosyalist Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile başladığını söylüyorlar. 
 
Aslan Avidzba “1864 yılında Abhazya devleti tasfiye edildi. Ve ülke olarak egemenlik hakları Sovyet iktidarının kurulması ile tam olarak sağlanmış oldu” dedi.
 
Abhazya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti 4 Mart 1921 tarihinde kuruldu. Şubat 1931 Tarihinden itibaren ise Abhazya, Gürcistan Sovtet Sosyalist Cumhuriyeti içerisinde Otonom Cumhuriyet olarak yer aldı.  
 
Bilindiği üzere SSCB’nin 1991 yılında dağılması sonrasında Abhazya, Tiflis’e karşı bağımsızlığını ilan etti. 1992 – 1993 Savaşı sonrasında Abhazya Bağımsızlığını kazandı. 26 Ağustos 2008 Tarihnde’de Rusya Federasyonu tarafından tanınarak bağımsızlığı “De Jure” olarak kabul edilmiş oldu.           
 
Kaynak: http://sputnik-abkhazia.ru
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.