RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 21 Şubat 2015, Cumartesi 11:01:27 tarihnde eklendi. 658 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Dmitry Gulia Anılıyor

ABHAZ ULUSAL EDEBİYATI VE ALFABESİ’NİN KURUCUSU, DMİTRY GULİA DOĞUMUNUN 141. YILDÖNÜMÜNDE ANILIYOR
Dmitry Gulia Anılıyor
21/02/2015. SUHUM. 21 Şubat. Sputnik. Badrak Avidzba. Abhaz Ulusal Edebiyatı’nın kurucusu Dmitry Gulia’nın 141. Doğum yıldönümü, sanat ve edebiyat dünyası insanları, devlet yöneticileri, sivil toplum kurulşuş temsilcileri ve halk tarafından Dmitry Gulia’nın Suhum’da bulunan anıtı önünde saygı duruşunda bulunulacak ve anıta çiçek bırakılacak. Akşam programında ise Dmtry Gulia Devlet Müzesi’nde sanatçının onuruna sanat programı düzenlenecek.
 
Akşam düzenlenecek olan anma gecesinde, konuşmacılar onun Abhaz edebiyatınını kuruluşu ve gelişmesindeki önemini anlatacaklar. Eserlerinden, şiirlerinden alıntılar okuyacaklar.
 
Dmitry Gulia Devlet Müzesi Müdürü Natella Dzhichaeva “Bugün insanlar, Dmitry Gulia’nın Abhaz ulusal edebiyatının kurucusu olarak büyüklüğünü henüz anlayabilmiş değiller diye düşünüyorum. Yeni nesillere onun mirasının önemini ve büyüklüğünü anlatmak için çalışmalıyız” dedi.
 
Abhazya Devlet Başkanlığı tarafından imzalanan kararnamei ile 2014 yılı Dmitry Gulia yılı olarak kabul edilmişti. Abhaz ulusa edebiyatının ve alfabesinin kurucusu şairin 140. Doğum yılı boyunca, okullarda, şehirlerde, bölgelerde çeşitli sanat etkinlikleri düzenlenmiş ve hatıra pul ve para basılmıştı.          
 
Dmitry Gulia (1874-1960) - 21 Şubat 1874 yılında fakir bir köylü ailenin çocuğu olarak Guldripsh Bölgesi Gumista Uarcha Köyü’nde dünyaya geldi. Guma Bölgesinde bulunan bir çok aile gibi çocukluk döneminin başlarında Türkiye’ye göç ettiler. Ancak onun babası daha sonradan ailesini doğdukları ana vatanlarına geri götürdü.
 
Dmitry Gulia, K. D. Machariani ile 1892 yılında bugüne kadar kullanılan Abhaz Alfabesini düzenlediler. Dmitry Gulia 1912 yılında ilk şiir koleksiyonunu yayınladı. 1921 yılında D. Gulia ilk Abhaz Tiyatrosunu yaşama geçirdi. İlk Abhaz gazetesi olan ve Abhaz dilinde yayın yapan “Apsnı”nın kurucu editörü oldu. D. Gulia 1919 yılında Abhaz dilinde “Başkalarının Semaları Altında” adlı ilk romanını yayınladı.
 
Dmitry Gulia, Abhaz Kültürü’nün gelişiminde çok önemli bir rol oynamıştır. Abhazların tarihi, etnografyası,Abhaz dili ve antolojisi ders kitapları D. Gulia’ya aittir. İncili ve duaları Abhaz diline ilk kez çevirerek yayınladı. Dmitry Gulia 7 Nisan 1960 yılında yaşamını yitirdi. Mezarı Agudzera Köyünde bulunuyor.
 
Kaynak: http://sputnik-abkhazia.ru/
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.