RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 03 Şubat 2015, Salı 20:10:06 tarihnde eklendi. 685 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

AB’nin Tiflis – Suhum Hayali

RAUL HADJİMBA “ABHAZYA, GÖRÜŞMELERDE KENDİSİNİ GÜRCİSTAN’IN ALGI AÇISI OLARAK KABUL ETMİYOR VE TARAFLARDAN BİRİSİ OLARAK DİKKAT EDİLMESİNİ İSTİYOR”
AB’nin Tiflis – Suhum Hayali
03/02/2015. Abhazya cumhuriyeti Devlet başkanı Raul Hadjimba, 2 Şubat Pazartesi günü, Cenevre Görüşmeleri AB (Avrupa Birliği) Eş Başkanı ve AB Güney Kafkasya Özel Temsilcisi Herbert Zalbert Başkanlığı’ndaki heyet ile görüştü. 
 
Toplantıda, Abhazya’nın Cenevre Görüşmeleri hakkında ki görüşleri ve bunun yanı sıra, Abhazya Cumhuriyeti ve AB ilişkilerinde karşılıklı çıkarlar doğrultusunda çalışma olasılıkları ele alındı.      
 
Toplantıya ayrıca, AB Güney Kafkasya Özel Temsilciliği Sekreteri Bjom Kuehne, Siyasi danışman, AB Güney Kafkasya Sorunları Bölge Ofis Başkanı Martha Freeman’da katıldılar.
 
Herbert Zalbert görüşme sırasında, bu süre içerisinde Gal bölgesine bağlı olarak Gagra ve Pitsunda’yı da ziyaret etme fırsatını elde ettiklerini belirtti. Gal Bölgesi’nde Avrupa Birliği Projeleri çerçevesinde sürdürülen çalışmaları da incelediklerini açıkladı. Zalbert “Küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi yolu ile ülkenin ekonomik gelişimine büyük katkılar verileceği düşüncesindeyim” dedi. Herbert Zalbert, özellikle AB yatırım projeleri içerisinde köylü yaşamını destekleme konusunda önemli unsurların bulunduğunu vurguladı.
 
Herbert Zalbert, Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Vyacheslav Chirikba ile heyet ile yapmış oldukları görüşmede, AB Misyon çalışmalarının Gal bölgesi dışında Abhazya’nın diğer bölgelerinde de sürdürülmesi ümitlerini ilettikleri söyledi. AB Temsilcisi, Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanına “Eğer, siz Abhazya Cumhuriyeti için yararlı olacağı konusunda izin verirseniz” eklemesinde bulundu. Onun görüşüne göre, ortak projeler içerisinde bulunan küçük ve orta ölçekli işletmeler projeler yanı sıra yabancı dil öğrenimi gibi pedagojik çalışmalarında olabileceğini belirtti. Herbert Zalbert, AB’nin Suhum’da AB Özel Temsilciliği ofisi açılabilme olasılığı üzerine değinerek “Tiflis’teki AB Özel Temsilciliği ile düzenli temaslar kurulabilir” dedi.

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Raul Hadjimba, konuşmasında “İlişkilerimizin yararlı olacağı konusunda sizlerin bizlere inanmanızı istiyoruz. Ancak, Abhazya’ya Gürcü bakış açısından değil, Görüşmeler sürecinin bir tarafı olarak bakmanızı istiyoruz. Abhazya topraklarında oluşturulacak olan her türlü temsilcilik, Abhazya Cumhuriyeti’ne bağımsız bir devlet muamelesi yapmak zorundadır. Ben sizlerin, Gürcistan ile olan ilişkilerinize önem verdiğinizi anlıyorum. Ancak bizim içinde Batı ile olan ilişkilerimiz önemlidir. Bundan dolayıdır ki, Gürcistan’ın çıkarları bağlamında ve onun referansı olmadan ilişkilerin inşa edilmesi gerekir. Yani Gürcistan’ın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı – Bu artık dünkü gün! Batının bunu anlaması önemlidir: Abhazya – Abhazya bir devlettir ve öyle kalmak istemektedir. Bizim görevimiz – Dünya, yakın zaman sürecinde tanımayacaktır. Ana konu içişlerinde çalışmak: Ekonomik, mali ve yasal düzenlemeleri kurmak. Ve bizler bu hedefe ulaşacağız! Ve bu ana ödevlerimizi tamamlanması sonrasında tüm dünyada Abhazya Cumhuriyeti’nin tanınması olasılığı tartışılacaktır” dedi. 
 
Devlet Başkanı, konuşmasında devlet olarak, zaten Gal Bölgesinde, alt yapı ve yol onarımları konusunda çalışmaların sürdürüldüğünü vurguladı. Bölge’de yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve güvenliğin sağlanmasının yanı sıra, ülke yaşamına katılımlarına da önem verdiklerini söyledi. Raul Hadjimba “Gal Bölgesi insanlarının anlamasını isterim ki – Topraklarında gelişebilecek olan işlemlerin sorumlusu olan devlet, Abhazya Cumhuriyeti’dir” dedi.                        
 
Devlet Başkanı, AB Özel Temsilcisi tarafından sunulan projeler hakkındaki görüşünü aynı zamanda “bunlar gereksiz olmayacaktır” diyerek belirtti. R. Hadjimba “Anlıyorum, Rusya bugün - Batı için zor bir konu. Ancak, o bizim oluşumumuzda bulunmaktadır – Ana bileşenimizdir. Bizler Rusya’dan yüksek oranda mali destek almaktayız. Buna bir diğerinin engel olmasını istemeyiz. Eğer, batı Abhazya’nın ekonomik gelişim sürecine katkıda bulunmak istiyorsa, bizler bu konuları görüşebiliriz. Hoş Geldiniz!” vurgulamasında bulundu.
 
AB Özel Temsilcisi Herbert Zalbert “Bugün için AB’nin Abhazya’yı tanıması mümkün değildir. Ancak, bizler, herkese yararlı olabilecek bazı pratik adımlar atmak için hazırız” dedi.     
 
Kaynak: http://apsnypress.info/
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.