RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 25 Aralık 2014, Perşembe 19:10:07 tarihnde eklendi. 655 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İvan Papaskir

İLK ABHAZ ROMANI “TEMIR”’IN «Темыр» YAZARI İVAN PAPASKİR, 25 ARALIK 1902’DE DOĞDU
İvan Papaskir
25/12/2014. İlk Abhaz romanı olan “Temır” «Темыр» yazarı İvan Papaskir bundan 112 yıl önce 25 Aralık 1902’de doğdu. O, daha sonra “Kadınların Onuru” adlı kültürel romanını yazdı. 
 
İvan  Papaskir – Abhaz epik nesir yazımının parlak temsilcisi ve Abhaz Ulusal Edebiyatı’nın gelişiminde büyük adımlar atılmasında öncülük yapan bir kişiliktir.
 
İvan Papaskir – 25 Aralık 1902 Tarihinde, Kutol köyünde köylü bir aile çocuğu olarak dünyaya geldi. Öğretmeni Samson Çanba (yazar ve devlet adamı)  idi, ilköğretimini köy okulunda bitirdikten sonra Suhum Pedagoji Kolejinde öğrenim gördü.
 
Yazarın çalışmaya başladığı dönem, Abhazya’da Gürcü Menşevik Askeri güçlerinin işgali ve kitle terörü estirdiği zamana rastlıyor. O dönemde Abhaz okulları kapatılmıştı ve Abhazya’nın bağımsızlığını savunanlara baskı oluşturulmuştu.
 
İvan Papaskir, 1920’li yılların sonlarında Leningrad Doğu dilleri Enstitüsü’nde öğrenim gördü ve okulun bitimi sonrasında «Аҧсны ҟаҧшь» gazetesinde çalışmaya başladı. Büyük Vatanseverlik Savaşı başlangıcından bitimine kadar “Suhum Saldırı Birliği” ile cephede savaştı.
 
Savaş sonrasında İvan Papaskir, Abhazya Devlet Yayın Evi’nde çalışmaya başladı ve Gürcü dilinin etkinliğinin sürdüğü olumsuz koşullar içerisinde, Abhaz dili ve kültürünün, Abhaz edebiyatının gelişimi için çalışmalarını sürdürdü. İvan Papaskir, 1984 yılında yaşamını yitirdi.             
 
Kaynak: http://apsnypress.info/news/13786.html
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.