RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 14 Aralık 2014, Pazar 17:21:52 tarihnde eklendi. 908 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Gal Bölgesi Sakinleri

RAUL HADJİMBA “YASA DIŞI ELDE EDİLEN ABHAZ PASAPORTLARINI TANIRSAK, TOPRAKLARIMIZDA GÜRCÜ YASALARININ VARLIĞINI KABUL ETMİŞ OLURUZ”
Gal Bölgesi Sakinleri
14/12/2014. Değerli Abhazyam com. Izleyicileri, Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Raul Hadjimba "Кавказский узел" “Kavkaz – Uzel” İnternet Sitesi Baş Editörü “Girigory Tsvedov” (Григорий Шведов) ile 4 Kasım 2014 Tarihinde Abhazya Cumhuriyeti’nin iç ve dış sorunları ile ilgili konular hakkında geniş bir söyleşide bulundu. 

Toplam 25 Madde altında yapılan ilginç söyleşinin sonuna geldik ve “Gal Bölgesi İnsanları İkinci Sınıf Vatandaş Olamaz” ile ilgili 2. Maddesini sizlerle buluşturuyoruz.
 
2. Madde - Gal Bölgesi İnsanları İkinci Sınıf Vatandaş Olamaz:
 
KU: Yanılıyorsam lütfen siz düzeltin, ancak yaz döneminde yaşanan krizin nedenlerinden birisi olarak Gal Bölgesinde sağlanan pasaport konusu idi. Muhalefet (ve siz o zaman muhalefet içerisinde idiniz) seçim sırasında o dönemdeki hükümeti sorumlu tutuyordu. Savcılık tarafından yapılan soruşturma sonucunda hukuka aykırı olarak düzenlenen pasaportlar hakkında iptal kararları çıktı (Ankvab döneminde). Yapılan incelem sonucunda 1200 pasaportun yasalara aykırı olarak verildiği belirlendi …
 
RH: 26 Bin. 
 
KU: Bu rakam savcılık soruşturması sonucunda mı ortaya çıktı? 
 
RH: Savcılık soruşturması sadece bir noktayı inceleyerek varolan sonuçları gösterdi. Toplam 26 Bin pasaport verildi. 

KU: Hatırladığım kadarı ile, bu bölgede ki seçmen sayısında da azalma oldu ve o zaman son seçimde siz kazandınız öyle mi? 

RH: Evet. 
 
KU: Pasaportlar ile ilgili olarak Abhazya’nın Gürcistan ile çifte vatandaşlık koşullarının olmadığı ya da başka nedenlere bağlı olarak mı işlem yapıldı?
 
RH: Bizim, Rusya Federasyonu ile çifte vatandaşlık haklarımız bulunuyor, ancak Gürcistan ile bulunmuyor. Ayrıca, “Gürcistan Vatandaşlığı” yasasına göre de çifte vatandaşlık hakkı bulunmuyor. Ve tüm bu insanlar, Gürcistan pasaportuna sahip olmalarına rağmen, bizim vatandaşlık ve yasalar ile belirlenmiş olan pasaport alma işlemine aykırı bir biçimde pasaport sahibi oldular. Ve Gürcistan vatandaşlık haklarına sahip olan tüm bu insanların ellerinde yasalara aykırı bir biçimde bizim pasaportlarımıza sahip bulunuyorlar. Bizler seçim kampanyası sırasında açık bir biçimde belirttik, insanlar Gürcistan Devleti Pasaportuna sahip bulunuyorlar, ancak bizler doğru bir biçimde topraklarımız üzerinde ne kadar yabancı ülke pasaportuna sahip insanın yaşadığını bilmek istiyoruz. Bizler, onların belgelerine el koymak istemiyoruz.
 
Bugün için, Abhazya – Gürcistan sınırını geçen insanlar, yasadışı olarak aldıkları pasaportlarını bırakıyorlar, Gürcistan pasaportlarını göstererek giriş – çıkış yapıyorlar. Bu yüzden dolayıdır ki biz doğru davranmış olduk değil mi? Bizim vatandaşlık yasamızda öngörülen kurallara uygun olarak yasal işlemler yürtütülmeye başlanmıştır. İnsanlar, bizim topraklarımız üzerinde normal bir biçiimde yaşama haklarına sahiptirler. Eğer insanlar, Abhazya vatandaşlık haklarına sahip olmak istiyorlar ise normal prosedürlere uygun olarak bu işlemi yapmaları gerekmektedir: İstenilen gerekli belgeleri hazırlayarak Vatandaşlık Komisyonu’na başvurmaları gerekir. Tüm başvurular Abhazya yasalarına uygun olmak zorundadır. 
 
KU: Gürcistan vatandaşlığından feragat edenler var mı?

RH: Gürcistan vatandaşlığından vaz geçenler. Birçok ülkenin mevzuatında öngörüldüğü gibi gerçekleşir. Ancak, Gürcü devleti tarafından, onlara karşı vatandaşlıktan çıkmmaklar haklarından mahrum kalacakları biçimde etki yapabilir, bunun örneklerini de görebiliyoruz. İnsanlar, Gürcistan vatandaşlığını reddediyorlar ve Abhazya vatandaşlığını alıyorlar ve bu uzun bir süreç oluşturuyor.
 
Haziran 2014’te Abhazya Devlet Başkan Vekili Valery Bganba, İçişleri Bakanlığı yetkililerine, cumhuriyet içerisinde, Gürcistan pasaportunu reddemeyerek Abhazya cumhuriyeti vatandaşlık kimliği taşıyan kişilerin belirlenmesi çalışmasının yapılmasını istemişti. “Kavkaz – Uzel” tarafından verilen haberde, Gal, Oçamçıra ve Tkvarchal Bölgeierinde kurulan araştırma komisyonların önerileri temelinde verilen 26 Bin pasaport ile ilgili olarak şüphe uyandırdığı gündeme gelmişti.
 
KU: Siz söylemediniz, ama ben söyleyeceğim. Siz beni düzeltin. İnsanlar, çifte vatandaşlık istediler: Gürcü ve Abhaz, bu bir tehdit olarak algılanmaktadır. Bana göre, Devlet Başkanı Bagapş’ın Gürcü vatandaşı olanların topluma entegre edilmesi arzusu ortada iken. Bu Sergey Bagapş’ın biyografisi ile bağlantılı olarak bulunuyor. Neden, Abhazya bu insanları entegre ederken, tehlikeli olarak nitelendiriyor? Sonuçta onların, Gürcü vatandaşlığı yerine, Abhazya vatandaşlığından vazgeçebileceği açıktır. 
 
RH: Bilindiği üzere, normal sivil yasalarla yönetilen devletlerde, insanlar varlık parametrelerinin bilinmesi gerekir. Özellikle bizler, topraklarımız üzerinde yaşayan yabancı ülke vatandaşlarının sayısını bilmek zorundayız. Bu devlet içerindeki çeşitli ilişkilerin ve ekonomik kaynakların kullanılmasını düzene sokar. Bizler güvenlik sorunlarımızdan, Gürcistan ile topraklarımız üzerinde yaşanan yasal sorunlarımızın çözümü konularından söz ediyoruz. Eğer bizler, yasal olmayan yollardan Gürci vatandaşlarına verilen Abhazya pasaportunu kabul eder isek, bizler kendi topraklarımız üzerinde Gürcistan yargı yetkisini de tanımış oluruz. 

KU: Öyle mi? Pekala, o halde, şu andaRusya’da yaşayan Ukrayna vatandaşlarının sayısını asla bilemezsiniz. 

RH: Orada farklı bir durum var. Bizim bu insanlarımızın Gürcistan ile yakından ilişkileri bulunuyor, bununla birlikte, Abhazya’nın hala hiçbir devlet – hukuk ilişkisi bulunmuyor. Gal Bölgesinde yaşayan bazı ailelerinin çocukları Gürcistan’da ki orta öğretim ve üniversite kurumlarında kayıtlı bulunuyorlar. Gal Bölgesi’ndeki okullarda Gürcistan Eğitim Bakanlığı’nın programına göre öğrenim yapılıyor. Bizler, onların Gürcü dilnde konuşmalarına ve öğrenim görmelerine karşı konuşmadık. Ancak, biz egemen bir devlet isek, tüm Abhazya Cumhuriyeti insanların da olduğu gibi, buna Gal Bölgesi insanları da dahil, topraklarımız üzerinde kendi eğitim programımızın uygulanmasını sağlamak gerekir.
 
KU: Orada, gerçekten Gürcü dilinde öğrenim görülüyor mu? 
 
RH: Öğrenim görülüyor.
 
KU: Ve ileride de sürecek mi? 
 
RH: Sürecek.
 
KU: Ben etnik kökenli olmayan bir soru sormak istiyorum. Eğer bu 26 Bin pasaporta el konulmasa idi, onların seçimlerde rakiplerinize oy verbileceklerini düşündünüz mü?

RH: Biliyormusunuz, benim için, onların kime oy vereceğini söylemek oldukça zor. Ancak, Gal Bölgesinde seçimlere katılanların oy oranına bakmak gerekirse, çoğunluğun bana oy verdiğini görürüz. Önceki seçimlerin aksine, hiçbir seçmene bir başka adaya oy verilmesi amacı ile herhangi bir baskı uygulanmamıştır. Onlarla buluştum ve beni çok iyi anladılar. Konuşmamda onlara açık bir biçimde “kimi istiyorsanız ona oy verebilirsiniz” dedim.

Ben hiçbir zaman onların topraklarımızda yaşamalarını yadsımadım, ancak bizler onların Gürcistan vatandaşı olduklarına bakmaksızın, yaşam güvencelerini sağlamak, eğitim sorunlarını çözmek, yapıcı gelişim sürecine katkılarını oluşturmak zorundayız. Onlara, ülkemizde yaşamlarını sürdürmeleri ve yasalardan hak elde edebilmeleri için gerekli olan bir dizi kuralı yaşama geçirmeliyiz. Abhazya’daki durumun iyileşmesi ile bu insanlar, kendi iradeleri ile vatandaşlık halkarı ile ilgili seçimlerini yapacaklardır.

KU: Abhazya Devlet Başkanı olarak, siz Abhazya vatandaşlık haklarına sahip olmayan Gal Bölgesi insanlarının, ikinci sınıf vatandaşı olarak düşünmemelerini, Abhazya toplumuna entegre olarak iş bulma olanaklarını sağlamak için ne tür bir çaba içerisinde olmayı düşünüyorsunuz? 
 
RH: Bizler, birlikte, yan yana yaşadık, yaşıyoruz ve yaşayacağız. Gal bölgesi insanları ikinci sınıf vatandaş olamaz. Bu durum, hiçbir şüphe götürmez.
 
KU: Uzun zaman önce Gal Bölgesi’nde bulundum, ancak geçeinlerde oralı insanlarla buluştum ve oradaki birçok adi suç olaylarının, fidye için insan kaçırma, narenciye, fındık hasat sezon sonu sorunlarının yaşandığını duydum… Siz Mayıs ayı içerisinde “Kommersant” Haber Ajansına yaptığınız söyleşide, bir kişinin Abhazya vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın onun güvenliğinin sağlanması gerektiğini söylemiştiniz. Sizin Gal Bölgesi’ndeki insan kaçırma olaylarının durdurulduğu, oradaki koşuların düzeldiği konusunda bilgi kaynaklarınız var mı? Bizler, şu anda sizin birçok üst yöneticiyi değiştirdiğinizi, birçok yeni yetkiliyi atadığınızı gözlemliyoruz. Gal Bölgesi’ndeki durum değişikliği için bir planınız bulunuyor mu? Siz başınızı sallıyorsunuz – anlamak gerkir ki ben doğru mu anlıyorum, orada durum zor mudur?
 
RH: Evet siz haklısınız. Üzülerek belirtmek isterim ki, yıllardır o alandaki durum oldukça ciddi, çünkü nerede ise birçok yıldır doğru dürüst bir çalışma yapılmamıştır. Gal Bölgesinde yaşanan suç olayları ile tam olarak bir mücadele yapılmamıştır. Bütün bu sizin tarafınızdan listelenen olaylar maalesef varlığını sürdürüyor. Bizler, yönetim olarak bu konumu niteliksel olarak değiştirmeyi amaçladık. Devlet Güvenlik Servisi ve İçişleri Bakanlığı Personeli ve birimlerinde ek katkılar sağladık, [...]. Adi suç olayları ile ilgili olarak sürdürülen ceza davalarında tutuklamalar yapılıyor.

KU: Bunlar, örgütlü çeteler mi, yoksa sıradan kişiler mi?
 
RH: Güvenlik güçlerimizden aldığımız bilgilere göre, bunların çoğu genç insanlardan oluşuyor. Bazı guruplarda orada, suç faaliyetleri yürütmektedirler.bizim onları aşacağımızdan şüphem yok. Gal Bölgesi’nde yeni savcı görevine başladı, yakın bir zaman içerisinde Gal Bölgesi’nde yeni vali görevine başlayacak. Bölge güvenlik birimlerinde de personel değişikliği yapılacak. Kuşkusuz, durumda değişiklik olacaktır. Gal Bölgesinde, oşayşar lpntrol atına alınacaktır.
 
KU: Bu harika, siz bu tür sorunlarla uğraşıyorsunuz. Sezon ile ilgili kaçırma olaylarında bir hızlanma var mı …?
 
RH: Şimdi, narenciye ve fındık sezonu başlangıcı. İnsanların çalışarak para kazanmalaeı için koşullar var. buna bağlı olarak, haydutlar, kimin ne aldığını, ne kazandığını biliyorlar. Ve buna bağlı olarak gasp süreci başlıyor. [...]

KU: Şimdi sıcak bir dönem yaşanıyor. Bu sorunların boyutu hakkında bize bir şeyler söyleyebilirsiniz. Bu yıl boyunca onlarca olay var, daha var mı? 
 
RH: Onlarca ve bazen ve biraz daha fazla var. Bazen, memnuniyetle belirtmek isterim ki duruma hızla müdahale edilebiliyor. Bazende, bu insanları yakalamak için uzun zaman uğraşmak gerekiyor. Ancak çalışmalar sürüyor. Kuşkusuz, bizim birimlerimiz, durumu değiştirmek için etkin bir biçimde gerekli koşulları oluşturuyorlar. Ne yazık ki, Gal Bölgesindeki suç olayları sözde “Gözlemci” adı altında çalışanlar açısından olumsuz bir faktör olarak görülebilir. Onlarla şimdilik İçişleri Bakanlığı Görevlileri ilgilenmektedir. Elbette ki,bu düzelmeye neden olacaktır.
 
KU: “Hırsız Kanunu” Hakkında ne diyorsunuz?
 
RH: Bunlar, suç örgütleridir.
 
KU: Gürcistan’da da sıkı önlemler var, sık sık yaşanıyordu, ancak sorunun üstesinden geldiler. Bazen ciddi insan hak ihlalleri yaşansa da, ama …
 
RH: Bizim güvenlik güçlerimizin çabaları ile durumda değişiklik yaşanacaktır.    
 
Çeviri: Fatih Atan (A’tanba) 
 
Kaynak: http://www.kavkaz-uzel.ru/articles/252342/
 
www.abhazyam.com

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.