RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 09 Aralık 2014, Salı 21:48:35 tarihnde eklendi. 1066 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Tkvarchal Hakkında ve Rusya

RAUL HADJİMBA “TKVARCHAL’DA PARLAMENTO KOLTUĞUMU KAZANMAK İÇİN SİYASİ MÜCADELE SÜRÜYOR”
Tkvarchal Hakkında ve Rusya
09/12/2014. Değerli Abhazyam com. Izleyicileri, Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Raul Hadjimba "Кавказский узел" “Kavkaz – Uzel” İnternet Sitesi Baş Editörü “Girigory Tsvedov” (Григорий Шведов) ile 4 Kasım 2014 Tarihinde Abhazya Cumhuriyeti’nin iç ve dış sorunları ile ilgili konular hakkında geniş bir söyleşide bulundu. 

Toplam 25 Madde altında yapılan ilginç söyleşinin “Tkvarchal Hakkında ve Rusya” ile ilgili 16. Maddesini sizlerle buluşturuyoruz.
 
16. Madde – Tkvarchal Hakkında ve Rusya: 
 
KU: Bugün, doğmuş olduğunuz şehir olan Tkvarcal’daki bir geziden geldiniz. Bende birkaç yıl önce orada bulundum, gerçektir ki, bölgenin büyük oranda yatırım gerektirdiğini anımsıyorum ve durumu değiştirmenin mümkün olup olmadığının belirsiz olduğunu unutmayın.Sizin bölgenizde de seçimler gerçekleşecek? (Raul Hadjimba’nın devlet başkanı seçilmesi nedeni ile ilgili olarak Tkvarchal 30 No.lu Seçim Bölgesi’nde 7 Aralık 2014 Tarihinde erken milletvekili seçimi düzenlenecek) Siz adaylar ile bir araya geldiniz mi? 
 
RH: Hayır, adayların başvurularını yeni valiye sundum. 
 
KU: Ancak, orada Aralık ayında seçimler gerçekleşecek.

RH: Evet, Tkvarchal’da benim parlamento koltuğum için. Bugün için dört aday bulunuyor. Siyasi mücadele sürüyor. 

KU: Kavgamı olacak? 
 
RH: Mücadelenin sıradan olmayacağını düşünüyorum. 

(Tkvarchal’da 7 Aralık’ta yapılan Milletvekilliği seçimlerinde, Türkiye Kökenli, Abhazya Kurtuluş Savaşı Gazisi Tayfun Ardzınba – 769 ve Beslan Emurhba – 564 oy aldılar. İki aday, 21 Aralık 2014’de yapılacak olan 2. Turda yarışacaklar – Abhazyam.com) 
 
KU: Sizin doğum yeriniz – genel olarak geri kalmış bir bölge mi?
 
RH: Evet, geri kalmış bir bölge. 
 
KU: Sanayi yatırımının geriye getirilmesi bir şans olabilir mi? 

RH: Bugün için bölgede geri kalmışlık bulunuyor ve orada çok az insan yaşıyor, bu insanlar için devletin özen göstermesi ve yaşam koşullarını yaratması gerekir. [...]
 
KU: Siz, bugün ve yarın için konuştunuz… Bugün için Tkvarchal ile ilgili olarak ne yapılmalıdır?

RH: Rusya’dan yapılan maddi yardımları, Tkvarchal’da bir yüzme havuzu inşaatı gibi gereksiz ve pahalı projelere yapılan harcamalar yerine gelişime katkı verecek olan projelerin koşullarını yaratmak gerekir. [...]
 
KU: O, orası için gerekli değil mi? 
 
RH: Bu çok gereklidir. İnsanlar onsuz yaşayamaz.
 
KU: Alaycısınız?
 
RH: Evet.
 
KU: Ancak üzüntülü bir alaycılık. Anımsıyorum, büyük kültür evini, Stalin’in imparatorluk binasını, milyonlarca dolar koysanız bile, herhalde, salonu insanlar ile dolduramazsınız.  
 
RH: İstenirse insanları toplayabilirsiniz. Sadece tüm bunlar Tkvarchal’ın onarımı değil, ancak diğer bölgelerde de – anaokulları, okullar, kültür evleri için tüm bunlar gereklidir. Ama, onları işletmek amacı ile buna bağlı olarak bütçemizde ek ödeneğimiz bulunmuyor. Bundan dolayıdır ki, Rusya’nın mali yardımına gereksinimiz bulunuyor. Bizler, sürekli olarak, her zaman isteyen kişi gibi görünmek istemiyoruz, bundan dolayıdır ki Abhazya’nın ekononmik gelişiminin temellerini yaratmak gerekiyor. [...] İnsanların, devlet fonlarının nerelerde tahsis edildiğini anlamaları ve bilmeleri gerekir. Böyle bir konum, Abhazya devletini sadece toplum önünde değil, aynı zamanda Rusya Federasyonu’nun gözünde olumlu bakılmasını sağlayacaktır. Bizler, Rusya’yı bir stratejik ortak olarak kavramak zorundayız ancak aynı zamanda Rusya’da bizi güvenilir ve sorumlu bir müttefik olarak görmelidir. 
 
Rusya Federasyonu Denetçiler Odası Başkanı Sergey Riabukhin, 2013 yılında yaptığı açıklamada, Abhazya’da sosyal – ekonomik kalkınmayı teşcik etmek amacı ile kapsamlı bir plan oluşturduğunu söyledi. “Kavkaz – Uzel” daha önce, konut, eğitim, sağlık, ulaşım amacı ile Rusya Bütçesinden ayrılan mali yardımın sadece %53’ünün kullanıldığını yazdı.
 
KU: “Kavkaz – Uzel” daha önce Sergey Bagapş’a Tkvarchal ve kömür havzasının canlandırılması hakkında soru sormuştu. Şimdiye kadar bu konu hakkında ozamandan beri değişim oldu mu?
 
RH: Sergey Bagapş zamanında, orada gerçekten başarılı çalışmalar yapılmıştır. 
 
KU: Evet, ancak ne tür gelişim oldu?
 
RH: Daha sonra, Ankvab döneminde kömür üretimi ile ilgili olarak Hindistan şirketi tarafından yapılan bazı öneriler vardı. Ancak dürüst olmak gerekirse, benim şüpheci olmak için bazı nedenlerim bulunuyordu. 

KU: Neden? 
 
RH: Tkvarchal kömür madenini bilirken [...] söylemek gerekirse, maden, toz, ve gaz içeren zor bir yerdir. Ve onlar, çalışırken zaten dışarı çıkıyordu. Buna ek olarak, bazı galeriler yandı, özellikle 2. Ve 8. Galeriler yeraltı yangınları sonucunda yok  oldu.            
 
[...]
 
Çeviri: Fatih Atan (A’tanba) 
 
Kaynak: http://www.kavkaz-uzel.ru/articles/252342/
 
www.abhazyam.com

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.