RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 27 Kasım 2014, Perşembe 12:14:01 tarihnde eklendi. 1196 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Antlaşma Metni

VLADİMİR PUTİN VE RAUL HADJİMBA TARAFINDAN İMZALANAN, RUSYA FEDERASYONU VE ABHAZYA CUMHURİYETİ ARASINDAKİ ANTLAŞMA METNİ
Antlaşma Metni
27/11/2014. Değerli Abhazyam com. İzleyicileri, Abhazya Cumhuriyeti ve Rusya Federrasyonu arasında önce “Birlik ve Entegrasyon Antlaşması adı altında ortaya çıkan, ancak daha sonra “Birlik ve Stratejik Ortaklık Antlaşması” adı ile sonlandırılan Antlaşma taslağı iki ülke hükümetleri tarafından karşılıklı olarak 19 Kasım 2014 Tarihinde onaylandı. 
 
Antlaşma metin taslağı aynı tarihte iki ülkenin Başbakanları tarafından Raul Hadjimba ve Vladimir Putin’e imzalanmak üzere sunuldu. Bizler Antlaşma taslağının Rusya Hükümeti tarafından 20 Kasım 2014 Tarihinde sunulan metnini sizlerin bilgisine sunuyoruz. Aynı metnin Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanlığı internet sitesinde bulunan Rusça aslına da ulaşılabilir.
 
Antlaşma Metni, 24 Kasım 2014 Tarihinde Vladimir Putin ve Raul Hadjimba tarafından imzalanarak, ülke meclislerine onaylanmak üzere gönderildi. Antlaşma metni’nin Rusya Hükümeti tarafından önerilen taslak metni üzerinde çok fazla değişiklik yapılmamak koşulu ile örnek alınarak hazırlandı.ğı görülmektedir.
 
Aşağıda, antlaşma metninin ilk 7 maddesini sizler ile buluşturuyoruz. Diğer maddeler ise kurulacak olan askeri, içişleri, ekonomik, sosyal - kültürel, gümrük ve Avrasya Birliği ortak organzasyon yapılanmaları ile ilgil bulunuıyor. İlk yedi madde Antlaşmanın temelini oluşturmaktadır. Diğer maddeleri öğrenmek isteyen okurlarımız http://www.abhazyam.com/haber/4824/abhazya-rusya-yeni-anlasma-taslagi.html linkinden ulaşabilirler.
 
******** 
  
RUSYA FEDERASYONU HÜKÜMETİ 

KARAR

20 Kasım 2014 Tarihinde, No: 1225 

MOSKOVA
 
Rusya Federasyonu ve Abhazya Cumhuriyeti arasında Birlik ve Startejik Ortaklık Antlaşması Önerisinin Devlet Başkanı’na imzalanması amacı ile öneri.
 
Federal Kanunu’nun “Rusya Federasyonu Uluslararası Antlaşmalar” ile ilgili 9. Madde 2. Fıkrası gereğince Rusya Federasyonu Hükümeti Kararı:          
 
Rusya Federasyonu ve Abhazya Cumhuriyeti arasında yapılacak olan “Birlik ve Stratejik Ortaklık Anlatlaşması  üzerinde, Abhazya tarafı yetkilileri ve Federal Devlet Yetkililerinin birlikte mutabakalrı sonucunda Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı onayı ile önerilir. 
 
Rusya Federasyonu Devlet Başkanına, Antlaşmanın imzalanması ile ilgili olarak sunulur. 
 
Rusya Federassyonu Başbakanı
 
Dimitri Medvedev
 
ANTLAŞMA TASLAĞI
 
Rusya Federasyonu ve Abhazya Cumhuriyeti arasında Birlik ve Stratejik Ortaklık Antlaşması
 
Rusya Federasyonu ve Abhazya Cumhuriyeti, bundan sonra Antlaşmada taraflar olarak anılacaktır, 
 
Antlaşma, Rusya Federasyonu ve Abhazya Cumhuriyeti arasında, 17 Eylül 2008 tarihinde Moskova’da imzalanan Dostluk, İşbirliği ve Karşılıklı Yardımlaşma Antlaşmasını temel alarak,
 
Geleneksel dostluk ve iyi komşuluk ilişkileri, halkları arasındaki tarihsel bağları, karşılıklı saygı, güven ve arzu duyma temelinde,
 
Yeni küresel ve bölgesel zorluklar ve tehditler göz önüne alınarak,
 
Dostluk ilişkilerinin daha da güçlendirilmesi, iki ülke halklarının ukusal çıkarlrı doğrultusunda, Rusya Federasyonu ve Abhazya Cumhuriyeti çok yönlü işbirliği, birlik ve staratejik ortaklığın geliştirilmesi, Kafkasya bölgesinde, barış, güvenlik ve istikrarın kurulması mücadelesine inanarak,
 
Birleşmiş Milletler Şartı’nın amaç ve ilekerine bağlılıklarını onaylayarak,
 
Genel kabul görmüş uluslararası hukuk ilke ve kurallarına uygun hareket ederek,
 
İnsan hakları ve temel özgürlükler dahil olmak üzere tüm demokratik ilkelere bağlı kalarak,
 
Diğer devletler ile iyi komşuluk ilişkileri ile barış içerisinde yaşama istemini belirterek, devletler arasındaki ilişkilerin niteliksel olarak yeni bir düzeye geçiş yaptığına bağlı kalarak,
 
Rusya Federasyonu ve Abhazya Cumhuriyeti devlet egemenliklerini güçlendirmek, onların toprak bütünlüğüne olan güvenlerini temin ederek, 
 
Aşağıdaki gibi anlaşmışlardır:
 
Madde 1
 
Antlaşmanın tarafları, egemenlik ve toprak bütünlüklerine karşılıklı saygı ilkelerine bağlı, bölgedeki güvenlik, birlik ve stratejik ortaklık ilişkilerini yeni bir düzeye çıkartmak için yapıcı eş konumdaki ikili ilişkileri geliştirmeyi sürdürecektir.
 
Madde 2 
 
1. İşbu antlaşmanın uygulanması amacı ile gerekli adımların atılması, prosedür, mali destek, çalışma kaynakları ve bitiş tarihleri yer almaktadır:
 
Birlik ve Stratejik Ortaklık Anltşaması tarafları, işbu antlaşmanın 3. Maddesinde yer alan koşulları ayrı, ayrı yapılacak olan yeni antlaşmalar ile sonuçlandırır;
 
Ayrı düzenlenen protokoller, işbu antlaşmanın ayrılmaz parçalarıdır;
 
Sorunlar, Antlaşma taraflarının yetkili organlarının müşterek kararı ile çözülür. 
 
2. Bu Anlaşmanın uygulamaya girmesi için, taraflar arasında anlaşmanın imzalanması ile birlikte en geç bir ay içerisinde onu yürütecek olan organları belirler.
 
Madde 3
 
Birlik ve stratejik ortaklığın geliştirilmesi için ana kurallar:
 
Dış Politika’nın koordine edilmesi;
Güvenlik ve Savunma alanlarında ortak bir yapı oluşturulması;
Ortak sosyal ve ekonomik alan oluşturulması;
Abhazya Cumhuriyeti’nin sosyal ve ekonomik kalkınmasına destek verilmesi;
Rusya Federasyonu’nun desteği ya da katılımı ile Eski Sovyet Cumhuriyetleri toprakları üzerinde oluşturulan birleşme projelerine Abhazya Cumhuriyeti’nin katılım koşullarının yaratılması;  
Ortak kültürel, manevi ve sosyal alanların korunması.
 
Madde 4
 
1. Antlaşma tarafları, dış politika çalışmalarında, Antlaşmanın tarafları olarak yabancı ülkeler ile çeşitli alanlarda yapmış oldukları işbirliği çalışmaları hakkında biribirlerini bilgilendirme ve karşılıklı çıkarlarını içerien politikaları sürdürmede ve ayrıca Kafkasya Bölgesinde barış, istikrar ve güvenliğin oluşturulması çalışmalarını koordine ederler. 
 
2. Rusya Federasyonu, Abhazya Cumhuriyetinin uluslararası ilişkilerini güçlendirmek, AbhazyaCumhuriyeti’nin resmi olarak tanıyacak olan ülke sayısını artırmak ve uluslararası ilişkilerini güçlendirmek, Rusya Federayonu’nun desteği ile oluşturulan uluslararası kuruluşlar ve birlikler dahil olmak üzere Abhazya Cumhuriyeti’nin üyeliği için gerekli olan koşulların yaratılması için her türlü desteği verecektir.     
 
Madde 5
 
Güvenlik ve Savunma alanlarında ortak bir yapı oluşturulması gerekir: 
 
Antlaşma tarafları, güvenlik çıkarlarını etkileyen tüm önemli konularda istişare ve yönetim anlamında ortak bir yapı üzerinde anlaşmışlardır; 
 
Birleşmiş Milletler 51. Madde Koşulu (Askeri bir saldırının geri püskürtülmesi amacı ile) ve Ortak Askeri Birlik (Güç) Oluşturulması koşuları nedeni ile Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri ve Abhazya Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri arasında ortak bir Askeri (Sialhlı) gücün kurulması;
 
Abhazya Cumhuriyeti’nin Gürcistan ile var olan devlet sınırlarının korunması amacı yanı sıra, Abhazya Cumhuriyeti’nin karasularının korunması, toprak bütünlüğünün, egemenlik ve yasal haklarının korunması amacı ile;
 
Madde 6
 
1. Eğer, Antlaşmanın taraflarından birisi, bir devlet yada devletler gurubu tarafından saldırıya (silahlı saldırı) uğrar ise, bu saldırı, antlaşmanın diğer tarafında fa yapılmış olarak kabul edilecektir.
 
2. Antlaşmanın taraflarından birisine karşı yapılan saldırgnlık (silahlı saldırı) durumunda Antlaşmanın dier tarafı, bu saldırganlığın geri püskirtilmesi, savaşın durdurulması için toplu savunma kuvvetlerini, elindeki silahlı güç ve araçlarını kullanacaktır, bunu yanı sıra BM 51. Maddesi gereğine bağlı olarak savunma hakkını kullanama konusunda destek verecektir.
 
3. Antlaşmanın taraflarınca, bu madde uyarınca alınan önlemler, derhal BM Güvenlik konseyi’ne bildirilecektir. Antlaşmanın tarafları, bu tedbirlerini uygulanmasında BM 51. Madde hükümlerine uymak zorundadır.              
 
 Madde 7
 
1. İşbu Antlaşmanın yürürlüğe girmesinden sonra, en geç bir yıl içerisinde, Antlaşmanın taraflarından herhangi birisine karşı saldırganlık girişimini (Silahlı Saldırı) ortadan kaldırmak amacı ile Antlaşmanın taraflları olan Rusya Federasyonu ve Abhazya Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri arasında Ortak Güç kurulacaktır. 
 
2. Saldırı ve askeri kuvvetler (güçler) tarafından düzenlenen savaş tehdidi sırasında ortak askeri güçlerinin yönetiminde Rusya Federasyonu tarafınca komutanlık görevi ve yardımcısı olarak Abhazya Cumhuriyeti tarafınca komutanlık yapacaktır.
 
Saldırı tehdinin bulunması karışısında, Ortak Askeri Gücün harekete geçmesi ile ilgili yaptırım kararları, Antlaimanın taraflarının yetkili organları tarafından ortaklaşa muafakat ile alınır.
 
Abhazya Cumhuriyeti üzerinde görev yapacak olan Ortak Askeri Gücün, harekete geçmesi, Abhazya Cumhuriyeti Silahlı kuvvetler Komutanlığının oluru ile gerçekleşir.
 
3. Antlaşmanın tarafları, barış dönemi içerisinde, ortak askeri gücün (Silahlı) oluşumu, iletişim organlarının kurulumu konusunda, operasyon güçleri ve yetkilli temsilcilerinin oluşturulmasını sağlamayı kabul ederler.
 
4. Ortak Silahlı Gücün (Kuvvetler) oluşumu, çalışma düzeni, yazılımı, belgeleri ve ayrıca yönetim koşulları, Antlaşmanın taraflarınca, Antlaşmanını kabulü tarihinden itibaren 6 ay içerisinde sonuçlandırılır.        
 
Çeviri: Fatih Atan (A'tanba)
 
Kaynak: http://abkhaziagov.org/president/press/news/2014-11-19 ; http://government.ru/media/files/wNsItFsYzes.pdf 
 
www.abhazyam.com  

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.