RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 22 Kasım 2014, Cumartesi 11:06:01 tarihnde eklendi. 1027 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Antlaşmaya İtirazlar Var

ABHAZYA KAMU ODALARI BİRLİĞİ "В Общественной Палате РА" VE “AYNAR” «Айнар» VAKFI, RAUL HADJİMBA’YA ANTLAŞMAYI "İMZALAMAMASI" ÇAĞRISINDA BULUNDU
Antlaşmaya İtirazlar Var
22/11/2014. Abhazya Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu arasında yeni bir “Birlik ve Stratejik Ortaklık” Antlaşması taslağı iki ülke hükümetleri tarafından onaylanarak Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Raul Hadjimba ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’e imzalanmak üzere 21 Kasım 2014 tarihinde sunuldu. (Bknz: http://government.ru/media/files/wNsItFsYzes.pdf )
 
Antlaşma metninin son biçiminin, Abhazya Cumhuriyeti’nin bağımsızlık ve toprak bütünlüğünü zedeleyici, Abhazya Anayasasına aykırı maddeler içerdiğini belirten siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları tarafından itirazlar geldi.
 
“Amtsakhara” «Амцахара» Siyasi Partisi 24 Kasım 2014 Tarihinde Suhum’da miting yapma kararı aldı, “Abhazya STK Birlikleri” (В Общественной Палате РА) ve “Aynar” «Айнар» Vakfı tarafından antlaşmanın son metininde de Abhazya Cumhuriyeti Anayasasına aykırı maddeler bulunduğu belirtilerek Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Raul Hadjimba’ya metni “imzalamaması” yönünde çağrıları yapıldı.
 
“Abhazya STK Birlikleri” (В Общественной Палате РА) Başkanı Natela Akaba başkanlığında yapılan olağanüstü toplantıda konuşmacılar, Antlaşmanın son taslak metninde Abhazya Anayasasına ciddi olarak karşı olan maddelerin bulunduğu belirtildi. 
 
Natela Akaba, antlaşma metninin toplum içerisinde yeteri kadar tartışılamadığı ve diyalog ortamının sağlanamadığını söyledi. Parlamento’da ise belgenin onaylanması sırasında belirtilen değişiklik önerilerinin görüşülmesi ve sonuca ulaşması için yeterli ortamın sağlanamadığını, parlamentonun bunu sağlamak gibi bir görevinin bulunduğunu belirtti. 
 
Antlaşma Taslak Metnine göre, Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı ve Parlamento’nun yetkilerinin kısıtlandığı belirtildi. Antlaşma’nın 7. Maddesine göre, Abhazya Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Başkumandanı olan Devlet Başkanı, ülkeye yapılacak olan dış saldırı karşısında Abhazya Cumhuriyeti Topraklarında kuvvet kullanma yetkisinden yoksun kalıyor ve bu yetkiyi Rusya Federasyonu Yetkili Organları tarafından atanmış olan Ortak Silahlı Kuvvetler Komutanı’na devretmiş oluyor. Bu kişi aynı zamanda Abhazya Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerine de komutanlık yapmış oluyor. Bu karar,  7. Madde 2. Paragrafta belirtildiği üzere, ortak savunma gücü, saldırganlık tehdidi varlığında savaş ve barış kararının alınmasında belirleyici olan Abhazya Parlamentosunun karar alma yetkisini de ortadan kaldırmış oluyor. (Abhazya Cumhuriyeti Anayasası Madde 47) 
(Bknz: http://apsnypress.info/news/13539.html )
 
 
 “Aynar” «Айнар» Vakfı ise, Devlet Başkanı Raul Hadjimba’ya hitaben, metnin imzalanmaması açık çağrı mesajı yayımlandı. Bildiride, "1992 yılında Abhazya’nın ulusal önderi Vladislav Ardzınba, tarafından vatanlarının bağımsızlığı uğruna sakınmadan canlarını veren evlatlarının kanları üzerinde kurmuş olduğu ve gelecek nesillere devretmiştir. Abhazya’nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü, egemenlik haklarını yaşatacak olan devlet yapısını gelecek nesillere devretmek ortak görevimizdir. Atalarının asırlık rüyası olan bağımsızlığı gelecek nesillere devri gerçekleşmiştir. Rusya Federasyonu ve Abhazya Cumhuriyeti arasında imzalanması için hazırlanan “Birlik ve Stratejik Ortaklık Antlaşması”Taslağı ile Abhazya Cumhuriyeti’nin sınırlarını ortadan kaldıracak olan ve yakın tarihinde önemli bir belgeyi imzalamada yalnızca tarihsel bir adım atmak kalmıştır. Bir kalem vuruşu ile her şeyi değiştirebilirsiniz, çünkü bu adımın önemi yadsınamaz” vurgulamasına yer verildi. (Bknz: http://apsnypress.info/news/13540.html )   
 
 
Ancak, Raul Hadjimba’nın Devlet Başkanlığını kazanmasında ciddi katkıları olan bazı kuruluşlar ise, “Amtsakhara”  «Амцахара» Siyasi Partisi tarafından düzenlenecek olan mitinge karşılık olarak, 24 Kasım 2014 Tarihinde “Rusya Federasyonu ve Abhazya Cumhuriyeti Birlik ve Stratejik Ortaklık Antlaşması”na destek mitingi düzenleme kararı alındı. 
 
Abhazyam.com olarak, Abhazya toplumunda gerginliğin ve istenmeyen olayların çıkmaması konusunda uyarıda bulunuyor, sağduyu çağrısı yapıyoruz.
 
Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Raul Hadjimba’yı, Abhazya Cumhuriyeti’nin bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğünü zedeleyebilecek bir antlaşma metnini imzalama konusunda bir kez daha düşünme, Devlet Başkanlığı yemin töreninde bulunan Abhazya'nın bağımsızlığını koruma görevini hatırlatarak, tarihsel bir adım atması çağrısında bulunuyoruz.
 
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.