RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 17 Kasım 2014, Pazartesi 13:49:37 tarihnde eklendi. 870 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Rusya İle Antlaşma - Bölüm:1

RAUL HADJİMBA “ANTLAŞMANIN İMZALANMASI SONRASINDA BİR KRİZİN ÇIKACAĞINA İNANMIYORUM”
Rusya İle Antlaşma  - Bölüm:1
17/11/2014. Değerli Abhazyam com. Izleyicileri, Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Raul Hadjimba "Кавказский узел" “Kavkaz – Uzel” İnternet Sitesi Baş Editörü “Girigory Tsvedov” (Григорий Шведов) ile 4 Kasım 2014 Tarihinde Abhazya Cumhuriyeti’nin iç ve dış sorunları ile ilgili konular hakkında geniş bir söyleşide bulundu. 

Abhazyam.com olarak toplam 25 Madde altında yapılan ilginç söyleşinin, konularının önemine istinaden bazı maddelerini öncelikli olarak sizlerle buluşturuyoruz.

Aşağıda Rusya ile yapılacak olan Antlaşma hakkındaki açıklamanın 1. Bölümünü yayımlıyoruz. 
 
*********

4. Madde – Rusya İle Antlaşma; Bölüm 1: 
 
KU: Benim ana sorum – Rusya ile yapılacak olan yeni bir antlaşma hakkında. Parlamento tarafından, proje hakkında yeni bir tasarı yayımlandı. Ve ben doğru mu anladım, belge Rusya tarafına iletildi mi ve tartışma sona mı erdi?
 
RH: Biz, proje ile ilgili kendi tasarımızı verdik.
 
KU: Belgenin bu yıl içerisinde imzalanacağını düşünüyor musunuz? Sizin tarafınızdan ve Rusya Devlet Başkanı tarafından?

RH: Bu yıl içerisinde olmasını istiyoruz. Bu Abhazya’nın kendi çıkarınadır.
 
KU: “Amtsakhara” "Амцахара" Siyasi Konseyi, böyle bir antlaşmanın Abhazya’nın egemenliğini yok edeceği ya da tasfiye edeceğini söylüyor, ancak onlar Rus tasarısını yorumladılar. Siz, antlaşmanın yeni versiyonunun, böyle bir iddiayı doğrulayabilir olduğunu düşünüyor musunuz?

RH: Egemenliğin Rusya tarafınca ortadan kaldırılması hiçbir biçimde mümkün değildir. Eğer, Antlaşmada Rusya tarafınca, bağımsız bir devletin kurulması ve gelişimine katkı sağlayacak maddeler bulunuyor ise, Abhazya’nın egemenlik haklarına nasıl zarar verilebilecektir? Eğer, gelişmeler, güvenliğin, gümrük ve sınırların korunması çalışmalarının, organize suçlar ve diğer suçlarla mücadelenin daha etkin bir biçimde ortak bilgi alışverişine bağlı olarak ortak bir biçimde sürdürülmesi, Abhazya’nın egemenliğine bir tehdit midir ve biz bundan neden korkuyoruz?
 
KU: Bütün bu sürümler, yeni antlaşmanın, Abhazya tarafınca sunulan tasarısında ciddi bir biçimde sunuluyor. Evet, ayrıca, siz bunu 22 Ekim’de yapmış olduğunuz açıklamada, mevcut hali ile imzalanamayacağını belirtmiştiniz.
 
RH: Sorunlu olan konular var, bizler aynı fikirde olmadığımızı belirttik. Ancak, ben birkez daha belirtmek istiyorum ki, böyle bir antlaşma gereklidir ve birincil olarak Abhazya’nın kendisi için gerekli olduğunu belirtmek istiyorum. 
 
KU: Ve muhalefet bunu engelleyebilir mi? Eğer siz antlaşmayı imzalayarak parlamentoya gönderirseniz, orada onaylanır mı? Onlar, antlaşmanın onaylanmaması için gerekli oy sayısına sahip bulunuyorlar? 
 
RH: Muhalefetin, bu antlaşmanın gerekli olduğunu anlayacağını düşünüyorum.
 
Rusya ve Abhazya arasında yapılacak olan yeni ittifak antlaşma taslağının Rus ve Abhaz taraflarınca hazırlanan Antlaşma taslakları hk. Bknz: http://www.abhazyam.com/haber/4824/abhazya-rusya-yeni-anlasma-taslagi.html ; http://www.abhazyam.com/haber/4858/abhazya-parlamentosu-taslagi.html  
 
KU: Onaylama ile ilgili yeni bir kriz bekliyor musunuz? 
 
RH: Düşünmüyorum. Bazi kişilerin, proje hakkında yapmış oldukları eleştiriler, belgenin özü hakkında değil, ülke içerisindeki bazı diğer gelişmeler hakkında bulunmaktadır. 
 
KU: Hangileri hakkında? 
 
RH: Bugün, devlet yetkilileri tarafından yürütülen işlemler hakkında. 
 
KU: Abhazya Devlet Yöetimi mi? Madem ki siz gülümsüyorsunuz, sormak istemiyorum, ama kavga yolsuzluklar hakkında mı sürüyor? 
 
RH: Evet, tabii ki.

KU: Anlaşıldı. Görüşmedeki pazarlıklar: “bizim kârlı alanımızı kesme” biçiminde sürüyor.

RH: Elbettki anlıyorum, bazı insanlar için acılı konular bulunuyor. “Amtsakharalı” - "амцахаровцев" – savaş gazilerinin önemli bir kesiminin, bu süreç ile bağlantıları olmadı. Ancak, bazı kategorideki insanların bu konular hakkında birçok endişesii bulunmaktadır. 

KU: Benim de yeni antlaşmanın bazı maddeleri hakkında bazı sorularım olacak. 14. Maddesinden anlaşıldığına göre, kolayca vatandaşlık hakkı elde edilecek ve Ruslar, çok kolay Abhazya vatandaşı olabilecek.

RH: Bu tür sorunlar çoktan kaldırlıdı. 
 
KU: Evet biliyorum, ben ayrıca yeni sürümü de gördüm, ancak sormak istemiyorum, siz büyük oranda Rusun, Abhazya vatandaşlığı hakkını alarak, burada mülk satın alabileceği tehlikesini görebiliyor musunuz? 
 
RH: Bizler, yasaların uluslararası belgeler ve kanunlara bağlı olarak oluşması gerektiğini bilmek zorundayız. Rusya – Abhazya Antlaşması üzerindeki çalışmalar da bu ilişkiler çerçevesinde yürütülmektedir. 

Rusya ile Antlaşma söyleşisinin II. Bölümü hazırlanıyor.                         
 
Çeviri: Fatih Atan (A’tanba)     
 
Kaynak: http://www.kavkaz-uzel.ru/articles/252342/
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.