RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 16 Kasım 2014, Pazar 10:25:43 tarihnde eklendi. 635 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Raul Hadjimba Söyleşisi

RAUL HADJİMBA “ENTEGRASYON KONUSU, TARAS ŞAMBA’NIN SÖYLEŞİSİ İLE GÜNDEME GELDİ”
Raul Hadjimba Söyleşisi
16/11/2014. Değerli Abhazyam com. Izleyicileri, Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Raul Hadjimba "Кавказский узел" “Kavkaz – Uzel” İnternet Sitesi Baş Editörü “Girigory Tsvedov” (Григорий Шведов) ile 4 Kasım 2014 Tarihinde Abhazya Cumhuriyeti’nin iç ve dış sorunları ile ilgili konular hakkında geniş bir söyleşide bulundu. 

Toplam 25 Madde altında yapılan ilginç söyleşinin, konularının önemine istinaden bazı maddelerini öncelikli olarak sizlerle buluşturacağız.
 
**********
 
RAUL HADJİMBA “ABHAZYA İÇİN HANGİSİ TEHLİKELİ – PETROL ÜRETİMİ, GÜRCİSTAN, RUSYA İLE ANTLAŞMA YA DA GAL BÖLGESİ. 
 
Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Raul Hadjimba, "Кавказский узел" “Kavkaz – Uzel” İnternet sitesinde söyleşide bulundu, söyleşide, ülkede Mayıs aylarında yaşanan siyasi krizin ana nedenlerinin Rusya’nın desteği ile yapılan büyük ölçekli sosyal projelerin uygulanmasında eski devlet yöneticileri tarafından yolsuzluk yapıldığını söyledi. Devlet Başkanı şimdi, Rusya ile yeni bir antlaşma imzalamaya hazırlanıyor, başkan, Moskova’nın hiçbir biçimde Abhazya’nın bağımsızlığını ihlal etmeyeceğini, Cumhuriyetin Rusya’ya katılımı hakkında referendum yapılması konusunda herhangi bir planlarının olmadığını belirtti. Ayrıca Raul Hadjimba, Gal Bölgesindeki “Gözlemci” kavgası, bu bölgede yaşayan Gürcistan vatandaşlarının hiçbir biçimde ikinci vatandaş statüsünde bukunmayacağını, Surkov ve Nurgaliyev’in mayıs krizindeki rolü ve birçok diğer konu hakkında ki görüşlerini belirtti.
 
1. “Devlet Yönetimine Kendi İnisiyatifimiz ile Geldik”
 
"Кавказский узел" “Kavkaz – Uzel” (KU): Siz erken seçim ile devlet başkanı oldunuz. Bizler, seçimler öncesinde yaşanan süreç hakkında bilgilenmek isteriz. Bu krizin ortaya çıkmasının ana nedenleri nelerdi, bize düşüncelerinizi berlirtirmisiniz?
 
Raul Hadjimba (RH): devlet yönetimininin kendisi, bizim müttefikimiz ve stratejik ortağımız olan Rusya tarafından Abhazya’nın ekonomik durumunu değiştirmek amacı ile maddi yardımların kullanımında kendisine verilen desteği verimli bir biçimde kullanma fırsatını değerlendiremedi. Önemli miktarda para, sosyal projeler içerisinde harcandı.  
 
KU: Yolsuzluk mu yapıldı? 
 
RH: Bu projeler sayesinde önemli miktarda harcama yapıldı.
 
KU: Birçok kişi, sizin Moskova’nın desteği ile iktidara geldiğinizi söylüyor. Surkov ve Nurgaliyev’in 28 Mayıs’taki Abhazya ziyaretlerini hatırlatıyorlar. Siz herhalde bunun öyle olmadığını söyleyeceksiniz, doğru mu?

RH: Böyle söylemek o kadar kolay mı?
 
KU: Elbette ki, İnsanlar sizin değerlendirmenizi duymak istiyor.
 
RH: Eğer, benim değerlendirmemi duymak istiyorsanız, söyliyeyim, bizler iktidara kendi inisiyatifimiz ile geldik. Hiçbir kimse bize yardım etmedi ve el vermedi. Tek şey diyebilirim ki, kriz döneminde, Surkov ve Nurgaliyev, taraflar arasındaki sorunun çatışmaya yol açmaması, alev almaması için çalıştılar.

KU: Onlar, Ankvab’ın gitmesinde yardımcı oldular mı? Ya da böyle söylemek yanlış mı olur?
 
RH: Ben onların Ankvab’ın gitmesine yardımcı olduklarını söyleyemem. Ankvab’ın kendisi gitti.
 
KU: Ve, bu kriz döneminde Rusya – Abhazya Antlaşması gündemde bulunmuyordu, o günlerde Abhazya tarafınca herhangi bir yanıt verilmedi mi? 
 
RH: Bu dönem içerisinde hiçbir Antlaşma taslağı bulumuyordu. Bu ilişkiler Taras Şamba’nın açıklaması ile gündem oluşturdu. (Bknz: http://www.abhazyam.com/haber/4517/taras-samba-soylesisi.html - Abhazyam.com) Ve, bu konu hakkında imalar açıklanmaya başlandı, parlamentoda böyle bir sözleşmenin hazır durumda bulunduğu hakkında, bu tür iddialar doğru değildi.
 
KU: Siz, Dünya Abhaz – Abazin Kongresi Başkanı Taras Mironovich Şamba’dan mı söz ediyorsunuz? 
 
RH: Evet.
 
KU: Yani, Rus yetkililer, o zaman, Birleşme (entegrasyon) Antlaşması hakkında bir sunum yapmadılar, bu bir spekülasyon mu idi?

RH: Esas olarak herhangi bir antlaşma, hiçbie göze ilişmedi ve görülmedi.                                 
 
Çeviri: Fatih Atan (A’tanba)     
 
Kaynak: http://www.kavkaz-uzel.ru/articles/252342/
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.