RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 02 Kasım 2014, Pazar 18:27:30 tarihnde eklendi. 1170 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhazya Parlamentosu Taslağı

ABHAZYA CUMHURİYETİ PARLAMENTOSU, ABHAZYA CUMHURİYETİ VE RUSYA FEDERASYONU ARASINDA BİRLİK VE STRATEJİK ORTAKLIK ANTLAŞMA TASLAĞI
Abhazya Parlamentosu Taslağı
02/11/2014. Değerli Abhazyam.com okuyucuları, Abhazya Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu arasında yapılması planlanan Birlik ve Birleşme Antlaşma Taslağının Abhazya Cumhuriyeti Parlamentosu tarafından hazırlanan metni aşağıda bulunmaktadır. Özellike, Abhaz Diasporası içerisinde metnin tamamı çevrilmediği için eksik bilgiye dayanan tartışmalar yaşanmaktadır.  Bizler, sizlere karşı bir özveri içerisinde metnin tamını çevirerek önemli bir görevi yerine getirdiğimize inanıyoruz. 
 
Abhazya Cumhuriyeti Parlamentosu’nda düzenlenen oturumda, bir gurup parlamenter tarafından hazırlanan Abhazya Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu arasında Birlik ve Stratejik Ortaklık Antlaşma Taslağı üzerinde görüşme yapıldı.
 
(Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanlığı ve Hükümeti tarafından Abhazya Parlamentosu – Ulusal Meclis Gurubuna gönderilen Antlaşma Taslağı üzerine hazırlanan taslak)
 
ANTLAŞMA
 
Taslak
 
Abhazya Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu Arasında Birlik ve Stratejik Ortaklık Antlaşması:
 
Abhazya Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu, Abhazya Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu arasında düzenlenen Karşılıklı Yardımlaşma, Dostluk ve İşbirliği Antlaşması’nda taraflar olarak anılacaktır. Taraflar, 17 Eylül 2008 Tarihinde Moskova’da imzalanan Geleneksel Dostluk ve İşbirliği Antlaşmasına bağlılık, halklarımızın yakın tarihsel bağları, birbirlerine saygı, güven ve dikkatli davranma, yeni küresel ve bölgesel tehditler dikkate alınarak karşılıklı yardımlaşma, geleceğe inanma, gelecekteki dostluk ilişkilerinin güçlendirilmesi, çok yönlü işbirliğinin geliştirilmesi, Abhazya Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu arasında halklarının ülke halklarının ulusal değerlerine bağlılık ölçüsünde dostluk ve stratejik ortaklık ilkeleri, Kafkasya bölgesinde güvenlik ve istikrarın, barışın sağlannmasına hizmet, Birleşmiş Milletler Şartı ilkelerine bağlılıkları, uluslararası hukuk normları, özgürlük anlayışı, insan hakları ve demokrasi temellerine uygun davranma, diğer devletler ve halkları ile iyi komşuluk ve barış içerisinde yaşama, kendi devlet egemenliği ve toprak bütünlüklerinin güçlendirilmesi timeline bağlı olarak Abhazya Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu, uluslararası ilişkilerin niteliksel olarak yeni bir düzeye geçirilmesi amacı ile karşılıklı olarak aşağıdaki mutabakata vardılar.

Madde 1

Antlaşmada taraflar, egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkeşerine bağlılık temelinde, yeni bir güvenlik düzeyinin belirlenmesi, ikili ilişkilerin geliştirilmesi amacı ile karşılıklı ittifak ve stratejik ortaklık ilişkilerini güçlendirmeyi sürdüreceklerdir.

Madde 2

1. Bu antlaşmanın uygulanması amacı ile gerekli adımların atılması, prosedür, mali destek, çalışma kaynakları ve bitiş tarihleri ayarlanır: 
- Antlaşmanın tarafları, birlik ve stratejik ortaklık antlaşmasının geliştirilmesi amacı ile ortaklık alanlarının belirlenmesini sağlayacaklar;
- Bu Antlaşmaya bağlı olarak ayrılmaz parçası olacak olan ayrı protokollerin düzenlenmesi sağlanacaktır; 
- Antlaşmanın tarafları, yekili makamları ortak olarak belirleyecektir.

2. Taraflar arasında düzenlenen bu Antlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç bir ay içerisinde organları işlemeye başlayacaktır.

Madde 3

Birlik ve Stratejik Ortaklığın ana alanları şunlardır:

-  Dış Politikanın koordine edilmesi;
- Güvenlik ve Savunma alanlarında ortak bir yapı oluşturulması;
- Abhazya Cumhuriyeti’nin sosyal ve ekonomik kalkınmasının desteklenmesi; 
- Rusya Federasyonu’nun desteği ya da katılımı ile Eski Sovyet Cumhuriyetleri toprakları üzerinde oluşturulan birleşme projelerine Abhazya Cumhuriyeti’nin katılımının desteklenmesi;  
- Ortak, kültürel, manevi ve insani alanların korunması.    

Madde 4

1. Antlaşmadaki taraflar taraflar, farklı alanlarda sürdürdükleri dış politikalarında Antlaşmanın tarafları olarak, karşılıklı çıkarlar doğrultusunda koordineli bir çalışma yapacaklar, bunun yanı sıra ayrıca birbirlerini çalımaları (çalışmama durumları) hakkında bilgilendirecekler. Kafkasya bölgesinde, barış, güvenlik ve istikrarın sağlanması konusunda ve ayrıca diğer alanlarda işbirliğinde bulunacaklar.    

2. Rusya Federasyonu, Abhazya Cumhuriyeti’nin uluslararası ilişkilerini güçlendirmesine destek verecek, Rusya Federasyonu, onu resmi olarak tanıyacak olan devletlerin sayısının artırılmasında, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları ile bağlantı sağlanmasında mümkün olan herşeyi yapacaktır.

Madde 5

Güvenlik ve Savunma alanlarında ortak kurumların oluşturulması:

- Antlaşmanın tarafları, güvenlik konularında ortak çıkarlarını etkileyen konularda ortak mücadelede bulunmak amacı ile karşılıklı olarak danışmada bulunacaklar;
- Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri ve Abhazya Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri (Güçleri) arasında BM 51. Maddesi Şartı içerisnde karşılaşacakları saldırganlığı (Silahlı Saldırı) etkisiz kılmak amacı ile ortak bir organizayon kuracaklar;

1. Antlaşmanın tarafları, ortak savunma gücünün kurulması amacı ile ayrı olarak ortak bir savunma alt yapısı oluşturacaklar;

2. Antlaşmanın tarafları, Abhazya Cumhuriyeti’nin devlet sınırlarının korunması yanı sıra, Abhazya Cumhuriyeti’nin yasal anlamdaki egemenlik hakları ve karasularının korunması için ortak hareket edecekler.

Madde 6

1. Eğer Antlaşmanın taraflarında birisi, herhangi bir devletin ya da devletler birliğinin saldısına (silahlı saldırı) uğrar ise, aynı zamanda antlaşmanın diğer tarafına da yapılmış olarak kabul edilecek.

2. Antlaşmanın taraflarından birisine karşı saldırı (silahlı saldırı) düzenlenmesine karşılık olarak, Antlaşmanın diğer tarafınca askeri destek verilecektir, ayrıca BM Şartının 51. Maddesi gereğince toplu savunma koşullarının yaratılması amacı ile emrinde bulunan savunma araçlarını kullanabilecektir.

3. bu madde gereğince alınan önlemler BM Güvenlik Konseyi’ne bildirilecektir. Antlaşmanın tarafları bu tedbirlerin uygulanmasında BM Şartı hükümlerine uymak zorundadırlar. 

Madde 7

1. Abhazya Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri ve Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri arasında kurulacak olan, taraflardan birisinin saldırıya (silahlı saldırı) uğramasının önlenmesi amacı ile kurulacak olan ortak savunma gücü (Askeri Güç), Antlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 1 yıl içerisinde kurulmuş olacaktır. 

2. Antlaşmanın tarafları, ortak silahlı kuvvetleri yönetmek amacı ile Ortak Komutanlık kuracaklardır. 

3. Ortak komutanlık, taraflarca rotasyon usulü ile yönetilecektir.

4. Saldırı ve askeri kuvvetler (güçler) tarafından düzenlenen savaş tehdidi sırasında ortak askeri güçlerinin yönetiminde Rusya Federasyonu tarafınca komutanlık görevi ve yardımcısı olarak Abhazya Cumhuriyeti tarafınca komutanlık yapacaktır. Ortak Askeri Gücün hazırlanması ve harekete geçmesi ile ilgili yaptırım kararlarının alınmasında Rusya Federasyonu Devlet Başkanı ve Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı tarafından ortak karar gerekir. Antlaşmanın bir tarafının kendisine karışı yakın bir saldırı tehdidi bulunduğunu belirtmesi üzerine, Antlaşmanın taraflarınca yetkili olarak belirlenen temsilciler görüşmelerde bulunacaktır.

5. Ortak Askeri Savunma Gücü’nün oluşumu, çalışma koşulları, güvenliğin sağlanması, ortak istihbarat, savunma alt yapı tesislerinin oluşturulması, Antlaşmanın yürürlüğe girmesinden itibaren en altı ay içerisinde antlaşmanın taraflarınca yeni bir antlaşma ile belirlenir.

Madde 8

1. Abhazya Cumhuriyeti Silahlı kuvvetleri ve Rusya Federasyonu Silahlı kuvvetleri arasında operasyon (taktik) anlamda uyum sağlamaları amacı ile bu antlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten üç yıl geç olmamak koşulu ile Rusya Federasyonu tarafından aşağıdaki yükümlülükler yerine getirilecektir:

- Abhazya Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri ile birlikte, koordinasyon birliğinin standardizasyon ve lojistik, materyal ve teknik anlamda hazırlanması Abhazya Cumhuriyeti Askeri Birliğinin sosyal güvencelerinin, maaşlarının ödenme garantisinin sağlanması;

- Abhazya Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerinin modernize edilmesi: Silah donanımı;

- Antlaşmanın tarafları, yapılacak olan ayrı ayrı antlaşmalar ile Abhazya Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri’nin, aralarında yönetim kadrosunun da bulunduğu, yeni form ve metotlar, savaş yöntemlerini kazanmaları amacı ile eğitimi sağlanacak.

2. Antlaşmanın tarafları, bu madde içerisinde öngörülen çalışmaların uygulanabilmesi için sağlanacak olan mali desteğin belirlenmesi, antlaşmanın imzalanması sonrasında en geç altı ay içerisinde Rusya Federasyonu ile ayrı ayrı yapılacak olan antlaşmalar ile belirlenecektir.

Madde 9

1. Antlaşmanın tarafları, Abhazya Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu arasında 30 Nisan 2009 Tarihinde imzalanan, Abhazya Cumhuriyeti Devlet Sınırını ortak koruma antlaşmasının yükümlülüklerine sadık kalacaktır.                            

2. Antlaşmanın tarafları, işbu antlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç iki yıl içerisinde, Abhazya Cumhuriyetinin yasal ve egemenlik haklarının korunmasında, uluslararası egemenliğinin sağlamlaştırılmasında, karasularının korunmasında, Abhazya Cumhuriyeti’nin Gürcistan ile olan devlet sınırının ortak savunulmasında güvenliği sağlayacak olan bir dizi önlemin alınması yanı sıra, Abhazya – Rusya Devlet sınırında serbest geçişin sağlanması amacı ile var olan kısıtlamaların kaldırılarak, gerekli önlemlerin alınmasını garanti ediyorlar.

3. Antlaşmanın tarafları, en geç iki yıl içerisinde, Abhazya Cumhuriyeti ile Gürcistan arasındaki devlet sınırlarının güvenliğinin sağlanması amacı ile gerekli olan teknik alt yapıyı sağlarlar.

4. Antlaşmanın tarafları, bu maddenin 2 ve 3. Kısımlarında belirtilen çalışmaların yapılabilmesi için antlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç altı ay içerisinde uygulama planını hazırlar. 

Madde 10

Abhazya Cumhuriyeti vatandaşları, Abhazya Cumhuriyeti toprakları üzerinde görev yapan Rusya Federasyonu Silahlı Birliklerinde sözleşmeli olarak çalışma hakkına sahip olacaklar.

Madde 11 

1.  Antlaşmanın tarafları, Abhazya Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu toprakları içerisinde gerçekleştirilen adi suçların, örgütlü suçların ve diğer suçların önlenmesi, faillerinin bulunması amacı ile antlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç bir yıl içerisinde Abhazya Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı bünyelerinde Bilgilendirme ve Koordinasyon Merkezi kuracaklar.

2. İçişleri Bakanlığı Bilgilendirme ve Koordinasyon Merkezi Görevleri:

- Organize suçlar ve diğer tehlikeli suçlar ile mücadelede belirlenen önlemlerin uygulanmasına destek verilecek; 

- Abhazya Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı çalışanlarının etkinliklerinin artırılmasını sağlayacak olan örgütsel ve metodik yardım yapılacak;

- Suçla mücadele ile ilgili bilgilerin toplanması, verilerin korunması, analiz ve bilgi alışverişinin sağlanması;

3. Antlaşmanın tarafları, İçişleri Bakanlığı Bilgilendirme ve Koordinasyon Merkezi’ndeki ortak çalışmaları, yetkileri ile ilgili yürürlükler, işbu antlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç altı ay içerisinde yapılacak olan ayrı ayrı antlaşmalar ile belirlenecektir.

4. Antlaşmanın tarafları, Abhazya Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı çalışma organlarının teknik – materyal bakımından güçlendirilmesi, Abhazya Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı personelinin maaş ve sosyal haklarını garanti ederler.

5. Antlaşmanın tarafları, bu maddenin 5. Bölümünde belirtilen mali destek hakkındaki hükmü, bu antlaşmanın imzalanmasından en geç altı ay içerisinde ayrı bir antlaşma ile belirler ve bu hükmü yerine getirilmesini Rusya Federasyonu üstlenir.

Madde 12 

1. Abhazya Cumhuriyeti, Antlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç iki yıl içerisinde gümrük kanunlarını ve gümrük mevzuatını Avrasya Ekonomik Birliği’ne girme hakkı koşullarını yerine getirmek için yasal düzenlemeyi ve bir dizi tedbir uygulamayı yaşama geçirecektir, ayrıca Abhazya Cumhuriyeti Gümrük Makamları ve Rusya Federasyonu Gümrük Makamları arasında gümrük konularında birlikte çalışma koşulları yaratılacaktır.

2. Rusya Federasyonu bu maddenin 1. Bölümünde düzenlenecek olan bir dizi tedbir uygulamaları sırasında Abhazya Cumhuriyeti makamlarına gerekli olan örgüt yapılanması ve eğitim desteğinde bulunacaktır.

3. Antlaşmanın tarafları, antlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, yetkili makamları tarafından en geç altı ay içerisinde bu maddenin 1. Bölümünde kurulacak olan yapılanmanın oluşturulması için gerekli olan uygulama planının hazırlamakla yükümlüdürler.

4. Abhazya Cumhuriyeti, antlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç üç yıl içerisinde bütçe ve vergi mevzuatını Rusya Federasyonu bütçe ve vergi mevzuatına uygun duruma getirmek için gerekli bir yasal düzenlemeyi yapmak durumundadır.

5. Rusya Federasyonu, bu maddenin 4. Bölümünde uygulanacak olan bir dizi önlemin uygulanması için Abhazya Cumhuriyeti’ne gerekli olan örgütlenme ve eğitim desteğinde bulunacaktır.

6. Antlaşmanın tarafları, antlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç altı ay içerisinde bu maddenin 4. Bölümünde belirtilen çalışmaların yerine getirilmesi için gerekli olan plan ve uygulama prosedürünü hazırlamakla yükümlüdürler.

Madde 13

1. Antlaşmanın tarafları, Abhazya Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu arasında 16 Ekim 2010 tarihinde yapılan Gümrük İşlemlerinde karşılıklı yardımlaşma antlaşmasında belirlenen (mühür, damga pulu, vergi narhı vb) kendi gümrük tanımlamalarını, antlaşmanın bir tarafı kendi alanında kullandığı gümrük kontrolü ve ticari malların kontrolünü, antlaşmanın diğer tarafında da (yanında) kontrolünü yapacak olan gerekli gümrük kontrol koşullarını oluşturacaklar.

2. Abhazya Cumhuriyeti Gümrük Makamları ve Rusya Federasyonu Gümrük Makamları, Antlaşmanın yürürlüğe girmesi sonucunda, düzenlenen gümrük kontrol antlaşmasına bağlı olarak gümrük makamları tarafından yürütülen kontrol işlemlerinin sonuçlarını karşılıklı olarak tanıyacaklardır.

Madde 14

Rusya Federasyonu, Rusya Federasyonu vatandaşlarına sağlamış olduğu mal satın alma kolaylığı sisteminden Abhazya Cumhuriyeti vatandaşlarının da yararlanabilmesine yönelik ek önlemleri alacaktır.

Madde 15

1. Abhazya Cumhuriyeti, 1 Ocak 2015 Tarihinden itibaren iki yıl içerisinde, devlet kadrolarında çalışanların ortalama ücretlerini yavaş, yavaş Rusya Federasyonu, Güney Federal Bölgesi’nde çalışanların ortalama ücret düzeyine çıkaracaktır. 

2. Antlaşmanın tarafları, antlaşmanın yürürlüğe girmesinden itibaren en geç üç ay içerisinde Rusya Federasyonu ve Abhazya Cumhuriyeti Devlet Kurumlarında çalışanların eşit düzeye getirilmesi amacıyla gerekli olan finansman koşullarının yaratılması ayrı bir antlaşma ile belirlenir.

Madde 16

1. Rusya Federasyonu, iki yıl içerisinde 1 Ocak 2015 Tarihinden itibaren Rusya Federasyonu vatandaşı olan ve sürekli olarak Abhazya Cumhuriyeti’nde yaşayan Rusya Federasyonu vatandaşı emeklilerinin ortalama maaş düzeyini, Rusya Federasyonu Güney Federal Bölgesi’ndeki emekli maaşı mevzuatına göre maaş alanların ortalama maaş düzeyine çıkartacak.

2. Antlaşmanın tarafları, antlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç üç ay içerisinde bu maddenin 1. Bölümünde belirtilen vatandaşların emeklilik maaşları hakkındaki rejim, uygulama terimleri ve koşulları (adımlar) ve ayrıca Rusya federasyonu tarafından yapılacak olan mali destek programı yapılacak olan ayrı antlaşmalar ile belirlenir.

Madde 17 

1. Abhazya Cumhuriyeti, antlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç üç yıl içerisinde Rusya Federasyonu’nda desteği ile geçici iş görmezlik ve analık sosyal sigorta mevzuatını Rusya Federasyonu mevzuatına uygun duruma getirecektir.

2. Antlaşmanın tarafları, antlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç altı ay içerisinde zorunlu sosyal sigorta mevzuatını iyileştirmek amacı ile yeni bir eylem planı antlaşması yapacaklardır.

3. Antlaşmanın tarafları, Abhazya Cumhuriyeti toprakları içerisinde yaşayan Rusya Federasyonu vatandaşlarının sosyal yardım koşullarını belirlemek amacı ile antlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç altı ay içerisinde ayrı bir antlaşma yaparlar. 

Madde 18

1. Abhazya Cumhuriyeti, Abhazya Cumhuriyeti toprakları üzerinde sürekli olarak yaşayan Rusya Federasyonu vatandaşlarının, Rusya Federasyonu’ndaki zorunlu sağlık sigorta koşulları sisteminden yararlanmaları için gerekli olan alt yapıyı oluşturur ve bu insanların Rusya Federasyonu zorunlu sağlık sigortası ve sağlık kurumlarından yararlanmalarını sağlar.

2. Rusya Federasyonu, Abhazya Cumhuriyeti’nin desteği ile birlikte, Antlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç bir yıl içerisinde bir dizi önlemin uygulamaya geçirilmesini sağlar:

- Abhazya Cumhuriyeti toprakları içerisinde yaşayan Rusya Federasyonu vatandaşlarının sağlık sigortası, Rusya Federasyonu zorunlu sağlık sigortası konumuna getirilecektir;

- Abhazya Cumhuriyeti topraklarında sürekli olarak yaşayan Rusya Federasyonu vatandaşları, Rusya Federasyonu sağlık mevzuatı gereğince, Rusya Federasyonu’nda bulunan sağlık kurumları ve sağlık hizmetlerinden yararlanması sağlanacaktır.

3. Antlaşmanın tarafları, antlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içerisinde bu maddenin 1. Ve 2. Bölümlerinde bulunan uygulamaların yürürlüğe girmesi için gerekli olan plan ve eylem planının yaşama geçirilmesi ayrı antlaşmalar ile belirlenir.

Madde 19

Abhazya Cumhuriyeti’nin sağlık sisteminin orta ve uzun vadedeki gelişimi amacı ile Rusya Federasyonu’nun desteğini alarak antlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç bir yıl içerisinde Abhazya Cumhuriyeti Sağlık Sistemi Gelişimi Planını uygulamak için ayrı bir antlaşma yapılır. 

Madde 20

1. Abhazya Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu’nun desteği ile tıp ve eczacılık alanlarında çalışmak isteyen kişi ve kurumlara, Rusya Federasyonu koşullarının uygulanması amacı ile işbu antlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç üç yıl içerisinde bir dizi koşulların yerine getirilmesini sağlar.

2. Antlaşmanın tarafları, bu maddenin 1. Bölümünde gerekli olan koşulların yerine getirilmesi için işbu antlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, en geç altı ay içerinde uygulamaya yönelik önlem planını oluşturmayı kabul ederler.

Madde 21

1. Rusya Federasyonu, Abhazya Cumhuriyeti’nden aldığı bilgiler doğrultusunda, Abhazya Cumhuriyeti topraklarında sürekli olarak yaşayan Rusya Federasyonu vatandaşlarının, Rusya Federasyonu mevzuatı uyarınca, gerekli olan tıbbi ürünlerden ve kredi koşullarından yararlanmaları için gerekli olan hakları sağlar.

2. Abhazya Cumhuriyeti, bu maddenin 1. Bölümünde Rusya Federasyonu’nda yapılacak olan uygulamalar yerine getirilirken, Rusya Federasyonu yetkili organlarının denetleme yapma hakkını verir.

3. Antlaşmanın tarafları, işbu antlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç altı ay içerisinde bu maddenin 1 ve 2. Maddelerinin uygulanabilmesi için gerekli olan eylem planını ayrı bir antlaşma ile belirler.

Madde 22

1. Abhazya Cumhuriyeti, işbu antlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç yıl içerisinde Rusya Federasyonu’nun desteği ile Abhazya Cumhuriyeti Eğitim sisteminin düzeyinin artırılmasını sağlar: 

- Eğitim programları, eğitim ve öğretim çalışmalarının örgütlenmesi, öğretmen örgütlerinin mesleki eğitim gelişim programlarını hazırlar;

- Eğitim kurumlarının karşılıklı tanınması yanı sıra bilim ve teknoloji alanlarında, öncelikli olarak eğitim amaçlı programların uygulanmasını sağlar.

2. Rusya Federasyonu, Abhazya Cumhuriyeti eğitim kurumlarının modernize edilmesi çalışmalarına yardım eder. 

3. Antlaşmanın tarafları, işbu antlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç altı ay içerisinde, tarafların yetkili organları bu maddenin 1 ve 2. Bölümlerinin uygulanabilmesi için eylem planı hazırlar. 

Madde 23

1. Rusya Federasyonu, Abhaz Dili’nin gelişimi uygulama çalışmalarında Abhazya Cumhuriyeti’ne yardımcı olacaktır. 

2. Antlaşmanın tarafları, işbu antlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç altı ay içerisinde bu maddenin 1. Bölümünde belirtilen çalışmaların uygulanması amacı ile tarafların yetkili makamları tarafından gerekli olan eylem planı hazırlar.

Madde 24

Bu antlaşma onaya tabidir ve onay belgelerinin teati edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.

Madde 25

İşbu antlaşma, Rusya Federasyonu ve Abhazya Cumhuriyeti arasında, 17 Eylül 2008 Tarihinde Moskova’da yapılan dostluk ve işbirliği, karşılıklı yardımlaşma antlaşmasının geçerlilik süresi içerisinde yapılmıştır. Antlaşmanın her bir tarafı, diğer tarafa yazılı olarak bildirmek koşulu ile işbu antlaşmadan çekilebilir. İşbu antlaşma diğer tarafın bildirimi aldığı tarihten itibaren altı ay içerisinde sona erer.

Madde 26

İşbu antlaşma, antlaşmanın ayrılmaz bir parçası olan maddeleri değiştirilebilir ve ekleme yapılabilir. Değişiklikler ve eklemeler, antlaşmanın herhangi bir tarafınca, antlaşmanın diğer tarafına bildirilmesi koşulu ile yapılabilir.

İşbu Antlaşma metni, Şehir ---------------- 2014 Tarihinde düzenlenmiştir, Abhaz ve Rus dillerinde olmak üzere iki nüsha halinde aynı derecede geçerlidir.
 
Çeviri: Fatih Atan (A’tanba) 
 
Kaynak: http://apsnypress.info/docs/13382.html
 
www.abhazyam.com        

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.