RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 15 Ekim 2014, Çarşamba 01:33:14 tarihnde eklendi. 1537 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhazya – Rusya Yeni Anlaşma Taslağı

ABHAZYA CUMHURİYETİ VE RUSYA FEDERASYONU BİRLİK VE BİRLEŞME ANLAŞMA PROJESİ
 Abhazya – Rusya Yeni Anlaşma Taslağı
15/10/2014. Abhazya cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında yapılması planlanan ve uzun zamandan beridir Abhazya toplumu ve Abhaz Diasporası içerisinde tartışılan, yeni anlaşma projesi yayınlandı. Abhazyam.com olarak, 13 Ekim Pazartesi günü yayınlanan Anlaşma taslağının tamamının Türkçe çevirisini sizlerle buluşturuyor, gerçek, eksik olmayan çevirisini yaparak Abhaz Diasporasında tartışılmasına öncü oluyoruz. Abhazyam.com yorum bölümü sizleri bekliyor. Lütfen çekinmeden fikirlerinizi belirtin, hakaret ve küfür bulunmamak koşulu ile!
 
Saygılarımızla.
 
Rusya Federasyonu ve Abhazya Cumhuriyeti Arasında Birlik ve Birleşme Anlaşması Taslağı.

Rusya Federasyonu ve Abhazya Cumhuriyeti, Anlaşma içerisinde Taraflar olarak anılacaktır, Anlaşma, Rusya Federasyonu ve Abhazya Cumhuriyeti arasında 17 Eylül 2008 Tarihinde Moskova’da imzalanan karşılıklı dostluk ve işbirliği anlaşmasını kendisine esas alacaktır, 

Geleneksel dostluk ve iyi komşuluk ilişkileri, 

Halklar arasındaki yakın tarihsel bağlar, karşılıklı saygı, güven ve arzu üzerine kurulmuş, geleceğe inanarak, dostane ilişkilerin daha da ileriye götürülerek güçlendirilmesi, çok yönlü işbirliği, iki ülkenin ulusal çıkarları doğrultusunda Rusya Federasyonu ve Abhazya Cumhuriyeti arasında yakın ortaklık ve birleşme ilişkilerinin geliştirilmesi, barışa hizmet, Güney Kafkasya’da güvenlik ve istikrarın sürdürülmesi, 

Birleşmiş Milletler Koşullarının amaç ve ilkelerine bağlılık,

Genel kabul görmüş olan uluslararası hukuk normlar ve ilkelerine uygunluk ölçüsünde,

İnsan hakları ve temel özgürlükler dahil olmak üzere tüm demokratik ilkelere saygı,

Diğer devletler ile iyi komşuluk ve barış ileleri çerçevesinde yaşama,

Devletlerarası ilişkilerin niteliksel olarak yeni bir düzeye geçişi, 

Abhazya Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığının, devlet egemenliğinin korunmasının gereksinimi temelinde,

Aşağıdaki gibi anlaşmışlardır:
 
Bölüm 1: Genel Hükümler
 
Madde 1 
 
Antlaşmanın tarafları, egemenlik ve toprak bütünlüklerine saygı ilkelerine bağlı olarak, işbirliğini ve birleşmeyi (entegrasyon) yeni bir ortaklık düzeyine ulaşmak için eşit ve yapıcı ilişkilerin gelişimini sürdürecektir.   
 
 Madde 2
 
1. İşbu Anlaşma, ekonomik ve sosyal sorunların çözümüne öncelik vererek olan aşamalardan geçerek hedefine ulaşacaktır.   
 
2. İşbu anlaşmada atılacak olan adımların gerçekleşmesi, prosedür, etkinlik ve mali kaynakların, başlangıç ve bitiş tarihleri ile belirlenecektir: 
 
Anlaşmanın tarafları, ortaklık ve birleşme (entegrasyon) dostluk ilişkilerinin geliştirilmesi için Anlaşmada belirlenen ayrı anlaşma maddeleri ile yürürlüğe girecektir; 
 
Bu ayrı protokol maddeleri, İşbu Anlaşmanın ayrılmaz parçası olarak bilinecektir; 
 
İşbu Anlaşma, taraflar arasında oluşturulacak olan organların müşterek kararları ile çözüme ulaşacaktır.
 
3. Bu Anlaşmanın uygulamaya girmesi, taraflar arasında anlaşmanın imzalanması ile birlikte en geç bir ay içerisinde onu yürütecek olan organları tayin eder.       
 
Madde 3
 
İşbirliği, birleşme (entegrasyon) ve ortaklık ana alanları şunlardan oluşmaktadır: 
 
Dış politika çalışmalarının birlikte yürütülmesi;
 
Güvenlik ve savunmanın tümü ile ortak bir yapı içerisinde oluşturulması;
 
Ortak bir ekonomik ve toplumsal çalışma alanının yaratılması; ortak kültürel ve sosyal alanların korunması.  
 
 
Bölüm 2: Dış politika, savunma, güvenlik, kanun ve düzenin sağlanması.
 
Madde 4
 
1. İşbu anlaşmanın tarafları, Güney Kafkasya’da barış, istikrar ve güvenliğin sağlanması ve ayrıca diğer ortak dış politika alanlarında yakın çalışma ortamı yaratarak koordineli bir dış politika yürütür.
 
2. Rusya Federasyonu, Abhazya Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını resmen tanıyan ülkeler ile ilişkilerinin güçlendirilmesinde, uluslararası toplumda resmi olarak tanıyan üye ülke sayısının arttırılmasında, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarına ön giriş koşullarının yaratılmasında mümkün olan her türlü desteği verecektir.
 
Madde 5
 
Tüm güvenlik ve savunma alanlarının ortak bir oluşumu gerekir:
 
İşbu anlaşmanın tarafları, onların ortak güvenlik alanlarındaki sorunların çözümünde görüş alışverişinde bulunurlar; 
 
Ortak bir savunma alt tapısı oluşturulur;
 
Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri ve Abhazya Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, BM 51. Maddesi şartı gereğince saldırgan güçlerin engellenmesi ve püskürtülmesi amacı ile İşbu anlaşma gereğince taraflar arasında güvenlik koşullarının oluşturulması amacı ile ortak bir askeri (kuvvetler) gücün kurulması;
 
Abhazya Cumhuriyeti’nin devlet sınırlarının korunması için ortak hareket edilmesi;
 
Madde 6 
 
1. Eğer, işbu antlaşmanın taraflarından birisi, herhangi bir devlet ya da devletler gurubu tarafından saldırıya maruz kalırsa (Silahlı Saldırı) bu yapılan saldırı anlaşmanın taraflarına karşı yapılmış olarak kabul edilecektir, ayrıca aynı zamanda anlaşmanın diğer tarafına da yapılmış olarak kabul edilecektir. 
 
2. Anlaşmaya göre, taraflardan birisine karşı yapılacak olan saldırgan tavır (silahlı saldırı) karşısında diğer taraf, ona karşı savaşın durdurulması amacı ile emrindeki askeri güçler ile askeri destek sağlayacaktır ve ayrıca BM Şartının 51. Maddesi gereğince, toplu savunma hakkı uyarınca gerekli askeri yardımı sağlayacaktır. 
 
3. Bu madde temelinde alınan önlemler, Anlaşma uyarınca taraflarca derhal BM Güvenlik Konseyine bildirilir. Anlaşmanın tarafları, BM Şartı ile ilgili hükümlere uymak zorundadır.           
 
Madde 7
 
1. Taraflar arasındaki Antlaşma’nın yürürlüğe girmesinden bir yıl sonra, taraflardan herhangi birisine karşı saldırganlığın (Silahlı saldırı) püskürtülmesi amacı ile Rusya Federasyonu silahlı Kuvvetleri ve Abhazya Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri arasında Müşterek Savunma ve Ortak Savunma Kontrol Komuta Merkezi kurulacaktır.
 
Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri ve Abhazya Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri arasında kurulacak olan ortak savunma gücü komutanlığına, savaş ve askeri saldırı sırasında Rusya Federasyonu yetkili organları tarafından atama yapılacaktır. 
 
2. Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri ve Abhazya Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri arasında kurulacak olan Ortak Savunma Gücü’nün yönetim birimi, çalışma, güvenlik, uygulama ve prosedür çalışma gurupları anlaşmanın yürürlüğe gireceği tarihten en geç üç ay içerisinde yapılacak olan ayrı bir sözleşme ile belirlenir.     
 
Madde 8
 
1. Taraflar arasında yapılan işbu antlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten üç yılı geçmemek koşulu ile Abhazya Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu Silahlı Güçleri arasında oluşturulacak olan yapının askeri kontrolü, lojistik desteği, maddi koşulları, askeri personelin maaşı ve yaşam koşulları taahhüt edilir, ve ayrıca Abhazya Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerinin yönetmelikler uygun olarak yetiştirilmesi için yapılacak olan eğitim çalışmalarını Rusya Federasyonu üstlenir.
 
2. Bu maddede öngörülen önlemlerin uygulanması ile ilgili finansal maliyetler, sırası ile ayrı bir anlaşma ile belirlenir ve Rusya Federasyonu tarafından karşılanır.   
 
Madde 9
 
1. Taraflar, 30 Nisan 2009 Tarihinde Abhazya Cumhuriyeti Devlet Sınırının ortak korunması amacı ile Rusya Federasyonu ve Abhazya Cumhuriyeti arasında yapılan Anlaşma yükümlülüklerini yerine getirmeyi onaylar.
Anlaşmanın tarafları, anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yılı geçmemek koşulu ile Abhazya Gürcistan Devlet Sınırında ortak savunma ve güvenlik önlemlerinin kurulmasını sağlayacaklar ve ayrıca, Abhazya – Rusya Federasyonu sınırında özgürlüklerin kısıtlanmaması koşulu ile gerekli bir dizi önlemin alınmasını taahhüt ederler. Bu madde, Bölüm 2’de belirtilen önlemleri içerisine alır. (ancak tüm bunlarla sınırlı değildir):
 
Abhazya- Rusya Devlet Sınırında koruma görevi yapan savunma organlarının kademeli olarak azaltılması;
 
Abhazya Cumhuriyeti – Gürcistan Devlet Sınırında, Abhazya Cumhuriyeti – Rusya Federasyonu Devlet sınırları üzerinde savunma görevi yapan güçlerin yeniden düzenlenmesi;
 
Limanlar ve havaalanlarındaki kontrol noktaları dahil olmak üzere, Abhazya Cumhuriyeti devlet sınırları kontrol noktalarından,  toprakları üzerinden, araç, yük, yolcu ve hayvan geçişlerinin denetlenmesi amacı ile ortak kontrol organizasyonun kurulması;
 
Devlet Sınırlarının korunması işlemlerinde, idari ihlallerin önlenmesinde Rusya Federasyonu ve Abhazya Cumhuriyeti yetkili makamlarına verilen yetki ve prosedürlerin belirlenmesi.
İşbu antlaşmanın tarafları, Anlaşmanın 2. Bölümünde yer alan önlemlerin ve uygulama planının anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ayı geçmemek koşulu ile gerekli organları kurar.
 
Madde 10
 
1. İşbu anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, en geç bir yıl içerisinde Abhazya Cumhuriyeti toprakları üzerinde yaşanan adi suç ve organize suç eylemlerinin, ayrıca diğer suçların artışın önlenmesi amacı ile verilen mücadelenin koordine edilmesi amacı ile Abhazya Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Bünyesinde Koordinasyon Merkezi kurulacak.
2. Bu anlaşma gereğince, İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan Koordinasyon Merkezinin görev yetki ve alanları, taraflar arasında ayrı bir anlaşma ile anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç üç ay içerisinde belirlenir.
 
3. Abhazya Cumhuriyeti, İçişleri Bakanlığı Ortak Koordinasyon Merkezi güçlerinin yetki ve alanlarının normal hukuk kuralları çerçevesinde, Rusya Federasyonu’ndan alınacak olan uzmanların metodolojik yardımı ile Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç bir yıl içerisinde kurulacağını kabul eder. 
 
4. İşbu anlaşmanın tarafları, İçişleri Bakanlığı Ortak Koordinasyon Merkezi Organlarının yaşama geçmesi için gerekli olan anlaşmanın, ana anlaşmanın imzalanmasından itibaren en geç üç ay içerisinde yaşama geçirilmesini kabul ederler.  
 
Madde 11 
 
Rusya Federasyonu vatandaşlığı hakkına sahip bulunan Abhazya Cumhuriyeti vatandaşları, Abhazya Cumhuriyeti Toprakları üzerinde görev yapan Rusya Federasyonu Silahlı Kuvveti Birlikleri ve sözleşmeli personel, Abhazya Cumhuriyeti’ndeki Ortak Askeri Savunma Birlikleri Komutanlığında ve ayrıca İçişleri Bakanlığı Ortak Koordinasyon Merkezi’nde sözleşmeli askerlik görevini yerine getirme hakkına sahip olacaklar.  Oluşturulacak olan bu askeri birimler, oluşumlar ve organlar ile İçişleri Bakanlığı Ortak Koordinasyon Merkezi’ndeki hizmet ve düzenleme koşulları Rusya Federasyonu çalışma yönetmeliklerine tabidir. 
 
 
Bölüm 3: Ortak bir Ekonomik ve Gümrük Alanı Oluşumu 
 
Madde 12
 
1. Abhazya Cumhuriyeti, bu Antlaşma’nın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 18 ay içerisinde, gümrük alanlarındaki mevzuatını ve yetkili kurumlarını Avrasya Ekonomik Birliği Yönetmeliklerine ve Rusya Federasyonu yasalarına uygun olarak geliştirmek bir dizi önlem alacak. Ve ayrıca, Abhazya Cumhuriyeti Gümrük Yetkililerinin Rusya Federasyonu Gümrük Makamları ile mevzuatın düzenlenmesinde, sorunların çözümünde ortak çalışması sağlayacak.
 
2. Rusya Federasyonu, bu maddenin 1. Fıkrasında belirtilen önlemlerin uygulanması için Abhazya Cumhuriyeti’ne gerekli kurumsal ve metodolojik destek verecektir.
 
3. İşbu anlaşmanın tarafları, bu maddenin 1. Fıkrasında belirtilen önlemleri ve uygulama planını anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içerisinde uygulamaya girmesini kabul ederler.
 
4. Abhazya Cumhuriyeti bütçe ve vergi mevzuatı, taraflar arasında imzalanan işbu anlaşmanın yürürlüğe girmesinden itibaren üç yıl içerisinde Rusya Federasyonu Mevzuatına uyum sağlaması için gerekli bir dizi uygulamayı yerine getirecek.
 
Abhazya Cumhuriyeti, işbu anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç üç ay içerisinde Bütçe uyum ve vergi mevzuatını, Rusya Federasyonu mevzuatına uyum planını yürürlüğe sokmayı kabul eder.
 
Madde 13
 
1. 16 Ekim 2010 Tarihinde Rusya Federasyonu ve Abhazya Cumhuriyeti arasında imzalanan Gümrük alanlarındaki karşılıklı yardımlaşma anlaşması temelinde Rusya Federasyonu Gümrük Yürütme makamları tarafından belirlenecek koşullar ölçüsünde Abhazya Cumhuriyeti Gümrük Makamları ile Rusya Federasyonu Gümrük Yetkilileri;
 
              Gümrük kontrol bölgesi oluşturur;
 
              Geçici depolama alanı kurar;
 
              Rusya Federasyonu gümrük makamları tarafından kullanılan (mühürler, baskılar, belgeler, pullar) gümrük 
              Tanımlama araçları kullanılır. 
 
              Abhazya Cumhuriyeti Gümrük Yetkilileri, Rusya Federasyonu Gümrük Yetkilileri tarafından uygulanan 
              Formatlar çerçevesinde uygulanan gümrük kontrolleri sonuçlarını tanıyacaktır. 
              Abhazya Cumhuriyeti Gümrük Yetkilileri, Abhazya Cumhuriyeti Hükümeti tarafından benimsenen, 
              Rusya Hükümeti tarafından belirlenen gümrük mevzuatına göre yapılan gümrük kontrollerini tanıyacaktır.  
 
 
Bölüm 4: Sosyal Güvenlik ve Emeklilik: 
 
Madde 14
 
Anlaşmanın tarafları, anlaşan bir başka tarafın vatandaşlık iktisap haklarını kolaylaştırma, milliyetini elde ettiği taraf yasa değişikliği yaparak haklarının korunması için ek önlemler alacaktır.
 
Madde 15
 
1. Abhazya Cumhuriyeti, anlaşma yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, sağlık, eğitim, bilim, kültür ve sosyal alanlarındaki devlet kurumlarında çalışan personelin temel kategorik düzeyini ve ücret yapısını Rusya Federasyonu’nun Güney Bölgesinde çalışanların ortalama ücret düzeyine çıkaracak çalışmaları yavaş yavaş gerçekleştirecektir.
  
2. Abhazya Cumhuriyeti’nde ki kurumlarda, bu maddenin 1. Fıkrasında belirtilen personelinin çalışma ve zaman çizelgesi, ücret ve finans koşullarının Rusya Federasyonu’ndaki koşullara göre ayarlanması amacı ile işbu anlaşmanın imzalanması tarihinden en geç üç ay sonra yeni bir anlaşma yapılacaktır.  
 
Madde 16
 
1. Rusya Federasyonu ve Abhazya Cumhuriyeti, işbu anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yaklaşık üç yıl içerisinde Abhazya Cumhuriyeti toprakları üzerinde yaşayan Rusya Vatandaşlarının emekli aylığını Ocak 2015 Tarihinde Rusya Federasyonu’nun Güney Federal Bölgesi’ndeki emeklilik aylığı düzeyine çıkacağı güvencesini verecekler.
 
2.    Bu maddenin 1. Fıkrasında belirtilen emekli vatandaşların maaşlarındaki artış koşulları ve prosedürü ayarlanacak, ayrıca maaşlardaki belirlemeler, bu anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç üç ay içerisinde Rusya Federasyonu’nun mali destek ve maliyet hesaplarını belirleyecek olan yeni bir anlaşma yapılacak. 
 
Madde 17
 
1. Bu Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, üç yıldan az olmamak koşulu, Abhazya Cumhuriyeti tarafından, Rusya Federasyonu’nun yardımları ile geçici iş görmezlik, anne maaşı ve zorunlu sosyal sigorta alanlarında Rusya Federasyonu mevzuatına uyumlu iyileştirmeler yapılacaktır.  
 
2. İşbu anlaşmanın tarafları, Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içerisinde Abhazya Cumhuriyeti zorunlu sosyal sigorta mevzuatını iyileştirmek için bir eylem planı oluşturacaklar.
 
 
Bölüm 5: Sağlık, Eğitim
 
Madde 18 
 
1. Abhazya Cumhuriyeti, Abhazya Cumhuriyeti toprakları üzerinde yaşayan Rusya Federasyonu vatandaşları için Rusya Federasyonu Sağlık Sistemi koşulları içerisinde sağlık hizmeti verecek koşulları oluşturur ve onlar Rusya Federasyonu’nun sağlık kurumlarından hizmet alır.
 
2. Abhazya Cumhuriyeti, işbu anlaşmanın yürürlüğe girmesinden itibaren üç yıl içerisinde Rusya Federasyonu’nun desteği ile bir dizi önlem uygulayacaktır:
 
Abhazya Cumhuriyeti Toprakları içerisinde yaşayan Rusya Federasyonu vatandaşları Rusya Federasyonu Kamu Sağlık sisteminden sigorta sahibi olurlar;
 
Abhazya Cumhuriyeti Toprakları içerisinde yaşayan Rusya Federasyonu vatandaşlarına Rusya Federasyonu Sağlık Yasaları uyarınca tıbbi yardım yapılacaktır. 
 
3. Bu maddenin 1. Ve 2. Atıfları gereğince eylem planı uygulanır. Eylem planı, işbu anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içerisinde kabul edilir. 
 
Eylem planının uygulanması bir dizi sıra anlaşma ile düzenlenir.
 
Madde 19
 
Abhazya Cumhuriyeti, Abhazya Cumhuriyeti sağlık sisteminin daha da geliştirilmesi amacı ile Rusya Federasyonu’ndan destek almak amacı ile:
 
Sağlık alanındaki normatif hukuk işlemleri, işbu anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarih itibarı ile en geç üç yıl içerisinde Rusya Federasyonu Vatandaşları Sağlık Koruma Hukuk Sistemine geçiş sağlanacak. Bu tür düzenlemelerin listesi ve işlem koşulları işbu anlaşmanın taraflarınca kabul edilmesinden itibaren üç ay içerisinde belirlenecek;
 
Abhazya Cumhuriyeti, orta ve uzun vadeli devlet sağlık programını işbu anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç üç yıl içerisinde uygulamaya geçirir.
 
Madde 20 
 
1. Abhazya Cumhuriyeti, işbu anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç yıldan az olmamak koşulu ile Rusya Federasyonu’nun desteği ile Rus Sağlık ve ecza sisteminden yararlanarak sağlık kurumu ve eczane açmak isteyen kişi ve kuruluşların kimliğini belirlemek için bir dizi işlem uygular. 
 
2. Bu maddenin 1. Fıkrasında bulunan uygulamaya yönelik önlemler, işbu anlaşmanın yürürlüğe girmesinden itibaren üç ayı geçmeden yürürlüğe girer. 
 
Madde 21
 
1. Rusya Federasyonu, Abhazya Cumhuriyeti’nden verilen bilgiler doğrultusunda, Rusya Federasyonu mevzuatı uyarınca, Abhazya Cumhuriyeti toprakları üzerinde ikamet eden Rusya vatandaşlarına tıbbi ürün ve ilaç desteği sağlanması hakkı verilir. 
 
2. Abhazya Cumhuriyeti, 1. Fıkrada belirtilen, Rusya Federasyonu tarafından düzenlenecek olan önlemlerin, Rusya Federasyonu yetkili organları tarafından kontrol edilmesine hak verir. 
 
İşbu maddenin 1. Ve 2. Fıkralarındaki önlemlerin uygulanması, taraflar arasındaki anlaşmanın yürürlüğe girmesinden itibaren en üç ay içerisinde sağlanır. 
 
Eylem planının uygulanma sırası ayrı bir anlaşma ile sağlanır.
 
Madde 22
 
1. Abhazya Cumhuriyeti’nin eğitim alanındaki kalitesinin artırılması amacı ile Rusya Federasyonunun desteği, Taraflar arasında yapılan işbu anlaşmanın imzalanmasından itibaren üç yıldan az olmamak koşulu ile sürdürülecektir:
 
Abhazya Cumhuriyeti eğitim sistemi ve eğitim çalışmasında bulunan kuruluşların geliştirilmesi için Rusya Federasyonu mevzuatına bağlı olarak gereken destek sağlanacak; 
 
Okul öncesi eğitim, ilköğretim, orta eğitim, temel eğitim, genel eğitim, mesleki eğitim veren devlet eğitim kurumlarının geliştirilmesi sağlanacak;
 
2. Anlaşmanın tarafları: 
 
 
Rusya Federasyonu ve Abhazya Cumhuriyeti’nde sürdürülen eğitim programlarında ortak eğitim planları ve öğretmen, eğitim örgütlerinin gelişimine katkıda bulunulacak;
 
Bilim ve teknoloji alanlarında öncelikli olmak koşulu ile eğitim ve öğrenim veren kurumların karşılıklı olarak tanınması uygulamaya konulacak.
 
3. Maddenin 1. Ve 2. Fıkralarında belirtilen eylem planının uygulamasına işbu anlaşmanın taraflarca imzalanmasından en az üç ay sonra başlanacak.      
 
 
Bölüm 6: Nihai Hükümler
 
Madde 23
 
Bu anlaşma onaya tabidir ve onay belgelerinin değişimi sonrasında yürürlüğe girecektir.
 
Madde 24
 
Bu antlaşma belirsiz bir süre için hazırlanmıştır. Anlaşmanın her bir tarafı, Anlaşmanın diğer tarafına yazılı bildirimde bulunmak koşulu ile anlaşmadan çekilebilir. Bu antlaşma, Antlaşmanın diğer tarafının bildirimi aldığı tarihten itibaren altı ay geçmesi ile sona erer. 
 
Madde 25
 
Bu antlaşmanın maddeleri ve ayrılmaz parçaları olan protokoller değiştirilebilir ve ekleme yapılabilir. Değişiklikler ve eklemeler, antlaşmanın herhangi bir tarafınca, Antlaşmanın diğer tarafına önerilebilir.
 
Rus ve Abhaz dillerinde iki nüsha halinde, -------- ------------ 20—Tarihinde, --------- Şehrinde düzenlenen iki metin aynı derecede geçerlidir. 
 
Çeviri Fatih Atan (A’tanba)   
 
Kaynak: http://apsnypress.info/docs/13258.html
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Esen Zafer - neye entegre?
Bu Abhazyanın geçmiş statüsüne gürcistan olmadan ve acıtmadan hazırlık sözleşmesi gibi birşey. Abhaz yönetiminin ve hukukçularının düzelteceğini umuyorum.
ilhan ihsan keleş - Dikkatimi çekenler..
Bu antlaşma taslağında yar alan sosyal güvenlik ile ilgili maddeler tüm Abhazya vatandaşlarını değilde sadece Rusya vatandaşı olan Abhaz vatandaşlarını kapsıyor olması düşündürücü.zamanla Abhazyadaki tüm insanların Rus vatandaşı olmasına mecbur bırakacak.daha ötesi Türkiye kökeli Abhazya vatandaşları isteseler bile Rus vatandaşı olamayacaklar ve bu hak ve hizmetlerden yaralanamayacaklar.....Türkiyedeki örgütlerin dikkatine.
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.