RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 18 Eylül 2014, Perşembe 19:12:42 tarihnde eklendi. 691 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhazya Cenevre’ye Gidiyor

CENEVRE'DE SÜRDÜRÜLEN, GÜNEY KAFKASYA’DA GÜVENLİK VE İSTİKRAR SAĞLANMASI GÖRÜŞMELERİ 29. TURU EKİM AYI İÇERİSİNDE YAPILACAK
Abhazya Cenevre’ye Gidiyor
18/09/2014. Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nda bugün, Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Vekili Vyacheslav Chirikba ve Güney Kafkasya’da güvenlik ve istikrarın sağlanması amacı ile Cenevre’de sürdürülen görüşmelerin BM, AB ve AGİT Eş Başkanları Anti Turunen, Herbert Salber ve Angelo Gnedinger arasında toplantı yapıldı. Cenevre görüşmelerinin 29. Turu Ekim ayı içerisinde yapılacak.
 
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vyacheslav Chirikba “Bizler, görüşmelerin gündemi ve yapılandırılması konusunda zor bir çalışma ile karşı karıya olduğumuzun bilincindeyiz” dedi. Vyacheslav Chirikba, konuşmasına, bu sorunların uzun zamandan beridir sürdüğünü ve tarafların farklı yaklaşımları ve öncelikleri olduğunu bu konuda karşılıklı anlayışın sağlanması gerektiğini belirtti.
 
Dışişleri Bakanı’na göre, Cenevre görüşmelerinin sürdürülmesi gerekiyor, tüm katılımcıların görüşlerinde gelişmelere bağlı olarak değişimin yaşanması gerektiğini, diğer taraftan ise tüm tarafların gündeme bağlı olarak çalışmalar gerektiğini söyledi.
 
V. Chirikba, Cenevre görüşmeleri eş başkanlarının ziyaretinin, sürecin sürmesine katkı verdiği önemine vurgu yaparak “Abhazya tarafı olarak, görüşmelerin kopmasına karşıyız. Ancak bizlerin de feda edemeyeceğimiz temel konularımız bulunmaktadır” dedi.
 
Vyacheslav Chirikba, taraflar arasında yapılan ilke ve uzlaşma anlayışlarında denge unsurunun oluşturulması gerektiğini belirtti. Abhazya tarafı olarak, kültürel mirasın korunması, kayıp kişilerin bulunması, Abhazya vatandaşlarının uluslararası iletişimleri önündeki engellerin kaldırılması konularında ısrarcı olacaklarını söyledi.
 
AB Eş Başkanı Herbert Salber, dışişleri bakanının konuşmasına destek vererek “Görüşmelerin sürdürülmesi konusunda taraflar arasında görüş birliği bulunmaktadır” dedi.
 
Taraflar arasındaki toplantı daha sonra basına kapalı olarak sürdürüldü. Toplantı sonrasında AB Eş Başkanı Herbert Salber, gazetecilere yaptığı açıklamada, son turda yaşanan zorlukların masaya yatırıldığını belirtti. Herbert Salber “ Bizler yapılacak olan son tur görüşmelerinin gündemi ve biçimine ilişkin zorluklar ile karşı karşıya bulunuyoruz. Siyasal sorunları görüşüyoruz. Eş başkanlar olarak Ekim ayı içerisinde yapılacak olan toplantıda, bu sorunların bir parçası olarak ortaya çıkan engelleri ortadan kaldırmak için her türlü çabayı göstereceğiz” dedi.              
 
Ona göre, Abhaz tarafının toplantısında ilginç teklifler geliyordu.
 
Herbert Salber, toplantıda Abhaz tarafından ilginç öneriler aldıklarını belirtti.    
 
Abhazya Dışişleri Bakan Vekili Vyacheslav Chirikba, sırası ile var olan sorunları anlattı. Vyacheslav Chirikba “Görüşmelerin 28. Turunda sorunlar yaşandı. Bizler şu anda bu var olan sorunları ortadan kaldırmaya çalışıyoruz ve bundan dolayıdır ki oyunu kurallarına göre oynamak durumundayız. Cenevre görüşmeleri – Kararların oy birliği ile alınmış olduğu büyük bir forumdur” dedi.
 
Vyacheslav Chirikba, şu anda ana sorun, görüşmelerin biçimi ve gündemi üzerinde fikir birliğine varmaktır.  
 
O’na göre, Abhazya tarafı olarak, mültecilerin sorunları ile ilgili olarak Gürcistan tarafınca öne sürülen biçimde görüşülmesine karşı olduklarını söyledi.
 
Dışişleri Bakanı “Bizler, var olan bütün zorluklara rağmen görüşmelerin sürdürülmesi konusunda hemfikiriz. Diğer forumlarda, var olan taraflar güvenlik ve sosyal olaylar ile ilgili sorunları düzenli olarak görüşebilme hakkına sahip bulunmuyorlar” dedi.
 
Vyacheslav Chirikba “Abhazya tarafı olarak – onun savaş sırasındaki maddi kayıplarının tazmini ve bağımsızlığının tanınmasının sağlanması amacını gütmekteyiz” vurgulamasında bulundu.    
 
Vyacheslav Cihirikba “Cenevre görüşmeleri – Abhazya tarafı olarak, görüşmelerin ana gündemi dışında bulunan birçok konuyu gündeme getirerek kendi görüşlerini sunmuş olduğu bir platformdur” dedi.
 
Dışişleri Bakanı, Gürcistan, Abhazya ile sorunların çözümünde silah kullanılmaması için anlaşma imzalanmasını kategorik olarak reddetmesine rağmen bu konuda ki görüşmelerin sürdürülmesinin önemine dikkat çekti.  
 
Kaynak: http://apsnypress.info/news/13061.html
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.