RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 31 Ağustos 2014, Pazar 14:30:13 tarihnde eklendi. 1084 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Olması Gereken Ne?

TÜRKİYE’DE OLMASI GEREKEN - ABHAZ SEÇMENLERİN RUSYA BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDE AÇILACAK OLAN SANDIKLARINDA OY KULLANMASI İDİ…
Olması Gereken Ne?
Fatih Atan (A’tanba)
 
31/08/2014. Değerli abhazyam.com okuyucuları, bilindiği üzere 24 Ağustos Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanlığı seçimleri sırasında, sadece İstanbul’da düzenlenen seçimde olaylar yaşandı. Abhazya dışında Moskova ve Çerkesk’te ki seçimler olaysız sona erdi. 
 
Devlet Başkanlığı seçimlerini adaylardan Raul Hadjimba %50,57 oy alarak 1. Turda kazandı. 
 
Aslında, Türkiye'de açılacak olan sandık hakkındaki görüşlerimi, Abhazya’da bulunduğum sırada Abhazya Cumhuriyeti Devleti Yöneticileri ve Abhaz Diasporasındaki bazı kişiler ile daha önceden paylaşmıştım. Ancak, seçim süreci döneminde yanlış anlaşılır diye, yazılı olarak sizlere ulaştırmadım.
 
Olay, TC basın – yayın organlarında, Abhaz – Fed ve diğer Abhaz, Kuzey Kafkas Diaspora Kurumlarının yayın organlarında yayınlanmaya başlayınca 18 Ağustos’ta “Çok Tuhaf İşler” adlı yazı da görüşlerimi sizler ile paylaştım. (Bknz: http://www.abhazyam.com/kose-yazisi/333/cok-tuhaf-isler.html )
 
Bu yazım sonrasında Abhaz Diasporasında bir sürü fırtına çıkarıldı, Abhazya’daki ekonomik varlıklarını siyasal ve ırkçı sloganlar arkasına saklayan kişilerin Abhaz geleneklerine uymayan saldırılarına uğradım. Bu saldırılar genelde sözlü ve sosyal medya üzerinden oldu.
 
Tarih içerisinde yaşanan olaylardan ders alamayanlar, bilime inanmayanların en çabuk sarılacakları, hakaret, küfür, fiziki saldırı, ırkçı sloganlar, vb, savunma yöntemlerine başvururlar.
 
İstanbul’daki seçim tam anlamı ile skandal ile sonuçlandı, bu skandal gazeteci Fehim Taştekin’in yazısında net olarak ortaya kondu. 
 
Fazla ayrıntıya girmek istemiyorum, sadece konu ile ilgili olarak yazmış olduğum “Hodri Meydan” yazısının bir kez daha okunması gerektiğine inanıyorum. (Bknz: http://www.abhazyam.com/kose-yazisi/335/hodri-meydan.html )
 
Abhazya Cumhuriyeti Seçim Yasasına göre, Yabancı ülkede yaşayan Abhazya vatandaşlarının seçimlerde oy kullanabilmeleri için o ülkenin resmi organlarından resmi izin alınması ve Abhazya Cumhuriyeti Temsilciliği’nde seçim sandığının açılması gerekiyor. 
 
En son Abhaz – Fed tarafından yayınlanan “teşekkür” yazısında, seçimin oy kullanma biçiminde değil “Görüş Belirtme” ve Abhazya Cumhuriyeti temsilciliğinde değil de Abhaz Dernekleri Federasyonu’nda gerçekleştiğini öğrendik. (Bknz: http://abhazfederasyonu.org/derneklerden-haberler/tesekkur-ederiz.html
)
Abhaz – Fed “Teşekkür” yazısı:  “Teşekkür Ederiz - 24 Ağustos 2014 günü gerçekleştirdiğimiz ve Abhazlar açısından önemli dönüm noktalarından biri olarak gördüğümüz Abhazya’daki seçimler için Türkiye’de yaşayan Abhaz asıllı vatandaşlarımız İstanbul Kadıköy’de bulunan Abhaz Dernekleri Federasyonu’nda toplanarak yazılı görüşlerini belirtmiştir.

24 Ağustos 2014 günü tercihlerini sunmak için bizleri yalnız bırakmayan,  en önemli hasletlerimizden biri olan dayanışmanın en güzel örneğinin sergilenmesine sebep olan, başta milletvekillerimiz olmak üzere;  Kuzey Kafkasyalı kardeşlerimize,  Sivil Toplum Örgütlerine, Sivil Toplum Örgütlerimize,  Ayhabılarımıza, Gençlerimize, Hukukçu kardeşlerimize, gerginliğin arzu edilmeyen noktalara ulaşmaması için azami gayret gösteren görevlilere, etkinliğimizin haklılığını deklare eden adalet mensuplarına ve bizlere her zaman destek olan halkımıza sonsuz teşekkürler.

“Hiç bir şey  yapmazsan, hiç bir şey olmaz!” 
 
Sonuç olarak, Abhazya Cumhuriyeti Merkez Seçim Komisyonu tarafından gönderilen temsilciler, içerisinde Abhazya Cumhuriyeti’nin ismi geçmeyen bir biçimde, yasal işlemlerin yerine getirildiğine ikna (!) edilerek (Aslında şifahi olur alınmış) İstanbul’da Abhazya Cumhuriyeti Temsilciliği olarak varsaydıkları Abhaz – Fed Binasında, 6 No.lu seçmen sandığını açtılar, içerisinde dört adayın bulunduğu ve Abhaz Diasporası insanlarının oy kullanma işlenişini başlattılar. (Bknz: http://www.abhazyam.com/haber/4771/hadjimbadan-gal-mesaji.html )
 
Gal Bölgesi insanlarının oy kullanma konusuna gelince: Gal Bölgesi insanlarına oy hakkının verilmesini ve Abhaz Diasporasından öncelikli olarak onların haklarının olduğunu belirtmem, sosyal medyada oldukça tepki doğurdu. Ancak bu tepkiler, olaya bilim dışında bakan, Abhazya’nın maddi olanaklarından yararlanmak için ırkçı söylemler ile ellerinden gelen her şeyi yapmaya hazır olanların tepkileri olarak ortaya çıktı.
 
Abhaz geleneklerinin dışarısında, insanlara lakap takma hastalığını taşıyan, cahil kişiler, insanları etkileme konusundaki becerilerini ortaya koymayı sürdürüyorlar.
 
Ancak gerçekleri gizleyemezler! 
 
Gal Bölgesi, Abhazya Cumhuriyeti’nin egemenlik hakları ve toprak bütünlüğü içerisindeki bir alandır. Burada yaşayan insanların önemli bir bölümü, savaş sırasında tarafsız kalmıştır. Abhazya Cumhuriyeti, savaş sonrasında ise, savaşa Gürcistan tarafında katılan ve destek verenler haricinde, geriye dönenlere karşı hiçbir yaptırımda bulunmamıştır.
 
Olması gereken de budur.   
 
Gal Bölgesi insanları, bağımsızlık referandumunda %99 bağımsızlıktan yana oy vermiştir, insanların önemli bir bölümü eski Abhaz etnik yapısına sahiptirler. Daha önceki devlet başkanlığı seçimlerinde, bugün devlet başkanlığını kazanmış olan Raul Hadjimba’nın başbakanlığı döneminde imzaladığı kararname ile oy kullanma hakkını elde ettiler. 
 
Gal Bölgesi insanlarını, Abhazya Cumhuriyeti’ne siyasal – ekonomik ve sosyal yaşam alanlarında katmak için vatandaşlık sorunlarını bugüne kadar çözemeyen tüm siyasiler, yaşanan gelişmelerden dolayı sorumludurlar. 
 
Bu sorun kangrene dönmeden mutlaka çözülmelidir. 
 
Raul Hadjimba, Gal Bölgesi sakinlerinin vatandaşlık sorunlarının öncelikli olarak çözülmesi çalışmalarını başlatacağını açıkladı. Bizim istediğimizde zaten budur. Buradan çıkarak, bir sonuca varmak istersek, ırkçı soslu propagandalar ile bana saldıranlar, Hadjimba’nın bu açıklamalarına acaba ne diyecekler? (Bknz: http://www.abhazyam.com/haber/4771/hadjimbadan-gal-mesaji.html )
 
Abhaz Diasporasının Türkiye’de oy kullanılması konusuna gelince: Abhaz Diasporası’nın oy kullanmasının bugün için öncelikli olmadığını, eğer olacaksa Abhazya Cumhuriyeti’nin bağımsızlık ve egemenlik haklarına zarar gelmeden yapılması gerektiğini belirtmiştim. 
 
Abhazya Cumhuriyeti, BM’e üye 6 ülke tarafından bağımsızlık ve egemenlik hakları tanınmış bir devlet yapısına sahiptir. 
 
Abhazya Cumhuriyetinin karşılaşmış olduğu olay, Türkiye Cumhuriyeti’nin Abhazya’nın bağımsızlığını tanımaması, onun egemenlik haklarının yok olduğu anlamına gelmez, hele, hele Abhaz Diasporasının bazı kurum temsilcileri ve kişilerinin de desteği ile yapılan bir ihlal var ise bile, bu siyasal bir anlam ifade etmez.
 
Sadece, Abhazya Cumhuriyeti’ne zarar verir! 
 
Olması gereken: Abhazya Cumhuriyeti, resmi olarak Türkiye Cumhuriyeti’ne Türkiye’de yaşayan vatandaşlarının seçimlerde oy kullanabilmesi için resmi izin talebinde bulunacaktı. Tabii ki bu Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından reddedilecekti, ancak Abhazya Cumhuriyeti, bu resmi yazışmaları, ileriki süreçte Türkiye’ye karşı kullanabilecekti. 
 
Bu fırsat, bazı Abhaz Diasporası Temsilcileri tarafından yok varsayılmıştır. 
 
Abhaz – Fed, “oy kullanmak” için değil, üyelerinin “Türkiye’de yaşayan Abhaz asıllı vatandaşlarımız İstanbul Kadıköy’de bulunan Abhaz Dernekleri Federasyonu’nda toplanarak yazılı görüşlerini belirtecektir.” Açıklaması ile İçişleri Bakanlığına başvuruda bulunmuştur.
 
Abhazya Cumhuriyeti, yaşanan bu olay sonucunda, Türkiye’de varlığını sürdüren bir STK Düzeyine düşürülmüştür. 
 
Abhazya Cumhuriyeti’nin uluslar arası toplum içerisindeki varlığına darbe vurulmuştur.
 
Abhazya Cumhuriyeti, Türkiye’ye resmi başvuru yapmalı ve ileride TC’e karşı koz olarak kullanabileceği resmi red yanıtını almalı idi.
 
Bu gelişme sonrasında, Abhazya Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu’na vatandaşlarının önemli bir bölümünün yaşamış olduğu Türkiye Cumhuriyeti’nde büyükelçilik ve konsolosluklarında oy kullanma işleminin sağlanması adına resmi bir başvuruda bulunmalı idi. 
 
Rusya Federasyonu büyükelçilik ve konsolosluk binaları, o ülkenin toprakları olarak kabul edildikleri için Türkiye devleti, yapılacak olan bu seçime karşı çıkamayacaktı ve Abhazya Cumhuriyeti’nin bağımsızlık ve egemenlik hakları tüm dünyada bir kez daha gündeme getirilebilecekti.
 
Bu aynı zamanda, Abhazya Cumhuriyeti’nin bağımsızlık ve egemenlik haklarını ilk tanıyan devlet olan Rusya Federasyonu içinde, uluslar arası toplumdaki sınavı olacaktı. 
 
Sonuçta olan, Türkiye’de magazin haberlerin dışarısına çıkamayan “Görüş Belirtme Sandığı”nı (!) koruyan CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç’un fotoğrafları!
 
Bu yaşanan olayların, Abhazya Cumhuriyeti’ni hala bağımsız ve egemen bir devlet olarak göremeyen, bazı Abhaz Diasporası kurum yöneticileri ve insanlarına ders olmasını diliyorum. 
 
Abhazya Cumhuriyeti’nin çok uluslu, bağımsız ve egemen devlet haklarının korunması için her zaman destek ve uyarı görevimi sürdüreceğimi bir kez daha vurguluyorum.
 
www.abhazyam.com  

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.