RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 22 Ağustos 2014, Cuma 22:40:33 tarihnde eklendi. 874 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Beslan Agrba Söyleşisi

MOSKOVA ABHAZ DİASPORA TEMSİLCİSİ BESLAN AGRBA “ADAYLARDAN HİÇBİRİSİNİ, İLK BAKIŞTA YETERLİ GÖRMEDİM”
Beslan Agrba Söyleşisi
22/08/2014. Değerli Abhazyam.com izleyicileri, Türkiye Abhaz Diasporası’nın bazı kişileri tarafından sadece kendilerinin açıklama yapabileceğini iddia ederek, başkalarına söz hakkı vermek istemeyen bazı “aklı evvellere” örnek olması dileği ile, Moskova Abhaz Diaspora Birliği Başkanı Beslan Agrba’nın “Abhazya ve Rusya Arasındak’ki Tüm İlişkiler” (Все об отношениях России и Абхазии) İnternet Haber Sitesi’nden Anton Krivenyuk ile yaptığı ders niteliğindeki söyleşiyi sizler ile buluşturuyoruz.
 
Söyleşinin, Abhaz Halkı içerisinde ki değerlerin en önemli unsuru olan saygı ve insanlara karşı ayıp düşmeme, ailesini küçük düşürmeme değer yargısını yitiren Abhaz Diasporasının bazı insanlarına da ders olacağını umuyorum.
 
Saygılarımla.
 
Fatih Atan (A’tanba) 
 
**********
 
Anton Krivenyuk: Abhazya Devlet Başkanları’nın tamamı Moskova’daki Abhaz Diasporası ile buluştu. Abhaz Diasporasının liderlerinden birisi olan Beslan Agrba’ya bu görüşmelerin nasıl geçtiğini sorduk.        
 
Beslan Agrba: Tüm adaylarla düzenlenen toplantılar heyecanlı geçti. Genel olarak normal bir ortamda gerçekleşti. Özellikle düşündüğümüz zaman, Moskova’lı seçmenler, çoğunlukla, bağımsız ve yeterince siyasi bilince sahip, ekonomik ve sosyal alanlarda deneyimli insanlar. Bundan dolayıdır ki, onların soruları, genellikle sert ve rahatsız edici oldu. Bazı ekipler çok beğendi, bazıları da az beğendi. Benim görüşüme göre, seçmenler “ilk görüşte kimseyi beğenmedi.”
 
Anton Krivenyuk: Adaylar ile görüşmeler nasıl geçti? Kim daha güçlü, kim daha zayıf göründü?

Beslan Agrba: İlk görüşme Hadjimba ekibi ile oldu. Buluşma, tek bir gün içerisinde kendiliğinden organize edildi. Belki, bundan dolayıdır ki, hareketli ve ilginç geçti. Gerçek olan, iki aday en yüksek düzeyde açık oldu. Bu her zaman, onların lehinde olmadı, ancak böyle bir açıklık beni etkiledi. Geriye kalan toplantılar, önceden hazırlandı ve adayların hazırlanmaları için zaman vardı.

Aslan Bjaniya ile toplantıya katılmadan önce, internette onun katılmış olduğu bazı görüşmelere baktım. Ben onun görüşlerini beğendim, mantıklı buldum, sakin ve sağlam biçimde bulunuyordu. O, Moskova’da daha rahatsız idi ve kendinden emin görünmedi. Sorulara, çoğunlukla kaçamak yanıt verdi. Belki de, eski devlet başkanı Aleksandr Ankvab’ın toplatı salonunda bulunması, ona doğrudan destek verdiği ve himaye ettiği olgusunu çıkardığı için onu rahatsız etti. Bunun ona yarar getirdiğini sanmıyorum.        

Başkan Yardımcısı Adayı çalışma programını açıklarken – Mirab Kişmariya sıradışı yaklaşımları ve gülümsemesi ile herkesi fethetti. Ancak, onun bu tutumu, buluşmanın atmosferini keyifli duruma getirdi. Özellikle bundan sonra, Mirab Borisovich sakin bir biçimde, yardımcısının akıllı biri olduğunu ve yetenekli yöneticilerin olmasından korkmadığını ve sevindiğini söyledi.

Görüşüme göre, hepsinin içierisinde en iyi izlenimi Leonid Dzapşba bıraktı. Özellikle, İçişleri Bakanlığı ve düzenin sağlanması sırasında ki çalışmaları hakkında açık ve güvenli bir biçimde konuştu. Aynı zamanda, Boris Abitov, çok iyi bir izlenim bıraktı. Dzapşba, salonda etkin bir biçimde en fazla soru sorulmak istenen tek kişi oldu.

Herkes, sürtüşmenin durdurulması, birleşme, halkın birleşmesi gereksiniminden söz ediyordu. Ülkeyi farklı olarak gören ve açıklayan insanlara bu durum biraz naif gelse de – böyle bir yapıyı gördüklerinden memnun oldular. Ve bu normaldir. Kendi programlarını uygulamak için, çoğunluğun hakkına saygı, her bireyin hak ve özgürlüklerinin korunması, yasalara saygı temelinde buluşuldu. Aslında bana göre, Abhaz Etiğine ve Sovyetler Birliği dönemindeki yaşam biçiminin ruhuna yakındı. 

Diğer bir zayıf taraf ise – tutarlı bir program eksikliği. Sosyal, ekonomik, idari, siyasi vd. Bu adayların daha önceki eylemleri ve onlara duyulan sempati temelinde seçmek zorunda kalınmasına yol açar ve bu büyük ölçüde hata şansını artırır.
 
Anton Krivenyuk: Moskova’daki toplantılarda adaylar, Diaspora’nın  hangi ilgi alanlarına değindiler? Sorular, dil öğrenimi, ana vatana dönüş vd. Alanlarda mı oldu? Sizin görüşünüze göre, hangi aday, bu sorunların çözümünde daha açık oldu?
 
Beslan Agrba: Diaspora insanlarının büyük çoğunluğu, Abhazya’dan hiçbir siyasi, ekonomik ya da çıkar ( sadece şaka) beklentisi bulunmuyor! Ben bu düşüncemizi tüm toplantılarda yineledim. Bizim için ana ilgi konusu, Abhazya’da devlet varlığının sürdürülmesi ve yaşamın düzene girmesidir. Bunun için bazı konuların gerçekleştirilmesi gerekiyor.

1 – Ülke yönetiminin, Abhazya’da ve Dünya’da yaşayan tüm Abhazları, diğer kardeşlerimizi ve Abhazya’nın vatansever kadrolarına sorunların çözümü için çalışma çağrısında bulunması gerekir;

2 – Yönetim, “Benzer Ekip” çalışması ile çağdaş yöntemler geliştirilmelidir; 

3 – Kendi modellerinin dürüst ve özenli bir biçimde uygulanabilmesi için tüm insanların kesinlike ikna edici bir biçimde inandırılması gerekir;

4 – Rusya ile bir kez daha yardım ve güven konusunda inandırıcı olmak için görüşmek gerekir.

5 – Bütün bunlar için çok çalışmak gerekir.

Ve sonuç alınacağından eminim! 
 
Anton Krivenyuk: Moskova’daki sandık merkezinde oy verecek seçmen sayısı hakkında tahminde bulunabilir misiniz? 

Beslan Agrba: Binden fazla olacağını düşünmüyorum. Şimdi yaz dönemi, çoğunluk Abhazya’da bulunuyor.

Anton Krivenyuk: Moskova’da yaşayan Abhazlar olarak Abhazya’daki seçimler hakkında toplu ortak bir siyasal davranış var diyebilir miyiz? Gerginlik hissedilmiyormu?
 
Beslan Agrba: Moskovalı Abhazlar için (kim çifte vatandaşlık hakkına sahip bulunyorsa) hiçbir kurumsaltavır bulunmuyor. Ve ben bunun kesinlikle nıormal olduğunu düşünüyorum. Bizler, sahilde, dedikodu yaparken, düğünlerde, günlük karşılaşmalada vd. Çatışmıyoruz, siyasi anlamda hiçbir çatışma olmuyor. Böyle, hafifçe olsa da.

Anton Krivenyuk: Sizin açık duruşunuz açısından bakıldığında (Ben sizden isim belirtmenizi istemiyorum), Abhazya’da iktidara gelmek için siyasi gücün hangi kalite ve düzeyde olması gerekir? Siz bir seçmen olarak, şahsen, Adaylardan ve Abhazya’nın gelecekteki devlet başkanından öncelikleriniz başta olma üzere ne tür istemlerde bulunursunuz?
 
Beslan Agrba: Bu benim açımdan en zor soru. Abhazya Devlet yönetimi ile Abhaz Diasporasındaki hareketsizliğe karşı, arka plana bakacak olursak, Aleksandr Ankvab gibi saygın bir kişinin çalışkan ve metodik çalışma ortamı oluşturması ile Moskova’da kendisine çok sayıda destekçi kazanmıştır. Bu, aralarında bende olmak üzere 90’lı yılların sonlarında olmuştur. O zamandan beridir, bende onun siyasal kariyerini destekledim. Temel olarak malzeme ile oldu. Çoğunlukla gönüllülük temelinde oluyor, hiçbir hiçbir görev üstlenmedim ve hiçbir ödül almadım, devlet yönetimine karışı kendimi özgür ve bağımsız bir kişi olarak değerlendiriyorum. 20 yıl boyunca Abhazya kaybetti. Bu büyük bir rakam. Ben özellikle, Bagapş ve Ankvab’ın devlet yönetimlerine daha fazla güvendim, ancak o beklediğim gibi olmadı.Daha iyi şeyler yapılabilirdi. Gelecekteki devlet başkanından ne bekliyorum? Dürüst, vatansever, akıllı, güvenilir, eğitimli, iyi ekibe sahip olmak ve halk tarafından kendisine verdiği itimat kredisine sahip olan kişilik. Seçmenler bu kriterlerin belirlediği“kostümü” giyebilecek olan en uygun adayı seçebilirler. Başkanın, (yalnızca) doğru kalkınma önceliklerini belirlemek ve doğru insalarla bir ekip oluşturmak, onlarla (öncelikli) bir veya daha fazla yolları, hedefleri ve yönleri gerçekleştirmeye gereksinimi var. Ve sonra, tüm bunları ülke genelinde bulunan güzergahlarda kullanmak! Dağlarda olduğu gibi! Genel olarak, bu o kadar da zor değil.

Anton Krivenyuk: Sizin görüşünüze göre, Bugün Abhazya’nın gelişiminde öncelikler nedir? 

Beslan Agrba: Öncelikler çok basit. Sokaklara düzenin girmesi gerekir. Trafik kazaları, hırsızlık, uyuşturucu, adli suç ideolojileri vd, önemli ölçüde azaltılabilir olmalı ve kısa bir zaman içerisinde olmalıdır. Yasama organının işler hale getirilmesi gerekir. Mahkemeler bağımsız olmalıdır. Böylece, ekonomik kalkınma temel öncelikli projeleri yaşama geçirmek için, yatırımcılara cazip yatırım olanakları yaratacak bir ortam yaratmak gerekir. Rusya tarafından yapılan finans desteği ile (Eğer verirse, tanrı onlara sağlık versin!), sağlık, eğitim, ulaştırma alt yapı alanlarındaki projeler gerçekleştirilmeli. Kamu ve özel şirketler tarafından ekonomi ve kalkınmayı teşvik amacı ile devlet garantisi olan uzun vadeli düşük faizli kredi çekme olanakları yaratılmalı. Daha önceden, Abhazya’yı terk eden Abhazların geriye dönüşünü sağlayak çekici bir ortam yaratılmalı.

Ve benzerleri. Daha birçok öncelik bulunuyor: siyasi, demografik, sosyal, ideolojik ve benzerleri. Ancak, en önemlisi ekonomik olanı, kendimizi beslemeyi öğrenmemiz gerekir. Ve en önemli önceliğin yaklaşan seçimler olduğunu bilmek gerekir. Eğer bizler, onları, onurlu, organize bir biçimde, sorunsuz bir biçimde yeni devlet başkanını seçersek, bizler için hala devlet, ulus, halk olma şansımız var. Eğer olmaz ise, bizler, tarih içerisinde, güzelliğin ve özgürlüğün değerini bilmeyen, güzel topraklar içerisinde yaşayan, savaşçı, vahşi bir halk olarak anılacağız.                                                                                     
 
Çeviri: Fatih Atan (A’tanba) 
 
Kaynak: http://www.sukhum-moscow.ru/index.php/kontekst/item/96-beslan-agrba-nikto-iz-kandidatov-ne-vlyubil-v-sebya-s-pervogo-razaAbhaz 
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.