RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 18 Ağustos 2014, Pazartesi 23:29:47 tarihnde eklendi. 860 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Aslan Bjaniya Söyleşisi

ASLAN BJANİYA “ABHAZ DİASPORASI, NEREDE OLURSA OLSUN, ULUSUN BİR PARÇASIDIR”
Aslan Bjaniya Söyleşisi
18/08/2014. Değerli Abhazyam.com izleyicileri, Abhazyam.com Genel Yayın Sorumlusu Fatih Atan (Atanba)  Abhazya Cumhuriyeti’nde düzenlenecek olan devlet başkanlığı seçimleri adayları arasında Abhaz Diasporasında mesajları en az bilinen aday olan Aslan Bjaniya ile internet ortamında söyleşi düzenledi. 
 
Abhaz Diasporasının, 24 Ağustos 2014 Tarihinde oy vermeye giderken bu söyleşiyi de dikkate alacağına inanıyoruz. Söyleşinin Türkçe metninin altında Rusçası bulunmaktadır. 
 
***********
 
Fatih Atan (Atanba) – Sn. Bjaniya Abhazya'da düzenlenecek olan cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkında ne düşünüyorsunuz?
 
Aslan Bjaniya – Devlet Başkanlığı seçimi, devletin yaşam süreci içerisinde ki en önemli olaydır. Bugün bizler Abhazya’da zamansız bir devlet başkanlığı seçimine hazırlanıyoruz. 

Ne yazık ki, bazı olumsuz yönler bulunmaktadır. Ancak, tüm bunlara rağmen, Abhaz halkının var olan bilgeliğinin ülkemize layık bir devlet başkanı seçilmesi için yardımcı olacağını umuyorum.     
 
Fatih Atan (Atanba) – Sn. Bjaniya, Abhazya’da 27 Mayıs 2014 Tarihinde yaşanan olaylar hakkındaki görüşlerinizi açıklayabilir misiniz? 

Aslan Bjaniya – Ben daha önce bu olayların, devletin bünyesine tehlikeli enfeksiyonlar getirdiğini söylemiştim. Biz, genç bir devletiz. Bizler, Abhazya’nın geleceğini tehlikeye atamayız. Ülkenin yasaları, anayasası ihlal edilemez. Eğer, bizler onları kaba bir biçimde ihlal edecek olursak, devleti nasıl inşa edebiliriz?      

Şimdi, tarihimizin bu sayfasını çevirmek zorundayız. Bizler için ülkemizi, sakin bir ortam içerisinde, ana ödevimiz olan, halkımıza layık bir geleceğe, ileriye taşıyacak olan devlet başkanını seçme gereksinimimiz bulunmaktadır. 

Bizlerin halkı birleştirmesi gerekir, Abhazlar için başka bir çıkış yolu bulunmamaktadır, çünkü diğer yol – devlet olmayı, özgürlüğü ve bağımsızlığı kaybetmektir.  
 
Fatih Atan (Atanba) – Geçtiğimiz günlerde,"Айнар" Formunda 15 Maddelik bir bildiri yayınlandı. Bu bildiride Abhazya yasaları ve anayasasında değişiklikler öneriliyor. Sizin dışınızdaki diğer üç aday bu değişiklileri imzaladılar. Siz neden bu bildiriyi imzalamadınız? Bunların içerisinde bir madde bulunuyor – Devlet dili olarak Abhaz dili kullanılacak. Eğer, Abhaz Dili’nin resmi dil olarak kullanılması, çok uluslu Abhazya Cumhuriyeti’nde anti – demokratik bir uygulama olmaz mı? 
 
Aslan Bjaniya – Bu belge içerisinde desteğe layık maddeler bulunuyor. Ancak, içerisinde Abhazya’da kötü sonuçlar doğurabilecek bazı maddeler bulunmaktadır. Ben, toplumu karşı karşıya getirecek, bölünmeye yol açabilecek radikal önlemlerin destekçisi değilim.

Abhaz Dili konusuna gelince. Parlamento tarafından alınan karar gereğince, 1 Ocak 2015 Tarihinden itibaren tüm kamu kurumlarında görev yapan personel, Abhaz Dilini konuşmak zorunda bulunuyor. Bu saygısızlıktan başka bir şey değildir. Bizim ülkemiz çok ulusludur. Devlet dairelerinde, Rus kökenli ve diğer ulusların temsilcileri de çalışmaktadırlar. Onların, Dünya’nın en zor dillerinden birisini bu kadar kısa süre içerisinde öğrenmeleri mümkün değildir.             

Ancak, en kötüsü, Abhazların bazıları  kendi dillerini bilmiyor, diğerleri hakkında konuşmuyorum. Bu biçimde, bizler toplumu bölüyor, demokratik toplum temellerini ihlal etmeye doğru gidiyoruz. Devlet dairelerinde 1 Ocak’tan sonra kimler çalışacak? 

Bizler bu tür eylemleri yapabilir miyiz? 

Abhaz dili yaşamak zorundadır, bu dil Abhazya’da ana dil olmalıdır. Ancak, bu bir yılda, dört ayda değil. İnsanları bunun için hazırlamalıyız. Bütün diğerleri – popülizmdir, devlet yapımıza muazzam zarar verir.    
 
Fatih Atan (Atanba) – Sn. Bjaniya, birkaç gün önce, Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkan Vekili ve Patlamento Başkanı Valery Bganba ile 19 Milletvekili, devlet başkanlığı seçiminde Raul Hadjimba’yı destekleyeceklerini açıklayan bir bildiri yayınladılar. Bu bildiri hakkındaki görüşleriniz nelerdir?
 
Aslan Bjaniya – Bu, Abhazya yasalarının açık bir biçimde ihlalidir. Ne görevde bulunan devlet başkanı, ne de Parlamentonun seçim sürecine müdahale etme yetkisi bulunmamaktadır. 

Bu, devlet başkanı vekilinin, Anayasanın garantörü olarak, kendisinin onu ihlal etmesi anlamı demektir. Bu demektir ki, parlamentonun halkın güvenini kaybetmesidir ve bu demektir ki, parlamento,  tek bir adayın lehinde karar alıyor demektir. Temel Prensiplerin ihlal edilmesidir – Objektifliğin, tarafsızlığın korunması.         
 
Fatih Atan (Atanba) – Sn Bjaniya, Raul Hadjimba, 14/08/2014 Tarihli seçim konuşmasında, Rusya ile yapılacak olan yeni bir sözleşme ile sınırın açılacağını söyledi. Rusya ile ilişkiler hakkında sizin görüşleriniz nelerdir?   
 
Aslan Bjaniya – Abhazya ve Rusya stratejik ortak konumunda bulunuyorlar. Halkımız zor durumda kaldığında, Rusya dışında hiçbir ülke bizlere yardım etmedi. Ve bu devlet, bizim ülkemizi, Abhazya Devletinin bağımsızlığını tanıyan ilk devlet oldu. Bizler, Rusya’ya karşı çok şey borçluyuz, bugün bizlere yardım ediyor, çıkarlarımızı koruyor.

Rusya ile olan sınır rejimindeki yumuşama, aramızdaki ilişkileri daha artıracak, halkımız daha rahatlayacak, Abhaz iş dünyası daha özgür olacak, ekonomimiz daha da gelişmiş olacaktır.       

Bu, bizim Diasporamızın vatanları ile daha istikrarlı bir ilişki kurmaları için yardımcı olacaktır. 
 
Bu nedenden dolayıdır ki ben de Rusya ile yeni bir anlaşma yapılmasına destek veriyorum. Anlaşma, ülkemizin genel güvenliğinin korunması, ekonomi ve sosyal kalkınmanın daha üst düzeyde sağlanması biçiminde olacak.    

Fatih Atan (Atanba) – Sn. Bjaniya, Türkiye Cumhuriyeti ve Abhaz Diasporası ile ne tür ilişkiler kuracaksınız? 

Aslan Bjaniya – Diaspora – Nerede olursa olsun halkın bir parçasıdır. Yakın doğu ülkelerinden Türkiye’deki Diaspora. Avrupa, vatanı ile yakından bağlı olmalıdır. Diasporanın, Abhazya’nın yaşamında daha etkin olmasını arzuluyorum.

Türkiye ‘deki Diasporaya gelince, onun büyük potansiyeli, büyük gücü bulunmaktadır. Bizler, Türkiye Cumhuriyeti resmi yetkilileri ile birlikte, Diasporanın anavatanlarını özgürce ziyaret etmeleri, haklarını koruma, benzer konularda destek olmak, iş bağlantıları kurmak, yeni projelerin geliştirilmesi için etkin bir biçimde çalışmalıyız.

Bizler, Abhazya ile Türkiye arasındaki ulaşım bağlantılarını yeniden sağlamalıyız. Abhazya işbirliğine hazır, bu bizim devletimize yarar sağlayacaktır. Bundan dolayıdır ki Diasporaya bu sürecin hızlanması için katkı da bulunma çağrısı yapıyorum. 

Eğer, bizler iyi sonuçlar alabilirsek, yurttaşlarımızın geriye dönüş süreçleri çok farklı bir konuma bürünecektir.  
 
*****
 
1. Господин Бжания, что Вы думаете о предвыборной компании президентских выборов в Абхазии.

-- Выборы Президента являются одним из важнейших событий в жизни государства. Сегодня в Абхазии мы готовимся к внеочередным выборам главы государства.

К сожалению, наблюдаются некоторые негативные моменты. Но я очень надеюсь, что мудрость абхазского народа поможет нам всем достойно выбрать Президента.

2. Господин Бжания, каково Ваше отношение к событиям в Абхазии 27 мая 2014 года?

-- Я уже говорил, что события, которые произошли, внесли в государственный организм опасную инфекцию. Мы еще молодое государство. Нам нельзя подвергать опасности будущее Абхазии. Нельзя нарушать Конституцию, нельзя нарушать законы своей страны. Если мы их будем так грубо нарушать, то какое государство мы построим?

Теперь надо перевернуть эту страницу в нашей истории. Нам надо в спокойной обстановке выбрать Президента, чтобы продвигаться вперед, решать главные задачи во имя достойного будущего нашей страны.

Нам нужно объединить народ, другого пути у абхазов нет, потому что другой путь – это потеря государственности, свободы, независимости.
 
3. Последние несколько дней назад форм "Айнар" опубликовал заявление из 15 пунктов. Это заявление изменит конституцию и законы Абхазии. Кроме Вас остальные три кандидата в президенты подписали это заявление. Почему Вы не подписали этот документ? Oдно из предложений этого заявления - абхазский язык официальный язык государства. Если абхазский язык станет официальным языком Абхазии, для многонациональной республики не станет-ли это решение антидемократичным?
 
-- В этом документе есть пункты, которые заслуживают поддержку. Но есть и такие, которые приведут Абхазию к нехорошим последствиям. Я не сторонник радикальных мер, которые приведут к расколу общества, к противостоянию.

Что касается абхазского языка. Решением парламента с 1 января 2015 года все государственные служащие должны говорить на абхазском языке. Это не что иное как профанация. Наша страна многонациональная. В государственных учреждениях работают и русские, и представители других народов. Они не могут за такое короткое время выучить один из сложнейших в мире языков.

Но самое плохое то, что сами абхазы не все знают свой язык, не говоря о других. Таким образом мы скатываемся к грубому нарушению демократических основ, к разделению общества. Кто будет работать в государственных учреждениях после 1 января?

Разве можем мы в нынешнем состоянии позволить себе такие действия?

Абхазский язык должен жить, он должен быть основным языком в Абхазии. Но не за 1 год, не за четыре месяца. Надо готовить людей к этому. Все остальное – это популизм, который нанесет колоссальный ущерб нашей государственности.
 
4. Господин Бжания, несколько дней назад и.о. президента и председатель Парламента Абхазии В. Бганба с 19 депутатами парламента обнародовали заявление o поддержке кандидата в президенты Р. Хаджимба на выборах. Что Вы думаете об этом заявлении?
 
-- Это грубое нарушение абхазского законодательства. Ни действующий президент, ни парламент не имеют вмешиваться в предвыборный процесс.

Это означает, что исполняющий обязанности президента как гарант Конституции, сам нарушает ее. Это значит, что парламент потерял доверие народа, это значит, что парламент принимает и будет принимать решения в пользу одного кандидата. Нарушен главный принцип – объективности, соблюдения нейтралитета.

5. Господин Бжания, Р.Хаджимба 14.08.14 в своё предвыборном выступлении заявил, что в результате нового договора с Россией будет открыта граница. Что Вы думаете об отношениях с Россией?
 
-- Абхазия и Россия являются стратегическими партнерами. Когда наш народ страдал, ни одна страна кроме России нам не помогала. И это государство первым признало независимость Абхазского государства, нашего Отечества. Мы многим обязаны России, которая помогает нам сегодня, защищает наши интересы.

Ослабление режима на границе с Россией только улучшит наши отношения, нашему народу станет лучше, абхазский бизнес будет развиваться более свободно, наша экономика будет более развитой.

Это поможет и нашей диаспоре держать связь с родиной более устойчиво.

Поэтому я выступаю за заключение нового договора с Россией. Он будет направлен на обеспечение общей безопасности, экономическое и социальное развитие нашей страны более усиленными темпами.
 
6. Какие взаимоотношения будут установлены Вами с Турецкой Республикой и абхазской диаспорой?

-- Диаспора – это часть народа, где бы она ни была. Диаспора в Турции, странах Ближнего Востока, Европе должна быть тесно связана с родиной. Я стремлюсь к тому, чтобы диаспора принимала более активное участие в жизни Абхазии.

Что касается диаспоры в Турции, то у нее очень большой потенциал, большая сила. Мы должны вместе активно работать с официальными властями Турецкой Республики, доказывать свои права, добиваться таких условий, чтобы диаспора могла свободно посещать свою родину, вести бизнес, осуществлять новые проекты.

Мы должны добиться, чтобы между Абхазией и Турцией снова открылось транспортное сообщение. Абхазия открыта для сотрудничества, которое принесет нашему государству пользу. Поэтому я призываю диаспору активно включиться в эти процессы.

Если мы сумеем добиться хороших результатов, то и процесс репатриации соотечественников примет совсем другой характер.
 
       

www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.