RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 18 Ağustos 2014, Pazartesi 01:16:57 tarihnde eklendi. 1350 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Çok Tuhaf İşler

ABHAZYA CUMHURİYETİ DEVLET BAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE, ABHAZ DİASPORASI OY KULLANACAK MI?
Çok Tuhaf İşler
Fatih Atan (A’tanba) 
 
18/08/2014. Değerli okuyucular, 24 Ağustos 2014 Tarihinde Abhazya’da düzenlenecek olan Devlet Başkanlığı seçimlerinde Türkiye’de yaşayan Abhaz Diasporasının oy kullanma konusu uzun zamandan beridir sorun olarak varlığını sürdürüyordu. Ancak Abhazya Cumhuriyeti Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Batal Tabagua’nın 13 Ağustos Çerşembe günü yaptığı konuşma ile bıu konu da netlik sağlanmış oldu. (Bknz: http://www.abhazyam.com/haber/4722/istanbulda-sandik-var.html ) 
 
Batal Tabagua açıklamasında, Türkiye’de Abhaz Diasporasının oy kullanabilmesinin yolunu, Abhazya’nın Türkiye Tam Yetkili Temsilcisi görevine atanan Inar Gitsba’nın “Referansına” bağlayarak sorunun çözüldüğünü belirtiyor. 
 
Inar Gitsba, Türkiye yasalarının Abhazya Cumhuriyeti Seçimlerinin Türkiye toprakları üzerinde yapılmasına herhangi bir yasak getirmediğini söylemiş. Bizler biliyoruz ki, Abhazya Cumhuriyeti Parlamentosu tarafından yapılan son değişiklikte, Abhazya dışında Abhaz Diasporasının seçime katılabilmesi için bulunulan o ülkenin resmi makamlarının izni olmasının gerektiği belirtiliyor. 
 
03 Temmuz 2014 tarihinde Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Batal Tabagua ile yaptığım söyleşide, konunun Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığında olduğunu, Türk Dışişleri Bakanlığına yapılacak olan başvuru sonrasında konunun netlik kazanacağını öğrenmiş oldum. (Bknz: http://www.abhazyam.com/haber/4683/batal-tabagua-soylesisi.html )
 
Abhazya Cumhuriyeti Parlamentosu, 21 Temmuz 20124 Tarihnde almış olduğu seçim kanunundaki değişiklik ile Abhazya’yı tanımayan ülkelerdeki temsilciliklerde de sandık kurulabileceği ortaya çıktı. Ancak Diasporanın içerisinde yaşadığı ülke resmi temsilciliklerinden izin alınması şartı yine de varlığını sürdürüyor. 
 
Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Irakli Khintba, Batal Tabagua’nın açıklama yaptığı tarih olan 13 Ağustos 2014’de kendisine ait olan Facebook sayfasında Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığını, Türkiye Diasporasında ki oy kullanma konusunun dışarısına itti. (Bknz: http://www.abhazyam.com/haber/4720/turkiyede-secim-ne-durumda.html )
 
Şimdi, Abhazya Cumhuriyeti Türkiye Tam Yetkili Temsilciliği görevine atanan, Inar Gitsba’nın hala hangi TC Yasalarına dayanarak vermiş olduğu güvenceye bağlı bir seçim yapılacağını bilmeden, birden Abhaz Diasporasında seçim heyecan dalgası başlatıldı.
 
Konu hakkında, yazı yazılmasının, Diasporada oy kullanılmasını engelleyeceği, bazı dış güçleri harekete geçireceği (!) gibi bazı saçma görüşler ortaya atıldı. Ancak artık günümüz koşullarında TC haber organlarında, konu hakkındaki haberler yerini almaya başladı bile. (Bknz: http://ajanskafkas.com/haber,30642,abhazya_se_ccedilimleri_i_ccedilin_istanbulda_sand.htm ) 
 
Türkiye Cumhuriyeti uzun zamandan beridir, yurt dışındaki vatandaşlarının ülke içerisindeki seçimlerde oy kullanması için mücadele verdi. (Avrupa Ülkelerinde) Sonuç olarak 18 Mayıs 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan karar ile TC vatandaşları oy kullanma hakkını elde ettiler. Seçim kanunundaki değişikliklere göre TC vatandaşları,  yasa yürürlüğüe girdikten ancak bir yıl sonraki seçimlerde oy kullanabiliyor. 
 
“Bu kararın uygulanabilmesi prensip olarak, yabancı ülkelerde yaşayan kişilerin kendi ülkelerindeki seçimler için oy kullanmaları yerel makamların bunun için önceden izin vermelerine bağlı. Dolayısıyla örneğin, Almanya'da, Amerika'da veya Suudi Arabistan'da yaşayan vatandaşların bu ülkelerdeki büyükelçilik ve konsolosluklarda açılacak sandıklarda oy kullanabilmeleri için bu ülke makamlarının önceden onay vermeleri gerekiyor. Bir ülkenin bu başvuruya olumsuz cevap vermesi durumunda bu ülkedeki vatandaşlarımızın bağlı bulundukları konsolosluklarımızda oy kullanmaları mümkün olamayacak.” 
 
Evet, değerli okuyucular, TC yasaları böyle, Abhazya’nın tam yetkili temsilcisi, Abhazya Cumhuriyeti’ni tanımayan bir ülkenin hangi kararına dayanarak bu oluru aldı, bizler hala anlayabilmiş değiliz.
 
Şimdi, 24 Ağustos 2014 Tarihinde, Abhazya Cumhuriyeti Büyükelçiliği Binası içerisinde (Abhaz – Fed tarafından işgal sürüyor) Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanlığı seçimleri için sandık açılacak, TC Basın organlarında belirtildiğine göre, 1500 seçmen oy kullanacak. (Bknz: http://www.kafkasakademi.com/haberler/abhazya-secimleri-icin-istanbul-39da-sandik-kurulacak-816.html )
 
Bizler, bu 1500 kişinin İstanbul’da nasıl oy kullanacağını, bu sayının hangi koşullara göre belirlendiğini net olarak bilmiyoruz, çünkü içerisinde Abhaz kökenli olmayan, ancak Abhaz pasaportu almış olan bazı “şarlatanların” koşa, koşa oy vermeye gideceklerini Facebook sayflarında görebiliyoruz. 
 
Abhaz Diasporası içerisinde, özellikle adaylardan Raul Hadjimba’ya oy verilmesi hakkında yoğun bir propaganda yapıldığını görüyoruz. Abhazya’da yaşayan, daha önceki devlet başkanlığı seçimlerinde Sergey Şamba’yı destekleyen, “Türk – İslam” Sentezinin yılmaz savunucuları, şimdi koro halinde Raul Hadjimba’yı destekliyorlar. 
 
Türkiye’de kamp kuran bazıları, 27 Mayıs darbe girişimcilerinin adayı olarak görünen Raul Hadjimba’dan yana çalışıyorlar. Abhazya’da yaşanan olayları, yapılan çalışmaları net olarak bilemeyen Abhaz Diasporası ise bu yönlendirmelerin altında oy vermeye gidecek.
 
Aslında, yaşamlarında bir kez Abhazya’ya giderek pasaport alan, Abyhazya’da yaşamayı düşünmeyen, Abhazya’da ev sahibi olmak ve daha sonradan o evi satarak Türkiye’ye geri dönmek isteyen büyük bir çoğunluğun bulunduğu Abhaz Diasporası insanlarının Abhazya Cumhuriyeti’nin yaşamını belirleyen seçimlerde oy kullanmasını doğru bulmayanlardanım. 
 
Ayrıca, Abhazya Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti tarafından resmi olarak tanınan bir ülke konumunda bulunmuyor, Abhazya Parlamentosunun zorlama bir biçimde almış olduğu karara istinaden ne olduğu anlaşılmayan ve resmi olmayan bir tanımlama ile Türkiye’de sandık açılmasının bir anlamının olmadığını da düşünüyorum.
 
Abhazya Cumhuriyeti toprakları içerisinde yaşayan Gal Bölgesi insanlarının, Abhazya’da yaşamayan Abhaz Diasporası insanlarından önce oy hakkının olması gerektiğini savunanlardanım. 
 
26 Ağustos 2008’den, 2014 yılına kadar, demokrasiyi inşa ve devlet kurma çalışmalarını sürdüren Abhazya Cumhuriyeti’nin bu çalışmaları 27 Mayıs 2014 Tarihinde kesintiye uğradı. 
 
27 Mayıs 2014 tarihinin ne anlama geldiğini bugünün Abhaz gençleri çok fazla anlamazlar, ancak zaman geçtikçe bu anlamı çok iyi kavrayacaklardır.
 
27 Mayıs 2014, yasal olarak seçimle iktidara gelen bir devlet başkanının darbe zoru ile iktidardan uzaklaştırılmasıdır. 
 
Bu olayın dünya tarihinde ve özellikle Türkiye özelinde birçok örneği bulunmaktadır. Şimdi Abhaz Diasporasına da darbe girişimcilerinin adayının desteklenmesi isteniyor.
 
Abhazya Halkı, 24 Ağustos’ta gerçekleşecek olan devlet başkanlığı seçiminde, darbe girişimcileri ve darbe karşıtları arasında yapacağı seçimde, demokrasi yolunda önemli bir adım atacaktır.
 
Türkiye’deki Abhaz Diaporası’nın da darbecilerden mi yoksa demokrasiden yana mı oy vereceği belirlenmiş olacaktır.
 
Ben, demokrasiden, darbe girişimcilerinin yargılanacağı bir devlet yapısının oluşması için mücadele eden adaydan yana oy vereceğim.
 
Abhazya halkının sağduyusunun, darbe girişimcilerine karşı zafer kazanacağına inanıyorum. 
 
www.abhazyam.com    

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
oktay bir - atanur seni tebrik ederim
Fatih Atan gibi kendini bilmeyenlerin siz gençlere vereceği hiç bir şey yoktur,sana gelince fatih bey haddini fazlasıyla aştın edep dediğin birazda sende olsun...sende bir kaç gün Abhazya ya gelip sokaklarını arşınlamakla olmuyor gel benim gibi yaşa ondan sonra konuş....bence uzatma...
Fatih Atan (A\'tanba) - Irkçı Kafa Yapısı

Sevgili Atanur, seni daha önceki yazıların nedeni ile aile büyüklerine havale etmiştim, ancak dengesiz yazılarını sürdürüyorsun, şunu bil ki senin bu dengesiz yazılarını yayınlanmasının nedeni, Abhaz Diasporası içerisinde, düşünceye saygı göstermeyen, Irkçı kafaların, insanları nasıl tehdit edebildiğini göstermek içindir.

 

Ailene, Bir kez daha seni dizginleme çağrısında bulunuyorum.

Atanur Aksoy - Yazık
Bu yazıyı ömür boyu saklayıp gelecek nesillere aktaracağımızdan emin ol geçen sene elinde tencere Antalya caddelerinde aynı haltı yerken devrim yapıyorsunuz ama aynı sey Abhazya da olunca darbe oldu öylemi; yetmedi birde Türkiye deki diyasporaya hakaret etmeye başladın sen her türlü edep dışı yazıyı yazarken insanları aşşağılarken o her zaman söylediğin Ardeşen Kobaş ın alöyfösı sadece size cevap verenler için geçerli senin için gereksiz. Yazık ki yazık bu toplumun içinden senin gibi şarlatanlar bile istediğini yazıp çizebiliyor sakın bu yazımı yayınlama bunu ilk gördüğümde yüzüne hem tükürükle birlikte söyleyeceğim senin yaşın başın ve edindiğin edep nedirbilmiyorum ama sen dahil kimse ne beni nede Abhaz pasaportu taşıyan hiç kimseyi aşşağılayamaz enazından ben buna izin vermem bilesin.
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.