RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 18 Temmuz 2014, Cuma 09:55:03 tarihnde eklendi. 1127 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

KADK Değerlendirmesi

KAFKAS – ABHAZYA DAYANIŞMA KOMİTESİ TARAFINDAN ABHAZYA CUMHURİYETİ’NE DÜZENLENEN GEZİ NEDENİ İLE İLGİLİ OLARAK AÇIKLAMA YAYINLADI
 KADK Değerlendirmesi
18/07/2014. Kafkas – Abhazya Dayanışma Komitesi (KADK), Abhazya Cumhuriyeti’nde son dönemde yaşanan olayların incelenmesi ve Abhaz Diasporası tarafından Abhazya Sağlık Bakanlığı’na verilmek üzere hazırlanan sağlık malzemelerinin teslimi amacı ile 07 – 12 Temmuz 2014 Tarihleri arasında bir ziyaret düzenlendi.
 
Aşağıda KADK Gezi değerlendirmesi bulunmaktadır. 
 
**************
 
A B H A Z Y A D A Y D I K. (07.07.2014)
 
Abhazya’daki gelişmeleri yakından gözlemleyebilmek amacıyla Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi heyeti olarak (Erdeşan BGANBA, Erol KUTALİA, Bediz KUARSHALİYA, İlhan KUAZBA) Abhazya’daydık.
 
Başta Geçici Devlet Başkanı olmak üzere halkla, yöneticilerle, Dışişleri Bakanıyla, Geri Dönüş Devlet Komitesi Başkanıyla, Devlet Başkanlığı adaylarıyla, Üniversite Rektörü ve Öğretim Üyeleriyle, Seçim Komisyonu Başkanıyla, Sivil Toplum Örgütleriyle, Abhazya’nın Türkiye Cumhuriyeti’ndeki Eski Temsilcisiyle, Suriye’den dönen öğrencilerle ve savaş döneminden beri biriken tüm dostlarımızla, görüşmek istediklerimiz ve bizimle görüşmek isteyen herkesle görüştük.
 
Abhazya’da girilmiş olan seçim sathı nedeniyle aşağıda içeriğini yayımladığımız tüm adaylarla yaptığımız görüşmelerin yeterli olacağını düşünüyoruz, dolayısıyla biz kendi gözlemlerimizi bilmek isteyenlere aktarmak istiyoruz.
 
Halkta gözlemlediğimiz kutuplaşmış görüntüye rağmen yaşadıkları büyük travmaların, büyük badirelerin Abhazya halkına kazandırdığı büyük deneyim ve mücadele gücünün yanı sıra kutuplaşmanın doğurabileceği olumsuzluklara karşı tüm kesimlerin çok temkinli olduğunu söyleyebiliriz. Deneyim ve mücadele gücüyle birleşen geleneksel yapımız her zorluğa karşı süratle durum değerlendirmesi yapmalarına, hemen ileriye bakmaya ve kazanımlarını korumaya kilitlenmelerini sağlıyor. Halktaki bu özellikler-doğal olarak-devlete de yansıyor ve devlet birimleri görevlerini aksatmadan sürdürüyor.
 
Devletimizin ve halkımızın 24 Ağustos 2014 seçimlerinin sağlıklı bir biçimde gerçekleşmesi hedefine yoğunlaştıkları tüm kesimlerle görüşmelerimizden çıkardığımız sonuçlardan biri oldu. Bu seçimler için Türkiye’den Abhaz- Fed tarafından kendilerine yapılan Türkiye’de oy kullanma talebinin heyecanla karşılandığını gözlemledik ve parlamento ile seçim komisyonunun bu konudaki hazırlıkları yaptıklarını öğrendik. 
 
Türkiye Cumhuriyeti’nde oy kullanımından bizler gibi heyecan duyarak bunun, halkın ve devletin kazanımı olacağını belirttiler. Bu nedenle de istifa nedeniyle boş olan Türkiyedeki temsilciliğe atama yapıldı.
 
Abhazya’da her şeye rağmen hedef sapması yaşamayan halk ve siyasi gelişmelerden etkilenmeden işlerini yürüten devlet kadar diasporamızın da tavrını, çalışmalarını umut verici bulduğumuzu belirtmeliyiz. Abhaz-Fed’in Türkiye’den gazetecileri, Sakarya Dernekleri’nin TBMM’den milletvekillerini Abhazya’ya götürmesi, tarafımızdan sağlık ekipmanlarının Abhazya hastanelerine ulaştırılması diasporadaki halk ve kurumların da Abhazyadakiler kadar ana hedefe odaklandıklarının göstergesidir.
 
Elbette vatanımızın ve halkımızın sorunları olduğu inkar edilemez ancak yukarıdaki verilerin ışığında Abhazya ve diaspora hep birlikte bunları aşma kapasitemizin varlığı da açıkça görülmektedir.
 
Adaylarla yaptığımız ve aşağıda yayımladığımız görüşmelerin, oy kullanması muhtemel diasporamıza kendi adaylarını belirlemeleri konusunda yardımcı olacağını umuyoruz.
 
Saygılarımızla
Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi 
Başkanı 
Erdeşan KOBAŞ BGANBA
 
***************************************************************
 
KAFKAS-ABHAZYA DAYANIŞMA KOMİTESİ’NİN (KADK.)
ABHAZYA’DAKİ GÖRÜŞMELERİ
 
KADK.’nin 07.07.2014 Pazartesi günü Abhazya’da yaptığı görüşmeler; 
 
 
04.07.2014 Tarihinde vefat eden Değerli Bilim Adamı Sayın Yura Argun’un evine gidildi, ailesi ve yakınlarına taziyede bulunuldu.
 
 
Abhazya Cumhuriyeti Geri Dönüş Devlet Komitesi Başkanı Sayın Hrips COPUA ziyaret edildi ve daha sonra Sayın Hrips COPUA ile beraber devlet başkanlığına gidildi. Abhazya Cumhuriyeti Geçici Devlet ve Parlamento Başkanı Sayın Valeri BGANBA, Başbakan Sayın Vladimir DELBA ve Sağlık Bakan Yrd. Sn. Tamaz TSAHNAKİYA ile görüşme yapıldı.
 
KADK, Abhazya’da yaşanan siyasi kriz nedeniyle Abhazya Geçici Devlet Başkanına geçmiş olsun dileklerinde bulunuldu. Bu krizin kan dökülmeden tarafların olgun yaklaşımlarıyla Erken Seçim kararının alınmasının sevindirici olduğu söylendi. Tekrar böyle bir kriz yaşanmaması dileğiyle ziyaretle ilgili bilgilendirme yapıldı ve fikir alış-verişinde bulunuldu.
 
Devlet ve Parlamento Başkanı 
Sayın Valeri BGANBA;
 
* Diasporada tüm Abhazlar oy kullanmalı, bu sene yapabiliriz. 
* TC. İzin vermez, resmen konuşmak lazım, biz hazırız, gözlemci için yazı yazarız, gerekeni yaparız.
* Seçim Komisyonu adına Jon Smır gönderilebilir.
* Seçim, Abhazya’nın Büyükelçiliklerinin olduğu her yerde yapılmalıdır.
* Abhaz-Fed, Türkiye diasporasında seçim yapılması için bizlere yazı gönderdi ve söyledi,
* Çalışmalar öncelikle bizim halkımıza yönelik olmalı, bu çalışmalar için, halkımız için
Geri Dönüş Devlet Komitesi önemli, 
 
Hırps COPUA: Temsilci lazım, devlet temsilcisi yeri boş duruyor.
 
KADK, Diaspora bunu bekliyor (diasporanın seçime katılımı), bizi yüreklendirdi, dünyaya mesaj olur, diaspora Abhazya’nın yanında, (seçim organizasyonunu) devletin kurumları yapmalı, düzgün yapılmalı, biz elimizden geleni yaparız.
-TC. Parlamentosuna ve partilere Abhazya’daki seçimlere gözlemci gönderilmesi için yazı gönderilsin.
 
 
STK’larla Görüşme
 
***************************************************************
 
KADK.’nin 08.07.2014 Salı günü Abhazya’da yaptığı görüşmeler; 
 
Değerli Bilim Adamı Prof. Dr. Yura Argun vefatı nedeniyle yapılan Devlet Törenine katılım, ailesi ve yakınlarına tekrar taziyede bulunuldu ve Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi Başkanı Sayın Erdeşan BGANBA’nın Konuşması.
 
Türkiye’den götürülen kuvözler, Abhazya Cumhuriyeti Geçici Devlet ve Parlamento Başkanı Sn. Valeri BGANBA ve Başbakan Vladimir DELBA’nın katılımları ile gerçekleştirilen Abhazya Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’na teslim edilme törenine katılım. 
 
Sayın Raul HADJİMBA ile Görüşme, 
 
Görüşmede; GDDK. Bşk. Sayın Hrips COPUA, DAAK. Genel Sek. Gennadı ALAMIA ve Basın vardı.
 
Raul HADJİMBA
 
* 27 Mayıs 2014 ve sonrasında Abhazya’da olan olaylar neden oldu derseniz, iletişimsizlik, diyalogsuzluk deriz.
* Silahlı bıçaklı olmadı, her şey halkı korumak için, kimseyi görevden almadık, devleti kimse tek başına yönetemez, 
* Vladislav Ardzınba da tek başına yapmadı, halkla beraber olsun dedik olmadı, kimse dövüşmedi silahla bir şey olmadı. 
* Halkın dayanışması olmalı, bunu yapamadık, bu hepimizin suçu. 
* Bizim bir devletimiz var ve bir başkan seçilecek.
* Halkın gücü önemli, sizi devlete güvendirmeliyiz, (devlet başkanı) çekil deyince çekilmeli, başka çaresi yoktu, seçilenin yanındayız.
* Ruslar ‘sizin iç işiniz’ dediler, yardımlarını yapıyorlar, şimdiye kadar olduğu gibi harcayamazsınız, halka harcanmalı, iç işlerimize karışmamalılar. 
* Ukrayna’da iki kardeş savaşıyor, halk (birbiriyle) savaşıyor.
* Seçimlere diasporanın katılmasını herkesten çok ben isterim, yarın parlamentoda karar alalım, Türkiye kabul ederse. Ama düzgün yapılmalı
* Gal, muhalefetle yönetim arasında en büyük sorun oldu. 
* Vladislav da ……?…….. Böyle söylüyordu
* Onlara oy için pasaport verildi, çözüm için zaman lazım, başka ülkelerdeki gibi yasal olmalı, bizde de yasalara göre olmalı.
* Galdekilerin üç pasaportları var, yasalarımıza uymadık
* Abhazya’da çalışan yabancı işçiler ailelerine para gönderiyor, halkımız iş yapmayı sevmiyor ama iş yapmayı da bilir.
* Gal’de yasal vatandaşlar oy kullanacak.
 
Erdaşan BGANBA-Erol KUTELİA:  biz Abhazya’nın politikalarının yanındayız, seçimlere katılacağız, tansiyonu düşürmeliyiz, seçimlerden sonra hepimiz bir olmalıyız.
 
Raul HADJİMBA
 
* Rusya Federasyonu ile liman anlaşmamız yok, (onlar) denizde kendi sınırlarını koruyorlar,
* Ben zorluklardan korkmuyorum, benim derdim (seçilen) doğrulukla seçilmeli,
Sizin gidişinizde bizim (yanlış) politikalarımızdan.
* TC. Tanırsa büyükelçilik olur.
 
Gennadi ALAMIA: Seçilen herkes benim için aynı olmaz, onun şartları var, namuslu olmalı, siz isim telaffuz etmiyorsunuz, 
 
- O olayların olduğu gün R. Hadjimba, tüm olumsuzluklara engel oldu. 
 
 
Sayın Aslan BİJANYA ile Görüşme;
 
Görüşmede; GDDK. Bşk. Sayın Hrips COPUA ve Basın vardı.
 
* Abhazya Devlet Başkanı ile ilgili yaşanan olaylar böyle olmamalıydı.
* Problemler başka bir yerden gelmedi bizim problemlerimiz, işim nedeniyle bu problemleri biliyorum, biz şimdiye kadar yasalarla seçim yaptık, seçimden sonra muhalefet ile diyalog içinde olmalıyız, katılanların hepsine başarı (diliyorum), halk onu (seçileni) sayarsa o da halkı saymalı, bundan önce yukarıdaki başını eğmedi, aşağıdaki başını kaldırmadı.
* Turizm önemli ben iş adamıydım, bizim her şeyimiz var (ama) organizasyon eksik, 
üç dört senede ekonomi düzelir, herkes işini yaparsa işlerimiz kolaylaşır, kıskançlığı bırakıp çalışırsak. Kavgayla olmaz, konuşarak (olur).
* Eğitimli gençlerimiz var, devlet küçük ama iş çok, bizim denizimiz var, kıyılarımız var; biz daha kötülerini de aştık.
* Diasporada temsilci olmalı, halkın seçtiğine güvenilmeli, hepsi düzelir.
* Moskova’da, Çerkesk’te seçim olacak, TC.’de de seçim komisyon bilir, biz komisyona güveniyoruz. Seçilene saygılıyız ben ve arkadaşlarım.
* Babam eğitimciydi, Sovyet zamanı beni seçimlere götürürdü, bayram gibi. Şimdi de öyle olmalı Seçilen halka hizmet etmeli.
* Gal bahane, vatandaşlık verildi, iki bin kişi seçime katılacak, bunu konuşmak benim için zor. Yasa yapmak kolay değil, şarkıcı yasa yapamaz bizde yapıyor, program (konu) politik, Abhazya problemlerini düşünülerek çözülmeli.
 
***************************************************************
 
KADK.’nin 09.07.2014 Çarşamba günü Abhazya’da yaptığı görüşmeler; 
 
 
Abhazya Cumhuriyeti Devlet Üniversitesi Rektörü Sayın Aleko GVARAMİYA ile görüşmesi,
Görüşmede; GDDK. Bşk. Sayın Hrips COPUA, GDDK. Bşk. Yrd. Erkan KUTARBA ve Basın vardı.
 
 
Sayın Beslan EŞBA ile Görüşme;
 
Görüşmede; GDDK. Bşk. Sayın Hrips COPUA, GDDK. Bşk. Yrd. Erkan KUTARBA ve Basın vardı.
 
Beslan EŞBA Sizinle görüşmemiz çok önemli, Ben sözü Vahtang’a veriyorum Vahtang konuşsun.
 
*Gürcülerle sorun, az nüfus. TC. Sınırında görev yaptım.
* Bize destek verdiniz (diaspora) dayanışma mecburiyetindeyiz, seçilen başkan önce bunu düşünmeli. (Dönenlere) ev yetmez, iş olması lazım, Abhazlar utanır. Doğru söylersen (halk) yanında olur.
* Birlikte düşünmek çok olumlu, iletişim yoktu ama şimdi çok olumlu şeyler yapıldı, en önemli sorun seçilecek olan için ekonomi ama birlikteliğimiz önemli, oy kullanmalısınız nerede olursa.
* Geri Dönüş Devlet Komitesi önemli işler yaptı, onu daha da geliştirmeliyiz, birlikte güçlü oluruz, dışarıya mesaj olur. Bazı kültür projeleri geliştirdik, olmadı, bir el kesilirse olmaz bizim işimiz bizimle olmalı, kim seçilirse düşüncemiz diaspora her şeye ortak olmalı yasal olarak. Ö. Beygua delegasyonuyla oradaki Abhazları tanıdık, akıl birliği önemli (ama) Sovyet zamanı gibi düşünmeyenlerle. GDDK bakanlık olmalı, bunlar konuşmada kalır, yeni yasa lazım.
* RF ile iletişim belli, Abhazya’da RF askerleri denizden sınırları koruyor. Bizim askerimiz az, önce ekonomi lazım, zaman değişti, seçimlere gözlemci lazım,
* Seçileni kutlamak lazım, önceki seçimlerde bölündük, seçilecek başkan halkı bütünleştirmeli. Biz azız, yardım etmek isteyenin yüzü Abhazya’ya dönük olmalı, önce biz güçlü olmalıyız, RF ile askeri anlaşma var, gelecekte ne olacağı belli olmaz, 100’ün üstünde üst düzey askerimiz yetişti.
* Seçim sonrası birlik (olmalı), öğrenciler üniversiteye gelmeli, RF ile tarihten anılarımız var, tarih hepimizin aklında yaşıyor, güven duygusunun geliştirilmesi gerekir. 
* Her gün yeni konuşmalarla düzelecek işler var, onların da bizden başka çaresi yok.
* Halkın derdi var, biz bir aileyiz, her şeyi konuşmalıyız, siz burada değilsiniz diye sizi düşünmüyoruz
* Seçimler düzgün olmalı. 
* Gal, ağır bir sorun. Çoğu Gürcü olarak yazılan Abhazlar, onlar yasal pasaport almalılar. 
* Yasal olmayanları (geri) almalıyız. Gal’den başka da gelenler var. 
* Biz devletiz, devleti güçlendirmeliyiz.
* Parlamento seçimlerine kadar Yaşba, Ardzınba’nın yanındaydı.
 
 
Sayın Leonid DZAPŞBA ile Görüşme;
 
Görüşmede; GDDK. Bsk. Sayın Hrips COPUA, GDDK. Bşk. Yrd. Erkan KUTARBA ve Basın vardı.
 
* Arkadaşımla geldiniz, teşekkür.
* Her şeyi biliyorsunuz, tek halkız, diğer adaylarla arkadaşız, bir adayın söylediğine katılıyorum, seçimler bayram gibi olmalı.
* Şimdiye kadar seçilenler görevlerini yapabildikleri kadar yaptı, hepimizi herkes biliyor. * Abhaz halkına hizmet etmek istiyorum, halka hizmet zordur, görev samimice yapılmalı. * Ben elbette her şeyi bilemem, biz kimseyi dışlayamayız, kaç kişiysek adaylar centilmenlik anlaşması yapmalı, önce biz dayanışmalıyız, seçilen başkan parlamentoyla çalışmalı, tek adam olmaz. 
* Halk sorgulamalı, seçilen de sormalı. TC’deki  kardeşlerimizle ………….. Az ama şimdiden birlikte konuşmalıyız kimsenin gücüne gider mi diye düşünmeden konuşmalıyız. 
* Türkiye’deki kardeşlerimizin Abhazya’ya gelmeleri zor, seçimler orada olabilmeli, 
* İşimiz bitince seçimden önce TC.’ye gelmek istiyorum. İki üç kişi orada oylama olsa da olmasa da TC’ye gidelim iki gün. 
* Mesleğim asayişi sağlamak, Rusya’da çalıştım, tarım da yaptım, Kişmariya ile çalıştım, * Seçim sonrası için hepsiyle konuştum, seçilmezsek de dayanışma içinde olmalıyız. 
* Ankvab halkı için gitti, seçimler düzgün olmazsa geleni de orada oturtmazlar 
 
Sayın Aslan BİJANYA’nın Seçim Ofisindeki toplantıya katıldık. 
 
**************************************************************
 
KADK.’nin 10.07.2014 Perşembe günü Abhazya’da yaptığı görüşmeler; 
 
Sayın Mirab KİŞMARİYA Yurtdışında olduğu için arkadaşları ile görüşme yapıldı.
 
Sayın Nadar PİLİYA;
 
* Kişmariya’yı Leningrad ve Moskova diasporası davet etti, ben eski Kültür Bakanı Nadar Piliya’yım, TC’ye de geldim, Kişmariya’nın yanındayım.
* Sizinle düşüncelerimiz bir olmalı, olanlar olmamalıydı ama oldu, başka yerlerde olanları görüyoruz, oraya getirmedik, bu da (bir) kazanım. Seçim sonrası da böyle olmalı.
Kişmariya, seçimlerin namuslu yapılmasını istiyor, seçim sonrası da kucaklaşmalıyız diyor.
* Bazen (tüm) halkımızı (Abhazya’ya) getirelim, kapıları da kapatalım, diyorum.
 
Zakan NANBA (Emekli Subay Mirab Kişmariya Grubundan)

* Neden Mirab’ın yanındayım, savaş zamanı (……) sene, daha gençken Abhazya’ya hakim oldu, şimdi de aynı şeyi neden yapmasın diyorum. Biz bölündük, halkı toparlamalıyız. 
* Mirab’dan başkası bunu yapamaz. Hacimba makam yerleri çevresindekilere paylaştırdı, öbürü (ise) sadece isim değişimi, yönetim aynı olacak. Mirab ayrım yapmayacak, liyakata göre (görev verecek). Bugünkü şartları biliyorsunuz, Kişmariya şimdiden kimseye yer  (makam) vermedi
* Adayların hepsi birlikte (olmalı). Liyakati olana görev verip bir yıl süreyle görevini yapamayanı görevden alırım, bir yıl süre (veririm). Seçilen seçimi kazanamayanı da yanına alıp soracak.
* Biz her yerde görev yaptık, gençleri yetiştirmeliyiz.
Dönüşü düşünmeliyiz, çalışmalıyız, gelince ’iş‘ diyorlar, devlet bunu organize etmeli, yoksa toprağımızı biri doldurur, öncelik bu olmalı
* Hacimba 4. seçime giriyor, onların dilleri kaynana- gelin gibi, geleni çalıştırmazlar diye düşünüyoruz. Mirab hepsiyle irtibatlanarak çalışacak, kaynana- gelin giderse bunlar düzelir diye düşünüyoruz. Mirab, İngilizce ve Fransızca biliyor
* Demografya öncelikli program.
* Gal’de problem yok, oradakiler Abhazdı. Stalin zamanında soyadı değişen Abhazlar oradakiler, hepsine ‘Gürcüsünüz gidin’ diyemeyiz, yapılan yanlışların sorumlusu biziz. Kişmariya, (onların) Abhaz sülalelerini yazıp pasaport verilmeli, Stalin zamanında soyadlarını kimse sormadı, pasaport ellerine verildi, diyor
* Abhazya’nın RF’ye katılımı söylemleri provokasyon, Rusya’ya katılmak mümkün değil. Herkes artık anlamalı, kabul etmeli ki burası bağımsız bir ülke. Ruslar adayları davet etti bizimki hariç, davet de etseler düşüncesi değişmez, iki kardeşi savaşta öldü.
* Daha önceki olumsuzlukları Kişmariya çözdü, son hadiseyi de o durdurdu.
 
 
Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi (KADK) Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Vyacheslav Chirikba ile görüşmesi, 
 
 
Abhazya Cumhuriyeti Geri Dönüş Devlet Komitesi Başkan Sayın Hrips COPUA Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi (KADK) Onuruna Devlet Erkanı’nın da Katılımı ile Akşam yemeği verdi.
 
***************************************************************
 
KADK.’nin 11.07.2014 Cuma günü Abhazya’da yaptığı görüşmeler; 
 
Sabah, Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Vyacheslav Chirikba ile tekrar görüşme
 
Öğlen, Abhazya Cumhuriyeti Geri Dönüş Devlet Komitesi Başkan Sayın Hrips COPUA ile beraber Abhazya Cumhuriyeti Geçici Devlet ve Parlamento Başkanı Sayın Valeri BGANBA ile tekrar bir görüşme yapıldı.
 
Teşekkürler
 
KADK.
 
Kaynak: info@abhazya.org
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.