RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 06 Temmuz 2014, Pazar 20:48:40 tarihnde eklendi. 1254 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Batal Tabagua Söyleşisi

BATAL TABAGUA “TÜRK DIŞİŞLERİ, RESMİ OLARAK ABHAZ DİASPORASI’NIN OY KULLANMASINA İZİN VERİRSE, BİZ HAZIRIZ”
Batal Tabagua Söyleşisi
06/07/2014. /Suhum - Abhazya/ Değerli Abhazyam.com okuyucuları, 24 Ağustos 2014 Tarihinde Abhazya Cumhuriyeti’nde düzenlenecek olan erken devlet başkanlığı seçiminde Abhaz Diasporasının oy kullanıp kullanamayacağı konusunda Abhazyam.com Genel Yayın Sorumlusu Fatih Atan (A’tanba) 3 Temmuz 2014 Perşembe günü Abhazya Cumhuriyeti Merkez Seçim Komisyonu (MSK) Başkanı Batal Tabagua ile söyleşide bulundu. 
 
Aşağıdaki söyleşinin Abhaz Diasporasında yaşanan bazı farklı yaklaşımlara açıklık getireceğini düşünüyoruz.
 
Abhazyam.com  
 
************* 
 
Batal Tabagua Söyleşisi. 
 
Fatih Atan (A’tanba) – Batal İvanovich, 1 Temmuz’da düzenlemiş olduğunuz basın toplantısında Türkiye’de yaşayan Abhaz Diasporasının devlet başkanlığı seçimlerinde oy kullanması için Abhaz Diasporasından resmi teklif geldiğini belirttiniz. Bu teklifin kimler tarafından yapıldığını söyleyebilir misiniz? Türkiye, Abhazya’yı resmi olarak tanımadığına göre bu işlem nasıl gerçekleşecek?  
 
Batal Tabagua – Türkiye’de yaşayan Abhaz Diasporası tarafından Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanlığı seçimlerinde oy kullanılması amacı ile Abhazya Devleti Geriye Dönüş Komitesi’ne başvuruda bulunuldu. Abhazya Geriye Dönüş Komitesi tarafından Abhazya Merkez Seçim Komisyonu’na (MSK) bu başvuru iletildi. MSK tarafından bu konu ile ilgili olarak Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığına bu konuda izin verilmesi için başvuruda bulunuldu. Eğer Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığına, Abhaz Diasporasının Abhazya’da yapılacak olan devlet başkanlığı seçimlerinde oy kullanması için resmi olarak başvuruda bulunur ve TC. Dışişleri Bakanlığı’da resmi olarak oylama için izin verir ise Abhaz Diasporası oy kullanabilecektir.        
 
Fatih Atan (A’tanba) - MSK, Türkiye’deki oylama için teknik olarak hazır olduğunuzu söylediniz, bunu biraz açabilir misiniz. Türkiye tarafı da teknik olarak hazır mı?  
 
Batal Tabakhua – Eğer resmi olarak izin alınırsa, Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanlığı seçim yasalarına göre MSK olarak Türkiye’de yapılacak olan seçimde gerekli tüm teknik alt yapımızı hazırladık, adaylarda bu konuda izin alınırsa Türkiye’ye giderek orada propaganda gezisi düzenleyebilirler. Türkiye Abhaz Diasporasının teknik olarak hazır olup olmadıkları konusunda bilgimiz bulunmuyor.    
 
Fatih Atan (A’tanba) – Türkiye’de yaşayan Abhaz Diasporasının oy kullanma kriterleri nelerdir?
 
Batal Tabagua – Abhazya Cumhuriyeti seçm yasalarına göre Abhazya Cumhuryeti Pasaportuna (Yeşil Renkli Kimlik Pasaportu) sahip olan herkes gibi Abhaz Diasporası içerisinde bu pasaporta sahip olan herkes oy kullanabilecek. Tüm Abhaz vatandaşlarının kriterlerine sahip buluyorlar. Oy verenlerin pasaportuna damga vurulacak ve parmağına mürekkep sürülecektir.  

Fatih Atan (A’tanba) – Türkiye’de oy kullanacak Abhaz Diaspora sayısı net olarak biliniyor mu? Açıklayabilir misiniz. 
 
Batal Tabagua – Maalesef, MSK olarak bu konu hakkında bir bilgimiz bulunmuyor.
 
Fatih Atan (A’tanba) – Türkiye’deki Abhaz Diasporasına verilen bazı Abhazya Pasaportlarının, değişik uluslardan insanlara da verildiği (Adige, Türk vd.) söyleniyor. Bu konu hakkında bir araştırma yapıldı mı?
 
Batal Tabagua – İnsanlara, pasaport belli resmi birimler tarafından verilmiş ve o pasaport yasal olarak kabul edilmiş, vatandaşlıktan çıkarılması için resmi bir karar alınmamış ise, o kişiler seçimlerde oylarını kullanabilirler. Bunun için herhangi bir engelleme bulunmuyor.    
 
Fatih Atan (A’tanba) – Abhazya’da yaşamayan, Türkiye’den bir kez gelerek pasaport alan Abhaz Diasporası insanlarının Abhazya için yaşamsal öneme sahip olan olan seçimlere katılarak Abhazya’nın siyasetini etkilemesini doğru görmeyenlerde var, bu konu hakkındaki görüşleriniz?
 
Batal Tabagua – Bir kişi Abhazya Cuhuriyeti Yasalarına göre, Abhazya vatandaşı olarak sayılıyorsa o kişinin Abhazya’da düzenlenen seçimlerde oy kullanma hakkı bulunmaktadır. MSK olarak bunun dışında bir görüşümüz bulunmuyor.   
 
Fatih Atan (A’tanba) – Batal İvanovich, bize ayrımış olduğunuz zaman ve vermiş olduğunuz yanıtlar için abhazyam.com adına teşekkür ederiz. 
 
Batal Tabagua – Bende, size, MSK’e gelerek, konu hakkında bilgi sahibi olmak istediğiniz için teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim. 
 
www.abhazyam.com  

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Tengiz A. - Tebrikler
Sayin Atan, Konu hakkindaki cekince ve elestirilerimi baska bir haberin yorumunda yapmistim. Siz boyle onemli bir haber ile ilgili bizzat birinci elden bir soylesi yapmakla kalmamis, okuyucularinizin da sozcusu oldunuz. Herkesin fikirleri benzer olmak zorunda degil, ben de sizlerden farkli dusunuyorum pek cok konuda, ancak gazetecilik etiginve olaylara bakisiniz buyuk bir alkisi hakediyor.
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.