RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 14 Haziran 2014, Cumartesi 00:39:57 tarihnde eklendi. 836 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhaz Usulü Azil - II

OLGA ALLENOVA “MİLLETVEKİLLERİ, ABHAZYA’NIN RUSYA’YA FİNANSAL BAĞIMLILIĞI, ONUN BAĞIMSIZLIĞINI VE GELECEĞİNİ TEHLİKEYE ATTIĞINA İNANIYOR”
Abhaz Usulü Azil - II
14/06/2014. Kommersant.ru. Abhazya’da İktidar Değişikliği Gerçekleşti: Düzenlenen sivil saldırılar sonrasında devlet başkanlığı ve televizyon binalarının işgal edilmesinin bir sonucu olarak Devlet Başkanı Aleksandr Ankvab istifa etti. “Kommersant” Haber Ajansı Özel Muhabiri Olga Allenova, Abhazya’da yaşanan iktidar değişikliği ve siyasi partilerin devlet başkanlığı seçimi hakkındaki düşüncelerini incelemek amacı ile Abhazya’ya gitti ve yorum yazısı hazırladı.
 
Metnin Devamı…   
 
Abhaz blog yazarı Ahra Smır, Abhazya’daki siyasi krizin “Silahlı Çatışma” havası vermediğine inanıyor. Siyaset Uzmanı Liana Kvarhelia, Ankkvab’ın hala halk desteğine sahip olduğuna inanıyor. “O, yüzlerce hektar alana meyve ağacı dikti, bitkilerin ilaçlanması gibi köylülerin ve tarım ekonomisi kültürünün bir sonraki yılda ürün alması, gelişimi için on yıllık bir seferberlik başlattı ve köylüler kendi geleceklerini gördüler”. Liana aynı zamanda, Ankvab’ın köylülere ve birkaç zengine destek verdi, orta sınıfı yok etti ve orta sınıf onu affetmediğini belirtti.      
 
Eski devlet başkanının Suhum’daki ana destekçileri arasında Ankvab’ın görevden uzaklaştırılması konusunun bir başka rivayeti tartışılıyor. Bu rivayete göre, Rusya Federasyonu Devlet Başkan Danışmanı Vladislav Surkov’un 2013 yılında Abhazya’da denetimlerde bulunduğu sıradaki komplo görüşmelerinde bulundu. Devlet yönetiminde yaşanan görev değişikliğinin hemen sonrasında, eski Parlamento Başkan Yardımcısı İrina Agrba yaptığı açıklamada “Surkov, Abhazya ziyareti sırasında, devlet yönetiminden daha fazla muhalefet ile bir araya geldi” dedi.
 
Ayrıca, Kremlin’in BDT, Abhazya ve Güney Osetya ile İlişkiler Bölüm Başkan Yardımcısı Mikhail Mamonov’un tüm görev dönemi boyunca, neredeyse Abhazya’ya çok az geldiği konuşuluyor. Ve geldiğinde çok sık bir biçimde muhalefet ile bir araya geldi. Onun davranışları Ankvab’ı sinirlendiriyordu, bir keresinde Mamanov onunla görüşmek için geldiğinde bekleme salonunda birbuçuk saat beklemek zorunda kalmıştı. Kamu Odası Üyesi Asida Şakrıl “Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri ile yapılan bir toplantıda Vladislav Surkov bizleri Asistanı Mamanov ile tanıştırdı ve bu kişinin burada Rusya Devlet Yönetimini temsil ettiğini söyledi. Daha sonra bu kişiyi sadece muhalefet temsilcileri ile gördüm” dedi.
 
Milletvekilleri, Abhazya’nın Rusya’ya olan finansal bağımlılığı sadece onun bağımsızlığını değil, geleceğini de tehlikeye soktuğuna inanıyor.
 
Bizler, birkaç yıl önce adil olarak yapılan seçimler döneminde kurulan ofiste, büyük bir yuvarlak masada oturuyoruz – Ülkede sivil kontrolün yapıldığı ilk enstitüt.
 
Sosyal aktivistler – Rusya’nın Kırım’ı tanımasından kısa bir süre sonra, Surkov’un yardımcısı Mamanov’un ortaya çıktığını ve farklı siyasi partilerin Abhazya’nın Rusya’ya girişine nasıl baktıkları konusu ile ilgilenmeye başladığını söylüyorlar.
 
Siyasi Partiler – ona burada bu sorunun hiç kimse ile tartışılmamasının gerektiği söyledi. Vladislav Surkov, Mayıs ayının ilk yarısında buraya iki saatliğine geldi. Devlet başkanı ile buluştu ve sonra gitti. Ne olduğunu kimse pek anlayamadı, ancak devlet başkanına yakın olanların söylediğine göre, Abhazya ile Rusya’nın birlik ilişkileri (ассоциированных – Abhazyam.com) konusu görüşüldü.
 
8 Mayıs’ta Abhaz Diasporası’nın Moskova’daki etkin temsilcisi Taras Şamba bir söyleşide Abhazya ve Rusya’nın Birliği ilişkilerine gereksinim olduğunu açıkladı. Suhum’da bulunan bazı uzmanlar, bu söyleşinin özel olarak ortaya atıldığını söylüyorlar. Ertesi gün, Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı ve Parlamento Başkanı aynı zaman içerisinde, bu tür ilişkilerin kabul edilemez olduğunu belirten açıklamalarda bulundular. 11 Mayıs Pazartesi günü Parlamento, benzer bir açıklama yaptı ve cumhuriyet içerisindeki siyasi partilerde aynı tavrı takındılar. (Taras Şamba Söyleşisi için Bknz: http://www.abhazyam.com/haber/4517/taras-samba-soylesisi.html - Abhazyam.com )
 
Bununla birlikte, Asida Şakrıl, Surkov’un bu konuyu, devlet başkanlığı yönetimindeki kamu odayı yöneticileri ile düzenlenen sıradaki toplantıda yeniden gündeme getirdiğini söyledi. Şakrıl’ın belirttiğine göre, Surkov konuşmasına Rusya’nın zor bir dönemden geçtiğini söyleyerek başladı, ciddi zorluklarla karşı karşıya kaldıklarını belirtti; Hatta, batı toplumunun, Kırım’ın Rusya Federasyonu’na katılmasına göstermiş olduğu böyle bir tepkiyi 2008 yılında göstermediğini söyledi. Ve bundan dolayıdır ki, Rusya şimdi Abhazların desteğine gereksinim duyuyor. Ve Rusya, Abhazya tarafından Rusya’nın Ukrayna’daki eylemlerine destek verdiği açıklamalar için Abhazya’ya minnettar olduğunu belirtti. Ancak Eylül ayında NATO zirvesi yapılacak ve Haziran – Temmuz aylarında Gürcistan’ın katılım sorununun çözümü, AB ile olan ilişkileri ve Ukrayna’da yaşanan olaylar bağlamında, Gürcistan hakkında her konuda karar alınabilir. Şakrıl “Ve o, bunun Abhazya için bir tehdit anlamına geleceğini söyledi” – dedi. Ve bundan dolayıdır ki, Rusya ve Abhazya ilişkileri güçlendirilmelidir. O zaman ben ona Rusya ve Abhazya arasında çok iyi ortaklık ilişkilerinin olduğunu söyledim. Ancak, bizlerin şu anda kamu kurumlarının oluşumu ve güçlendirilmesi sağlanıyor ve bizler için bağımsızlığımız çok önemlidir. O soru sordu: “Neyle böyle bir anlaşma sizin bağımsızlığınızı tehdit ediyor?” Ben de ona, bizi böyle bir anlaşma için acele ettirmeyin, bizler bütün bunları incelemeliyiz dedim. Surkov ise “Önemli olan – geç kalmamak” dedi. “Apsnypress” Haber Ajansı, Vladislav Surkov’un Abhazya ve Rusya arasındaki birlik ilişkileri (ассоциированных отношениях – Abhazyam.com)  ile ilgili soruya verdiği yanıtta Abhazya’nın bağımsızlığıan, egemenlik haklarına vurgu yaptığını kaydetti. “Apsnypress” Rusya Federasyonu Devlet Başkan Yardımcısı “Abhazya’nın devlet olmayı gerçekleştirdiğine inanıyorum. Var olan siyasi istikrardır, iktidarlar değişebilir” dediğini kaydetti.
 
Muhalefet tarafından devlet başkanlığına düzenlenen baskından iki gün sonra muhalefet tarafından oluşturulan Koordinasyon Konseyi (KSO) “Abhazya ve Rusya arasındaki stratejik ortaklığı yeni bir seviyeye getirecek olan yeni bir anlaşma” gereksinimi olduğunu belirten bir bildiri yayınlandı. STK’lar içerisinde ilişkide olduğum tanıdıklarımn düşüncesine göre, muhalefet temsilcileri yapmış oldukları bu açıklama ile açık bir biçimde Rusya ve Abhazya’nın birleşmesi fikrini tartışabileceklerine inandıklarını belirttiler.   
 
31 Mayıs akşamı Parlamento, zaten Başbakan hakkındaki gensoru önergesini görüşmüştü, geç saatlerde erken seçim tarihini belirlemek üzere geç saatlerde bir toplantı düzenledi. Milletvekillerin sıralarının üzerinde “Rusya Federasyoni ile Stratejik Ortaklığın Geliştirilmesi” adı altında bir belge duruyordu. Bana bu belgeyi bana bir Abhaz parlamenter getirdi. Anlaşma Belgesi “Gürcistan’ın NATO’ya Giriş Sürecinin Aktif Duruma Geçmesi ve Gürcistan Toprakları Üzerindeki Askeri Üs Veri Tabanları” ve ayrıca “Kamu Sektörü Çalışanları ve Emeklilerin Maaşlarının Artırılması, Halkın sosyal Koruma Standartlarının Yükseltilmesi”. Parlamento, stratejik ortak olan Abhazya ve Rusya Federasyonu arasında yeni bir anlaşmanın geliştirilmesini öneriyor. Bu anlaşmanın bir bölümünde, Abhazya – Rusya sınırındakdenetimin ve gümrük kontrolünün basitleştirilmesi ve daha sonra kaldırılması öneriliyor; “Rusya Federasyonu ve Abhazya Cumhuriyetlerine ait bütün silahlı kuvvetleri ve güvenlik güçlerinin çalışma alanlarını koordine edecek ortak bir komuta merkezi” oluşturmak, ve ayrıca “bütün ticari – ekonomik engelleri kaldırarak ortak bir ekonomik alan” kurmak ve Abhazya’nın sosyal koruma standartlarını, emekli aylıkları, ücret ve sağlık sigortası dahil olmak üzere Rusya’daki düzeye çıkartmak.
 
Milletvekilleri, bu sözleşmenin uzmanlarca incelenmesi gerektiğini, ülkedeki ulusal konumun dikkate alınması gerektiğini, Rusya ile ilişkilerin aciliyet göstermediğini, gece yarısı bunun tartışılamayacağını  gerekçe göstrerek gündeme alınmasını reddettiler. Ancak, benim parlamenter dostlarım, bu belgenin mutlaka parlamentoya geri geleceğinin garantisini verdiler. 
 
Sürecek…
 
Çeviri: Fatih Atan (A’tanba)           
 
Kaynak:  http://www.kommersant.ru/doc/2485732
 
www.abhazyam.com                        

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.