RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 13 Haziran 2014, Cuma 17:35:50 tarihnde eklendi. 1080 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhaz Aydınlardan Çağrı

ABHAZ AYDINLARI “BİRLEŞME FİKRİ, ABHAZYA’NIN GELECEĞİ İÇİN HİÇBİR UMUT VERMEZ”
Abhaz Aydınlardan Çağrı
13/06/2014. Değerli abhazyam.com okuyucuları. Abhazya Cumhuriyeti bilim ve sanat kurum temsilcileri, Abhazya Cumhuriyeti’nde son günler içerisinde yaşanan siyasal – toplumsal olaylar ile ilgili olarak 11 Haziran Çarşamba günü çağrı mesajı yayınladılar.
 
Abhazyam.com olarak Abhazya aydınları tarafından yayınlanan bildiriye imza attığımızı belirtiyoruz ve Kendisine Abhaz Diasporası aydınları olarak görenleri imza kampanyasına desteğe çağrıyoruz.
 
Abhazyam.com Genel Yayın sorumlusu
 
Faith Atan (A’tanba) 
 
**********
 
11/06/2014. Apsnypress. Abhazya Aydınları tarafından yayınlanan açık mektupta. “Abhazya’nın Rusya Federasyonu’nu stratejik ortağı olarak seçeceğinden kimsenin şüphesi yoktur. Cumhuriyet, Rusya’nın Avrasya Birliği’nin oluşturulması ve genişleme girişimini desteklemekte ve bağımsız bir devlet olarak, kendi geleceğini bu siyasi – ekonomik işbirliği içerisinde görmektedir” denilmektedir.
 
Bununla birlikte, mektup yazarları, “bu tür olaylar, 1999 yılında yapılan Abhazya’nın bağımsızlık referandumu sırasında sorulan sorulara karşılık olarak verilen yanıtın tartışılmasını gündeme getirir.” Diyerek duymuş oldukları endişeleri dile getirdiler. Onlar, Cumhuriyetin egemenliği ile ilgili olarak “Birlik temelinde birleşme” adı altında önerilen ilişkiler, abhazya vatandaşlarının çoğunun desteğini alamaz” belirtmesinde bulundular.
 
Mektupta “sadece, bağımsız, demokratik bir Abhazya Cumhuriyeti, Kafkasya’da istikrarın oluşması için katkı sağlayabilir. Abhazya, küçük bir ülke olmasına rağmen Rusya’nın güney sınırlarında güvenilir bir müttefik olarak varlığını sürdürmektedir. Bizler, Abhazya ve rusya arasındaki dostluk ve ortaklık ilişkilerinin geliştirilmesinin, Abhazya’nın bağımsızlığının tanınması dahil olmak üzere gelecekteki çalışmaları güçlendireceğine inanıyoruz” vurgulamasına yer verildi.                
 
*** 
 
"ABHAZYA AYDINLARINDAN AÇIK MEKTUP

SSCB’nin çöküşü sonrasında, Abhazya ciddi zorluklarya karşılaştı – savaş, yıkım, ekonomik ambargo. Ancak, bir el, sadece kardeşlik temelleri üzerinden Rusya, savaş sonrası yıkımının ortadan kaldırılması ve yavaş yavaş ayağa kalkmasına destek vermiştir. Abhazya Cumhuriyeti Devletinin 2008 yılında Rusya Federasyonu tarafından bağımsızlığının tanınması, Abhazya’nın herbir vatandaşı için ülkenin çağdaş tarihi içerisindeki en önemli kararlardan birisi olarak anılacaktır. Bugün Abhazya içerisinde çok önemli sorunlar bulunmaktadır – hukukun üstünlüğünün sağlanması, toplumun ekonomik düzeyinin geliştirilmesi, demokratik kurumların geliştirilmesi ve güçlendirilmesi. Bu yol üzerinde birtakım başarılar elde edilmiştir, örneğin devlet başkanlığı seçimleri üç kez başarılı bir biçimde sorunsuz olarak demoktatik olarak gerçekleştirilmiştir. Abhazlar, barışçıl ve hukuka uygun olarak setemsilcilerini seçmekten dolayı kendi başarılarından dolayı gurur duydular.

Fakat, geçtiğimiz Mayıs ayında Abhazya’da yaşanan olaylar sırasında, devlet yönetimi zor yolu ile işgal edildi. Son yıllarda, muhalefet tarafından reformların uygulanması istemleri olmuştur. Aslında, muhalefet tarafından  reformların teşvik edilmesi, toplumun birleştirilmesi ve gerekli yasaların  oluşturulması amacı ile düzenlenen miting, devlet başkanı tarafından benimsenmemesi halinde, düzenleyicileri tarafından sıradan bir biçimde hazırlanmadı, aynı zamanda mitinge katılanlar, devlet başkanlığını işgale doğru itildiler.

Ülkemizin tüm toplumu tarafından bilindiği üzere, Rusya yardım için koştu, herkes Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığ Danışmanı Vladislav Surkov’un arabuluculuk çalışmalarının sonucunu bekledi. Herkes, bu koşullar altında devlet başkanının ciddi tavizler vermesi gerektiğini anlıyordu. Devlet başkanı ve muhalefetr arasında yapılan görüşmelerde, içerisinde yasal çerçevede, erken Abhazya devlet başkanlığı seçimleri de dahil olmak üzere çeşitli seçenekler üzerinde anlaşılma yapılacağı varsayılıyordu. Ancak, hiçbir uzlaşmaya varılamadı. Devlet Yönetiminin işgal edilmesi, hükümet ve muhalefet tarafından deyim yerinde ise emrivaki olarak bir uzlaşma olmuş gibi sunuldu. Sonuç olarak kaybeden, uzun yıllar önce atılan siyasi gelişme adımları, bütün Abhazya oldu. Abhazya’da herkes, arabulucu dengeli davranmış olsa idi sonucun böyle olmayacağını çok iyi biliyor.

Bugün Abhazya toplumu, devlet başkanı Ankvab’ın Rusya Federasyonu ile ortaklık ilişkilerini güçlendirmek için nasıl bir vizyona sahip olduğunu biliyor. Bu vizyon, Abhazya devlet yapısını güçlendirme ve Rusya federasyonu ile olan dostluk ilişkilerini geliştirme idealini taşıyordu, bu ideal abhazya vatandaşlarının çoğunluğunun görüşünü yansıtıyordu, cumhuriyetin egemenlik haklarını önemli ölçüde yok edecek olan “Birleşme İlişkileri”  «ассоциированных отношений» fikrini taşımıyor. “Birleşme İlişkileri” («ассоциированных отношений» fikri - Abhazyam.com), Mayıs olaylarından önce Abhazya’ya gelen V. Surkov tarafından Abhaz politikacılar ve sivil toplum kuruluşları ile düzenlenen toplantılarda etkin bir biçimde dile getirilmiştir.V. Surkov’un yardımcısı M. Mamonov, Abhazya’da yaşanan iç krizin en sıcak ortamı içerisinde milletvekilleri ve Abhazya’nın toplum önderleri ile bu konu hakkında görüşmelerde bulunuyordu. Kriz ortamında A. Ankvab ve Abhazya Cumhuriyeti Anayasasını destekleyenler, akıllılık gösterdiler, itidal ve yüksek sorumluluk içerisinde davranarak, kitlesel proteto eylemlerini terk ederek, ülkeyi iç savaşın eşiğinden kurtararak sorumluluk göstermişlerdir.Mevcu yasalara karşı olarak muhalefet tarafından oluşturulan hükümet ve radikal olarak uzlaşmazlık taraftarı olanlar arabulucunun kendilerinden yana taraf göstereceğinden emindiler. 
 
Bu koşullar atında, bizler, 1999 yılında yapılan Abhazya’nın bağımsızlık referandumu sırasında sorulan sorulara karşılık olarak verilen yanıtın, Abhaz toplumu içerisinde tartışılmasının gündeme getirileceğinin endişesini duyuyoruz. Abhazya’nın bağımsızlığı için onun binlerce oğlu ve kızı başlarını koydular. Bizler, ülke içerisindeki istikrarsızlıktan kaçınmanın ve barış sağlamanın, söz geçirmez biçimde Rusya ve Abhazya’nın ilgi alanı olduğuna inanıyoruz. Abhazya’nın Rusya Federasyonu’nu stratejik ortağı olarak seçeceğinden kimsenin şüphesi yoktur. Cumhuriyet, Rusya’nın Avrasya Birliği’nin oluşturulması ve genişleme girişimini desteklemekte ve bağımsız bir devlet olarak, kendi geleceğini bu siyasi – ekonomik işbirliği içerisinde görmektedir. sadece, bağımsız, demokratik bir Abhazya Cumhuriyeti, Kafkasya’da istikrarın oluşması için katkı sağlayabilir. Abhazya, küçük bir ülke olmasına rağmen Rusya’nın güney sınırlarında güvenilir bir müttefik olarak varlığını sürdürmektedir. Bizler, Abhazya ve rusya arasındaki dostluk ve ortaklık ilişkilerinin geliştirilmesinin, Abhazya’nın bağımsızlığının tanınması dahil olmak üzere gelecekteki çalışmaları güçlendireceğine inanıyoruz.                                        
 
Bizler, Rusya’nın Abhaz halkının, Abhazya’nın egemenliğini korumak amacı için yüksek bir bedel ödediğini anlayacağını umuyoruz.

Gogua. A. N. Abhaz Halk Yazarı. 

Tsargush Ş. K. Abhazya Devlet Üniversitesi Profesörü.

Mukba A. K. Abhazya Yazarlar Birliği Başkanı. 

Biguaa V. L. Tarih Bilimleri Doktoru.

Agrba İ. Ş. IV. Dönem Abhazya Cumhuriyeti  Parlamentosu – Ulusal Meclis Başkan Yardıcısı. Abhazya Devlet Üniversitesi Yardımcı Doçent.

Dzidaria A. G. Abhazya Ressamlar Birliği Başkanı. 

Kobakhia B. S. IV. Dönem Abhazya Cumhuriyeti  Parlamentosu – Ulusal Meclis Milletvekili. Abhazya Kahramanı.

Gumba TS. K. Abhazya Cumhuriyeti Parlamentosu II. Dönem  – Ulusal Meclis Milletvekili.

Djenia G. A. Doktor, Abhazya Kurtuluş Savaşı Gazisi.

Pipia İ. Ş. AbhazyaCumhuriyeti Devlet Hastanesi Yüksek İhtisas Doktoru.

Açba Z. O. Abhazya Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı Tıp Bölümü Başkanı. Albay. 

Lazba F. A. Avukat, SOİ Profesörü, Ekonomi  Bilimi Bölümü.

Kuakuaskir İ. K. Pedagoji Enstitüsü Müdürü.

Alaniya T. G. Abhazya Devlet Müzesi Kıdemli Araştırmacısı.

Gurdjua J. N. Abhazya Devlet müzesi Kıdemli Araştımacısı.  

Adleyba A. S. Heykeltraş, suhum sanat Okulu müdürü.

Gabliya R. T. Ressam.

Çanba N. V. Abhazya Cumhuriyeti Halk Sanatçısı. 

İmza toplanması sürüyor. 

10 Haziran 2014. 

Suhum. Abhazya Cumhuriyeti."    
 
Kaynak: http://apsnypress.info/news/12224.html
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.