RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 25 Mayıs 2014, Pazar 10:03:54 tarihnde eklendi. 1208 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Kafkasya’da ABD Uyarısı

SERGEİ MİKHEEV “ABD, GÜRCİSTAN’I ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA’YA KARŞI YENİ BİR SAVAŞA DOĞRU İTEBİLİR”
Kafkasya’da ABD Uyarısı
25/05/2014. Cenevre’de Avrupa Konseyi (EC) ve Gürcistan Hükümeti arasında 21 Mayıs’ta düzenlenen görüşme sonrasında yapılan ortak açıklamada, Gürcistan’ın uluslararası toplum tarafından kabul edilen devlet sınırları ve toprak bütünlüğüne olan bağlılıklara bağlılıkları yinelendi. Açıklamada ayrıca, Abhazya ve Güney Osetya’nın katılım politikalarının destekleneceği ve aynı zamanda sorunların çözümünde pragmatik yolların aranacağı vurgulamasına yer verildi.   
 
Gürcistan ve Avrupa Komitesi (EC), ayrıca Gürcistan’da bulunan Avrupa Birliği Barış Gücü çalışmalarını destekliyor ve Gürcistan tarafı, barış gücünün tüm bölgede (Abhazya ve Güney Osetya’da dahil olmak üzere) görev yapmasının önemini belirtmektedir.
 
Bağımsız Uzmanlık ve Analiz Merkezi Müdürü Sergei Mikheev, yukarıdaki açıklama hakkında siyasal yorumda bulundu.
 
Sergei Mikheev “Gürcistan ile Avrupa Birliği arasında imzalanması planlanan ekonomik anlaşma, ek olarak, aynı zamanda askeri – politik bir yön taşımaktadır. Anlaşmanın, Gürcistan’ın NATO’ya girişi ve en önemlisi ABD ile daha yakın işbirliği sürecini desteklediğinden hiç bir şüphe yoktur. Bu tür bir işbirliği, özel bazı farklı formatları ortaya çıkarabilir ve aynı zamanda açık bir biçimde Gürcistan’da artan bir askeri güç durumuna gelebilir. Bundan başka, Gürcistan ve NATO arasında görünür biçimde ve askeri alanlarda yeni karşılıklı yükümlülükler içerisine girilebilir. En azından, Tiflis, bu ülkeleri ambargo uygulanması için elinden gelen her şeyi yapacaktır. Gürcistan toprakları üzerinde NATO ülkelerinin askeri varlığı açık bir biçimde güçlenecektir” dedi. 
 
Uzmanın görüşüne göre, bütün bunlar, Gürcistan’a Abhazya ve Güney Osetya sorunlarını askeri yol ile çözebileceği lehinde yeni bir duygu dalgası yaratabilir. Bu tür duygularla, 2008 yılında Mihail Saakaşvili’nin  Amerikalılıarın desteği ile askeri saldırı yapma kararını aldığı bilinmektedir. 
 
Sergei Mikheev “ABD’nin yeniden benzer bir senaryoyu başlatması mümkündür, ancak Gürcistan ordusunun bir kez daha güçlendirilmesi ve eğitimi yeni bir turun dönüşümüne yol açar. Bilhassa, Ukrayna krizindeki Amerikan dış politikası, bu bölgede maceracı tavırları ve radikalizmi açık bir biçimde artırabilir” inancını taşıyor.
 
Onun görüşüne göre, Abhazya’nın yaşam içerisinde kalabilmesi için tek şansı, Rusya ile ana koularda, siyasi – askeri ve ekonomik alanlarda güçlü ve kalıcı bir ortak ilişkisinin bulunmasıdır. Sergei Mikheev “Dış siyaset ve iç siyaset içerisindeki istikrarı bozacak her türlü “oyun” Abhaz devleti ve Abhazya halkı için ölümcül bir duruma gelmesi abartılı olmaz. Abhazya’nın Rusya ile ilişkilerinin bozulması ya da ülke içi istikrarsızlık, Abhazya’yı Gürcistan ve onun batılı ortakları ile teke tek mücadeleye zorlar. Suhum’un bu sorunu tek başına çözebilme koşulu ne bugün için ne de öngörülebilir bir gelecekte vardır” dedi.                    
 
Kaynak: http://www.regnum.ru/news/fd-abroad/abxazia/1805869.html#ixzz32dmAYzK8 
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.