RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 11 Mayıs 2014, Pazar 17:40:51 tarihnde eklendi. 855 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Taras Şamba Söyleşisi

TARAS ŞAMBA “ABHAZYA BAĞIMSIZ VE EGEMEN BİR DEVLETTİR. RUSYA İLE OBJEKTİF OLARAK YAKINLAŞMASI GEREKİR”
Taras Şamba Söyleşisi
11/05/2014. Değerli okuyucular, Dünya Abhaz – Abazin Kongresi Başkanı Taras Şamba, 8 Mayıs Perşembe günü “Kafkasya Bülteni” "Вестнике Кавказа". İnternet Haber Sitesi Muhabiri Oleg Kusov’a röportaj verdi. Bu röportaj sırasında Taras Şamba’nın Abhazya Cumhuriyeti’nin konumu hakkında belirtmiş olduğu söylemler, Abhazya Cumhuriyeti’nde tepkilere yol açtı. 
 
Abhazya Cumhuriyeti Parlamento Başkanı Valery Bganba ve Dışişleri Bakanlığı tarafından Taras Şamba’nın açıklamaları karşısında tepki mesajları verildi. Abhazyam.com olarak sizleri Abhazya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklaması ile buluşturduk. 
 
Tarafsız yayıncılık anlayışımız gereği olarak Taras Şamba’nın konu hakkındaki açıklamasının Türkçe çevirisini siz değerli okurlarımız ile buluşturuyor ve yorumu sizlere bırakıyoruz.
 
Bizler Taras Şamba’nın açıklamalarının objektif olarak değerlendirilmesi ve yanlış anlamlar çıkarılmaması dileğinde bulunuyoruz.  
 
Abhazyam.com Genel Yayın Sorumlusu
 
Fatih Atan (A’tanba) 
 
 
***     
 
TARAS ŞAMBA “GÖRÜŞMELER, YAKINLAŞTIRIR!”
 
Oleg Kusov: “Kafkasya Bülteni” "Вестнике Кавказа" Taras Şamba Söyleşisi: 
 
Oleg Kusov: Bizler için çok iyi bilinen bir konuğumuz var, sosyal eylemci, bilim adamı, siyaset uzmanı, Dünya Abhaz – Abazin Kongresi Başkanı, eski SSCB Ulusal Milletvekili. Bugün bizim konuğumuz olarak bulunan kişiye daha birçok unvan yakıştırabilirim, Kafkasya ve Rusya’da çok iyi tanınan bir kişilik – Taras Mironovich Şamba. 

Taras Şamba: İyi günler! Sizlerle birlikte olmaktan dolayı çok memnunum, ben bu stüdyoda ilk kez bulunmuyorum, bundan dolayıdır ki davetinizi büyük mutlulukla kabul ettim, teşekkür ederim. 
 
Oleg Kusov: Bütün bu görüşmelerden sonra, özellikle şaraplar hakkında, bu yaz Abhazya’yı ziyaret edeceklerin sayısının artacağını düşünüyorum. Ancak, bizler Abhazya konusunda siyaset olmadan ciddi konuşma yapamayız. Cumhuriyetin beklentileri nelerdir?

Taras Şamba: Biliyorsunuz, bu algı açısından çok zor bir konudur, bundan dolayıdır ki bana göre, bugünkü durumda, Abhazya’nın kesin statüsü tespit edilmedi, çünkü o kırılgan konumdadır, o konuda karmaşıklık, oluşum ve gelişme aşaması bulunuyor. Bu bakımdan ben, bugün için komşularımızla ilişkileri kurmanın tercih edilmesi gerektiğini düşünüyorum, birinci sırada da Rusya ile olan ortaklık ilişkileri. Ne için? Rusya ve Abhazya arasındaki karşılıklı ilişkiler, karşılıklı anlayış içerisinde sadece sıkı olmalıdır, ancak aynı zamanda, ekonomik, kültürel, eğitim, bilimsel alanlarda ve benzeri alanlarda da tüm yönleri ile daha sıkı ilişkiler olmalıdır. Ve böylece bu ilişkilerin daha sıkı duruma getirilmesi için yasal anlamda da düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.

Ben ortaklık ilişkileri hakkındaki sorun hakkında, önceden Abhazya’nın bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanınması gerektiğini söylemiştim. Görüyorsunuz, Kosova’yı nerede ise dünyada yüzün üzerinde devlet tanıdı ve Abhazya’yı ise şimdilik birkaçı tanıdı. Abhazya, Rusya ile olan kendi ilişkilerinde ki statüsünü sağlama bağlamak zorundadır. Sanırım, uluslararası hukuk içerisindeki iki unsur olan Rusya ve Abhazya, birlik temelinde birleşebilirler, iki bağımsız devlet olarak, tüm sorunlar dahil olmak üzere, bugün var olan yaşamsal sorunları çözmek için birleşebilirler. Abhazya’da bugün için çözülmesi gereken birçok sorun bulunuyor. Belirtmek gerekirse, Abhazlar için bugün emeklilik maaşı 500 Ruble.                               
 
Oleg Kusov: Hem de Rusya’daki Maliyeti. 
 
Taras Şamba: Özellikle, Olimpiyatlar ile bağlantılı olarak Rusya’da maliyet yükseldi. Abhazya’da 30 binden fazla kişi Rusya’dan emekli maaşı almakta, bu yüzden, her koşulda bunları da bir düzene koymak gerekir. Abhazya’da yatırım yapılabilmesi için, Abhazya’nın güvenliğini gözetmek gerekir. Bugün için süreç, uluslararası koruma, bağımsız statüsü ile birleşmeye yakındır. Burada sadece sonuna kadar stratejiyi düşünmek zorundayız. Üzülerek belirtmek isterim ki eğer bizler sıradan değerlendirmede bulunursak, bu bir sorundur. 

Eğer, yasal ve siyasal doğruluk açısından, bugünkü gerçeklere rağmen, doğal olarak, Rusya ile yakınlık sağlayacak yolları aramak gerekmektedir, çünkü bugünkü duruma göre Abhazya’yı Rusya gibi koruyacak gibi bir başka nesnel güç bulunmuyor. Ve gerçekten anlamak gerekir.

Bugün için, Abhazya’nın Rusya ile yakınlaşmasını ve Rusya ile bütün parametreler üzerinde birlik oluşturmasını teşvik eden birçok girişimci koşul bulunuyor. Ben, sadece bu ilişkilerin ayarlanması gerektiğini düşünüyorum. Şimdi de, Ukrayna’da olan olaylar ile bağlantılı olarak Rusya’ya karşı olanlarında olduğu biliniyor. Evet ve Dünya’da da büyük bir rekabet yaşanıyor. Rusya, kendine has yüksek bir yapıya sahip, dünya gücü olarak konumu bulunuyor ve ondan korkuluyor. Bu nedenle, bizlerin var olan sorunları çözmesi için birçok sorun olacaktır. 
                      
Abhazya, egemen ve bağımsız bir devlettir, onun bu konumunu hiç kimse, hiçbir zaman yoksun bırakamaz, evet ve buna gerek yoktur, ancak bu aşamada Rusya ile objektif anlamda yakınlaşmak gerekir. Bugün için üzülerek belirtmek isterim ki Abhazya’nın durumu basit değildir, ancak düzenlenebilir, bu yapılabilir, bunun için sadece çalışmak gerekir.  
 
Kaynak: http://www.vestikavkaza.ru/interview/Taras-SHamba-Obshchenie-sblizhaet.html
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.