RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 05 Mayıs 2014, Pazartesi 14:27:52 tarihnde eklendi. 1851 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhaz Ulusal Kostümü

ABHAZ ULUSAL KOSTÜMLERİNE İLGİ ARTIYOR
Abhaz Ulusal Kostümü
05/05/2014. Küreselleşme çağında, nerede ise sınırların varlığında bulanıklık yaşanıyor, günümüz koşullarında ulusal kültürün korunması konusu giderek önem kazanmaktadır. Giyim – ulusal kültürün ayrılmaz bir paçasıdır. 
 
Her ulus için kendi geleneksel giysisi özel bir önem taşımaktadır. Bu gelenek, yeni nesili, geçmişteki atalarına bağlayan maddi ve manevi kültürün bir parçası olarak bulunuyor. Günümüz koşullarında, özellikle gençler arasında ve ayrıca anne – babalar tarafından çocukları için geleneklerini yaşatmak amacı ile Abhaz Ulusal Kostümleri satın alınıyor. 
 
Son zamanlarda, düğünlerde, yeni evli çiftler tarafından modern gelinlik kostümleri yerine ulusal kostümlerin seçilmesine sıkça rastlanıyor. İki yıldır sürdürülen bayrak günü kutlamalarında  - 23 Temmuz – tarihsel ulusal kostümlere ilgi oldukça arttı. Öğrenciler okul balolarında ulusal kostüm giymek için yarışıyor. Ulusal kostümlere talep sadece ulusal kostüm anlamında değil aynı zamanda kişiye yakışması anlamında da özellik kazanıyor. Talep aynı zamanda iyi dikiş yapan terzilerede oluyor. Ulusal Dkostüm dikimi yapan usta terzilere talep daha yoğun oluyor.          
 
Ulusal Kostüm konusunda en yoğun talep kadınlardan geliyor. Eğer günlük ve yazlık elbise isteniyorsa bez ve keten kumaştan ulusal köstüm dikimi yapılıyor. Eğer bayram ve kutlamalar için ulusal kostüm düşünülüyorsa kadife türü kumaş tercih ediliyor. Ulusal kostümler, özellikle el yapımı olduğu için oldukça pahalı bir fiyata satılıyor. 
 
Abhaz Ulusal Kostümleri: 
 
Etnografya Uzmanı Elena Malia,XVIII- XX. Yüzyıl Başları dönemine ait olan Ulusal Kostümler hakkında yazmış olduğu yazısında Kadın Kostümleri: Elbise – “Atsky”, «ацкы», Uzun Kaftan – “Akach”,  «акьач», «албаада ду»,  Her türlü kısa kaftan – “Alabada Kach”,  «албаада кьач», Gömlek – “Aharpiştanov” – “Aikua”, «ахарпштанов - «аикуа»; Farklı biçimlerde başa giyilen kostüm çeşitleri: Şal - «ащал», Şapka -  «ахылпа». Ayağa giyilen çorap - «акалпад», Deriyi soğuktan ve nemden koruyan çorap -  “Ajvtsveimaa”, «ажвцвеимаа», Her türlü Maroken Ayakkabı  – “Atsvıyşeimaa”, «ацвышеимаа», Ayakkabı – “Amagu”, «амагу», Bot ve kışlık ayakkabı – “Aşatsa”,0 «ащаца». Giysilerde çok parlak renkler seçilmiyordu.
 
XIX Yüzyıl ve XX. Yüzyıl Başlarında giyilen Abhaz Erkek Kostümleri: Gömlek – “Aharp”, «ахарп», Pantolon – “Adzikua”, «адзикуа», Tunik – “Akaba”, «акаба», Çerkeska – “Akumjvı”, «акумжвы», “Keçe Ceket – “Agubanak”, «агубанакь»,  kürklü Burka (Auapa) – “Aşamı” «ахамы»; Başa giyilen kostümler: Başlık – “Ahtarpa”, «ахтарпа», Keçeden yapılan her türlü şapka çeşidi – “Auaptsba” «ауапцва хылпа» ya da kürklü şapka – “Ahılaparç”, «ахылапарч». Islak ortamdan korumak amacı ileçıplak ayak üzerine giyilen ayakkabı – “Ajvtseimaa”, «ажвцвеимаа», Kışlık Yün Çorap – “Amest”, «амест», Her türlü koşulda giyilebilen yün çorap - “Akalpad”, «акалпад». Hayvan gütmek için pantolon üzerine giyilen tozluk – “Aimsı” «аимсы», Her türlü  keçe türü çorap – “Aşhvatlen”,  «ашватлеи». Dizlerin üzerine giyilen dizlik – “Aşamhtırpa”, «ашамхтырпа».
 
Kaynak: http://apsnypress.info/news/11855.html
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.