RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 13 Nisan 2014, Pazar 12:56:58 tarihnde eklendi. 1274 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Davutoğlu’ndan İnciler

AHMET DAVUTOĞLU “TÜRKİYE, KIRIM’IN ABHAZYA, DAĞLIK KARABAĞ GİBİ “DOMİNO ETKİSİ” OLUŞTURMASINDAN ENDİŞE DUYUYOR”
Davutoğlu’ndan İnciler
13/04/2014. Hürrüyet Daily News Gazetesi, Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılarak Rusya’ya katılması sonrasında olası bir “Domino Etkisi” yaratılabileceği, bunun diğer dondurulmuş sorunlara da örnek unsur oluşturabileceği konusunda uyarıda bulunduğunu yazdı.
 
Davutoğlu Nikkei Asian Review Dergisine “Bizler açısından bu gelişme, sadece Ukrayna için söz konusu anlamına gelmemektedir. Bu olay, Pridnestroviya, Abhazya ve Dağlık Karabağ benzeri gibi ve diğer dondurulmuş birçok sorun üzerinde, toprak bütünlüklerine karşı yapılan bir salgın eylem haline dönüşebilir. Bizler, Ukrayna’daki krizin, Türkiye’nin komşu bölgelerinde ve Karadeniz bölgesinde bir zincirleme reaksiyon başlatmasını istemiyoruz” açıklamasında bulundu.
 
Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin Ukrayna’da yaşanan kriz üzerinde eşsiz bir konuma sahip olduğunu belirtti. Davutoğlu “Bizler, Ukrayna ve Rusya’ya, ayrıca Kırım’a dorudan erişime sahip tek komşu ülkeyiz. Bundan dolayıdır ki biz bu gelişmeyi yakından izliyoruz. Polonya’da Ukrayna ve Rusya ile komşu, ancak Kırım’la doğrudan erişimi bulunmuyor” dedi. O, sorunun, uluslararası hukuk, diplomasi kuralları temelinde yapılacak olan görüşmeler sonucunda çözülmesi gerektiğinin önemine vurgu yaptı. 
 
Türk Dış Politikasının başkanı, ayrıca Ukrayna’nın Güney – doğu bölgelerinde Halk Cumhuriyeti ilen edilmesi ve devlet Binalarının işgal edilmesini de yorumladı. Davutoğlu “Bu gelişmeler olumlu sinyaller değildir. Kharkiy, Donetsk ve diğer bölgeler etkin bir biçimde Kiev yönetimine bağlı olmalıdırlar ve hepsi Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı göstermeliler ve milletin geleceğinin belirlenmesinde orantılı bir rol oynamalıdırlar” dedi. 
 
Davutoğlu ayrıca, Türkiye olarak Rusya ile bir enerji krizi yaşanmasını beklemediklerini vurguladı. O enerji sektörü alanında Türkiye ve Rusya arasında açık bir anlaşma bulunduğunu ve uzun yıllardır bu konuda herhangi bir sorun yaşanmadığını belirtti. Davutoğlu, enerji sorunlarının aynı zamanda bütün ülkeler için önemli olduğuna dikkat çekerek, enerji konusunun, bir çatışma alanı veya aracı olarak değil de işbirliği için bir uygulama aracı olarak kabul edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
 
Türk Dışişleri Bakanı, Ankara’nın enerji kaynakları ve tedarik rotalarının belirlenmesi konusunda çalışmalar yaptığını vurguladı. Bu çalışmalar, sadece Ukrayna’da yaşanan kriz ile başlamadığını ve daha önceleri yürütüldüğünü söyleyen Davutoğlu, Japonya ve Rusya ile Nükleer Enerji Santrallarının kurulması ve alternatif enerji kaynaklarının geliştirilmesi çalışmalarının sürdürüldüğünü belirtti. Türk Dışişleri Bakanı ayrıca, Azerbaycan ile TANAP Projesi dahilinde doğal gaz alımı çalışmalarının sürdürüldüğünü kaydetti.                  
 
Aynı zamanda, Türk Dışişleri Bakanı, Ankara enerji kaynakları ve tedarik rotalarını çeşitlendirilmesi meşgul olduğunu vurguladı. Bu kurs sadece Ukrayna üzerin den kriz ile ilgili ve çok daha erken başlamış olmadığını kaydeden Davutoğlu, Türkiye'de yapım aşamasında birlikte Japonya ve Rus nükleer enerji santralleri ile enerji alternatif bir kaynak olduğunu söyledi. Türk diplomasisinin başkanı da Azerbaycan proje TANAP doğalgaz bu konuda alımlarında kaydetti.
 
Kaynak: http://www.regnum.ru/news/fd-abroad/abxazia/1790299.html#ixzz2yklYLmcC
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.