RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 09 Nisan 2014, Çarşamba 00:58:47 tarihnde eklendi. 1070 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Asırlık Çınar Nartaa

100 YAŞ ÜSTÜ ABHAZ HALK OYUNLARI VE KOROSU “NARTAA” TOPLULUĞU FİLMİ
Asırlık Çınar Nartaa
09/04/2014. Değerli okuyucular, Dünya’da en uzun yaşayan halk olarak bilinen Abhazlar, Kafkasya’nın otokton halklarındandır. Tarihsel geçmişi antik dönemlere kadar uzanan Abhazlar, kendi topraklarında gelenek ve göreneklerini günümüze kadar sürdürmüşlerdir. 
 
Abhazlar’da eski dönemlerde cezaevi bulunmuyordu, suç işleyenlerin cezaları köylerdeki yaşlılar heyeti tarafından verilirdi. En ağır ceza suç işleyenin köyünü terk ettirilmesi ve sosyal yalnızlığa bırakılmasıdır. Yani o kişi ile toplum içerisinde hiçbir kimse ilişkiye girmez, bulunduğu yeri terk etmek zorunda kalırdı. 
 
Abhazlar kendi dillerini, gelenek ve göreneklerini sürdürürken kendi halk danslarını ve şarkılarını da nesilden nesile sürdürmüşlerdir. 
 
Abhazların uzun ömürlü olmaları hakkında SSCB döneminde, Avrupa ve Japonya’da ilgi uyandırmış, bu halkın genetik yapıları ile ilgili araştırmalar yapılmıştır. Konu hakkında Polonyalı araştırmacı Sara Benetowa “Sula Benet” (1903 – 1982)  “Abhazlar, Kafkasya’nın En Uzun Yaşayan İnsanları”  “Abkhasians: the long-living people of the Caucasus” (1974)  adında bir araştırma kitabı yayımlamıştır.
 
İşte bu uzun ömürlü insanlar, SSCB döneminde Abhazya Özerk Sovyet Cumhuriyeti’nde, 1948 Yılında Abhazya Kültür Bakanı İvan Kortua’nın öncülüğünde (70 – 131) yaşları arasında “Nartaa” Halk Dansları ve Korosunu kurdular. Dünya2nın çeşitli ülkelerinde düznelemiş odukları gösterilerde izleyicileri hayran bırakan “Nartaa” Ekibi 1974 yılında Macaristan’da, en büyük ödül olan “Altın Tavus Kuşu” ödülü sahibi almıştır. 
 
Aşağıda izleyeceğiniz “NARTAA” Abhaz Yaşlılar Dans Oyunları Ekibi ve Korosu'nun Sovyer Döneminde çekilmiş olan filmi bulunmaktadır. Halk Oyunları ekibi oyuncularının ve koronun 100 yaş üzerinde olduğunu hatırlatarak sizlere iyi seyirler dileriz.
 
Saygılarımızla.
 
Abhazyam.com Genel Yayın Sorumlusu
 
Fatih Atan (A’tanba) 
 
  
“Nartaa” Abhaz Yaşlıları Halk Dansları Toluluğu Video Filmi: http://vimeo.com/65710595
 
www.abhazyam.com
 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.