RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 07 Nisan 2014, Pazartesi 22:56:38 tarihnde eklendi. 1371 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Nartaa Yaşlılar Korosu

100 YAŞ ÜSTÜ ABHAZ HALK DANSLARI TOPLULUĞU VE KOROSU “NARTAA”, 40 YIL ÖNCE “ALTIN TAVUS KUŞU” ÖDÜLÜ KAZANDI
Nartaa Yaşlılar Korosu
07/04/2014. Abhaz 100 Yaş Üstü Halk Dansları Topluluğu, bundan 40 yıl önce 07 Nisan 1974 Tarihinde Macaristan’da düzenlenen Uluslararası Halk Dansları Yarışmasında en büyük ödül olan “Altın Tavus Kuşu” ödülünü kazanmıştı.
 
1948 yılında Abhazya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti (ASSC) Sanat Merkezinde dünyanın tek asırlık halk dansları topluluğu oluşturuldu. (70 – 130 yaş arası) Topluluk aynı zamanda 100 Yaş Gurubu Korosu’nu oluşturdu. Topluluk projesi, Abhazya Kültür Bakanı İvan Kortua tarafından yaşama geçirildi. 1970 Yılından bu yana 30 yıldır topluluğun yönetmenliğini Konstantin Çengeliya yürütmektedir.
 
Abhaz 100 Yaş Üstü Halk Dansları Topluluğu 12 kişilik ekip ile Macaristan’a gitti. Koro, Szekesfhervar Şehri Konser Salonunda”Ozbak” «Озбакь» ve “Düğün” «Свадебную» adlı iki eski Abhaz halk şarkısı söyledi. İzleyiciler, özellikle “Düğün” «Свадебную» şarkısı sırasında oynadıkları halk dansları ile Abhaz yaşlılarına hayran kaldılar ve heyecanlarını alkışları ile gösterdiler. Konstantin Çengeliya, Apsnypress Haber Ajansı Muhabirine anılarını anlatırken “İhtiyarlar, şimdi söylendiği gibi sahneyi “yaktılar” ve sükse yarattılar. Macar seyirciler, kendi dillerinde “Arapu rua!” «Аrany Pava!» diye naralar atarak Abhaz yaşlılarını ayakta dakikalarca alkışladılar” dedi. 
 
Abhaz Yaşlı Halk Dans Topluluğu üyeleri, gösterilerine “Çarliston” ve “Tvist” danslarını ekleyerek izleyicileri şaşırttılar. Birinci olarak, Avrupalı izleyiciler, Abhaz kültürünü, kareografisini ve korosunu, canlı olarak gördüler, ayrıca 80 yaş üzerindeki insanların enerjilerini gördüler.
 
“Altın Tavus Kuşu” Ödülünü kazanan “Nartaa” Ekibi, ayrıca Macaristan’ın yedi şehrinde ve Sovyet Askeri üssünde konser verdiler. Onlar hakkında gazetelerde yazılar yazıldı televizyonlarda programlar düzenlendi.  Bu eşsiz topluluğun gösterileri tüm ülke çapında ilgi uyandırdı. “Nartaa” Ekibine, Macaristan’dan döndükten sonra “Ulusal Onur” ödülü verildi.
 
“Nartaa” Ekibi “Altın Tavus Kuşu” ödülü sonrasında SSCB’nin çeşitli şehirlerinde sıürekli olarak konserler verdiler, ayrıca Japonya, Türkiye ve Almanya’yı da ziyaret ettiler. 
 
K. Çengeliya “Topluluk üyeleri ile bulunduğum süre boyunca onlardan çok şeyler öğrendim. Asırlık insanlar, eski Abhaz Folk tarihi açısında birer canlı bilgi deposu idiler” vurgulamasında bulundu.
 
Konstantin Çengeliya, şu anda 78 yaşında bulunuyor ve “Ertsahu”  «Эрцаху» Halk korosunu yönetiyor. Çengeliya’nın görüşüne göre, Asırlık koronun yeniden kurulması için herhangi bir engel bulunmamaktadır. Ünlü  orkestra şefine göre, Abhazya’da hala, asırlık  “Nartaa” korosunun canlandırılmasını sağlayacak olan çok değerli ve yetenekli yaşlı insanlar bulunuyor.
 
Sovyetler Birliği döneminde, Abhazya uzun ömürlü insanları ile ünlü idi. Eğer SSCB’de yaşayan 1 Milyon kişiye uzun yaşayan 100 kişi düşüyorsa, bu 500 Bin kişilik Abhazya’da 250 kişi olarak görülüyordu.
                      
Nartaa Halk Dansları ve Korosu Topluluğu Tanıtım Filmi, Abhazca: http://www.apsua.tv/abh/video/2838/
 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.