RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 05 Mart 2014, Çarşamba 00:01:40 tarihnde eklendi. 957 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhazya’nın Bağımsızlık Destanı

ABHAZYA SOVYET CUMHURİYETİ 4 MART 1921’DE KURULDU
Abhazya’nın Bağımsızlık Destanı 05/03/2014. Değerli okuyucular, 4 Mart Tarihinin Abhazya Cumhuriyeti tarihinde bir başka önemi bulunuyor.


04 Mart 2010’da Abhazya Cumhuriyeti Devleti’nin I. Devlet Başkanı Vladislav Ardzınba yaşamını yitirdi. Abhazya Cumhuriyeti II. Devlet Başkanı Sergey Bagapş, 04 Mart 1949 tarihinde doğdu ve Abhazya Cumhuriyeti’nin bağımsızlığa giden ilk devlet olma tarihi ise 04 Mart 1921 Tarihinde Abhazya Bolşevik kuvvetleri tarafından kurulan Abhazya Sovyet Cumhuriyeti.


Abhazyam.com olarak Abhazya Sovyet Cumhuriyeti’nin kurucuları olan Nestor Lakoba ve Ephraim Eşba ile Abhazya Cumhuriyeti’nin I. Devlet Başkanı Vladislav Ardzınba ve II. Devlet Başkanı Sergey Bagapş’ı saygı ile anıyoruz. Aşağıda, Bağımsız Abhazya Cumhuriyeti’nin tarihsel sürecini bilmeyen okurlarımız için sunuyoruz.


04/03/2014. Apsnypress - 04 Mart – Abhazya Sovyet Devleti’nin kuruluş günü. Abhazya’da 4 Mart günü devlet kuruluş günü olarak anılıyor. Bundan 93 yıl önce 4 Mart 1921’de Bolşevikler iktidarı kendi yönetimlerine geçirdiler.


Bugün, Abhazya Cumhuriyeti Komünistleri, devlet yönetimi ve STK temsilcileri, öğrenciler, Sovyet devletinin kurucuları olan Nestor Lakoba ve Ephraim Eşba’nın anıtları önünde saygı duruşunda bulundular ve çiçek koydular. Ayrıca Nikolai Akirtava’nın evi duvarında bulunan plaketin önünde de anma töreni düzenlediler.


Tarihçe: Abhazya Sovyet Gücü 4 Mart 1921’de yönetimi ele aldı ve 31 Mart 1921 Tarihinde Abhazya Bağımsız Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ilan edildi. Abhazya 16 Aralık 1921 Tarihinde Gürcistan SSC ile özel birlik anlaşması imzaladı. (anlaşma Şubat 1922’de onaylandı)  daha sonra Gürcistan ile aynı statüde 13 Aralık 1922 Tarihinde GKSFSC’ne girdi. (Güney Kafkasya Sosyalist Federal Sovyet Cumhuriyeti) GKSFSC, 30 Aralık 1922 tarihinde Sovyetler Birliği’ne (SSCB) katıldı. Abhazya, Şubat 1931 Tarihinden itibaren Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetine bağlı Ototnom Cumhuriyet statüsüne girdi.


Abhazya’da Sovyet iktidarının ilk yıllarında eski evlerin ve özel arazilerin millileştirilmesi, dağıtımı ve ulusal sanayinin kurumu çalışmaları yapıldı. Abhazya’da savaş öncesi dönem olan 1940 yılına kadar beş yıllık kalkınma planı çalışmaları ile gelişmiş bir sanayi kuruldu. Devlet ve kooperatif sektöründe 1926 – 1927 yılı döneminde 91,5 Milyon Ruble tutarında ürün elde edildi. (1914 yılında ürünlerden elde edilen gelir 185,5 Bin Ruble oldu; 1924 – 1926 yılları arasındaki üretimden 805 Bin Ruble gelir elde edildi) Devlet üretme çiflikleri olan kolhoz ve solhoz çalışmaları ile tarım üretimde çeşitlemeler sağlanmıştır. Cumhuriyette kültür devrimi gerçekleşti: Cehalet yok edildi; yüksek öğrenim, bilim, araştırma kurumları, kütüphaneler, kulüpler vb. açılarak eğitim düzeyi en üst düzeye yükseldi. Abhaz edebiyatı ve kültüründe önemli gelişmeler sağlandı.


Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında Ağustos – Eylül 1942 döneminde Alman – Faşist Birlikleri Büyük Kafkas Dağlarını aşarak Abhazya’ya girme girişiminde bulundu ve kuzey geçidinde bulunan Abhaz dağ köyü Pkhu’ya kadar geldi, ancak Sovyat Ordusu tarafından durduruldu ve yok edildi. Savaş sırasında 20 Abhazya vatandaşı “Sovyetler Birliği Kahramanı” nişanı  ile onurlandırıldı.


Savaş sonrası dönemde Abhazya başarılı bir çalışma dönemine girdi. Tarımsal hammaddelerin işlenmesi ile ilgili sanayi sektöründe ve subtropikal meyve üretim tesislerinde  - çay, tütün, şarap, konserve, et, süt, balık sanayi – önemli gelişmeler sağlandı. Deri ve ayakkabı, giyim, mobilya, madeni eşya ve ara metal ürünleri, inşaat malzemesi sektöründe üretimler gerçekleştirildi.


Abhazya,  SSCB döneminde, çay, tütün ve narenciye üretiminde en kaliteli ürün alanlarından birisi idi. Bağcılık, meyvecilik, sebze, tahıl ve hayvancılık sektörü gelişmiştir. Abhazya ekonomisinin gelişiminde Turizm sektörü büyük bir önem kazandı.


SSCB’nin dağılması sonrasında Abhazya Tiflis’e karşı bağımsızlığını ilan etti. Gürcistan 14 ağustos 1992 tarihinde Abhazya’ya askeri güçlerini gönderdi, ancak Abhazya’nın yerli halkının oluşturduğu milis güçlerinin ve onlara yardıma gelen gönüllü savaşçıların direnişi ile karşılaştı. Savaş, Abhaz Birliklerinin Suhum’u geri alması ve 30 Eylül 1993’de İngur Nehri üzerinde bulunan Gürcistan Devlet Sınırı’nda sona erdi.


1994 yılından 2008 yılına kadar, Rus Askerleri tarafından desteklenen BDT Kolektif Barış Güçleri tarafından Abhaz – Gürcü çatışması önlendi.


BM gözetiminde başlatılan Gürcü – Abhaz Sorunu görüşmeleri, 2006 yılında, Gürcistan Devletinin Abhazya’nın dağlık alanı olan Yukarı Kodor Bölgesinde gerçekleştirdiği polis operasyonu sonrasında bölgeye askeri birlikler ve içişleri bakanlığı özel birlikleri göndermesi sonrasında Abhazya tarafından askıya alındı.

08 ağustos 2008 gecesi, Gürcistan askeri güçleri Güney Osetya Cumhuriyeti’nin başşehri Tsinvaliye saldırdı ve yıkım yarattı. Rusya, Güney Osetya insanları ve orada yaşayan birçok Rus vatandaşlarının yaşam haklarını korumak için cumhuriyete girdi ve beş gün süren operasyon sonrasında Gürcü askeri birliklerini bölgeden dışarıya çıkardı. Abhazya, aynı dönem içerisinde Yukarı Kodor Bölgesi’nde bulunan Gürcü askeri birliklerini düzenlenen askeri operasyon ile bölge dışına çıkardı ve tüm toprakları üzerinde denetimi sağlamış oldu.


Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, 26 Ağustos 2008 Tarihinde Abhazya Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının Rusya Federasyonu tarafından resmen tanındığını belirten kararnameyi imzaladı.


Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega, 05 Eylül 2008 tarihinde imzaladığı kararname ile Abhazya’nın bağımsızlığını tanıdı, Venezuela - 10 Eylül 2009 Tarihinde, Nauru Cumhuriyeti – 15 Aralık 2009 Tarihinde, Vanuatu Cumhuriyeti – 21 Mayıs 2011 tarihinde, Tuvalu Cumhuriyeti – 18 Eylül 2011 tarihinde Abhazya’nın bağımsızlığını tanıdılar. 

 

Abhazya Sovyet Cumhuriyeti, Apsua Tv:  http://www.apsua.tv/abh/video/2671/
   
    
                   

Kaynak: http://apsnypress.info/news/11367.html


www.abhazyam.com
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.