RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 17 Şubat 2014, Pazartesi 13:58:30 tarihnde eklendi. 785 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhaz – Çin İlişkileri

VLADİMİR NOVİKOV “ÇİN, ABHAZYA’YI GÜNEY KAFKASYA’DA BAĞIMSIZ BİR OYUNCU OLARAK GÖRÜYOR”
Abhaz – Çin İlişkileri 17/02/2014. Karadeniz ve Hazar Bölgesi Sosyal ve Siyasal Araştırmalar Enstitüsü Kıdemli Araştırmacısı Vladimir Novikov, REGNUM Haber Ajansı’na yaptığı değerlendirmede “Çin ve Abhaz ilişkilerinde tarım sektöründe ve ayrıca tıp ve gerentoloji (yaşlılık ve uzun yaşam araştırmaları) alanlarında işbirliği umutları bulunmaktadır” dedi.


Geçtiğimiz hafta, Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Vyachislav Chirikba, Çin Halk Cumhuriyeti’nden bir heyet ile görüştü ve ayrıca Çin Halk Cumhuriyeti heyeti Abhazya Ticaret ve Sanayi Odası’nı da ziyaret etti.


Novikov’un belirttiğine göre, Çin Heyetinin Abhazya ziyaretinin, Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Irakli Khintba başkanlığındaki heyetin Sochi Olimpyatları Tesislerinde bulunan Çin Evi’ni ziyaretine tesadüfe ettiğine dikkat çekti. Irakli Khintba, orada Çinli sivil toplum kuruluş temsilcileri, Olimpiyat Komitesi Üyeleri ve aydınlar ile görüştü. Khintba, Çin Halk Cumhuriyeti Spor Bakanı ve Olimpiyat Komitesi Başkanı Liu Peng ile de görüştü.


Novikov “Abhaz – Çin ilişkilerindeki işbirliğinin gelecekteki başarı ya da başarısızlıkları ne olursa olsun, böyle bir olayın gerçekleşmesi Abhaz diplomasisi açısından başarı olarak kabul edilmelidir” dedi.


Novikov “Çin’in Tibet ve Uygur’la var olan büyük sorunları bilinmektedir ve ilişkilerinde tanınan ve tanınmayan devlet kavramına büyük dikkat etmektedir. Pekin, Abhazya - Çin ilişkilerinde, “de facto” olarak tanısa ve “de jure” tanımasa da, Abhazya’yı Güney Kafkasya’da bağımsız bölgesel bir oyuncu olarak görüyor. Ve Abhazya tarafı için, Gürcistan tarafından onu dünyadaki izole etme çalışmalarına karşı kısmen de olsa kendi konumunu uluslar arası topluma aktarmak için önemli bir fırsat olduğunu söylemek gerekir” dedi.


Uzman, Abhazya ve Çin arasındaki işbirliği alanlar hakkındaki görüşlerini belirtirken “Onlar görünüyor. Bunlar Tarım sektörüdür” dedi. Novikov ayrıca “Hassas Konular” ve bunların arasında Tıp ve Gerentoloji alanları bulunuyor: Çinli uzmanların, gerentoloji alanında yapmış oldukları araştırmaları ve ilgi alanlarının bulunduğu biliniyor ve Abhazya’da uzun zamandan beridir, asırlar boyunca uzun yaşayan insanların ülkesi olarak bilinmektedir. Ve Abhazya, Sovyetler birliği döneminde ve daha sonrada Rus Bilim Adamları ve batılı meslektaşları tarafından uzun zamandan beri bu konuda ilgi alanı olarak görülmektedir” dedi.


Novikov, Çin’in kendisini giderek gücü artan bir oyuncu olarak görüldüğünün farkında olduğunu söyledi. Novikov “Ve bu bağlamda, onun ilgi alanlarının sadece Orta Asya’da değil (Onun çıkarlarının bariz olarak bulunduğu bölge) ve aynı zamanda Kafkasya’da olduğuna da dikkat etmek önemlidir. Bunlara rağmen Çin, tüm bölgesel oyuncular açısından ilgi alanı anlamına gelir. O’nun Ermenistan, Gürcistan ve Azerbaycan ile de bağları bulunmaktadır. Ancak, Pekin aynı zamanda Dağlık Karabağ’la ve aynı zamanda işte şimdi de Abhazya ile ilgilenmektedir. Açıkçası, her zaman için Gürcistan’ın “Torak bütünlüğüne” saygı gösterildiği konuşmalardaki yerini alacaktır. Ancak, Çin – Her zaman için pragmatik bir oyuncu olarak – bölgedeki gücünün ağırlığını hissettirecektir. Ve Abhazya’da onların arasında olacaktır” sonucuna vardı.


13 Şubat’taki Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan toplantıda Abhazya Cumhuriyeti’nin Çin Halk Cumhuriyeti’nde görev yapan Fahri Konsolosu Ge Çilli’de hazır bulundu. Abhazya Dışişleri Bakanı Vyacheslav Chirikba toplantıda “Abhazya ve Çin Halk Cumhuriyeti arasında yapılan bu tür görüşmeler, verimli ve etkin bir işbirliğinin olumlu temellerini oluşturacağını umuyorum” dedi.


Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından toplantı hakkında yapılan açıklamada, Çinli iş adamlarının, Abhazya Cumhuriyeti’nde turizm sektörü ve tarım alanlarının geliştirilmesi için fırsat yaratmak için olağanüstü doğal koşulların varlığına dikkat çektikleri belirtildi.


Çin Heyet Başkanı İşadamı Wang Tiankuan “Çin’in Yunan bölgesine son otuz yılda gelen turist sayısı yıllık 30 milyonu aşmıştır. Bizler, bu deneyimimizi Abhazya’da uygulayabiliriz” dedi. Çinli iş adamları Abhazya’da ki çay sektörüne özel ilgi gösterdiler. Wang Tiankuan “Sovyetler birliği döneminde, siz Abhazya’nın önemli bir çay sektörünüz bulunmakta idi ve ben bugün için modern teknoloji kullanımı ile çay sektörünün daha kaliteli ürünler elde edilebileceğini düşünüyorum” dedi.


Abhazya Ticaret Odasında yapılan toplantıda ise, Çinli girişimciler, Abhazya ekonomisinin farklı sektörlerindeki işbirliğinin önemine vurgu yaptılar. Wang Tiankuan “Çin’in hızlı iş temposunun Abhazya’ya uygulanması yapılabilir. Abhazya ve Çin arasında işbirliğinin geliştirilmesi için uygun bir atmosferin yaratılması önemlidir” dedi. Abhazya Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı yapmış olduğu konuşmada, Çin Ticaret ve Sanayi Odası ile olan ilişkilerin geliştirilmesi planı üzerinde konuşulduğunu ve ayrıca ATSO internet sitesindeki Çince bölümünün etkin bir biçimde çalıştırılmasına değinildi.


Çeviri: Fatih Atan (A’tanba)                          


Kaynak: http://www.regnum.ru/news/fd-abroad/abxazia/1767544.html#ixzz2tZOT9xTd


www.abhazyam.com


 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.