RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 08 Şubat 2014, Cumartesi 12:54:53 tarihnde eklendi. 1099 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

AB’den Yeni Kurnazlık

AB, ABHAZYA, GÜNEY OSETYA, PRİDNESTROVİYA’YI KARIŞTIRMAK İÇİN YENİ BİR “DOĞU ORTAKLIĞI” PLANI HAZIRLIYOR
AB’den Yeni Kurnazlık 08/02/2014. Değerli okuyucular, AB tarafından eski SSCB ülkeleri olan Ukrayna, Belarus, Moldova, Ermenistan, Gürcistan ve Azerbaycan’ın bünyesine belirli süreç içerisnde katılması için uygulamaya koyduğu “Doğu Ortaklığı” projesi bilindiği üzere Belarus ile yaşanan sorunlar nedeni ile sıkıntıya girmişti. 2013 yılı içerisinde ise Ukrayna’nın AB ile anlaşmalarını askıya alması ile proje ciddi anlamda darbe aldı.


“Doğu Ortaklığı” Projesi içerisinde yer alan Moldova’nın Pridnestroviya, Gürcistan’ın Abhazya ve Güney Osetya, Ermenistan ve Azerbaycan’ın ise Dağlık Karbağ sorunları bulunuyor.

 

Bilindiği üzere AB, Pridnestroviya’yı Moldava, Dağlık Karabağ’ı Azerbaycan ve BM’e bağlı 6 ülke tarafından bağımsızlık ve egemenlik hakları tanınan Abhazya ve Güney Osetya Cumhuriyetlerini ise Gürcistan toprağı olarak değerlendiriyor.


AB, özellikle “Doğu Ortaklığı” Projesi içerisinde bulunan ülkeler için oluşturduğu fonlar sayesinde Abhazya vb diğer ülkelerde bazı finansal ve sosyal girişimlerde bulunuyordu. Ancak bu ülke yönetimleri direkt olarak kendileri ile girişilebilecek uygulamalara yeşil ışık yakıyordu.


AB, bugün için özellikle Abhazya vatandaşlarının Avrupa toprakları üzerindeki ulaşım, eğitim, sağlık vb. haklarını engelleyen girişimlerde bulunuyor ve onlara vize hakkı vermiyor. (Özellikle son dönemde Çek Cumhuriyeti ve Macaristan tarafından başlatılan eylemlerin bu pakete uyum amacı ile yapıldığını bizlere gösteriyor)


AB şimdi krize giren “Doğu Ortaklığı Projesi” için özellikle Abhazya vd ülkelerin içişlerini de karşıştırabilecek yeni bir girişimde bulunuyor. Bu girişim özellikle Gürcistan ve Moldova için öncelik taşıyor. Yani Abhazya, Güney Osetya ve Pridnestroviya’da yeni iç karışıklıklara yol açabilecek bir “Doğu Ortaklığı” projesini Ağustos 2014'de yürürlüğe koyuyor.


AB tarafından uygulamaya konmak istenen yeni “Doğu Ortaklığı” Projesi karşısında Abhazya, Güney Osetya ve Pridnestroviya Devlet Yönetimleri, halkları, Diasporaları ile özellikle Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını tanıyan başta Rusya Federasyonu yönetimi ve diğer BM ülke yönetimlerinin tavır geliştirmeleri gerekiyor. Yoksa özellikle son günlerde AB ağırlıklı STK’ların öncülüğünü çektiği Ukrayna’da yaşanan ve yaşatılan iç karışıklıklar bu ülkelerin içerisinde de görülebilir.


Aşağıda, REGNUM RU’nun Avrupa Birliği tarafından 2013’de Vilnius’da yapılan “Doğu Ortaklığı” toplantısında hazırlanarak kabul edilen taslak belgenin 2015 Riga’da yapılacak olan zirve öncesinde alt yapısının “Avrupa Paketi” adı altında yaşama geçirileceğini belirten haber bulunuyor.


Abhazyam.com olarak ileride oluşabilecek sıkıntıları şimdiden ilgililere iletmeyi bir görev sayıyor ve Abhazya Cumhuriyeti’nin bağımsızlık ve egemenlik haklarına zarar verebilecek her türlü eylemin karşısında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz.


Abhazyam.com Genel Yayın Yönetmeni


Fatih Atan (A’tanba)

 

***********************


08/02/2014. REGNUM HA - “Avrupa Birliği (AB), “Doğu Ortaklığı” Projesi için Yeni Bir Çalışma Taslağı Hazırladı.”


Özgürlük” "Свобода" Radyosu tarafından yayınlanan haberde, 13 AB üyesi ülke devlet yönetim itarafından, “Doğu Ortaklığı” projesi dahilinde bulunan ülkeler ile işbirliğini sürdürmek için yeni bir çalışma taslağı hazırlandığı belirtildi. AB hükümetleri tarafından 2013 yılında yapılan Vilnius Zirvesi sonrasında, yakalaşan 2015 Riga Zirvesi öncesinde “Doğu Ortaklığı” projesi içerisinde bulunan (Ukrayna, Belarus, Moldova, Ermenistan, Gürcistan ve Azerbaycan) ülkeler ile ilişkilerin geliştirilmesi için “Avrupa Paketi” adı altında yeni bir taslak çalışma paketi hazırlandı.


AB dışişleri bakanları, Almanya ve İngiltere gibi “ağır toplar” tarafından onaylanan “Avrupa Paketi” taslağını 10 Şubat’ta yapılacak olan toplantıda görüşecekler. Bu proje taslağında AB üyeliği olasılığı bulunmuyor, fakat “Avrupa Paketi” bugünkü projeden daha geniş bir perspektif ve içerisinde ortaklık anlaşmasını da içerebilecek bir taslak olması gerektiği beilrtiliyor.


Bu proje taslağı, vize, öğrenci değişimi ve ayrıca AB kurumlarının “Doğu Ortaklığı” projesi içerisinde bulunan hükümetler ile sosyal program uygulamalarının dah fazla yaşama geçirilmesini içermektedir. Taslak içerisinde “Bürüksel, Ukrayna’da yaşanan siyasal gelişmeler dikkate alınarak Kiev yönetimi ile kapsamlı bir siyasi diyaloğu sürdürme niyetindedir” belirlemesi bulunuyor.


Proje taslağında, Rusya ile ilgili olarak “AB, bu ülke ile Avrupa’ya entegrasyon konularında, kapsamlı, dürüst ve açık bir biçimde diyalog kurmak niyetindedir” açıklaması bulunuyor. Taslak aynı zamanda “AB, “Doğu Ortaklığı” ülkeleri içerisinde uygulanan cezalandırıcı eylem biçimlerini onaylamıyor” belirlemesi yapıyor. Proje taslağında “AB birbirine danışarak, ticari ambargoların, göçmenlerin - çalışmak için gelenlerin engellenmesi ve uzun süren çatışma sorunları ve gerginliklerin çözümü için gerekli yanıtları verecektir” bölümü yer alıyor.


Proje taslağına göre “13 ülke tarafından imzalanarak hazırlanan bu belge, bu yılın Ağustos ayı sonunundan önce Gürcistan ve Moldova tarafından imzalanarak iç prosedürlerinin hazırlanarak hızlanacağını umuyor”. AB ülkeleri bu proje sayesinde “uzun süren sorunların çözümünde: Kişiniev ve Tiflis yönetimlerinin ayrılıkçı bölgelerle (Açıkçası Pridenestroviya Cumhuriyeti, Abhazya Cumhuriyeti ve Güney Osetya Cumhuriyeti’nden söz ediliyor – REGNUM HA) ortaklık mekanizması koşulları içerisinde karşılıklı temasları yoğunlaştırmayı teşvik etmek ve AB’nin rolünün güçlendirmeyi umuyor.”


“Avrupa Paketi” proje taslağının Ermenistan bölümünde ise “Brüksel ve Erivan arasındaki ilişkileri düzenleyen işbirliği ve ortaklık anlaşması statüsünün yükseltilmesi hedeflenmektedir” açıklaması bulunuyor.              


Kaynak: http://www.regnum.ru/news/fd-abroad/abxazia/1764399.html#ixzz2sia0Lwh1


www.abhazyam.com


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.