RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 09 Kasım 2013, Cumartesi 11:16:54 tarihnde eklendi. 1014 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhaz Diasporasından Gelenler

HRİPSH DJOPUA “SON ÜÇ AY İÇERİSİNDE TÜRKİYE’DEN 17 AİLE, ABHAZYA’YA YERLEŞMEK İÇİN BAŞVURUDA BULUNDU”
Abhaz Diasporasından Gelenler 09/11/2013. Abhazya Hükümeti 7 Kasım Perşembe günü yaptığı toplantıda, 2013 yılı çalışmalarını görüştü. Toplantıda Abhazya Devleti Geriye Dönüş Komitesi Başkanı, bakanlık olarak yapmış oldukları çalışmalar hakkında bir rapor sundu. Başbakan Leonid Lakerbaya, geriye dönüş konusunun çok önemli olduğunu vurguladı.


Hripsh Djopua “1993 Tarihinden günümüze kadar Abhaz Diasporasından gelerek yerleşen kayıtlı 7532 vatandaşımız bulunuyor. Bu sayı 18 yaş üstü yetişkin insandan oluşuyor. Bu yıl Eylül ayında, Komite bünyesinde, geriye dönenlerin toplum ile uyum sağlaması, sosyal sorunlarının çözümü, iş bulmaları, dil öğrenimi vb. sorunların çözümü ile ilgili olarak bir bölüm çalışmaya başladı” dedi.


2013 yılında, geriye dönenlerin sayısında %60 oranında artış oldu. Kurulmuş olan Geriye Dönüş Vakfı, Komiteye bağlı olarak çalışıyor. Vakfın çalışma alanı konut inşa etme ve satın almaları konusunda maddi destek sağlama, kültürel etkinliklerin yapılması vb. çalışmaları yönlendiriyor.


Komite Başkanı, bugün için ana konunun Suriye sorunu olduğunu söyledi. Suriye’den gelen göçmenler için otel ve sanatoryumlardaki barınmaları için oldukça yüksek harcamalarda bulunuldu. Mayıs ayından bu yana harcanan meblağ 117 milyon Ruble. Hripsh Djopua’ya göre sorunun kısmen çözümü için göçmenlerin Suhum, Novy Reyon Bölgesine yerleşmesi uyum sağlamalarına destek olabilir. Ayrıca, göçmenlerin yaşamış oldukları bölge yönetimlerinin onların uyum çalışmalarına etkin bir biçimde katılımının gereğini vurguladı.


Hripsh Djopua, mali zorlukların Komite çalışmalarını zorladığını söyleyerek “Birçok kişi Komitede çok para olduğunu söylüyor, ancak bu böyle değil. Ancak bütün mali zorluklara rağmen vakıf tarafından yapılan çalışmalar dikkate alınmalıdır” dedi.


Komite’den yerleşim için ev talebinde bulunan 380 başvuru bulunuyor. Bunların arasındaki 18 kişi - 1992 – 1993 Abhazya Kurtuluş Savaşı Gazisi bulunuyor.


Hripsh Djopua, Komitenin 18 – 65 yaş gurupları arasında Abhaz ve Rus Dili kurs çalışmalarının sürdüğünü belirterek “Kurs katılımcıları dil öğrenme ve ülkenin tarihi konusunda gerçek anlamda ilgi gösterdiklerini görüyoruz” dedi.


Hripsh Djopua, Eylül başında Gal ve Novy Afon Bölge yönetimlerinin göçmen çocukları için güçlü oranda maddi destek sağladıklarını söyledi. Ayrıca, son üç ay içerisinde Türkiye’den 17 Ailenin Abhazya’ya yerleşmek için başvuruda bulunduğunu açıkladı.


Kaynak: www.apsnypress.info     
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.