RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 07 Kasım 2013, Perşembe 19:23:16 tarihnde eklendi. 760 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Cenevre'de Abhaz Tarafı

ABHAZYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI “GÜRCİSTAN, CENEVRE’DE ENGELLEME GÖREVİNİ EN ÜST DÜZEYDE GERÇEKLEŞTİRMİŞTİR”
Cenevre'de Abhaz Tarafı 07/11/2013.  Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklama; Cenevre, 5 – 6 Kasım tarihleri arasında Güney Kafkasya’da güvenlik ve istikrarın sağlanması amacı ile yapılan görüşmelerin 25. Turuna ev sahipliği yaptı.  Görüşmeler BM, AB ve AGİT Eş başkanlığında, Abhazya, Güney Osetya, Rusya Federasyonu, Gürcistan ve ABD’nin taraf olması ile gerçekleşiyor. Abhazya Cumhuriyeti adına Dışişleri Bakanı Vyacheslav Chirikba başkanlığındaki Lasha Avıdzba, Kan Tania, Tengiz Tarba ve Milletvekili Valery Agırba’dan oluşan heyet katıldı.


Cenevre görüşmelerinde, güvenlik ve sosyal konuların tartışıldığı iki gurup çalışması yapılıyor.  İkinci gün iki gurup birleşerek çalışmalarını sürdürüyor.


Abhazya Dışişleri Bakanı Vyacheslav Chirikba, toplantının özetle geleneksel görüş alışverişinin yapıcı bir biçimde geçmesinin ötesinde Gürcistan tarafının önemli konuların görüşülmesinde isteksiz olması nedeni ile başarısız olduğunu söyledi. Yeni Gürcistan Yönetimi temsilcilerinin azami ölçüde zamanı yok etme görevini sürdürdüklerini gözlediklerini belirtti. Onlar, hala Saakaşvili’nin eski ekibi gibi emirlere nasıl uyacaklarını pekiyi anlayabilmiş değiller ve tüm Gürcüler Cenevre’de bu biçimde hareket ediyor görünüyorlar.


 Dışişleri Bakanı, Görüşmelerde Abhaz, Rus ve Güney Osetya taraflarının ve ayrıca eş başkanların, sorunların çözümünde somut adımların atılması konusundaki çağrılarına Gürcü tarafından yanıt alınamadığını söyledi. Önemli adımlardan birisi, tüm sorunların barışçıl bir biçimde çözülmesinin Cenevre görüşmelerindeki taraflar tarafından garanti altına alınması olmalı idi. Gürcü tarafı bir kez daha böyle bir ortak metnin tartışılmasına hazır olmadıklarını söylediler ve görüşmeler Aralık ayında düzenlenecek olan bir sonraki toplantıya kaldı.


Abhazya heyet başkanı, Avrupa ile olan sorunların sürdüğünün vurguladı. AB, sorunları göz ardı edemez,  sürekli olarak Abhazya tarafı ile sorunu tırmandırıyor, özellikle Abhazya vatandaşlarının dış dünya ile olan iletişimini engelliyor. ABD Heyet Başkanı’nın görüşmelerde yapmış olduğu ABD Hükümeti’nin Abhazya ver Güney Osetya Vatandaşlarına Suhum ve Tsinval’deki elçilikler tarafından verilen Rus pasaportlarına vize verilmemesi konusundaki tüm kısıtlamaların kaldırıldığı açıklaması, Gürcistan tarafından Abhazya’nın uluslararası toplumdan soyutlanması politikalarına uyan Avrupa ülkeleri açısından bu nedenle çok önemlidir.


V. Chirikba, Abhazya tarafının, bir kez daha Gürcü heyetinin tüm üyelerinin, Gürcü tarafının sadece kendilerinin temsilcisi olduğunu, bir başka tarafın temsilcisi olmadıklarını gösterdiklerini vurguladı. Abhazya tarafının kendilerini, Gürcü Heyetine aitmiş gibi beklentisi bulunmuyor.


V. Chirikba, Abhazya tarafının olayların önlenmesi amacı ile ilgili olarak kurulan organizasyonun (MPRI) Gal’de yapılan toplantıların yeniden başlamasına karşı olmadığını söyledi. V. Chirikba, bir kez daha toplantılarda sürekli olarak gündeme getirmiş oldukları, 2007 yılında Gürcü özel Kuvvetleri tarafından Gal Bölgesinde kaçırılan David Sigua’nın akıbetinin açıklığa kavuşturulması gerektiğini hatırlattı. Dışişleri Bakanı AB’nin Gürcistan Barış Gözlem Gücü Başkanlık görevine atanan Toivo Klaar’a bu konunun ayrıntılı bir biçimde incelenerek sonuçlandırılmasını istediklerini söyledi.


Abhazya Cumhuriyeti Parlamentosu milletvekili Valery Agırba, Abhaz Heyetinin, görüşmelerde Abhazya Cumhuriyetimim toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarının temel değer ölçüleri içerisinde bu konuların gündeme getirilme girişimlerine sert ve emin bir tavır göstererek, diplomasi yöntem ve organizasyonlarını kullanarak yüksek düzeyde uluslararası görüşmeleri sürdüreceğini açıkladı.


Abhaz Parlamenter, sonuçlarda somut zorluklar yaşanmasına rağmen,  yüksek düzeyde uluslararası öneme sahip olan görüşmelerin, Abhazya tarafı açısından AB, ABD, BM ve AGİT temsilcilerine bakış açılarını doğrudan iletmek gibi önemli bir platform olduğunu ve Abhazya tarafının görüşmeleri sürdüreceğinin vurgusunu yaptı. Görüşmelerin, Abhazya Cumhuriyeti’nin AB ve ABD ile aralarındaki ilişkilere daha yapıcı bir katkı yapacağını söyledi.


Abhazya tarafı, Cenevre görüşmelerindeki tarafların tümü, görüşmeler süreci eş başkanlarının, bir sonraki toplantıda önemli somut adımların atılması için güçlü çaba göstermesinin son derece önemli olduğunu söylediklerini belirtiyor.                              


Cenevre Görüşmelerinin bir sonraki buluşması 17 – 18 Aralık 2013 Tarihinde yapılacak.


http://www.mfaapsny.org/news/index.php?ID=1739#sthash.iID1G4q5.dpuf


Kaynak: www.apsnypress.info
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.