RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 19 Ekim 2013, Cumartesi 19:22:35 tarihnde eklendi. 1283 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhaz – Adıge Gençlik Birliği

ABHAZYA CUMHURİYETİ DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI IRAKLİ KHİNTBA “ABHAZYA’NIN DIŞ POLİTİKA ÖNCELİĞİ EGEMENLİK HAKKI VE GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASIDIR”
Abhaz – Adıge Gençlik Birliği 19/10/2013. Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Irakli Khintba, Uluslararası Abhaz – Adıge Gençlik Birliği İnternet Sitesi’nin sorularını yanıtladı: (Uluslararası Abhaz – Adıge Gençlik Birliği, 2012 yılının son aylarında kuruldu. Kendisine tarihten gelen Abhaz-Adige kardeşliğini unutturmamayı ve bu uğurda kültürel faaliyetlerde bulunmayı amaç edinmiştir.)


Dernek bünyesinde Abhazya' dan Karacay-Çerkes' ten Kabardey-Balkar' dan Adigey' den Suriye' den ve Türkiye' den gençler bulunmaktadır.


Söyleşi 2 Bölümden oluşmaktadır. 1. Bölüm Abhazya Dışişleri Bakanlığı’nın uluslararası politika çalışmaları, 2. Bölüm ise Abhaz Diasporası ile olan ilişkileri içermektedir.


Irakli Khintba’nın Uluslararası Abhaz – Adıge Gençlik Birliği Söyleşisi I. Bölümü:


Soru: Sn. Irakli Khintba, Abhazya’da birçok kişi Dışişleri Bakanlığının Abhazya’daki tek en etkin bakanlık olduğunu söylüyor. Ekonomik kalkınmayı sürdüren genç bir devlette nasıl oluyorda Dışişleri Bakanlığı önceliği alıyor?


Irakli Khintba: Ben sorunun bu biçimde ortaya konulmasını istemezdim. Hükümetimiz tarafından sosyo – ekonomik ve dış politika alanında yapılan çalışmalarda eşit oranlarda ilerlemeler sağlanmaktadır. Hepsi birbiri ile bağlantılıdır. Bunun için dış politika uygulamalarını anlamak önemlidir – Egemen ve bağımsız bir devlet olmak en belirleyici özelliklerden birisidir. Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığının çalışmaları hakkındaki övgü dolu yorumlarınızı öyle değerlendirmiyorum, size net olarak söyleyeyim: Bakanlık yönetimi ve çalışanları Abhazya Cumhuriyeti Devleti’nin ana amaçları doğrultusunda dış politika çalışmalarını sürdürüyor.


Soru: İnternet söyleşilerinden birisinde siz, ünlü bir sözden alıntı yapmıştınız
“Diplomasi – Bir noktadan diğerine süren uzun bir yol”. Böyle bir program Abhazya için nasıl olabilir? Sonuçta Abhazya – Gelişmekte olan bir ülke ve bazı sorunlar, acil çözüm gerektiriyor?


Irakli Khintba:
Abhazya Cumhuriyeti’nin Dış politika uygulamalrında kullanılan yapısal prosedür ve materyallerin, diğer ülkelerin kullanmış olduğu “İçsel Teknoloji” ürünlerinden hiçbir farkı bulunmamaktadır. Bu sorunlar, acil çözüm bekleyen sorunlar da zaman içerisinde çözülür. Geniş bir alanda uluslararası tanınmaya bağlı olarak sürdürülen politika, rakiplerimizin bize karşı uygulamış oldukları politikalar karşısında, uluslararası korunma önlemlerinin, taktiklerin, karmaşık startejilerin uygulanmasını ve bilgi birikimini gerektiriyor. Burada sabırlı olmak gerekir, anlık mucizeler beklemek gerekmez. Diplomasi populizm ile hareket etmez, kümülatif bir etkiye sahip, sakin ve planlı bir çalışma gerektirir.


Soru: Bugün için Abhazya Diplomasisi için kısa ve uzun hedefleri içerisinde neler vardır? Dışişleri Bakanlığının öncelikli çalışma yönlerini bize açıklayabilir misiniz?


Irakli Khintba:
Abhazya Cumhuriyeti’nin dış politikasının özü, bugün için Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı politika bölümü, ülkemizin dış politika hedefleri, yönü, amaçları ve temel ilkelerini belirleyecel bir Abhazya Cumhuriyeti Dış Politika Sistemi çalışması geliştirmektedir ve bu çalışma Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanına sunulacaktır. Bunula birlikte günlük dış politika çalışmaları da yürüyor ve ayrıca, Devlet Başkanı A. Z. Ankvab’ın Abhazya Partlamentosundan, ülkenin egemeliği ve vatandaşlarımızın güvenliği, dünya siyaseti, bölgede barış ve istikrarın oluşumu için bölgedeki siyasi aktörler ile ilişki ve bağlantıların geliştirilmesi, bu gelişmeleri sağlamlaştıracak bağlantıların sağlanması için uygulanması gereken dış politikaların yaşama geçirilmesi çalışmaları hakkında almış olduğu desteğin uygulanmasındaki öncelikli dış politika çalışmalarından söz edebiliriz. Bizim dış politikamızın amacı, vatandaşlarımızın yurt dışındaki çıkarlarını korumak, Abhazya Cumhuriyeti’nin uluslararası imajını güçlendirmek, ülkenin sosyal – ekonomik kalkınması için gerekli koşulların ooluşturulmasıdır. Bizlerin önem verdiği bir konu da Rusya Federasyonu ilie ilişkilerin güçlendirilmesi ve uluslararası alanda bağımsızlığının tanınması çalışmalarının başarılı bir biçimde geliştirilmesidir.


Abhazya’nın bağımsızlığını tanıyan ülkeler ile ikili ilişkileri güçlendirmek, çeşitli ülkelerdeki uzmanlar, toplumsal kuruluşlar, medya kurumları, kamu kuruluşları, diaspora kurumları ile ilişki kurmak önemlidir.


Soru: Abhazya’nın dış politikasının önemli bir yönü de Abhazya’nın uluslararası tanınma sorunu olarak görünüyor? Bu yönde yapılan çalışmalar ve başlıca zorluklar nelerdir? Abhazya’nın dünyada, uluslararası alandaki siyasal anlamda ilerlemesi için çalışmalarınız sürüyor mu?


Irakli Khintba:
Abhazya Cumhuriyeti’nin uluslararası konumunun güçlendirilmesi için gerekli koşulların yaratılması ve uluslararası tanınmada başarı oluşturma çalışmalarımız sürmektedir. Burada önemli olan “içi boş” vaatlere doğru yönelmemek, çok ve azimli bir biçimde çalışmaktır. Daha sonra, elbette ki bu çabalar sayesinde Abhazya’nın uluslararası konumu mutlaka “yeni bir nitelik” elde edecektir. Bizim birçok kaynağımız bulunmuyor. Ancak, Abhazya’nın uluslararası tanınmasına karşı ABD ve Dünya siyasetindeki diğer aktörler tarafından uygulanan şiddetli muhalefetin üstesinden gelmemiz için müttefikelerimizi güçlü desteği bulunuyor. Ve işte, Abhazya içeride ne kadar güçlü olursa, dış politikada da güçlü olur, bu bizlere bağlıdır.


Çeviri: Fatih Atan (A’tanba)


http://ab-ad.org/index.php/top-news/item/212-irakli-khintba-sovereignty-and-security-are-priority-directions-of-our-foreigh-policy-interview


Kaynak: http://apsnypress.info/interview/10343.html
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.